Sonunda bitti galiba mesajlar, çok þükür..
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel özetlemiþsin,
biz de en geç 42 yaþýnda emekli olup özgürce yaþamak hayaliyle; bizi mutlu etmeyecek ve hayatýmýza deðer katmayacak þeylere emeðimizin kazancýný harcamýyoruz (eþim Ms. Milyoner'le birlikte).
risk konusu da o kadar þahsi birþey ki. bazýsý çok risk averse olurken (ben mesela) bazýsý da çok riske girmemeyi yanlýþ görüyor.
hocam her bir yer dediðin
1- twitter, tek kullanmayý bildiðim sosyal medyada hesap açtým (olmayan yok herhalde)
2- google analyticste bu forumdan gelindiðini görünce baktým bir arkadaþ nazikçe paylaþmýþ ve sizlerin paylaþýmýna cevaplayabilmek için üye olup yazdým
baþka bir yerde karþýna çýkýyorsa gerçekten merak ettim neresi, çünlü benim haberim yok![]()
Yoðun mesajlardan sonra gözden kaçmamasý adýna geçmiþ mesajdaki þu kýsmý yeniden alýntýlýyorum.
Peki bu tarz nasýl oluþum sürecinde nelere dikkat edilmeli? Baþlangýçtaki mantýðýmý ve portföyümü paylaþmýþtým karar verme sürecim çok okuyarak ve mantýk süzgecinden elemeler yaparak ilerledi. Ancak özgün bir tarzým var mý bence henüz yok, özgün bir tarz yerine bir bileþim var. Buradan sonra nasýl ilerlenmeli, biraz da zamanýn akýþýna mý býrakýlmalý?
Teþekkürler.
Arkadaþlar ana felsefeyi unutmamak gerek...Derdimiz geçmiþte kimin ne yaparak nasýl birikim yaptýðý ya da servetini kazandýðý deðil. Ben çok daha muhafazakar bir yol izledim, uzaktan bir arkadaþ da 2004 ya da 2005 de üçüncü köprü mevzusu gündeme geldiðinde ilgili bölgeden 10 dönüm kadar arazi aldý..Þansýna güzergah aldýðý bölgenin çok yakýnýndan geçti, en son 1-2 milyon ediyordu arazisi.
Ya da baþka bir arkadaþ, diyelim ki 2009 krizinde saðlam hisselerden bir portföy yaptý ve düzenli ek alýmlar yaparak devam etti...þu an hisse portföyü milyon liranýn çok çok üzerinde olabilir.
Yani þunu demeye çalýþýyorum...15 yýldan fazla beyaz yaka geçmiþi olup, ülkenin orta-üst düzey firmalarýnda çalýþmýþ olan hemen herkes...Biraz tasarruf bilinci, biraz da mantýklý yatýrýmlarý varsa...zaten milyoner olmuþtur (menkul-gayrimenkul, toplam varlýktan bahsediyorum)...En saðlamcýlarýn bile 2005 öncesi ev fiyatlarý diplerde iken aldýklarý evler tl olrak 10 a katlamýþtýr (istisnai çok kötü lokasyon ya da pahalý fiyattan alýnmýþ evler hariç tabii ki).
Derdimiz, geçmiþte kimin ne yaparak nasýl servet birikimi saðladýðý deðil. Zira bunun bu güne pek bir faydasý yok...Çok büyük fýrsatlar vardý beyaz yaka için, nisbi olarak alýnan ücretler yüksekti ve alým gücü ortalamaya göre çok iyiydi. Zaten baþlýðýn ana mesajý þu deðil miydi? Beyaz yaka için þu an geçmiþten çok daha zor, ileride daha da zor olacak...Bu zorluklarla baþa çýkabilmek için þimdiden tasarruf bilincini güçlendirip, karlý yatýrýmlar yapabilmek gerek.
Önemli olan bugün ne yapmalý genç beyaz yaka arkadaþlar..Mesela iyi hisse seçimi için kendine güvenen arkadaþlar tecrübelerini paylaþabilir...ama geçmiþte alýnýp 5-10 katýna çýkan hisse hikayesinin kimseye bir faydasý yok.
Dudu üstadýn dediði gibi, kýsa yoldan erken emeklilik peþinde koþmamak gerek. Sabýrla ve özenle yýllarca býkmadan usanmadan kendinize has oluþturduðunuz stratejiyi uygulayabilmelisiniz...Kiþisel baþarý hikayelerine odaklanmayýn, baþkasýnýn baþarý hikayesi sizin için kabus olabilir.
Yer Ýmleri