Evet aynen öyle :) hatta blogun ismi de mr. money moustache'den, kendisine de sordum maskotunu kullanabilir miyim diye izin vermedi :rtfm: ben de başka bi tip buldum internetten.
Printable View
Sonunda bitti galiba mesajlar, çok şükür..
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel özetlemişsin,
biz de en geç 42 yaşında emekli olup özgürce yaşamak hayaliyle; bizi mutlu etmeyecek ve hayatımıza değer katmayacak şeylere emeğimizin kazancını harcamıyoruz (eşim Ms. Milyoner'le birlikte).
risk konusu da o kadar şahsi birşey ki. bazısı çok risk averse olurken (ben mesela) bazısı da çok riske girmemeyi yanlış görüyor.
hocam her bir yer dediğin
1- twitter, tek kullanmayı bildiğim sosyal medyada hesap açtım (olmayan yok herhalde)
2- google analyticste bu forumdan gelindiğini görünce baktım bir arkadaş nazikçe paylaşmış ve sizlerin paylaşımına cevaplayabilmek için üye olup yazdım
başka bir yerde karşına çıkıyorsa gerçekten merak ettim neresi, çünlü benim haberim yok :)
Yoğun mesajlardan sonra gözden kaçmaması adına geçmiş mesajdaki şu kısmı yeniden alıntılıyorum.
Peki bu tarz nasıl oluşum sürecinde nelere dikkat edilmeli? Başlangıçtaki mantığımı ve portföyümü paylaşmıştım karar verme sürecim çok okuyarak ve mantık süzgecinden elemeler yaparak ilerledi. Ancak özgün bir tarzım var mı bence henüz yok, özgün bir tarz yerine bir bileşim var. Buradan sonra nasıl ilerlenmeli, biraz da zamanın akışına mı bırakılmalı?
Teşekkürler.
Arkadaşlar ana felsefeyi unutmamak gerek...Derdimiz geçmişte kimin ne yaparak nasıl birikim yaptığı ya da servetini kazandığı değil. Ben çok daha muhafazakar bir yol izledim, uzaktan bir arkadaş da 2004 ya da 2005 de üçüncü köprü mevzusu gündeme geldiğinde ilgili bölgeden 10 dönüm kadar arazi aldı..Şansına güzergah aldığı bölgenin çok yakınından geçti, en son 1-2 milyon ediyordu arazisi.
Ya da başka bir arkadaş, diyelim ki 2009 krizinde sağlam hisselerden bir portföy yaptı ve düzenli ek alımlar yaparak devam etti...şu an hisse portföyü milyon liranın çok çok üzerinde olabilir.
Yani şunu demeye çalışıyorum...15 yıldan fazla beyaz yaka geçmişi olup, ülkenin orta-üst düzey firmalarında çalışmış olan hemen herkes...Biraz tasarruf bilinci, biraz da mantıklı yatırımları varsa...zaten milyoner olmuştur (menkul-gayrimenkul, toplam varlıktan bahsediyorum)...En sağlamcıların bile 2005 öncesi ev fiyatları diplerde iken aldıkları evler tl olrak 10 a katlamıştır (istisnai çok kötü lokasyon ya da pahalı fiyattan alınmış evler hariç tabii ki).
Derdimiz, geçmişte kimin ne yaparak nasıl servet birikimi sağladığı değil. Zira bunun bu güne pek bir faydası yok...Çok büyük fırsatlar vardı beyaz yaka için, nisbi olarak alınan ücretler yüksekti ve alım gücü ortalamaya göre çok iyiydi. Zaten başlığın ana mesajı şu değil miydi? Beyaz yaka için şu an geçmişten çok daha zor, ileride daha da zor olacak...Bu zorluklarla başa çıkabilmek için şimdiden tasarruf bilincini güçlendirip, karlı yatırımlar yapabilmek gerek.
Önemli olan bugün ne yapmalı genç beyaz yaka arkadaşlar..Mesela iyi hisse seçimi için kendine güvenen arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilir...ama geçmişte alınıp 5-10 katına çıkan hisse hikayesinin kimseye bir faydası yok.
Dudu üstadın dediği gibi, kısa yoldan erken emeklilik peşinde koşmamak gerek. Sabırla ve özenle yıllarca bıkmadan usanmadan kendinize has oluşturduğunuz stratejiyi uygulayabilmelisiniz...Kişisel başarı hikayelerine odaklanmayın, başkasının başarı hikayesi sizin için kabus olabilir.