Originally Posted by
mterkan
Sayın Para Baronu,
Şirketlerin ana sözleşmelerinde (genellikle 6 ıncı ya da 7inci madde olur bu) şirketin sermayesi ile ilgili her türlü bilgi bulunur. Sermayenin ne kadar olduğu, hisselerin tertibi belirtilir..
Örnegin; İsdemir de 2.900.000.000 TL tutarındaki sremayenin 20 TL lık kısmı A tertibi hisse geriye kalan 2.899.999.980 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. A tertibi hisseler Özelleştirme İdaresine ait olup, 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesinin Özelleştirme İdaresi tarafından atanan kişi olmasını mecburi kılmaktadır. Bunun dışında gerek kar dağıtımında ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.
Ereğlide de buna benzer bir durum var..
3.500.000.000 TL lık şirket sermayesinin sadece 1 kuruşluk kısmı A tertibi geriye kalan 3.499.999.999,99 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. Burda da 1 kuruşluk hisse nedeniyle 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesi Özelleştirme İdaresi tarafından atanmaktadır. Burda da gerek kar dağıtımı ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.
Kısaca gerek eregli ve gerekse İsdemirde imtiyazlı hisse var denilemez.
Ege seramikte ise evet dediğiniz gibi imtiyazlı hisse var, 75.000.000 TL lık sermayenin 12 TL lık bölümü A tertip, 18 TL lık bölümü B tertip, 74.999.970 TL lık bölümü ise C tertip hisse senedidir. Şirketin 6 kişilik yönetim kurulunun 2 üyesi A tertibi, 1 üyesi B tertibi diğer 3 üyesi ise C tertibi hisseler tarafından seçilir. Ayrıca burada kar dağıtımında imtiyaz da mevcuttur. Örneğin şirket 2021 de tüm ortaklarına toplamda 196.799.543 TL kar payı dağıtmış, A ve B tertip hisse sahiplerine imtiyazdan dolayı 27.316.949 TL ödemiş, C tertip hisse sahiplerine 169.482.594 TL ödemiştir. Tabi bu 169.482.594 TL nin yaklaşık 1/3 ü küçük yatırımcıya, 2/3 ü ise Polat holding, İbrahim Polat, Adnan Polat ve Murat Polata ödenmiştir..
Bu hisseyi çok yakından bilirim.. Bütün birikimimi EGSER den elde ettim diyebilirim.
Buradaki imtiyaz anlaşılabilir ölçülerdedir benim değerlendirmelerime göre..