Originally Posted by
mterkan
Sayýn Para Baronu,
Þirketlerin ana sözleþmelerinde (genellikle 6 ýncý ya da 7inci madde olur bu) þirketin sermayesi ile ilgili her türlü bilgi bulunur. Sermayenin ne kadar olduðu, hisselerin tertibi belirtilir..
Örnegin; Ýsdemir de 2.900.000.000 TL tutarýndaki sremayenin 20 TL lýk kýsmý A tertibi hisse geriye kalan 2.899.999.980 TL lýk kýsmý B tertibi hisse senedidir. A tertibi hisseler Özelleþtirme Ýdaresine ait olup, 9 kiþilik yönetim kurulunun 1 üyesinin Özelleþtirme Ýdaresi tarafýndan atanan kiþi olmasýný mecburi kýlmaktadýr. Bunun dýþýnda gerek kar daðýtýmýnda ve gerekse baþka konularda herhangi bir imtiyaz yok.
Ereðlide de buna benzer bir durum var..
3.500.000.000 TL lýk þirket sermayesinin sadece 1 kuruþluk kýsmý A tertibi geriye kalan 3.499.999.999,99 TL lýk kýsmý B tertibi hisse senedidir. Burda da 1 kuruþluk hisse nedeniyle 9 kiþilik yönetim kurulunun 1 üyesi Özelleþtirme Ýdaresi tarafýndan atanmaktadýr. Burda da gerek kar daðýtýmý ve gerekse baþka konularda herhangi bir imtiyaz yok.
Kýsaca gerek eregli ve gerekse Ýsdemirde imtiyazlý hisse var denilemez.
Ege seramikte ise evet dediðiniz gibi imtiyazlý hisse var, 75.000.000 TL lýk sermayenin 12 TL lýk bölümü A tertip, 18 TL lýk bölümü B tertip, 74.999.970 TL lýk bölümü ise C tertip hisse senedidir. Þirketin 6 kiþilik yönetim kurulunun 2 üyesi A tertibi, 1 üyesi B tertibi diðer 3 üyesi ise C tertibi hisseler tarafýndan seçilir. Ayrýca burada kar daðýtýmýnda imtiyaz da mevcuttur. Örneðin þirket 2021 de tüm ortaklarýna toplamda 196.799.543 TL kar payý daðýtmýþ, A ve B tertip hisse sahiplerine imtiyazdan dolayý 27.316.949 TL ödemiþ, C tertip hisse sahiplerine 169.482.594 TL ödemiþtir. Tabi bu 169.482.594 TL nin yaklaþýk 1/3 ü küçük yatýrýmcýya, 2/3 ü ise Polat holding, Ýbrahim Polat, Adnan Polat ve Murat Polata ödenmiþtir..
Bu hisseyi çok yakýndan bilirim.. Bütün birikimimi EGSER den elde ettim diyebilirim.
Buradaki imtiyaz anlaþýlabilir ölçülerdedir benim deðerlendirmelerime göre..
Yer Ýmleri