Originally Posted by
winwin
Sn Ctugrul aksam düğün var cebimde hic param yok,kartim boş, aracimda yakitimda yok,hanimda az varmış ama yetersiz komsumdan istedim 3 gun sonra maas alacagini kendisininde bitik oldugunu söyledi,kenarda bir 100luk vardi birikim olsun diye birkac aydir biriktirmeye calisiyorum geçen ay trafik kazasi yaptim aslinda cokta gerekmiyordu ama yinede almistim birikimi,onceki ay bayram hazirligi ihtiyaclari vs için kullanmistim buayda dugun çıktı neyse o yuzlugu asarim artik damata hanimdaki para ilede yol masraflarini karşılarız cok sukur ay sonu geldi yarinda maas yatar insallah tekrar baslariz .... 2.5 sene once BES actiripta her ay 200 tl odememis olsaydim o 200 tl her ay ya benim kendimi fazladan zorlamadan dugune,dernege,piknige,spora,alkole,sigaraya,iddia ya,spora,cep telefonuna,belki arabayi yenilemeye, lotoya,adi her ne ise ... her ne ise mutlaka harcayacaktim cunku kenarda vardi ... simdi birisi cikarda derki o 100 lirayi ya kenara koymasaydin

)
LG-D802TR cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
:D başlayalım. Elim boş doğru bu yuzden cok okuyorum siz yazarken o sıra beden dili eğitimleri izliyordum
üstelik videoları izlerken hızlı çekimde izlerim hep özellikle eğitimse :D bu şekilde de anlayabiliyorum anlatılanı ve zman kaybetmemiş oluyorum 1 saatlik videoyu yaklaşık 45 dakıkada izlemiş oluyorum 15 dakıka tasarruf saglıyorum. eğer videoda anlaşılabilir ses kalitesiyle konusuluyorsa hızı yarı yarıya arttırıyorum 1 saatlik video yarım saate bitiyor ve bilgi beyne işlenmiş oluyor yarım saat tasarruf saglıyorum.
Biliyorum biraz garip söylediklerim neyse 
Şimdi konu dagılmasın baslayalım.
Şunu bir garantisi yok. Eğer o para otomatik kesilmez ve kenara siz atarsanız herhangibir ihtiyaç durumunda harcamanız yararınıza olamaz mı ?
örnegın bes yerine kendinizi şartlayıp her ay 100 TL hisse senedi biriktirme kararı aldınız. Öyle bir ay geldiki ya şunun düğününe altın gidecek baskada para kalmıyor bari bu ay hisse senedi almayıvereyim dediniz.
Bunun size faydası ile zararını ölçümlemeniz gerekmiyormu ? Örnegın 100 TL ye altın alırda hisseye yatırmazsanız neler kaybedeceksiniz. Tam tersine 100 TL yi yatırıp altın alırken borca girmenin size fayda/zararı ne ? veyahutta hiç altın götürmemenin yararı ve zararı ?
Dolayısıyla burada alacağınız karar aslında sizin için en iyi karar olacaktır.
Bir insan 100 TL sini ihtiyaç veya keyfi harcıyorsa kendi içerisinde tutarlı bir sebebi olmalı. Hisse senedi alarak elde edeceği mutluluk daha düşük iken o 100 TL ile arkadaşlarıyla cafede oturmak daha mutlu ediyordur.
Dolayısıyla bu insana bak işte para biriktiremedin diye kendini suçlamamalı çünkü istediği şey önce mutluluktu ?
Demekki hisse senedi almanın ona faydasının, arkadaşlarıyla harcadıgı vakitten daha değersiz oldugunu düşünüyor.
O halde bu insan ne kendinisi nede bir başkası bu insanı yargılayamaz. Adam mutlu oldugu kendi içerisinde fayda düzeyi ona en iyi gelen seçeneği tercih ettiği için 100 TL biriktiremedi.
Farklı bir örnekten gidelim.
Otomatık bes e girdiniz bes 100 tl otomatık kessin dediniz. ilk ay başladı kesinti bes fonunuz otomatık olarak borsa fonu seçili ve değiştiremediğinizi varsayalım ve borsanında 1 sene boyunca düşeceğini düşünüyorsunuz.
bes otomatık olarka 100 tl nizi kesti attı borsa fonuna aynı zamanda o ayda birine altın götürmeniz lazım bunuda borca girerek gerçekleştirdiniz.
Soru şu otomatık olarak kesilen 100 tlnizi ile para biriktiriyor olmanız sizi hala mutlu edermiydi ? İyiki kesiliyor param birikiyor altın alırken borçlansakta olurmu derdiniz. yoksa iyiki otomatık kesilmiyor altın almak için borca gerek kalmadı iyiki otomatık kesmemişler yoksa borsadan zarar edecektim mi derdiniz.
sorunun cevabını herkes biliyor aslında. Dolayısıyla ne öğrenmiş olduk fayda düzeyi, paranın marjinal faydası.
Aşağıdaki örnekte çikoltayı yatırıma harcadğınız para olarak görün aylık olarak, meyveyi de parayı orda burada harcamak olarak düüşünün ve aşağıdaki videoyu izleyin.
Eğer otomatık bes e girerseniz sürekli olarak çikolta almak durumunda kalacaksınız ancak kendi istediğinizle yaptıgınız yatırımda ise 3 ay yatırıma 2 ay ise çikoltaya para harcamış olacaksınız.
Yani paranın marjınal değerine göre harcamış olacaksınız dolayısıyla mantıklı bir işi yapmış oluyorusunuz.
Eğer sizin için çikoltanın marjınal fayda düzeyi yüksekse bu kişi gidip parayı meyveye harcıyorsa. Yanlış bir yatırım yapıyordur. Ama yok sürekli meyve alıyorsa demekki çikoltanın ona saglayacağı fayda düzeyini düşük görüyordur.
Yani para biriktirmek aslında kişini fayda düzeyiyle alakalı bir durum dolayısıyla zorunlu olmasını gerektirecek bir durumda görmüyoruz ? Neden diğer insanlar zorunlu sekılde para biriktirmek zorunda adam meyve yemekten daha cok fayda saglıyor. O halde o kişiye illa bes yap diyebilirimyiz ?
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri