Alıntı Originally Posted by mterkan Yazıyı Oku
Belki burası yeri değildir ama şunu daima araştırmak gerekir.. Şirketin ana sözleşmesi bilinmesi gereken en önemli dökümandır.
Örneğin Koç holding, Ykb temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Ford ve Türk traktörde temettü nerdeyse karın tamamına yakın dağıtılıyor?..
Ya da Sabancı holding, Akbank temettü dağıtımında son derece cimri iken, neden Brisa da temettü ön plana çıkabiliyor?...
Sebep çok basit, çünkü gerek Ford ve gerekse Türk traktörde yabancılarla ortaklık var eşit oranlarda, aynı şekilde Brisada da... ortaklar birbirinden habersiz borsada 1 ladet hisse bile satamıyorlar..
2001 krizi ŞARTLARINDA bankalarda sermaye yeterlilik ve özkaynak tasarruflarını güvence amaçlı temettü karlarını dağıtmama konularında tebliğler yayınlandı sınrılamalar %10-15-20 seviyelerinde eski tarihli metinlerde bakılabilir.

sektörde yüzdürülen batık geri dönüşü mümkün olmayan %2-3 kredi olsa banka kredi portföyü de senelik 500 milyar artsa olsa 10-15 milyar tl senelik karın 4 te biri 3 te biri batık olabiliyor. bunun karşılanması için temnettünğün %30 zaten mecburen yedek ayrılıyor bu oran %80 çıkarak banka KAYNAKLARI güçlendirilmiş oluyor.

büyük bir türk bankası senelik kaç milyar tl kredi açar kaçı batık hale döner ne kadar sermaye yedekler bunları hesap uzmanları dışında kimse bilmez hesaplamaz ben kariyerimi şantiyelerde inş müh olduğumdan şantiye şefi ve her tür hesap analiz işleriyle uğraşlarak bina ettim. YAKLAŞIK MALİYET VE HESAP uzmanlığı şantiyenin ana OMURGASIDIR. Vaktiyle proje statik analiz de çok yaptım, ofiste başka mühendis yoktu o işleri de resmen üstlendik mecbur kaldık. Günde 10.000 matematik işlem yapan bir inşaat sektör analizci geçmişine sahibim. banka karları ve yedeklerini , özsermaye ve aktiflerini ,karlılıklarını analiz etmek SADECE 30 dakikamı almadı , bilanço okumayı da güzelce ilerletmiş oldum, tüm banka bilanço ve verilerini derledim . sektörde sorunlar 2001 gibi değil 2. kur şoku yaşanırsa dolar 30 tl bile olsa TÜRK BANKALARI batmaz ekonomi fişi çeker ara tatile girer ,darbe yer orası ayrıdır ...ona da hazırlar paralar kasada olmasa içi boş banka olsalar fena darbe yemişlerdi.

Yabancı bankaları batabilir şekle sokan müflis riskli anlayış ve varlıklardır. Umursamazca manasız risklere girip, kötü idarelerle onlar zarar yazarken türev ve toksik varlıklarla ...fıçısına dönerken , BATIK HALE GETİRİLSİN diye acemice yönetilirken ,HENÜZ BATAN GEMİ YOK (DEUTCHE VE CREDİT SUİSSE VAKALARI ) zarardalar ve hüzündeler. tersine bir garip durum var kredi notu AAA olan ülke bankarı ve kredi notlarI A+ ama ne haldeler biz ne haldeyiz .

TİCARİ sicili tertemiz olan yerli bankalarımız sağlamdır, yapısal ve sağlamlık iyi seviyelerde ayrıca yatırım yapılabilir kredi notumuz yüksek olmalıyken , kumarhanede rulet masasında %49 kazanca oynayan kumarbaz seviyesinden düşük çok da mantık aramamak lazım kredi notumuz tamamen haksızlık içeren bir siyasi bakış açısıyla verilmiş..

Türk bankaları ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR, batmaz seviyede sermaye yeterlilik kıstasları konulmuş TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE bunu not almakta fayda görüyorum.