Fikrî destek için teşekkür ederim hocam.
Printable View
Kesinlikle 1..
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sabah seans öncesi teorik eşleşmede sattım.. % 7,50 civarı artıdan.. Bakalım doğru mu yanlış mı zaman gösterecek.. Teşekkürler hocam, fikir beyanı için.
Bugün çok sert hareketler yapıyor tavan olursa da, tersi olursa da şaşırmayacağım. Hayırlısı. 1 ayda % 96 civarı kâr bırakmış, zannedersem son zamanlarda portföyümde gördüğüm en iyi hisse performansı oldu.
Şimdi de devre kesti.
VBTYZ'den de çıkış yaptım.
SAYAS, VBTYZ VE BRLSM'den, üüçünden de çıkmış oldum. Portföyün en iyi performans gösteren hisselerinde kâr realizasyonu yaptım. Bakalım isabetli mi oldu, erken mi davrandık zaman gösterecek. Sonradan tekrar portföylere ekleyebilirim. 1 ayda 3'ü de çok yüksek prim yapmıştılar.
SAYAS % 96,18
BRLSM % 84,62
VBTYZ % 61,65
kâr ile çıkış yapmış oldum 1 aydan daha kısa bir zaman diliminde. Olur da pişman edecek yukarı yönlü hareketler yapacak olurlarsa, ya aşağıdakileri besleriz ya da portföye başka hisseleri alırız. Henüz net bir karar vermedim nasıl bir yol izleyeceğime. Birkaç güne geri çekilmeler olursa tekrar da girebilirim aynı hisselere. Ancak bugünkü oluşan nakdi hemen bir hisseye çevirmek istemiyorum.
Bunlar tamamıyle kişisel alım satım kararlarımdır. Sadece sesli düşünüyorum. Kimseye bir yatırım tavsiyesi değildir.
Hadi bana geçmiş olsun, BRLSM ve VBTYZ yine tavana bağlıyorlar..
Hadi SAYAS VBTS kapsamına alındı. Diğerlerine niye kıydın be adam? :(
Çok gitti ise, daha çok gitsinler.. Sana giren çıkan ne ki??
Lugatımızda pişman olmak yoktu.. İntikam duygusuyla hareket de yoktu.. Şimdi bu BRLSM ve VBTYZ'den önümüzdeki 1 ayda daha çok kazandırabilecek ne olabilir üzerinde yoğunlaşalım diye düşünüyordum, sonunda portföy paylarını eşitlemeye karar verdim, herkesi eşitledim, ALCTL biraz daha eşit kaldı, OZRDN biraz daha az eşit:)
Çok kazandıranların payını görece geride kalan diğerlere aktarmış olduk. Daha önce de uyguladığım taktik. Ama sürekli tekrar edince 15 ile başladığın porföy 5'e filan düşebiliyor. Şimdilik 12 ile devam. Hayırlısı bakalım.
Sidik zoruyla tur atlıyoruz.. Şimdi diyecekler ki, kadro tam değildi blah blah.. Sanki rakibin kadrosu Manchester City kadrosu..
Portföye 1-2 motor taşıyıcı adayı lazım..
Aslında bilinçaltımda olup da, ikrar edemediğim bir şey vardı: "SAYAS'a VBTS kapsamı gelmişse BRLSM ve VBTYZ'ye de gelir" beklentisi. Ama gelene kadar bekle be adam! Bugün KAP'ları incelerken farkettim ki, BRLSM'yi de aynı kapsama almışlar. KAP haberi şöyle:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRLSM.E payları 03/08/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 01/09/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır."
Ama işin tuhaf tarafı SAYAS'a gelen tedbir sonrası 8-10 şirketi inceledim, hemen hemen hepsi ertesi gün ya da sonraları çakılmışlardı. SAYAS'ta da ertesi gün yukarı yönlü % 8'e yakın açılabileceği görüntüsünü fırsat bilip seans öncesi TE'de sattım. Gün içi sert hareketler yaptı, hatta devre bile kesti. Ancak kararımı haklı çıkaracak bir gün sonu kapanışı olmadı. Şu anki fiyatı bile benim sattığım fiyatın % 2 küsür üstünde. Sonraki günler ne olur bilemem ancak şimdilik kararımda isabet sağladığım söylenemez. BRLSM'nin VBTS kapsamına alınması nasıl sonuçlanacak bilmiyorum, ama ona da VBTS gelecektir beklentisi ile dün satmış olmamdan ötürü şu an itibariyle dünkü satışım sonrası fazladan kazandığı değer ve bugünkü artışı da hesaba katarsam % 8 civarı bir değer artışını kaçırmış oldum. Bu konuda da isabetsizlik söz konusu.
Gelelim VBTYZ şirketine, onda henüz VBTS kapsamına alınma gibi bir durum yok ve yeni bir iş sözleşmesi daha yapmışlar, yıllık satışlarının % 19 civarına tekabül eden. Bu da muhtemelen olumlu etki yapabilecek.
Sadede gelirsek, hamleyi erken yapmış olduk. Sağlık olsun. Bakalım oluşan fazla nakiti görece daha az gidenlere, her birinin portföy payını eşit olacak şekilde, ekleme tercihimiz nasıl sonuç verecek?
Kıyas unsuru olarak kullandığım ve beni görece mutlu eden şey ise benim portföyün aynı miktarınca hanıma teslim ettiğim ve onun fonda tuttuğu miktarın artış yüzdesine göre benim portföyün çok daha iyi seyretmesi.
Her ne kadar portföydeki tüm hisseleri eş zamanlı portföye dahil etmemiş olsam da, portföyü oluşturmaya başladığım tarih olan 3 Temmuz'u baz alırsam, bendeki portföy dün kapanış itibariyle % 37,22 kazanç sağladı. Fon ise aynı tarihler arasında % 26,81 artış sağladı. Bugün itibariyle fiyat karşılaştırması yapamıyorum, çünkü fonlar anlık fiyat vermiyor, gün sonu kapanış fiyatını oluşturuyorlar ve ertesi gün görünen fiyat aslında o günkü kapanış fiyatı. Ama şunun da hakkını teslim etmem gerek, dün kendilerine kıydığım SAYAS, BRLSM ve VBTYS bu güzel performansın motor gücüydüler. Portföy bundan sonrası için aynı güzel performansı devam ettiremeyebilir belki.
Nasip ve hayırlısı.
Yatırımda almış olduğumuz kararlarla ilgili öz eleştiri yapmak, muhasebe yapmak niçin bu kadar zor, yaptığımız yanlışları itiraf etmek neden bu kadar ayıp? Bunları anlamakta güçlük çekiyorum. İnsanlar o sebeple ya da bu sebeple hisse ya da başka bir yatırım enstrümanı seçip kendince bir spekülasyon yapıyor. Alırken de satarken de. Sonuçları doğru olunca beceri ve seçimlerdeki üstün keşif kabiliyeti bize ait oluyor, sonuçları yanlış olunca piyasa bizim gördüğümüz doğruları görememiş oluyor. Öyle ya tüm piyasa kör, bir tek biz görünmeyen gizli hazineyi keşfetmiş durumdayız. Alemin tek akıllısı biziz. :)
Dünyada tek başına bir şey ifade etmeyen, ama memlekette çok şey ifade eden bir şey var: Net Kârı Ödenmiş Sermayeye oranlamak. Bunda Borsacı Dede'nin de ve ona bunu öğretenlerin de muhakkak ki payı var. Net Kârın Ödenmiş Sermayeye oranına Hisse Başı Kâr (Earnings Per Share) da deniyor. Yani her 1 TL'lik ödenmiş sermaye için ne kadarlık Net Kâr üretilmiş sorusunun cevabı bu aslında.
HBK'sı yüksek bir firma iyi midir? Bu soru tek başına anlamsız. Ödenmiş Sermayesi ve Öz Kaynaklarının durumuna bakmadan buna doğrudan cevap vermek mantıklı değil. Neden? Hemen izah edeyim:
Mesela bir şirket düşünün ki, Ödenmiş Sermayesi 20 Milyon TL olsun. Aynı şirket epeyce bir süre, diyelim 15 sene hiç sermayesini artırmamış olsun ve elde ettiği kârlar bilançoda Geçmiş Yıllar Kârları kaleminde öylece bekliyor olsun. İçinde ödenmiş sermayesi, yeniden değerleme farkları, dönem kârı ve geçmiş yıllar kârlarının da olduğu Öz Kaynakları da diyelim 500 milyon TL olsun. Şimdi bu şirket 100 milyon TL Net Kâr etti diyelim. Şirketin HBK'sı 5 oluyor. Gayet çekici bir rakam. Sermayesinin 5 katı kâr etmiş.. :) Peki aynı kârı Öz Kaynaklarına oranlarsak durum ne olur: 0,20, yani % 20. Buna Öz Kaynak Kârlılığı da diyoruz. Durum öyle çok da parlak görünmedi birden ha?
Diyelim ki aynı şirket geçmiş yıl kârlarını ve yeniden değerleme farklarını ödenmiş sermayeye ekleme kararı almış olsun, yani sermaye artırmış olsun. Hatta bunların tamamını da aktarmasın sermayeye, 280 milyon TL'lik kısmını aktarsın. Bu durumda Ödenmiş Sermaye kısmı 20 milyon TL yerine 300 Milyon TL olacak. Öz Kaynaklar değişmiyor, sadece Öz Kaynaklar içerisindeki kalemlerin değerleri birbirine aktarıldığı için onlar değişiyor. Durum ne oldu şimdi?
Ödenmiş Sermaye 300 milyon, Öz Kaynaklar yine 500 Milyon TL. Şimdi aynı Net Kârı yani 100 milyon TL Net Kârı yaptığını düşünelim. Bu sefer HBK 0,33 olacak, Öz Kaynak Kârlılığı yine aynı 0,20 ya da % 20 olacak. Aslında şirketin yaptığı şey aynı. Değişen hiç bir şey yok, kârlılık da aynı, elde edilen kâr da aynı. Ama birinde HBK 5 iken, sadece Öz Kaynaklardaki kalemlerin yerini değiştirince HBK 0,33 oluyor.
Burada sanal bir yanılsamadan ibaret olan yüksek HBK görüntüsü bizim memlekette matah bir şeymiş gibi alıcı buluyor maalesef. Piyasa yapıcıları da bunu kullanıyor mu? Evet kullanıyor. Diyeceksiniz ki alan memnun, satan memnun. Evet, orası öyle. Ama buna göre şirket değerlemesi yapılmaz. Sıkıntı burada.
Hele kalkıp da HBK'sı şu kadar olan bir şirketin fiyatı bilmem ne, bunun HBK'sı da şu, o zaman bu hayli hayli şu kadar olmalı gibi hesaplar makul olmamayı bir tarafa bırakın mantık dışı.
Takdir ve yorum sizin.
Bedelsiz Sermaye artışı olacak diye koştura koştura o şirketin hisselerinin alındığı bir ülkede sermayesinin kaç katı kâr ettiği elbette önemli olur.
Gerçekte şirkete ne bir para girmektedir, ne de kaynakları eskisinden farklı olmaktadır halbuki. Sadece bilançonun Öz Kaynaklarında bir kalemden başka bir kaleme aynı değerde rakamın aktarılmasından başka bir şey değildir Bedelsiz Sermaye artışı aslında.
DNISI - Dinamik Isı... Bilançosu, büyümesi belki çok parlak değil gibi görünüyor, ama yatırımları ilgimi çekmeye başladı. Geleceği parlak olabilir. Şirketi dikkatli bir incelemeye tabii tutacağım ve takibe alacağım. Ufak bir şirket, büyüme ve büyütme potansiyeli var.
İki Atın Kıçı
Bugünleri çok iyi anlatan enfes bir hikâye:
ABD demiryollarında iki ray arasındaki standart genişlik 1,44 metredir. Bu garip rakamı kim seçmiş, niye seçmiş?
Çünkü İngiltere'de demiryolları böyle inşa edilmişti ve ABD demiryolları İngiliz gurbetçiler tarafından inşa edildi.
Peki İngilizler niye öyle inşa etmişler? Çünkü ilk demiryolu hatları, demiryolu öncesi tramvayları inşa eden aynı kişiler tarafından inşa edildi ve kullandıkları ölçü buydu.
Peki onlar niye bu ölçüyü kullandı? Çünkü tramvayları inşa edenler, o tekerlek aralığını kullanan at arabalarının yapımında kullandıkları aynı teçhizatı ve aletleri kullandılar.
Peki at arabalarında neden bu kadar garip bir tekerlek aralığı vardı? Başka bir boşluk kullanmayı deneselerdi, İngiltere'nin o eski, kasabalararası yollarında tekerlekleri kırılırdı, çünkü yerdeki tekerlek izlerinin aralığı buydu.
Öyleyse bu eski, bozuk yolları kim inşa etti? Avrupa'daki (ve İngiltere'deki) ilk uzun mesafeli yollar Roma İmparatorluğunun askeri birlikleri için inşa edildi. O zamandan beri de kullanımdalar.
Ya yoldaki tekerlek izleri? O ilk izleri Roma savaş arabaları oluşturdu.
Peki Roma İmparatorluğunun savaş arabalarının tekerleklerinin arasındaki mesafe niye o kadardı? O savaş arabaları, arabayı çeken iki atın kıçına yer bırakacak kadar geniş yapılmıştı.
Yâni, bugün ABD demiryollarında kullanılan iki ray arasındaki standart genişlik iki atın kıçına göre tasarlanmıştır.
Bitmedi.
Bugün fırlatma rampasında oturan bir Uzay Mekiğine baktığımızda, ana yakıt deposunun yanlarına tutturulmuş iki büyük güçlendirici roket görürüz. Bunlar Katı Roket İticileridir (KRİ). Bu KRİ'ler, artık Amerikan uzay ve savunma teknolojisi devi Northrop Grumman'ın sahibi olduğu eski Thiokol şirketinin Utah'taki tesislerinde inşa ediliyor. KRİ'leri tasarlayan mühendisler onları biraz daha geniş yapmayı istemişlerdi ama KRİ'lerin fabrikadan fırlatma alanına trenle gönderilmesi gerekiyordu. Fabrikadan gelen demiryolu hattı dağlardaki bir tünelden geçmek zorundaydı. KRİ'ler o tünele sığmak zorundaydı. Tünel, iki ray arasındaki mesafeden biraz daha geniştir ve iki ray arasındaki mesafe iki atın kıçı kadar geniştir. Yâni, muhtemelen dünyanın en gelişmiş ulaşım sistemi olan uzay mekiğinin ana tasarım özelliği, iki bin yıl önce iki atın kıçının genişliğiyle belirlenmiştir.
Ali Perşembe'den
Severiz Ali Perşembe'yi :)
ALCAR ya da CMBTN niye bu fiyatlarda diye sormuştunuz? Ali Perşembe'nin 'Teknik Analiz mi Dedin? Hadi Canım Sende...' isimli serisinin ilkinde Pendik'te Gondol'lar adlı hikayemsi bir olay vardır..Aslında ALCAR ya da CMBTN'un fiyatlarının 600'lerde olması ile hikayede anlatılan Pendik'teki gondol fiyatlarının dramatik düşmesi arasında pek fark yoktur sayın Nilkiz. Maksadını aşan zezbedici hikayeler, açgözlülük, korku, panik, her birisi bir etmen aslında fiyatın oluşmasında.. 'Eder' mi? Onu kim kaybetmiş de biz bulalım?
https://archive.org/details/teknik-a...p?view=theater
Sayfa 33
12-15 arasında değişen sayıda şirketten oluşan portföyün 1 aylık getirisi % 41,07 olarak gerçekleşti. Allah bereket versin, devamını da nasip etsin.
AFYON Çimento bilançosu çok hoşuma gitti. Full malda olmasam, iyi bir zamanlama ile kesinlikle giriş yapardım. Bilançolar sonrası bir güncelleme yaparsam portföyde, fiyatı da makul olması karşılığında, AFYON eklemeyi planlıyorum.
https://i.hizliresim.com/a3sbfsk.jpg
https://i.hizliresim.com/767kjsk.jpg
https://i.hizliresim.com/454i88g.jpg
https://i.hizliresim.com/fp4rs8v.jpg
https://i.hizliresim.com/ko0puix.jpg
https://i.hizliresim.com/9qukm70.jpg
https://i.hizliresim.com/zlq8zxl.jpg
https://i.hizliresim.com/7e3pg2j.jpg
https://i.hizliresim.com/cn7frhy.jpg[/url]
[url=https://www.hizliresim.com/cn7frhy]
https://i.hizliresim.com/p8jk5qv.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=ozt79su9lgc
Bu video 2 yıldır mesajımı almamakta direten arkadaşımız için gelsin.. :) Özellikle dk. 5:10-5:20 arasına dikkat...
Adil değer hesaplaması oldukça subjektif bir hesaplama, içsel değer hesaplaması da öyle. İNA ile farklı değerler çıkar, FD/FAVÖK çarpanını baz alsan farklı, F/K çarpanını baz alsan farklı. Graham'a göre hesaplasan, Buffet'a göre hesaplasan farklı. Bunun için net ve objektif cevap vermek de imkansıza yakın. Ama ben bu işlerde basit düşünmeyi tercih ediyorum ve geçmiş çarpanlarına ve sektör ağırlıklı ortalama çarpanlarına bakıyorum ve bu ikisinin ortalaması olarak AFYON için 16 f/k civarı bir fiyatlama değerinin ortalama makul bir değer olarak alınabileceğini düşünüyorum. Buna göre bakkal hesabı bile yapıp ve şöyle düşünebiliriz:
Bundan sonraki 3. ve 4. çeyrek net kârları da aynı bu çeyrek gibi gelecek. Ve buna göre hesap yapsan tablo şöyle olur:
109M (1Ç)+ 143M (2Ç)+ 143M (3Ç)+ 143M (4Ç) = 538 Milyon TL Prospektif Yıllık Net Kâr
Piyasanın da ortalama 16 F/K ile fiyatlayacağını varsaysan, 538 Milyon TL X 16 = 8.608 Milyon TL Piyasa Değeri yapar.
Mevcut Piyasa Değeri ne? 4.692 Milyon TL.
Bu durumda artış potansiyeli ne ? 8.608 / 4.692 = 1,83 (yuvarlak) katına çıkma potansiyeli demektir.
Bu durumda da 11,73 x 1,83 = 21,46 TL sene sonu benim asgari hedef fiyatım olur.
Şimdi burada şu rezervleri koyalım:
1. Bundan sonraki çeyrekler farklı gelecektir. Net Kâr bu çeyrekten az da çok da gelebilir. Bizim hesaplamamız kalan 2 çeyreğin bu çeyrekle aynı gelmesinin varsayımına dayalı, yani prospektif bir yaklaşım.
2. Piyasanın nasıl fiyatlayacağını bilmiyoruz. Piyasa 12 f/k ile de 25 f/k ile de fiyatlayabilir 2024 başını. Bizim 16 f/k'yı baz almamız tamamen ortalama bir değerdir ve piyasanın keyfine uyup uymayacağını bilemeyiz.
Sadede gelirsek, benim için sene sonu AFYON için minimum fiyat beklentim 21,46 TL seviyesidir. Az olur, çok olur; bu gelecek kârların durumuna ve piyasanın neyi nasıl fiyatlayacağına bağlı. Teknik olarak ise fibo 261,8 seviyesini izlerim, o da an itibariyle 24,10 TL civarına tekabül eder. Yani 21,46-24,10 TL arası fiyatlamayı AFYON için ben makul fiyatlama görürüm Ocak ayı ortalarına kadar. Piyasa coştukça coşar, her şeyi yüksek fiyatlarsa başka bir senaryo çıkar, piyasada moralleri bozacak şeyler çıkarsa üst üste başka bir senaryo çıkar ortaya. Bir şeyin 'eder'i şudur demek abesle iştigaldir. İyi zamanlarda her şey iyi fiyatlanır, kötü zamanlarda kötü.
Adil değer ya da içsel değer hesaplamaları an itibariyle olması gereken fiyatın tespit edilmeye çalışılmasıdır, benim yaklaşımım ise Ocak civarı ortalama fiyat beklentisinin ne olabileceği ile ilgilidir, kısmen defansiftir ve de aynı kapıya çıkmaz.
Tüm bunlar benim 'SUBJEKTİF HESAPLAMALARIM'dır ve kimseye hedef fiyat koyma ya da al-sat-tut tavsiyesi içermez.
Daha kompleks içsel değer hesaplama yöntemlerim de var, ama iş kompleksleştikçe daha doğru tahmin yapıyorsun ya da piyasanın yaklaşımını daha doğru tahmin edebiliyorsun anlamına gelmiyor kesinlikle. Piyasa o kadar kompleks düşünmüyor, içsel değer filan da hesaplamıyor, genelde herkes muadillerinin durumuna ve kendi tarihsel ortalamalarına bakıyor en fazla. Çok kasmaya gerek yok yani. Şirket zaten iyi bilançolar açıklamaya devam ettikçe, geleceğin daha iyi olacağı beklentisi ile coşku ve fiyatlama artar, tersi olursa da düşer.
Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim
Eğer deprem bölgesinde bu kadar konut yapılacaksa, ülke genelinde kentsel dönüşüm hızlandırılacaksa, teorik olarak çimento sektörünün önümüzdeki birkaç yılda, en azından iç pazarda revaçta kalabileceğini öngörmek çok da zor değil zaten. Deprem sonrası zaten, o dönem itibariyle, en sert ve fahiş fiyatlananlar da çimentolardı, hatırlarsanız. Tamamen bu beklentiye paralel spekülatif bir hareketti o dönem itibariyle, ancak reelde de durum farklı olmayacaktır. Önemli olan hangi şirketin bundan en iyi istifade edebileceğini tespit etmek olsa gerek.
http://csinvesting.org/wp-content/up...100Baggers.pdf
Yukarıda linkini verdiğim kitap Chrispher Mayer'ın 100 Baggers adlı kitabının bedava pdf linki. İngilizce okuyup anlayabilen arkadaşlar için hızlı büyüme hisselerinin hangi kriterler kullanılarak bulunabileceğine dair pratik ve tecrübi bilgiler veriyor. Bu kriterlere uyan her hissenin aynı sonucu vereceği garanti edilemese de bunlardan 15-20 adetinin portföyde bulunmasının uzun vadede aralarında tökezleyenler olsa da portföyünüzü 'Roketsan'a çevirme ihtimalinin olduğunu iddia ediyor. Kitap büyüme hisseleri odaklı yatırımcıların oldukça rağbet ettiği ve oldukça basit anlatımı olanlardan.
İddialar bana değil, müellifine aittir. İlgilenen arkadaşlar okur ve ikna olursa bu yöntemlerle şirket avına çıkabilir. Olmazsa başka yöntemlerle yoluna devam eder.
Not: Kitabı okumaya üşenenler için de Youtube'da The Swedish Investor adlı bir zat kendi tarzı ve kendi örnekleriyle görsel olarak özetini yapmış. İsteyenler onu da ziyaret edebilir:
https://www.youtube.com/watch?v=cvSeEVuhmwY
Onu izleyip not almaktan üşenenler için de transkriptini de buraya koyacağım. Daha da ne yapılmalı bilemiyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=cvSeEVuhmwY
Bu da youtube'daki videonun seçim kriterlerinin anlatıldığı kısmının transkripti:
Takeaway Number One: Buy Puppies
First things first... You must look for companies that are able, I mean basically from a mathematical standpoint, to become 100 baggers. Large companies are not necessarily bad investments but if you are looking for hundred baggers these should not be your priority. If you look at Microsoft or Apple for instance they already have a market cap of around a trillion dollars, which means that you must be quite creative to imagine that either one of them will grow a hundred times from here and would one of them achieve that they would be roughly five times larger than the US economy is today. Instead concentrate your research on smaller companies, the puppies, that can grow say 10 to 20 times and still be regarded as small The good thing is that you don't have to find say Apple while the founders are still working from their garage, or Starbucks with only one store selling coffee beans. Even many years later there were still opportunities to hop on the wagon and enjoy hefty returns in these companies. There are approximately 4,000 domestic companies listed on the U.S. Stock exchanges today among which, approximately 30% are small puppies, so-called micro caps. This is a vast area to explore and, somewhere in this pile is the next Apple or Microsoft With that said, you should perhaps not look at the smallest companies either, with unproven products and no sales. In the study that gave rise to this book, the 365 companies that later experienced increases over 10,000 percent had median sales of 175 million dollars. Christopher Mayer suggests that you should draw the "puppy-line" somewhere around a billion dollars, but avoid the puppies who aren't even born yet.
Takeaway Number 2: The Twin Engines
Something that the hundred baggers of the last 50 years have had in common, is growth - in all its dimensions. Christopher Mayer suggests that you should invest in companies that can enjoy both a strong growth in sales, but in valuation multiples as well. Growing sales combined with, for example, growing the price to earnings multiple is something he refers to as the "twin engines". Let's start by having a look at the first engine: sales growth.
The sales growth is essential in order to grow a company's valuation hundredfold. If the growing sales also finds its way down to the bottom line, and increases the net earnings, that is extra beneficial as it will most likely increase the valuation multiples quicker. That is not a necessity though Just take Amazon as an example. It has had a tremendous sales growth, but the actual earnings ... Well, they have lagged behind. What you should be looking for are companies with a disruptive product service or business model where the company is reinvesting the earnings in the business to become even more competitive in the long term. So first engine: sales growth. The second engine is the "multiple growth" or "multiple expansion". Given that the multiples of the company aren't too expensive from the beginning, high growth is usually rewarded with higher valuation multiples. This is the twin engines at work. Let's consider the arithmetic.
As an example, we'll use a company that currently has a price to earnings multiple of 15 and sales of about 200 million dollars. If it can increase its sales by a hundred percent, the stock price will increase by a hundred percent as well, given that the multiples and the profit margin remains the same. Two hundred percent and the price will increase by two hundred percent. But what if we split that? So that the company grows a hundred percent in sales and a hundred percent in valuation? When the two endings are working together, they strengthen each other and the end result is not just a 200% increase but a 300% increase in the stock.On the opposite side of the spectrum are stocks with very high valuations. For those, one of the engines will work against you and the company will need to achieve very high growth rates in sales to compensate for it. So, search for companies that grow at a high pace. But try not to pay too much for them so that you can enjoy the twin engines.
Takeaway Number Thee: Owner-Operators
According to Christopher Mayer: Ultimately, it's the management alone which is the 100x alchemist. And it is to those who have mastered the art of evaluating the alchemist that the stock market rewards with gold. This means that when it comes to investing, you should make sure that the operators of the company, that is their board of directors, the CEO and so forth, have the right incentives for making the best decisions from the perspective of shareholders. If these operators own large parts of the company, they'll loose money if the company performs poorly and gain money if the company performs well. This type of situation is what you must look for as an investor. Let's take Jeff Bezos as an example. He started Amazon when he was 30. He's now 55,
continues to run Amazon and still owns about 12% of the company. You can be sure that he won't make some short-term decisions in order to reach some "quarterly sales quota". He will, to the best of his abilities, make long-term decisions that, by extension, also will be the best for long-term shareholders. If the plane that is Amazon crashes, the pilot that is Jeff Bezos will crash with it. Just as it ought to be. For more on how to find great managers, please see my summary of The essays of Warren Buffett.
Takeaway Number Four: The Coffee Can Cortfolio
The coffee can portfolio is a method dating back to when people hid their most valuable possessions in a coffee can and put it under the mattress. The method on how to invest in a hundred baggers is basically the same - pick the best stocks you can find and then put them in the coffee can! The average hundred bagger required 26 years of holding before reaching its 100x status. Did I hear someone say passive income? Christopher Mayer makes the similarity between an investor and a fish. A fish only eats a bait that moves and if the bait doesn't move, well, the fish doesn't care about it. Same thing often goes with investors. Stocks that don't move are often sold due to lack of action. Even though the fundamentals of the company moves steadily in the right direction! Also, stocks that underperform for a short period of time are often sold, again, even if the underlying business moves in the right direction! Take Monster Beverages as an example. On quite a few occasions, the stock has lost 20% or more in value within a month and on one occasion as much as 40% There were many situations in which it was probably tempting to sell the stock. But gee, would that have been a mistake as it became a hundred bagger in just 10 years! The best investors often say that the greatest enemy to superior returns are ourselves and our human traits. Greed fear, etc. However, different time periods of an investments lifetime are affected differently by these damaging traits. You are often most rational when you don't own the stock. The coffee can portfolio uses this as an advantage. After your due diligence is done and you have made a purchase, just put the stock in the coffee can and leave it be. This is a way to protect you from yourself. You can view this as a boredom arbitrage. As Warren Buffet puts it: "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient". So buy right then sit tight. This is how to make money in hundred baggers.
Takeaway Number Five: Ignore the Macro Analyst
When you have invested in a potential 100-bagger, or are looking for new opportunities, you should ignore whatever the FED is doing, who's the president at the moment, and what's currently going on in China. Put blindfolders on and focus your strategy on analyzing and finding hundred baggars. Because, these jewels they continue their journeys, even during recessions. The management of these companies seldom care about the current interest rates or Trump's latest tweet. They only care about the great products and services that they sell, and so should you. As quarterly earnings are presented also during times of recession, companies that make headway and can show high demand of their product are rewarded by the stock market, even though it might be the autumn of the year 2008. When you have spent time and effort on analyzing these stocks with a great future potential you don't want to miss out of the gains because a macro analyst might suggest so. Let's take a quick example from the financial crisis. The retail company Dollar Tree, which just so happens to be a hundred bagger, grew its revenues from 3.9 billion dollars in 2007 to 4.2 billion dollars in 2008. That's a seven percent increase even in a recession The stock was rewarded by increasing from about 7.5 dollars per share to 14 dollars per share during that time - almost a 100 percent increase! While the S&P 500 during the same period lost about 40 percent of its value. This merely works as an example of why it may be stupid to care about the macro hassle when you have successfully found a company that should be put in your coffee can portfolio. Timing the market is hard. Finding hundred baggers is no easy task either. Don't try to do the combination. So: blindfolders on. Ignore president Trump and Xi Jinping, and focus on the task at hand: finding those jewels. That's it on how to invest in stocks that return 100 to 1.
Let's have a recap, before you enter the stock market jungle for your hunt. Focus on companies that still have a long road to travel but make sure that they are currently on the right path. Look for companies that can continue their growth for years to come and where there's still room for higher valuation of multiples: the twin engines. Only board the plane if the operators are on board too. Avoid emotional errors by putting your stocks in the coffee can. Turn off the news, stop checking the total value of your portfolio every day, smash that like button and focus on finding the future hundred baggers, no matter the market sentiment. Big thanks to my friend Richard Dykes for helping me in making this video. Bye for now!
Diğer çimento şirketlere nispeten hangi bağlamda daha uygun olduğunu da bir kaç maddede özetleyebilirseniz hocam, seviniriz.
Ben kişisel olarak finansallarında benzer büyümeyi gösterebilecek olanlardan market cap'leri daha ufak olanların fiyat olarak daha fazla büyüme potansiyeli taşıdığına inananlardanım. Sen mesela neden OYAKC'nin çok daha iyi performans göstereceğini düşünüyorsun?
Mardin çimento Adana Çimento, Aslan Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento payları artık işlem görmüyor. birleşerek oyakc oldu deprem bölgesindeki illerde en yaygın cimento ve hazır beton santralleri var. Oyakc cimento firması Web sayfasından fabrikaları görülebilir.
Akcansa kentsel dönüşünde İstanbul da en büyük paya sahip olacak hisselerden.. Ancak oyakc deprem bölgesi illerinde açık ara ürün tedarikinde önde hisselerden birisi diye dusunuyorum
Peki bunların ağırlıklı olarak deprem bölgesine çalışması durumunda ülkenin diğer kısımlarında oluşacak boşlukları yine diğer OYAKC fabrikaları tarafından mı doldurulacağını düşünüyorsun? Üretim kapasitesi artırma durumu ya da planı var mıdır, böyle aralıksız bir çalışma durumu olursa?
Diger bölgelerde de oyak cimento fabrikaları var. Egede iç anadoluda Karadenize Marmara da. Ancak özellikle deprem bölgesinde fabrikalar daha yaygin.. Muhakkak surette bu donemde ve ileriki donemde tüm cimento firmaları bu kentsel dönüşüm işinden hanlerine karlar yazacaktır. Orantisal olarak ve özellikle deprem bolgesinde bu kardan en büyük payı oyakc alacaktır diye dusunuyorum
Oyakc Web sayfasından alinti
Türkiye çimento endüstrisinin kapasite ve pazar lideri olarak faaliyetlerini 6 fabrikada, satışlarını 7 coğrafi bölgede sürdüren OYAK Çimento, verimlilik, yaratıcılık ve kâr odaklılık ilkeleriyle çimento kullanım alanlarını geliştiren, ülke pazarında etkin rol oynayan lider bir topluluktur.
OYAK Çimento, toplam 12,4 milyon ton klinker ve 22,5 milyon ton çimento üretimiyle "Türkiye'nin en büyük çimento markası" vizyonunu gururla taşımaktadır.
Teşekkür ederim hocam. Benim gönlümde market cap'leri küçük olduğu ve büyümeleri de güzel olduğu için AFYON ve GOLTS vardı. Ama OYAKC'nin de sektörde dominant olma, ülkenin değişik bölgelerinde fabrikaları olması sebebiyle müşterilere daha çabuk ulaşma ve fiyat avantajı elde edebilme yeteneklerini de gözardı edemiyorum. Dedikleriniz de bu duruma ilave etki sağlıyor işin açıkçası. Bu konuda biraz düşüneceğim.
2019 yılının son çeyreğinde birleşme görüşmelerine başlayan Adana Çimento, Bolu Çimento, Aslan Çimento, Ünye Çimento ve Mardin Çimento, 15 Mayıs 2020 itibarıyla OYAK Çimento markası altında faaliyetlerine devam edecek.
Tamda pandemi döneminin pik yaptığı bu donemde yapılan bu birleşmenin ortaya çıkarabilecek sinerjinin hissenin fiyatlarına tam olarak yansidigini düşünmüyorum. Bu sinerjinin pozitif etkilerinin son yaşadığımız deprem felaketiyle ortaya yeni çıkmaya başladığını düşünüyorum.
Ben yatırımda şirketlerin büyüme potansiyellerine bakarken prensip olarak şu fikri önceliyorum:
1'i 2 yapmak, 32'yi 64 yapmaktan daha kolaydır. Ufak şirketlerin bazı yatırımlarla logaritmik büyüme sergileme avantajı var. Büyük şirketlerin de ölçek ekonomisinden yararlanma ve küçükleri saf dışı bırakma gücü var. (Her ne kadar Rekabet Kurumu denen bir yapı varsa da ölçek ekonomisinin nimetlerinden faydalanarak tamamen kurallar dahilinde küçükleri ekarte etme çabası gözlemlenebiliyor zaman zaman.)
Bu durumda tercihi kimden yana kullanmalı? Ben alım şartları eşitse küçük olandan yana kullanmayı ve logaritmik büyüme avantajlarını fiyatta hissetmeyi tercih ediyorum. Tercihlerimin doğruluğu ya da yanlışlığı elbette tartışmaya açıktır.