konu dagilsin kimler ne başarıyor bir bakın bakalım.
UFKUNUZ GENİŞLİYOR.
https://www.youtube.com/watch?v=fWr9h8cO5PI
Printable View
konu dagilsin kimler ne başarıyor bir bakın bakalım.
UFKUNUZ GENİŞLİYOR.
https://www.youtube.com/watch?v=fWr9h8cO5PI
Kimler geldi kimler geçti bu piyasadan. Bilgisayardan anlayan gençler kendini Ed Seykota sanması, yukarıdaki gibi videoları izleyip gaza gelmesi normal :) piyasalar bir yıldır yükseliyor zar atıp hisse alsan kazanırsın zaten. En büyük handikap yükselen piyasada biraz para kazanıp kendini Ed Seykota sanman
Seykota iki tane hareketli ortalama gibi basit indikatorlerle para kazanmis yani seykota super zeka filan değil.
Unuttuğunuz şey sanirim.su piyasanin yükselmesine eden düşmesinden de para kazaniyoruz biz.
Söylediğin şey hisseler için geçerli.
Hadi varsayki biraz para kazaninca öyle hissettim ne var bunda sevinmeyeyimmi yani ?
evet piyasa çıktığı gibi düşüşünden de para kazanmak mümkün.
Bence belli kalıplarla insanları yargılamak yerine farklı bakış açılarıyla kendimizi nasıl geliştirebiliriz şeklinde bakmamız lazım.
Bir ky olarak donsuz yatıp lotsuz yatmayan biriydim. Sonuç da kaybetmemek için sürekli elimizde hisse tutma savunuluyor.
geçen pazartesi bu hafta ki referendum ile piyasaya verebileceklerini düşünerek elimde ki hisseleri çıkardım. akabinde viop da short açtım. ne kazandım kısmını geçiyorum. bu dönemi karlı atlattım. ama bunu yapabilecek bir bakış açısı kazandım zaman içinde.
hisseleri hiç satmayarak beklemek de bir opsiyon.
herkesin yoğurt yiyişi farklıdır ama bence farklı opsiyonlar bilmek bizi sadece daha zengin kılar.
Konunun ismi "Uzun Vade Temettü Yatırımcılığı" ama gelen Viop, forex ona yönlenip gidiyor.
Hey gidi Halil hocanın konusu, ne hale geldin :(
Konunun adı sadece Uzun Vade Yatırım değil, konunun adı Uzun Vade "Temettü" Yatırımcılığı.
Fakat sen her gelene kene gibi yapışıp temettü yalandır hadi ispatlayın şudur budur 500 sayfa yazı yazıp sırf çok yazarak ya da çok bağırarak davranınca millette senle uğraşacağına yazmıyor artık konuya.
Daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Kendime konu açıcam ordan devam edicem dedin yine geldin sülük gibi yapıştın temettü konusuna.
He bunu da işine gelmediği için anlamayıp 500 sayfa yazı yazarsın ama cevap vermem artık sana :) Hadi iyi eğlenceler sana.
Benim bu topikte anladigim abi merak duygusu 0 a inmiş durumda.
Yani birileri birşeyler gösteriyor söylüyor anlatıyor üstelik bu anlatılan şeyi başka tropiklerde bulamazsiniz.
Herkes hisse ismi verip şuradan şahin buradan alin der.
Hangi topige girseniz.
Fakat burada bizlerin bahsettiği şey su hisseyi alin şuradan satin degil.
Farklı bakis acilarini farklı piyasaları farklı seçenekleri değerlendiriyordu. Su ana kadar su hisseyi al buradan SAT dediğimizi gördünüz mu yok hatta alin su sistemi kullaninda demiyoruz. Bilgi sahibi ol bunda ne var.
Hadi bunlara konusmayalim ne konuşulur abi uvy topiginde. Ne anlatilir en fazla ben su hisseyi aldim su kadar zamandır biriktirin yatirdigim ana para su kadar getirin bu kadar dersin.
Bunu da yapan yok herkes kenara çekilmiş beklemede.
Kimsenin anlatacak bir şeyi yok ki alip biriktirirken insanlara ne verebilirsiniz ki ne anlatabilirsin.
O yüzden anlatacak bir şey iniz yok bari anlatana kizmayin en azindan insanlar bir kaç birşey daha öğrenir.
Erhan Açıkgöz arkadaşımız belli ki yanlış yerde yaziyor. Öğrendiklerini yeni bir topik de yazsa belki tepki çekmeyecek hatta birçok kişi teşekkür edecek.
BENDE UNUTMAM SİZİ:)
GERÇEKTEN NEVİ ŞAHSINA MÜNHASIR BİR KİŞİSİNİZ.
Tam anlaşılmıyor, şimdi UVY'cileri seviyormusunuz sevmiyormusunuz? İki sayfada görüşleriniz biraz değişmiş gibi :)
fikirlerim değişti :D
kim oradakı alıntıyla bunu altınyılayacak diye beklıyordum ctugrul hocam seçilmiş kişi oldunuz :D
sinirleniyorum abi burda uvy konusun diyince hadi konusun ozman bıraktım kimse yazmıyor topıkte.
Zaten anlatılacka birşey yok ki ne diyecekler al bekleden baska birşey denilmiyor.
Topiğin havası bir kere kaçtı artık binbir takla atılsa geri gelmez, ekip dağıldı bir kere...
Syg.
o halde bizde kendi halıne bırakalım topıgı.
syg...
Bazı hisseler 2017 yılı 2 çeyrekte karını bir önceki yılın aynı dönemine göre % 40-50 artırmasına ragmen , bir önceki çeyrekte yani 2017 1 çeyreğe göre karını % 15-20 oranında düşürmüş. Bu hem net kar, hem esas faliyet karında yaşanmaktadır. Bu hisseler hakkında ne düşünmeliyiz. Bilançoda sağlıklı olarak değerlendirme aynı dönemin bir önceki yılına göremi yapacagız yoksa bir önceki çeyrege göremi yapacagız.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...26f6b80e83.jpg
Froto ikinci net temettü verimi: %2
Erhan iyi niyetli, çalışkan ve araştırmacı bir arkadaş. Ama nedense uzun vadeli yatırım, hele de temettü dediğimizde tüyleri diken diken oluyor :)
Sistemle ilgili deneyimlerini ilgiyle okudum. Yazının gidişatından, en sonunda 'bu işlerde para kazanmak hayal arkadaşlar. 3 yıldır denedim, kazanılsa ben kazanırdım uzak durun aman' diyecek sandım ama yanılmışım. Gerçekten bu işten kazanılsa en başta Erhan'ın kazanması gerekirdi.
Ben de 3 sene önce hanımın BES hesabını kapatıp uzun vadeli senetlere yatırmıştım. Şimdiki değerini yazsam ayıp olur, ama halimden memnunum iyi ki kapatmışım BES'i diyeyim yeter. Ne yazık ki gençlere istediğin kadar öğüt ver, kendi başlarına gelmedikçe ders almıyorlar. Borsa'da da durum farklı değil.
Saygılar, sevgiler...
teşekkür ederim kartal dediklerinde haklısın en çok temettü meselesinin anlaşılmamasından rahatsızım UVY idare edilebilir bir durum.
borsanın ve yatırım alanlarının vurgun yeri olmadığını UVY'ciler benden cok daha iyi biliyordur.
high frequency trading sistemleri haricinde vurgun yapamazsınız ki bu yüksek frekanslı sistemlerde crash dediğimiz kazalara patlamalara sebebiyet verdiği gibi aşırı yüksek teknoloji istemekte şu an dünyada bilinen hft sayısı cok az bildiğim kadarıyla.
Hal böyle olunca sistemlerle 3-5 seneye zengin olunabileceğini düşünmenin aslında bir hayal olduğunu söyleyebiliriz.
Viop algoritmik trade nin anlamı piyasayla ilgilenmeyecek analiz etmeyi bilmeyen/vakti olmayan bilanco okumayı bilmeyen/vakti olmayan düşermi çıkarmı sorusunun cevabını bilmeyen kriz çıksada piyasa gömülsede şirketin tahtası kapansada sürekli ve ıstıkrarlı sürdürülebilir bir getiri elde etmek isteyenlerin ve manuel trade konusunda kendini başarısız olarak kabul etmiş kişilere hitap etmektedir.
bu işe yeni başlamış birisinin ilk 1 2 senede kar etmesi imkansız değil. Fakat bu işin kurallarını öğrenmek ve disipline etmek en zoru o yüzden ilk 1-2 senede sistemine aynen devam etme oranı %10 seviyesindedir.
Algoritmik trade oranı ABD'de %70 seviyelerindedir. Türkiyede bu oran %5 bile çıkmaz biz sonradan geliyoruz muhtemelen sizin cocuklarınız UVY paralarınızla Algotrade yapacaklar :)
Peki bu işte biz neredeyiz. Sizin sevdiğiniz adam arif ünverin özel ilgi alanıymış buda yazısı http://www.finansgundem.com/yazarlar...yazisi/1011273
Buda türkiye dışı robotlar http://www.businessht.com.tr/piyasal...m-yapani-gecti
Birde benim okuduklarım var
Trend takipçisi adlı kitap M.W.COVEL kitapta ed seykota, bill dun jong w henry richard dennies richard donchian jerry parker gibi ünlü algoritmik traderlerle yaptıgı roportajlardan filan bahsediliyor ayrıca bu adamlar sonradan fona dönüşmüş Ayrıca bu fonların 10 - 20 yıllık getirilerinide paylaşmışlar bir tanesi 4 yılda -%40 yapıyor gelecek 2 yılda %200 gibi bir rakama cıkıyordu.
vel hasılı borsaya ilk giren adam nasıl ki 1 2 yılda zengin olamıyorsa algo tradeye yeni girmiş biriside benzer bir hadiseyi yaşıyor.
Ben girdim gireli ne tek kuruş para ekledim nede tek kuruş para çektim. Eğer algo trade batırıyorsa 3 senede en basta beni batırması gerekiyordu. 3 yılda niye kazanamadıgımın cevabını zaten anlattım devam ediyor olmamın sebebi ise kişisel hatalı manuel tradelerden zarar ettim robotlardan dolayı değil.
https://www.youtube.com/watch?v=5jwG22w1LZY
http://www.hisse.net/topluluk/showth...925#post987925
Yoruma gerek var mı ?
temettü bizim hisse için ödediğimiz paranın , firma gelirlerinden elde edilen paralarla tekrar bize ödenmesidir..
isterse %100 temettü versin.. hisse 1 tl olsun. 1 tl temettü ödesin.
benim paramı bana verdi. o an hisse fiyatı 0 oldu. elimde de 1 lira oldu. birşey kazandım mı hayır...
ancak bakıyoruz ki şirketin işleri çok iyi. bilançolar bomba gibi.. diyorum ki hasan tekrar bu hisseden alayım seneye 1 liraya bile razıyım. 1 lira garanti çünki kar çok iyi gelecek. belki 1,5 belki 2 lira bile öder..
ben alıyorum , sen alıyorsun , ali alıyor , erhan alıyor. hisse fiyatı oluyor 5 tl... 2 tl temettü alıyorum... seviniyorum...
bilançoları tekrar izliyorum süper.. diyorum tekrar aynı hisseden alayım.. seneye fiyatta 10 tl olursa 2-3 tl temettü alırım....
böyle gidiyor bu sistem...
oyunu kuralına göre oynayan şirketler kazanıyor. yatırımcı da kazanıyor... temettü ile de bizler lotlarımızı artırmış oluyor..
temettünün yanında hisse fiyatı da artış göstermeli.. önemli olan burda bu hisseleri bulabilmek. halil hocam sağolsun bizlere bunları aşılayıp gitti.. keşke şimdi burda olsaydı...
Hasan sen olayi kavradinda ben kartalinkini merak etmiştim.
Senin soylediklerinde bir problem yok.
Yukarıda seninkine ek olarak birde sunu söyledim şirket bu parayi dagitmak yerine Yatirim yapsin.
Hani o super gelen bilancolar ve buna gore 2 lira öder filan diyoruz ya bu sefer 3 lira öder diyeceğiz.
Cunku parayi kullanip daha fazla katma değer yaratacak. Super bilancolar superin superine dönüşecek.
Dolayisiyla yatirimci daha fazla kazanacak
Bunda bir problem veya hata veya yanlis var mi bunun neresi anlaşılamaz bir mesele ?
Ama yok temettü odesinde Yatirim yapmasa da olur hisse fiyati yukselmesede oluru savuyorlar.
Bazilari TmM hisse fiyati da yükselecek demeye başladı ama illa temettuyude istiyorlar.
Bende bunu anlamiyorum tuprs bugün yaw biz temettü dagitmayacaz artik 2. Fabrika yi kuruyoruz ona finansman lazim dese bu topikte tuprscilar hisselerini satacak ve patronu kotulecekler.
Bu size garip gelmiyormu
Benim amacimda insanlara bunu aktarmak.
Bu yanlis anlasilmalari düzeltmek.
Şirketler kendini büyütmek daha fazla katma değer yaratmak için temettuyu az veya hic odemeyebilir.
Bunu yapan firmaların hepsini topyekun kotu hisse ilan etmek ne kadar mantikli olabilir ki.
Benim yaptigim şeyde bu insanlara bunu aktarmak.
Bu meseleyi 5 senedir anlatamadik gittik
temettü ile geçinenler malesef böyle birşeyi istemezler. çünki gelir kaynakları kesilecektir...
temettü vermesin satış maliyetlerini düşürmeye baksın misal.. gelecek odaklı olsun. ben anlarım ki o zaman bu sene 1 tl alamadım ama yaında maliyetler azalacagından şirket daha çok kar edecek ve 1,5 tl alacagım. buna da kabulum.. veya borçlarını azaltsın biraz da..
türk telekom muydu borçlana borçlana temettü dagıtıyordu... ne kadar saçma...
Arkadaşlar merhaba,
Bu konuyu yeni gördüm, bir kaç kelime de ben söylemek isterim.
Öncelikle kendimi uzun vade yatırımcı olarak tarif edebilirim. Yatırım portföyümün büyük kısmını (yüzde 75) uzun vadeli yatırımlarda değerlendiriyorum. Yüzde 25 gibi bir kısmını ise daha kısa dönemli beklentileri olan (3 ay - 1 yıl) riskli hisselerde değerlendiriyorum. Riskli hisselerde kazandıklarım fazlalaşırsa portföydeki dengeyi sağlayacak şekilde uzun vadeli yatırımları arttırıyorum.
Kaldıraçlı işlemlerde küçük yatırımcının para kazanmasını çok mümkün görmüyorum. Bunun temel sebebi kaldıraçlı işlem yapanlar parasına göre çok yüksek bir varlığı satın almakta, eğer bu işlemlerden para kazanırsa yatırdığı miktarı da devamlı arttırmaktadır. Piyasadaki ilk ters dalgada da birikimlerini kaybetmektedirler. Zaten kaldıraçlı işlem yapan aracı kurumların açıkladıkları müşteri kar zarar oranlarına bakarsanız, müşterilerin ortalama yüzde 80'inin zarar ettiğini görürsünüz. Bunlar küçük yatırımcılardır.
Şimdi temettü konusuna gelelim. Şirketlerin kuruluş mantığı içeriye konan sermayenin alternatif yöntemlere göre (ör: banka faizi) daha yüksek kazanç elde edebileceği bir iş modelini hayata geçirmektir. İçerideki parayı çıkarmak, yani temettü, şirketin bu kaynağı daha iyi değerlendirebileceği bir alanın kalmaması durumunda mantıklıdır. Aksi durumda, üstelik stopaj ödeyerek bunun yapılması şirketin büyümesi için ihtiyaç duyduğu finansmanı kısıtlayarak negatif yönde etkileyecektir.
Dünyadaki en başarılı yatırımcı olarak tanımlayabileceğimiz Warren Buffet'ın şirketi Berkshire Hataway, aynı mantıkla temettü ödemesi yapmaz. Para şirketler içerisinde kalsın ve büyüyelim, hisse değeri artsın, paraya ihtiyacı olan hisse satsın der. Berkshire Hataway'in tek bir hissesi bugün 250 bin doların üzerindedir. Hisse hiç bölünmeye gitmemiş ve sürekli yatırım yapmıştır.
Türkiye'deki temettü beklentisinin arkasında ise biraz daha psikolojik nedenler vardır. Temettü veren şirketler karını paylaştığı için daha güvenilir bulunurlar. Ayrıca hisse satmak sanki varlıkların azaldığı gibi bir hissiyata yol açtığı için pek tercih edilmez. Aslında önemli olan toplam pastanın büyüklüğüdür, bu hep unutulur.
Ben şahsen yalnızca GYO'lara uzun dönemli temettü için yatırım yaparım, çünkü kurumlar vergisi ve temettü stopajından muaftırlar.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Umarim ciddi birşey değildir yapabileceğimiz birşey olursa buradayiz kartal hocam.
Whale konuya hakim olduğu belli iste boyle bilgili bilinçli yatirimcilar bekliyorum...
Merhaba arkadaşlar,
Uzun vadede temettü hisseleri biriktirerek belli meblağa ulaşınca bu temettülerle geçinmek Türkiye şartlarında mümkün müdür? Temettü veren bir hisse yükselmiyorsa, anaparadan yiyor olacağım ve en sonunda ödenen temettüler enflasyona yenilmiş olacaktır. Bence, bir hisse temettü de verse, aslolan şirketin büyümesidir. Bu sebeple, temettü yatırımcılığını kafamda bir türlü oturtamıyorum. Bununla ilgili Halil hocanın sitesine baktım, fakat buhur hisselerinin getirisi endeksin üzerinde olmasına karşın borsa gibi riskli bir enstrüman için düşük geldi. Eğer borsadaysam % 10-20 yıllık temettü getirisi için niye bunca riske gireyim ki? Giderim konuta yatırım yaparım hem riskim daha az olur hem de anapara yükselir.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...cd3b9336e5.jpg
Ocak-Eylül 2017 Getiri Tablosu
bir zamanlar her bilanco döneminde hisse çıkartıyorduk.
09/2013 - 01/11/2013 te güncellemişim.
https://i.hizliresim.com/NO4vlk.jpg
Son fiyatlara göre
#TemettüVerimliliği
29.09.2017
https://pbs.twimg.com/media/DK6G_v7XUAEbYvk.jpg
Tam liste
şirketlerin bedelsiz potansiyeli
https://drive.google.com/file/d/0B0B...t5ZlRwRzA/view
https://pbs.twimg.com/media/DKzd2MhWAAUDswm.jpg
birde öyle hesaplayalım
Bedelsiz potansiyeli
(Geçmiş yıllar karzarar-ödenmiş sermaye)/ödenmiş sermaye
https://drive.google.com/file/d/0B0B...VoM09OU1E/view
https://pbs.twimg.com/media/DK4ZheOWsAA9OEy.jpg
Temettü Verimliliğinin excelini alabilir miyiz?
bir soru da ben sorayım....
tüpraş 40 lira iken 4-5 lira temettü alıyorduk... tüpraş 120 lira oldu. 12 lira temettü alabilecek miyim ?
veya 240 lira oldu , beklentim 24 lira temettü şirket bunu ödeyebilecek mi ?
katılmayan var mı ? 240 liradan tüpraş alsam 4 lira temettü alacaksam 240 liradan neden tüpraş alayım ki ?
bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz........
tuprs için burada bir tahminim var 118tl ye 8.39%
9 aylıklardan sonra bir daha yaparız
240 tl ye 4 temettü, tabi hiç bir temettü yatırımcısı sadece temettü için gidip de almaz
fiyat yükseliyorsa bir nedeni vardır yukarıdaki örnekteki gibi, olası TV için veya büyümeye yatırım yapar artık.
40 dan aldıgım tüpraş 120 ye gitsin gerekirse 100 tl temettü dağıtsın alırım.
240 dan aldıgım tupras 500 lıraya gidecekse ve 100 TL temettü dağıtacaksa alırım aynı sekılde 0 tl temettü dağıtacaksa yine alırım sonuç olarak 240 dan 500 e gideceği için gerisi mühitm değil.
KEZA örnek 2
240 lıradaki tupras 270 lıraya gidecek ve 150 TL temettü dağıtacaksa almam hiç temettü dağıtmayacaksa yine almam.
Cunku 240 dan 270 e gidecek.
Bu orneklerle anlatılmak istenen anlaışdımı ?
Bence anlaşılmadı. O halde deneyelim.
temettü ister yatırımcı tipi
1 lot 240 lıraya tüpraş aldınız seneye %12,5 yukarı gitti 270 lıra oldu 30 TL temettü dagıttı 30 TL cebıne girdi hisse fiyatı 240 a otomatık düşüldü. cebine 30 lıra girdi ana para 240 olarka duruyor.
Temettü sever yatırımcılar için bu 30 lıra önemlidir bu 30 lırayı harcamak ister cocuguna bisiklet almak ister kendi çapında haklıdırda. Çünkü 30 lıra ihtiyacı vardır 30 lirayı harcayacaktır gerisin geri hisseye yatıramaz yatırım için değil harcamak istediği için temettü ister.
Temettü istemez yatırımcı tipi
1 lot 240 lıraya TUKTAŞ alır. ihtiyacı olan 30 lırayı zaten ayırmıştır cocuguna bıısklet almak ıcın. o yuzden 240 lıraya TUPRS YERINE TUKTAS ALIR.
Buda 240 %12,5 i olan 270 e çıkar temetü dagıtmaz. hisse fiyatıda düşmeyeceği için 270 TL si portfoyunde kalır.
Bu yatırımcı tipide kendi çapında haklıdır. Paraya ihtiyacı yoktur. Yatırım yapılacak parası ayrı ihtiyaçları için ayırdıgı para ayrıdır. Yatırım yaptığı parayı uzun vadede ihtiyacı yoktur bu sebeple şirketinin temettü dağıtmasınada ihtiyacı yoktur. Yatırım işlerindeki parası ile ihtiyaç duydugu parayı aynı yere koymaz yatırımin riskli oldugunun bilincinde oldugu için eywah hissem yükselmedi yada temettü dağıtmadı cocuguma nasıl bisiklet alacağım şimdi diye strese girmez.
Kararsız bilinçsiz yatırımcı tipi
1 lot 240 lıradan TUPRS alır. TUKTAS'da bir alternatiftir. fakat bazı kişilerden duyduguna göre temettü veren hisse iyidir gibi bir algı oluşmuştur, bunu sorgulamaz araştırmaz hesaplamaz neden iyidir diye sormaz aldığını direk dogru kabul eder.
Dolayısıyla 240 lıradan 1 lot TUPRS alır. %12,5 yukarı gider ve 270 TL de iken 30 lıra temettü dağıtır. 30lıra sıcak para cebine girer ana para 240 a düşürülmüştür. Önce biraz şaşırır. araştıdıktan sonra anlarkı ana paradan veriliyormuş bu para. Şirket kendi kendine ona 30 lıra vermemiştir kendi portfoyu içerisinden vermiştir. Bunun öğrenir eğer hisse %12,5 yükselmeseydi ana paranın eksileceğini hesaplayıp anlayabilir. Biraz kafası karışmıştır ama formdakilerin bir bildikleri vardır diye geçiştirir.
BU 30 lırasıyla ne yapacağını şaşırır aslında pekte ihtyacı yoktu bu paraya Bu parayla ya başka bir az güvendiği hisseye yatırım yapar veya alabiliyorsa TUPRAS alır.
Bu yatırımcı tipine bilinçsiz/kararsız diyenler haklıdır. Çünkü yatırım yapacağı para ile ihtiyaç duydugu paranın ne olduğunun farkında olmamaıştır. Aslında bu 30 TL ye ihtiyacı olmadıgı için ve tekrar aynı hisseyi alacaksa niçin Tuprsı seçtim Aslında TUKTAS bana hitap ediyormuş demez. SOnuç olarak aslında iki hissede %12,5 yukarı gittiğinden aynı parayı kazandığının farkına bile varamamıştır. Üstelik parayı ihtiyaç olmadığı halde parayı ihtayaç duyanların hissesini alıp boş yere vergide ödemek zorunda kalmıştır. Aski gibi bu vergiyle eksilmiş para ile tekrar aynı hisse senedini alıp sanki gelecek yıl paraya ihtiyaç varmış gibi aynı hisseye yatırır. Paraya ihtiyacı olmadığını bildiği halde seneye hisse senedinin temettü dağıtmasını çok ister. Gariptir ki bu istek paraya ihtiyaç duyarak yatırım yapmış kişilerden bile daha fazla bir istektir. Aslında anlamsız ve saçma bir yatırım yaptığının farkında olmadan yoluna böyle devam eder bir dönem gelir ve o dönem bu şirket temettü dağıtmak istemez.
Bu durum yaşandığında Temettü ister yatırımcı tipinin hisse ile ilgili sitemkar cümleler kurması gayet doğaldır. Cunku bu yatırımcı tipi o paraya cocuklarına bisiklet veya oyuncak alacaktı. O paraya ihtiyacı vardı. Fakat ilginçtir ki bilinçsiz ve kararsız yatırımcı tipi paraya ihtiyacı olmadığını bildiği halde ve gelen temettü parasıyla tekrar aynı hisseyi alacağını bildiği halde temettü dağıtılmamasına aşırı derecede tepki gösterir.
Bu yatıırmcı tipini gördüğünüzde mudahle edersiniz. Senin amacın ne dersiniz oda size 240 lıramı 300 400 500 lıraya cıkarmak der.
Peki bu paraya ihtiyacın varmı yani bir kısmına dahi olsa ihtiyacın varmı ilerde içinden para istiyormusun dersiniz. O da Yok çok kötü birşey olmadığı surece bu parayı tamamıyle yatırım amaclı büyütmek için borsadayım diye cevap verir.
SOnra bu yatırımcı tipine anlatırsınız paraya ihtiyacın olmadığı halde niçin israrla temettü veren hisseye girdin. Hadi onu geçtim yapmışsın birşey peki ya bu hisseden niçin temettü istiyor ve vermediği zaman küfürler stemlerde bulunuyorsun diye sorarsınız. Şirketinin temettü dağıtmaması senin gibi parasını yatırım için ayırmış ve ihtiyacı olmayan yatırımcılar için biçilmiş kaftan. Boş yere vergi yüküne veyahutta temettü parasıyla tekrardan lot alıp komısyon maliyetinden kurtulmanı sağlayacak dersin.
İşin sonunda yatırımcı seni temettü tanımaz, sevmez, bilinçsiz, bilgisiz, burada olmayı hak etmeyen, hiçbirşey bilmeyen vb gibi etiketleme yöntemini seçer. Söyledikleriniz asla anlamaz cunku ya okumaz yada anlamaya calısmaz tek yaptıgı sey benim yaptıgım doğrudur mantıgıyla olaya ön yargıyla yaklasır.
BU yazıyı sonuna kadar anlayarak okuyan yatırımcılar Sizce kim bilinçsiz.