petkimle ilgili araştırmamda radarıma takılanları paylaşayım.....
9 aylık bilançoda öne çıkanlar...(murat bekardan alıntıdır)
++Şirketin Likidite oranları güçlü. Yani stoklar ile tic.alacaklardan arındırılmış nakit oran da çok güçlü (1,46)
Kasadaki nakit ile kv kredilerin %99'unu ödeyebilecek güçte bir nakit yapısı mevcut.
+8,5 milyar kredi+tahvil borcuna karşın 3,5 milyar nakit yapısıyla çok başarılı bir hedge işlemi gerçekleşmiş. Döviz veya faiz swabı olabilir detaylarda göremedim. Fakat 2 kat finans borcuna rağmen neredeyse başa baş bir finansal başarı elde edilmiş.
++Şirket 3,6 milyar fin. gid yazarken 3,4 milyar fin. gel. yazdı. Haliyle 220 milyon kadarlık bir açık söz konusu. UV finansal borç oranı ile kv fin. borç oranı çok makul seviyelere geldi. Dengeli bir finans yapısından bahsedebiliriz
iman yatırımı son virman işlemi ve değerleme ile birlikte 2 milyar seviyesine ulaştı. Star ile birlikte limanında etkileşimini göreceğiz. Limanda hareketlilik petkimin işine gelecek. Şirket sürekli bir etkileşim içerisinde.
toklarda özellikle yarı mamul ve mamul hareketliliği çok yüksek.İlk madde ve malzeme ise azalışta.Aslında sanayi şirketlerinde tam tersi durumu beklerim fakat tahmin ediyorum ki şirket 2 aylık bakım süresine hazırlık yaptı
Stok devr süresi bir müddet artarken alacak hala çok iyi
PD/FD=1'in altında
F/S=1'in altında
F/K=6,65
F/FK=4,92
PD/DD= 2.5 yıl sonra en düşük seviyede.
Kısaca rasyolara dip seviyelerde diyebiliriz.
Hisse başı kar 1.ç'ten sonra güzel toparladı.
Sonuç; şirketin sektör olarak vazgeçilmez(petrokimya),kurumsal olarak beğeniyorum. Mali ve likit yapı performansını çok başarılı buluyorum.Marjlarda toparlanma gözlemliyorum.Rasyolar dip seviyelerde.2019'da hisse başı karın 1 TL'yi aşacağını düşünüyorum.