Sayfa 266/582 İlkİlk ... 166216256264265266267268276316366 ... SonSon
Arama sonucu : 4655 madde; 2,121 - 2,128 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

1. Yazılacak çok şey var.. Koca holding et ve süt ürünleri üretiyor, entegre tesislerde, ürettiği ürünleri kendi pazarlama şirketi üzerinden gerek yurt içine gerekse yurt dışına satıyor. Fabrika çıkış fiyatından kendi pazarlama şirketine fatura kesiyor, pazarlama şirketi de müşterilerine.. Ama gel gelelim pazarlama şirketi halka açık olmadığı için elde edilen karlar tamamiyle holding bünyesinde kalıyor, üretim şirketleri de yıllardan beri 1 PD/DD inde sürünüyor maalesef..

Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
    Yazılacak çok şey var.. Koca holding et ve süt ürünleri üretiyor, entegre tesislerde, ürettiği ürünleri kendi pazarlama şirketi üzerinden gerek yurt içine gerekse yurt dışına satıyor. Fabrika çıkış fiyatından kendi pazarlama şirketine fatura kesiyor, pazarlama şirketi de müşterilerine.. Ama gel gelelim pazarlama şirketi halka açık olmadığı için elde edilen karlar tamamiyle holding bünyesinde kalıyor, üretim şirketleri de yıllardan beri 1 PD/DD inde sürünüyor maalesef..
    Bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Yeni bakış açıları ve bilgiler görmek çok güzel.

Son mesajınıza istinaden şunu sormak isterim. Ereğli, isdemirin bir müşterisi durumunda. Oyak holdingi ya da Erdemir' i ne kadar zamandır tanıyorsunuz bilmiyorum ama üretici-pazarlamacı mantığınıza paralel olarak sizce Ereğli-İsdemir arasında da kârın duracağı yer konusunda bazen ayarlama yapıyorlar mıdır? Sırf bu kuşku nedeniyle alırken hem erdemir hem isdemir alıyorum alımlarımda. (ayrıca isdemirin halka açıklığının çok az olması nedeniyle isdemir almamazlık edemiyorum)

Vestel-Vesbe arasında da üretici, pazarlamacı ilişkisi vardı. Kafa karıştırıcıydı. Şimdi onu sonlandırdılar. Vesbe artık kendisi direk müşteriye satacak. İsdemir' de de bir şekilde ereğli pazarlamacı. (boyutunu bilmiyorum)

3.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Yeni bakış açıları ve bilgiler görmek çok güzel.

Son mesajınıza istinaden şunu sormak isterim. Ereğli, isdemirin bir müşterisi durumunda. Oyak holdingi ya da Erdemir' i ne kadar zamandır tanıyorsunuz bilmiyorum ama üretici-pazarlamacı mantığınıza paralel olarak sizce Ereğli-İsdemir arasında da kârın duracağı yer konusunda bazen ayarlama yapıyorlar mıdır? Sırf bu kuşku nedeniyle alırken hem erdemir hem isdemir alıyorum alımlarımda. (ayrıca isdemirin halka açıklığının çok az olması nedeniyle isdemir almamazlık edemiyorum)

Vestel-Vesbe arasında da üretici, pazarlamacı ilişkisi vardı. Kafa karıştırıcıydı. Şimdi onu sonlandırdılar. Vesbe artık kendisi direk müşteriye satacak. İsdemir' de de bir şekilde ereğli pazarlamacı. (boyutunu bilmiyorum)
    Eregli ile İsdemir arasındaki ilişki verdiğim örnekteki gibi değil.. İşin güzel tarafı Ereglinin ne kadar temettü ödemesi yapacağını isdemir büyük oranda belirliyor.. İsdemirin yapacağı temettünün % 95i eregliye, ordan da eregli yatırımcısına ve ana ortak Ataer holdinge gidiyor...

İkisi arasındaki ilşki gayet şeffaf ve öngörülebilir diye düşünüyorum...

4.  Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
    Sayın Para Baronu,
    Şirketlerin ana sözleşmelerinde (genellikle 6 ıncı ya da 7inci madde olur bu) şirketin sermayesi ile ilgili her türlü bilgi bulunur. Sermayenin ne kadar olduğu, hisselerin tertibi belirtilir..

Örnegin; İsdemir de 2.900.000.000 TL tutarındaki sremayenin 20 TL lık kısmı A tertibi hisse geriye kalan 2.899.999.980 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. A tertibi hisseler Özelleştirme İdaresine ait olup, 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesinin Özelleştirme İdaresi tarafından atanan kişi olmasını mecburi kılmaktadır. Bunun dışında gerek kar dağıtımında ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.

Ereğlide de buna benzer bir durum var..
    3.500.000.000 TL lık şirket sermayesinin sadece 1 kuruşluk kısmı A tertibi geriye kalan 3.499.999.999,99 TL lık kısmı B tertibi hisse senedidir. Burda da 1 kuruşluk hisse nedeniyle 9 kişilik yönetim kurulunun 1 üyesi Özelleştirme İdaresi tarafından atanmaktadır. Burda da gerek kar dağıtımı ve gerekse başka konularda herhangi bir imtiyaz yok.

Kısaca gerek eregli ve gerekse İsdemirde imtiyazlı hisse var denilemez.

Ege seramikte ise evet dediğiniz gibi imtiyazlı hisse var, 75.000.000 TL lık sermayenin 12 TL lık bölümü A tertip, 18 TL lık bölümü B tertip, 74.999.970 TL lık bölümü ise C tertip hisse senedidir. Şirketin 6 kişilik yönetim kurulunun 2 üyesi A tertibi, 1 üyesi B tertibi diğer 3 üyesi ise C tertibi hisseler tarafından seçilir. Ayrıca burada kar dağıtımında imtiyaz da mevcuttur. Örneğin şirket 2021 de tüm ortaklarına toplamda 196.799.543 TL kar payı dağıtmış, A ve B tertip hisse sahiplerine imtiyazdan dolayı 27.316.949 TL ödemiş, C tertip hisse sahiplerine 169.482.594 TL ödemiştir. Tabi bu 169.482.594 TL nin yaklaşık 1/3 ü küçük yatırımcıya, 2/3 ü ise Polat holding, İbrahim Polat, Adnan Polat ve Murat Polata ödenmiştir..
    Bu hisseyi çok yakından bilirim.. Bütün birikimimi EGSER den elde ettim diyebilirim.
    Buradaki imtiyaz anlaşılabilir ölçülerdedir benim değerlendirmelerime göre..
    Sayın mterkan yanıtlarınız için çok teşekkürler. Anladığım kadarıyla egser'de imtiyaz olsa da abartılı olmadığı için makul bir hisse diye düşünüyorsunuz.

Aslında temettü yatırımcılığına odaklandığım için sizin belirttiğiniz gibi elimdeki tüm şirketlerin kar dağıtım sözleşmelerini inceledim. Ancak çoğunu anlayamadım. Biri diyor yüzde 5'i yedek ayrıldıktan sonra şu şu yapılır bilmem ne. Bana uzak bir dil kullanılmış.

Hangi hisselerde ne gibi imtiyazlar olduğunu özetleyen bir tablo olsaydı çok iyi olurdu.

5.  Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
    Belki burası yeri değildir ama şunu daima araştırmak gerekir.. Şirketin ana sözleşmesi bilinmesi gereken en önemli dökümandır.
    Örneğin Koç holding, Ykb temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Ford ve Türk traktörde temettü nerdeyse karın tamamına yakın dağıtılıyor?..
    Ya da Sabancı holding, Akbank temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Brisa da temettü ön plana çıkabiliyor?...
    Sebep çok basit, çünkü gerek Ford ve gerekse Türk traktörde yabancılarla ortaklık var eşit oranlarda, aynı şekilde Brisada da... ortaklar birbirinden habersiz borsada 1 ladet hisse bile satamıyorlar..
    2001 krizi ŞARTLARINDA bankalarda sermaye yeterlilik ve özkaynak tasarruflarını güvence amaçlı temettü karlarını dağıtmama konularında tebliğler yayınlandı sınrılamalar %10-15-20 seviyelerinde eski tarihli metinlerde bakılabilir.

sektörde yüzdürülen batık geri dönüşü mümkün olmayan %2-3 kredi olsa banka kredi portföyü de senelik 500 milyar artsa olsa 10-15 milyar tl senelik karın 4 te biri 3 te biri batık olabiliyor. bunun karşılanması için temnettünğün %30 zaten mecburen yedek ayrılıyor bu oran %80 çıkarak banka KAYNAKLARI güçlendirilmiş oluyor.

büyük bir türk bankası senelik kaç milyar tl kredi açar kaçı batık hale döner ne kadar sermaye yedekler bunları hesap uzmanları dışında kimse bilmez hesaplamaz ben kariyerimi şantiyelerde inş müh olduğumdan şantiye şefi ve her tür hesap analiz işleriyle uğraşlarak bina ettim. YAKLAŞIK MALİYET VE HESAP uzmanlığı şantiyenin ana OMURGASIDIR. Vaktiyle proje statik analiz de çok yaptım, ofiste başka mühendis yoktu o işleri de resmen üstlendik mecbur kaldık. Günde 10.000 matematik işlem yapan bir inşaat sektör analizci geçmişine sahibim. banka karları ve yedeklerini , özsermaye ve aktiflerini ,karlılıklarını analiz etmek SADECE 30 dakikamı almadı , bilanço okumayı da güzelce ilerletmiş oldum, tüm banka bilanço ve verilerini derledim . sektörde sorunlar 2001 gibi değil 2. kur şoku yaşanırsa dolar 30 tl bile olsa TÜRK BANKALARI batmaz ekonomi fişi çeker ara tatile girer ,darbe yer orası ayrıdır ...ona da hazırlar paralar kasada olmasa içi boş banka olsalar fena darbe yemişlerdi.

Yabancı bankaları batabilir şekle sokan müflis riskli anlayış ve varlıklardır. Umursamazca manasız risklere girip, kötü idarelerle onlar zarar yazarken türev ve toksik varlıklarla ...fıçısına dönerken , BATIK HALE GETİRİLSİN diye acemice yönetilirken ,HENÜZ BATAN GEMİ YOK (DEUTCHE VE CREDİT SUİSSE VAKALARI ) zarardalar ve hüzündeler. tersine bir garip durum var kredi notu AAA olan ülke bankarı ve kredi notlarI A+ ama ne haldeler biz ne haldeyiz .

TİCARİ sicili tertemiz olan yerli bankalarımız sağlamdır, yapısal ve sağlamlık iyi seviyelerde ayrıca yatırım yapılabilir kredi notumuz yüksek olmalıyken , kumarhanede rulet masasında %49 kazanca oynayan kumarbaz seviyesinden düşük çok da mantık aramamak lazım kredi notumuz tamamen haksızlık içeren bir siyasi bakış açısıyla verilmiş..

Türk bankaları ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR, batmaz seviyede sermaye yeterlilik kıstasları konulmuş TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE bunu not almakta fayda görüyorum.

6. Gün ve hafta yaklaşımı tam olmasa da petrol bu sene 139,13 doları nisan mayıs tarihinde gördü. Ereğli de temettü sonrası ikili tepe 35-36 rakamını bu tarihte gördü, sonra 26 rakamına kadar 1-2 ayda geri çekildi.

Petrol ile ereğlinin bağlantısını daha önce anlatmıştık. Bu sene gün ve hafta benzerliği olmasa da aylık baktığımızda bağlantıyı bire bir görebiliriz. Petrolün bu 139 dolarda geri geleceğini bilmek ereğlinin nisan ayında 36 dan düşeceğini bilmekle eş anlamlıdır. Tabi biz günlük baktığımız için bunu göremedik.

Petrol tekrar 139 doları geçer mi, 150-170 dolar olsa ne olur, neyi nasıl etkiler.

Bu konu üzerinde düşünmek gerekir.

Ereğli de önümüzdeki 6 ay içinde istenmeyecek tek şey, bana göre aynı bankalar gibi hızlı bir çıkıştır. Bunun dışında her şey ereğliye fayda sağlar, tek zararlı olan ise hızlı ve ani bir çıkıştır.

7. Bilanço güzel gelsin başka ihsan istemem!

8. Hadi ereğli başarabilirsin. Bugünlük tavan olman yeterli. Neidü belirsiz bir sürü hisse tavan oluyor, sen bu kadar ucuz kalamazsın.

Ereğli, bırak ocak ayını, aralık ayında asgari ücreti artıracaklar, Bu daha büyük bir enflasyon demek, eyt verecekler, enflayson hipere doğru gidiyor. Kendini bu kadar ucuza satma.

Sayfa 266/582 İlkİlk ... 166216256264265266267268276316366 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •