Sadece tamam sn erhanacikgoz diye bir cevap yazicam tahminleri alalim sevgili erhan kac pragraf yazacak :)
Tamam sevgili erhanacikgoz..
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Sadece tamam sn erhanacikgoz diye bir cevap yazicam tahminleri alalim sevgili erhan kac pragraf yazacak :)
Tamam sevgili erhanacikgoz..
Sn Ctugrul aksam düğün var cebimde hic param yok,kartim boş, aracimda yakitimda yok,hanimda az varmış ama yetersiz komsumdan istedim 3 gun sonra maas alacagini kendisininde bitik oldugunu söyledi,kenarda bir 100luk vardi birikim olsun diye birkac aydir biriktirmeye calisiyorum geçen ay trafik kazasi yaptim aslinda cokta gerekmiyordu ama yinede almistim birikimi,onceki ay bayram hazirligi ihtiyaclari vs için kullanmistim buayda dugun çıktı neyse o yuzlugu asarim artik damata hanimdaki para ilede yol masraflarini karşılarız cok sukur ay sonu geldi yarinda maas yatar insallah tekrar baslariz .... 2.5 sene once BES actiripta her ay 200 tl odememis olsaydim o 200 tl her ay ya benim kendimi fazladan zorlamadan dugune,dernege,piknige,spora,alkole,sigaraya,iddia ya,spora,cep telefonuna,belki arabayi yenilemeye, lotoya,adi her ne ise ... her ne ise mutlaka harcayacaktim cunku kenarda vardi ... simdi birisi cikarda derki o 100 lirayi ya kenara koymasaydin :))
:D başlayalım. Elim boş doğru bu yuzden cok okuyorum siz yazarken o sıra beden dili eğitimleri izliyordum :) üstelik videoları izlerken hızlı çekimde izlerim hep özellikle eğitimse :D bu şekilde de anlayabiliyorum anlatılanı ve zman kaybetmemiş oluyorum 1 saatlik videoyu yaklaşık 45 dakıkada izlemiş oluyorum 15 dakıka tasarruf saglıyorum. eğer videoda anlaşılabilir ses kalitesiyle konusuluyorsa hızı yarı yarıya arttırıyorum 1 saatlik video yarım saate bitiyor ve bilgi beyne işlenmiş oluyor yarım saat tasarruf saglıyorum.
Biliyorum biraz garip söylediklerim neyse :)
Şimdi konu dagılmasın baslayalım.
Şunu bir garantisi yok. Eğer o para otomatik kesilmez ve kenara siz atarsanız herhangibir ihtiyaç durumunda harcamanız yararınıza olamaz mı ?
örnegın bes yerine kendinizi şartlayıp her ay 100 TL hisse senedi biriktirme kararı aldınız. Öyle bir ay geldiki ya şunun düğününe altın gidecek baskada para kalmıyor bari bu ay hisse senedi almayıvereyim dediniz.
Bunun size faydası ile zararını ölçümlemeniz gerekmiyormu ? Örnegın 100 TL ye altın alırda hisseye yatırmazsanız neler kaybedeceksiniz. Tam tersine 100 TL yi yatırıp altın alırken borca girmenin size fayda/zararı ne ? veyahutta hiç altın götürmemenin yararı ve zararı ?
Dolayısıyla burada alacağınız karar aslında sizin için en iyi karar olacaktır.
Bir insan 100 TL sini ihtiyaç veya keyfi harcıyorsa kendi içerisinde tutarlı bir sebebi olmalı. Hisse senedi alarak elde edeceği mutluluk daha düşük iken o 100 TL ile arkadaşlarıyla cafede oturmak daha mutlu ediyordur.
Dolayısıyla bu insana bak işte para biriktiremedin diye kendini suçlamamalı çünkü istediği şey önce mutluluktu ?
Demekki hisse senedi almanın ona faydasının, arkadaşlarıyla harcadıgı vakitten daha değersiz oldugunu düşünüyor.
O halde bu insan ne kendinisi nede bir başkası bu insanı yargılayamaz. Adam mutlu oldugu kendi içerisinde fayda düzeyi ona en iyi gelen seçeneği tercih ettiği için 100 TL biriktiremedi.
Farklı bir örnekten gidelim.
Otomatık bes e girdiniz bes 100 tl otomatık kessin dediniz. ilk ay başladı kesinti bes fonunuz otomatık olarak borsa fonu seçili ve değiştiremediğinizi varsayalım ve borsanında 1 sene boyunca düşeceğini düşünüyorsunuz.
bes otomatık olarka 100 tl nizi kesti attı borsa fonuna aynı zamanda o ayda birine altın götürmeniz lazım bunuda borca girerek gerçekleştirdiniz.
Soru şu otomatık olarak kesilen 100 tlnizi ile para biriktiriyor olmanız sizi hala mutlu edermiydi ? İyiki kesiliyor param birikiyor altın alırken borçlansakta olurmu derdiniz. yoksa iyiki otomatık kesilmiyor altın almak için borca gerek kalmadı iyiki otomatık kesmemişler yoksa borsadan zarar edecektim mi derdiniz.
sorunun cevabını herkes biliyor aslında. Dolayısıyla ne öğrenmiş olduk fayda düzeyi, paranın marjinal faydası.
Aşağıdaki örnekte çikoltayı yatırıma harcadğınız para olarak görün aylık olarak, meyveyi de parayı orda burada harcamak olarak düüşünün ve aşağıdaki videoyu izleyin.
Eğer otomatık bes e girerseniz sürekli olarak çikolta almak durumunda kalacaksınız ancak kendi istediğinizle yaptıgınız yatırımda ise 3 ay yatırıma 2 ay ise çikoltaya para harcamış olacaksınız.
Yani paranın marjınal değerine göre harcamış olacaksınız dolayısıyla mantıklı bir işi yapmış oluyorusunuz.
Eğer sizin için çikoltanın marjınal fayda düzeyi yüksekse bu kişi gidip parayı meyveye harcıyorsa. Yanlış bir yatırım yapıyordur. Ama yok sürekli meyve alıyorsa demekki çikoltanın ona saglayacağı fayda düzeyini düşük görüyordur.
Yani para biriktirmek aslında kişini fayda düzeyiyle alakalı bir durum dolayısıyla zorunlu olmasını gerektirecek bir durumda görmüyoruz ? Neden diğer insanlar zorunlu sekılde para biriktirmek zorunda adam meyve yemekten daha cok fayda saglıyor. O halde o kişiye illa bes yap diyebilirimyiz ?
https://www.youtube.com/watch?v=e1b9oaw3yfc
Ama daha iki ileti önce BES'in zorunlu bir şey olmadığını, tartışmayı bu noktadan başlatmanın yanlış olduğunu söylemiştim.
Siz daha ilk yazınızda konuyu yanlış yerden konumlandırarak başladınız. Dolayısı ile iletinizin başındaki çikolata, domates ve biber örnekleri bizim için cevap verilebilir tartışılabilir olmaktan çıktı.
Bakın, zorunlu olan bir şey yok. Örneğin ben devlet katkısının kesilmesi durumunda, sistemde kalıp kalmamayı tekrar değerlendiririm. Yada komisyon, kesinti, vergi veya yıllık fon değişikliği sayılarında değişiklik yapılırsa yine değerlendiririm.
..........
Valla hiç bir sey anlamdım..hanı denır ya ıkna edemıyorsan kafa karıstır...gibi..yaw kardesım daha öncede dedım sgk kesılen pırımlerınızı sorup benım kaç tl oldu acaba dıye arstırıyormusunuz veya ver benım sgk prımımı ben ıs hayatımı terkedıyorum dıyormusunuz??* olaya öyle bakacaksınız..bu bır tasarruf. öbur turlu bırktırme olayını ben görmedım ..bırkse bıle yok ben tatıle gıdecegım yok çok ıyı tel gordum. faız ödemeyeyım bırktırdıgımden cekeyım yerıne koyayım vs vs. ben görmedım hayatımda gören varsa ısbatlı anlatsın...kafanıza yatmadıysa gırmezsınız kardesım bu kadar basıt tabıkı arsı tez olacak ama bunu uzatmanın mantıgını anlayamadım..acaba kafa karıstırmak mı? :))))
Öncelikle ctugrul hocamdan baslayayım. Şimdi biz besin zorunlu veya değil kısmında değiliz. Zorunlu tasarruf etmek veya etmemek noktasındayız.
Yani besin zorunlulugu veya değilliği ayrı bir tartısma konusu bencede zorunlu degıl nihayetinde iptal ettirebiliyorsun zorunlu olsa iptal ettiremezdik. Zorlayıcı demek daha anlamlı gıbı. neyse mesele bu degıl zaten.
Zorunlu olmadıgını varsayarak konusalım bescilerin ürettiği bahane uzerınden tartısıyoruz su anda buda nedir.
"BAŞKA TÜRLÜ PARA BİRİKTİREMEM HARCARIM" Dolayısıyla tasarrufum otomatık yada zorla benden alınmalı kı para biriktirebilirim. Bu ille bes olmak zorunda degıl otomatık odeme talımatıyle faiz yatırımıda yapabılırsınız buda aynı mantıkta yanı nıcın otomatık odeme ıle veya zorunlu sekılde maasından kestıtırıyorsun cek maasını ıcınden al tasarruf mıktarını gıt yatır meselemız bu.
Gelelim diğer hocamıza öncelikle meselemızın ıkna olmadıgını daha once dile getirdik.
yazıları bır butun halınde ıkna etmek veya ıkna olmamak uzerıne okursanız zaten bosa okumus olursunuz cunku beynınız sureklı ıkna olma ıkna ete odaklandıgı ıcın benım yazdıklarımın bır anlamı kalmaz. Ben yazıların hepsını objektıf bır gozle dısardan bakarak okumanızı ısterım.
SGK primi için eğer sgk primini alma hakkı verılırse ben isterim sgk primini yatırmamayı düşünebilirim ama böyle bir hakkı zaten verilmiyor.
Unsal bey yazıyı anlamak için okumadıgınız verdiğiniz cevapta belli yani anlamıyorsunuz cunku anlamak ıcın okumuyorsunuz şartlanmışsınız ikna meselesıne. İkna meselesını unutun kımse kımseyı ıkna etme pesınde degıl.
PARANIN MARJINAL FAYDASI NEDIR ? bu konu hakkında bır fıkrınız oldumu bana anlatın bu ne demek ?
---------------------
Bir başka meselede ben tartısırken farkettıysenız bilgi içerikli paylasımlar yapıyorum aslında tartısırken ogretıyorum bırseyleri bilmeyenler için. Birşeyler konusunda bir diretmem yok basıt mantıksal yaklasımları matematik ve bilimle ekonomıyle bagdasan terimleri sizlere aktarıyorum örneklıyorum kı okurken dınlerken bılgı sahıbı olunsun ve bu dogrultuda karar vermenız kolaylasacaktır.
Kararınız yıne sızı baglar ben sadece seçeneklerı sunuyorum. Seçeneklerı zengınleştırıyorum iyileştiriyorum.
Zorunlu tasarruf edip etmemek diye bir şey de olamaz ki Erhan bey. Tasarruf etmek isteyen eder etmek istemeyen etmez. Aklı olan geleceğini düşünen ve imkanı olan tüm ileri toplumlarda olduğu gibi, tasarruf etmeyi seçer.
Son paragrafta aslında bilinçaltınıza işlemiş ama bir türlü size söyletemediğimiz bir şeyi, bilinçaltınız size yazdırmış. Faize yatırım, BES'e tasarruf demişsiniz. Bravo öncelikle bu ikisinin ayrı kavramlar olduğunu size yazdırdığı için bilinçaltınıza tebrikler.
Mesele dediğiniz şey aslında bir mesele değil. Dediğiniz gibi insanların ayrı ayrı davranmalarının temel sebeplerini açıklayan multidisiplinel bir açıklama üzerinden gidecek olursak, bu davranışsal bir eylem. Ve bu davranışsal eylemin arkasında bir sürü sebep olabilir. Mesela irade. Belki siz acayip derecede iradeli bir kişisiniz ve bahsettiğiniz gibi maaşınızdan ayırıp kendiniz yapabiliyorsunuz ama bir başkası yapamıyor. Ve kendisindeki bu özelliğin farkında olduğu için başka bir yolu tercih ediyor.
Sizin tartışmak istediğiniz konunun özü kişisel özelliklere dayanır ki bence bu temeldeki bir tartışmada doğru olmaz.