Originally Posted by
hellistheothers
hsyf fonlarının toplam gideri ya da yönetim ücretleri birbirinden farklıdır. yani genel bir şey söylenemez.
hsyf fonlarında stopaj vergisi %0 olarak uygulanır. ( Yürürlükteki ysasayla değil uzun yıllardır böyle)
tefaşta gördüğünüz getiriler vs. bütün yönetim giderleri/ücretleri çıkarıldıktan sonra NET kalandır.
Dolayısıyla sadece getiriler üzerinden değerlendirmek yeterlidir. 5 yönetim ücreti alıp 10 kazandıran, 1 yönetim ücreti alıp 2 kazandırandan yeğdir.
Bundan sonraki kısım benim yorumum, genel bir doğru olmayabilir.
Endeks dolar bazında 40 yıldır 50-500 dolar arasında gidip gelmekte, doların da kabaca enflasyon kadar arttığı düşünüldüğünde,
aslında reel bir gelir yaratmamaktadır. Artışı nominaldir, reel değil. Bütün dünyada da buna benzerdir.
Hsyf yatırımı yapacaksanız, bakmanız gereken getirileri değil , endekse görece getirileri olmalıdır.
Hsyf'ler benchmark yani kıyas kriterinden bagımsız düşünülmez. Endeks 10 düşerken 5 düşen fon , endeks 10 çıkarken 5 çıkabilen fondan uzun vadede çok çok daha fazla getirecektir.
Yani yıllık endeksi ortalama %15-20 geçebilen bir hsyf alırsanız, ya da bu tür fonlardan portföy oluşturursanız. Her yıl kabaca enflasyon üstü %15-20 reel getiri elde edersiniz. Yani ortalama bir mevduat yatırımcısını dörde beşe katlayabilirsiniz.
Ancak her halukarda portföy volatilitenizi düşürmek için endeks dışında dayanakları olan fonlarla portföy oluşturmanızı öneririm.
Selamlar,