Printable View
Zengin fakir oranı çıtayı nereye koyduğumuza göre değişse de, rahatça ve çok sayıda ev alabilecek maddiyattan bahsediyorsak emin olun bunu yapabilecek kişilerin oranı %20'den fazladır.
Geçen yıl kuyumcuda sohbet ederken, semtte düzenli olarak "kiloluk külçe" alan birçok kişi olduğunu öğrendim. O sırada da 5 dakikada bir müşteri geliyordu. Herkes alıştaydı, satan yoktu.
Bir de geçen gün kuveytTürk'te bizimkilerin işi vardı. Adamın biri kiralık kasaları sormuş. "Kusura bakmayın hiç boş kasamız yok" demişler.
Gerçek fakir çok az. Millette para bok. Sokakta gördüğünüz yarım pabuçlu insanlarda ne paralar var bir bilseniz.
Şu anda ev satışlarının bazı dönemlere kıyasla daha durgun olmasını "millette para yok, nasıl alsınlar" diye yorumlayan hata eder.
Bazılarına soruyorum "ev fiyatlatı kaça düşse alırsın" diye,
"500-600 bin olsa alırım" veya "2019 rakamları olmalı" diyenler oluyor.
Yahu evler 500-600 olsa sen 1 tane almadan başkası tüm mahalleyi satın alır. :)
Sayın hkm'in verdiği örnekten belli. 1800 istenen yerin 1600'e müşterisi hazır, pusuda bekliyor.
Veya benim boş tuttuğum evler atıyorum 3,5 falan etse, zaten 2,5-3 milyona komşular almaya hazır.
Aklında daha düşük rakamlar olan kesim hayal dünyasında yaşıyor.
BiM'de limon 17 TL. Çİftçi limonun kilosunu 50 kuruşa bile satamadığı için limon ağaçlarını üzerinde meyvesiyle birlikte söktürüyor. Bunlar ise ekilmeyen tarlaya müdahale ederek fiyat düşüreceklerini iddia ediyor.
Ulan zaten adam para kazanabilse tarlayı niye boş bıraksın?
Tabi ortalama zekalı halk bunu ne bilsin? "Devlet demir yumruğunu vursun" cular bu müdahaleyi de alkışlıyor yine.
Toplumda zeka dağılımı piramit gibi.
Üst kısım dar, alt tabaka geniş.
Kişisel fikrim, ne yazlık fiyatları düşer, ne kışlık fiyatları düşer.
Vasıfsız devlet memurları, ocakta kallavi zam alacaklar.
Vasıfsız asgari ücretliler, ocakta kallavi zam alacaklar.
Doğru dürüst prim yatırmamış 9 milyon en dipteki emekliler, ocakta kallavi zam alacaklar.
Devlet, her şeyin vergisini ÜFE kadar artıracak.
Lokantalar, marketler, kafeler, oteller, maliyetler arttı diye her şeye zam yapacaklar.
Ev sahiplerinin, indirim kampanyası yapacak kadar saf olduklarını zannetmiyorum.
Sonra hayal kırıklığına uğramayın. :)
işin özeti bu olmuş. hergün eriyen TL de neyin fiyatı düşer ki evlerin düşsün. Sayfalar dolusu yazı bomboş sidik yarışı şeklinde.
Satış düşebilir ama fiyat düşmez (stagflasyon). dediğiniz gibi bütün gün çay içen yan gelip yatan devlet memuru bile 30-40 bin maaş alacak. Ev fiyatı neden düşsün, ev sahibi,müteahhit bu kadar salak mı?müteahhit zaten proje yapmıyor artık bu enflasyon nedeniyle.
geçen evi tadilat için teklif aldım 1.2 milyon. Kaldı ki özellikle sadece çok iyi mutfak yaptırayım dersen 1.2 milyon ona verirsin.
Aralık 2022 de 400-450.000 TL harcamıştım boydan boya ev tadilatı için...
Demek şimdi yaptırmaya kalsam en az 1.000.000 TL gidecekti...
CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar boş kısır döngüyle sayfalar geçiyor...
Sidik yarışına gerek yok...
her gün eriyen bir şeyle (tl) ile konusmayada gerek yok...
Gerçek paralar üzerinden konuşmazsanız gerçeği göremezsiniz?
dolar veya euro üzerinden düşecekmi çıkacakmı o soru olması lazım...
Ben takip ettiği ilanlara dolar bazlı bakıyorum...
Tl ile düşmesini beklenirse iş karışır...
Benim takip ettiğim yazlık ilanlarında dolar bazında düşüşler var...
Bunu net söyleyebilirim...
Fakat kendi satacağım evde dolar bazında düşüş az...
Benim şehir içinden satıp yazlık alacağım için işime geliyor...
bu başlıktaki fikri sabitlik hektaş sasa gibi tarikatlaşmış hisse başlıklarında bile olmayabilir. Ev, konut vs beton çöp. Ev, konut, mekan ahirette iman neyse, dünyada o değere. Hatta 3 yıl önce emlak işi boş yatırım, yatırım yapmaya başladıktan hemen sonra, hatta muhtemelen o yatırım yaptığı için en gözde yatırım haline geldi diyenler.
ben bugüne kadar 1-2 kişi dışında fikri değişen de görmedim bu başlıkta..herkes bir nevi deşarj oluyor..kimsenin fikrini değiştidiği-geliştirdiği yok zaten.
İşin bir başka yanı da g.menkul yatırımcılarının şu an tok satıcı olmaları. Henüz onları satışa yönlendirecek, baştan çıkartacak bir düzenleme veya yatırım fırsatı doğmuş değil. Bu durumda piyasanın düşmesini değil ama yükselmemesini beklemek daha mantıklı bana göre.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
fikri değişenlerden biri benim.
çok net söyleyebilirim ki bu sektörü ayakta tutmak için bu düzeyde mülteci alımı yabancı satımı gibi bir ihanet yapılabileceğini öngöremedim, belki de inanmak istemedim.
şu an Great Reset aşamasındayız kabul etsekte etmesekte gidişat o yönde.
ev fiyatları ayrıca konuşulabilir ama özellikle eski kiracılar için kiralar bedavadan bile bir 4-5 kat daha ucuz.
orta vadede dandik bir evin dahi kirasının asgari ücretin üstünde olmasını bekliyorum.
ortalama ev 2 asgari ücret , iyi ev 3 asgari ücret vs şeklinde gidecektir.
Varlık nedeni imar rantı olan regülatörün ; işine gelen regülasyonlarına kafa sallamak , işine gelmeyenlere caz yapmak ...
Vatandaşın tarlasına göz koyanlar....
https://scontent.fist6-3.fna.fbcdn.n...bQ&oe=65332718
https://www.facebook.com/photo/?fbid...3urvyQ5Dc&_rdr
VAKIF ZEYTİNLİKLERİ BASIN AÇIKLAMASI
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesi; Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit ilçelerini içine alan ve Edremit Körfez Bölgesi olarak bilinen hat üzerindedir.
Bu zeytinlik arazileri “Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü” eliyle yönetilmektedir. Müdürlüğümüz 1940 yılında ilk defa 3913 sayılı kanun ile kurulmuş ve kuruluş amacı “Vakıf zeytinliklerinin korunması, kollanması, ıslah edilmesi ve işletilmesidir.” şeklinde belirlenmiştir.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesinin faaliyetlerine son verilmiş olması zeytin arazilerinin sahipsiz kalacağı ve ranta açılacağı anlamına gelmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan zeytinlikler, 2004 yılından bu zamana Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce uzun süreli kiralama yöntemiyle serbest bir şekilde kiraya verilmeye başlanmıştır. Bahse konu olan zeytinlikler Genel Müdürlüğümüz mülkiyetinde olup Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolündedir. Zeytin arazileri serbest olarak kiradadır ve kontrolü belirtildiği üzere Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rutin aralıklarla yapılmaktadır.
Ayrıca hali hazırda görev yapan personellerimiz Bölge Müdürlüklerimize aktarılmak suretiyle personellerimizde herhangi bir mağduriyete sebebiyet verilmeyecektir.
https://www.vgm.gov.tr/duyurular/vak...sin-aciklamasi
gider kesinlikle. benim ev 200 m2 4+1 2 banyo bir de ayrı WC var. Ancak inanın tadilat projesinde kullanılacak malzemeleri orta sınıf ve yerli seçtim. grohe armatür, franke mutfak vs seçecek olsan işin ucu bucağı açık durumda. İşçilik tarafı da ayrı alem zaten.
Çok güzel. Stagflasyonda işsiz kalan ciddi bir kesim oluşur. Bunlar neden ilk yazlıklarını satmasınlar? Oturduğu evi kuru ekmek yer geçinir yine satmaz. Yazlık öyle mi? İşsiz kalan iş adamı, beyaz yakalı? Herkes IT sektöründe uzaktan bodrumdan marmaristen çalışıyor demeyin bana.
Kale İplik, üretimin yüzde 70’ini Avrupa, ABD ve Orta Doğu’ya ihraç ediyor. Üretimin yüzde 30’u ise iç piyasada satılıyor. Grup şirketlerinde 500’ü aşkın kişi çalışıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...istedi-2127813
hocam iş adamı dediğiniz azıcık kafası çalışıyorsa zaten kredinin dibini dibini iyice sıyırmıştır.
büyük bir ödemeler dengesi krizi olmadığı sürece büyük firmalara hiçbir şey olmaz.
esnaf deseniz zaten para içinde yüzüyor.
belki dediğiniz gibi birkaç beyaz yaka satacak olur onları da emlakcılar alıp stoklar.
https://pbs.twimg.com/media/F8oid8CW...pg&name=medium
📌 İSKİ su tüketim verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 2,5 milyon yabancı yaşıyor.
📌 İstanbul'daki yabancı sayısı tek başına bir şehir olsaydı Avrupa'nın en büyük 9'uncu şehri olacaktı. Paris şehir merkezinde 2,1 milyon insan yaşarken, Viyana nüfusu 1,9 milyon, Barcelona sadece 1,6 milyon.
📌 Yabancı uyruklu İSKİ abone sayısı 8 yılda yaklaşık 10 kat arttı.
📌 2019 yılında 145 bin yabancı uyruklu abone varken bu sayı bu yıl 255 bin 985’e çıktı.
📌 İstanbul'da ortalama hane büyüklüğü 3,3 düzeyindeyken, yabancı abonelerde bir çok hane birlikte yaşadığı için hanehalkı büyüklüğü 8-10 düzeyini dahi aşabiliyor.
📌 Geçici sığınmacı, konut satışı ile vatandaşlık almış şahıslar, geçici çalışma veya ikamet izni olanlar ile kaçak göçmenler dahil toplam yabancı nüfus vatandaş nüfusumuzun yüzde 16’sına ulaşmış durumda.
📌 350 ile 500 bin arasında konutta yaşayan yabancıların bulundukları binaların deprem ve afet riski de belirsiz. Özellikle kaçak göçmenler kayıtsız bir şekilde barındıkları için bulundukları yapıları tespit ve kontrol etmek, daha sonra da yenilemek olanak dahilinde değil.
📌 Dünyada herhangi bir şehrin 8 yıl gibi bir zaman zarfında 2,5 milyon nüfus artışının gerektirdiği sosyal donatı, eğitim kurumları, park, rekreasyon alanı üretmesi, toplu taşıma ağını bu büyük nüfus artışına uygun geliştirmesi mümkün değil. Artan yabancı nüfus, düzensiz ve kontrolsüz göç zaten ekolojik limitlere dayanmış İstanbul'un limitlerini daha da aşındırıyor.
📌 Hem yaşadığımız konut krizi nedeniyle hem de şehirlerimizin geleceği için yabancılara konut satışı uygulaması durdurulmalı, kaçak ve düzensiz göçle de etkin mücadele edilmesi gerekiyor.
https://twitter.com/gokcebugra/statu...21190913359981
Bu rakama kayıtdışı yabancılar dahil değil. Dolayısıyla İBB'nin "16 milyon için çalışıyoruz" logosunu "20 küsur milyon için çalışıyoruz" diye revize etmesi gerekebilir.
Akli basinda egitimli insan her zaman kendini belli ediyor
TL konusmak aptalligin daniskasi onemli olan dolar bazinda konusmaktir ki onada yillik %5 enflasyon ekleyip hesap etmek gerekir
Gayrimenkulde dolar bazinda dusus kesin ama ne zaman olacagini kestiremiyoruz. Dolarin gercek degeri 40 TL yi astigina gore elinizdeki gayrimenkulun gercek degerinide anlayabilirsiniz.
Elindeki gayrimenkulu satisa koyarsin 30 gun icinde en yuksek kim verdiyse gercek fiyat odur
Sahibinden deki ilanlara bakip fiyatlar yukselmis arsa cikmis muhabbeti bos muhabbet. Onlar satmak istemeyen saticilarin ilanlari
Satmak isteyen gercek fiyata dusurmek zorundadir
Tcmb ye göre konut fiyat endeksş gene %5.5 artmış ne zaman düşecek bu konut fiyatları
Bilgisayar ticareti yaptığım yıllardan biliyorum. Malların hiç satılmadığı dönemler olduğu gibi, kapış kapış gittiği dönemler de vardır.
Satılmayan dönemde fiyat düşürmek, sizi batırmaktan ve beleşçileri zengin etmekten başka bir işe yaramaz.
Beklemek gerek.
''Borsa sabırsız insanlardan, sabırlı olanlara para aktarma aracıdır'' sözü emlak piyasası için de geçerli.
TL konuşmayalım.
8 Aralık 2021
USD kuru 17,18 TL
Euro kuru 18,53 TL
USD ve Euro kurunu mu konuşalım ?
2 ay sonra 2 yıl dolacak.
2 yılda, hiper enflasyon yaşanan ülkede, çokkkkkkkkkk güzel prim yapmışlar :)
Demek ki, USD ve Euro kurları da, aynen TL gibi, reel yaşamdan kopuk.
Suriye, Lübnan, Gold, Libya, Kamerun, hangisini baz alalım ???????
Ev fiyatları düşer diyenler.
Tuvalet kağıdı, şampuan, Anamur muzu fiyatları düşer mi ?????
Yalan söylemeyeyim.
Siz ev fiyatlarının düşmesini, bense Eti gofret ve çikita muz fiyatlarının düşmesini istiyorum.
Eninde sonunda çikita muzun kilosunu 1 $'a alacağım.
Siz de gönlünüzdeki evi, gönlünüzdeki fiyata alacaksınız.
Hele bir yobazları, tarihin çöplüğüne gönderelim.
Ondan sonra :)
Nominal olarak düşmez ama son 6 ayda enflasyon oranında artış olmadı. Takibimdeki birçok ilan ise yukarı aşağı oltalayıp duruyorlar.
4.5 milyondan 3 ay öncce eklediğim evler 6 milyon ile 4.5 arasında oltalayıp duruyorlar hala. İlanda 4.5'a kadar iniyor hala demek ki 4.5 milyona razı... Hala satılmadığına göre gerçek değeri 4.5 milyonun altında.
Bu ilanlara bakarsak fiyatlar gayet de düşüyor.
Faizlerin yükselmesi piyasaya dengeyi yeniden getirdi. Bayiiler araç satmak için kampanya yapıyor, ticaret ile uğraşanlar stok yapmayı bıraktı. Herkes çiçek gibi oldu, çok güzel oldu.
Daha olmadı.
Ne zaman faizler gerçekten, enflasyon üstü olacak.
O zaman piyasalara denge gelecek.
% 40-50 bandında parasını faize yatıran, hala kerizin önde gidenidir.
Kerizler, 20 yıldır yobazları besliyor.
Keriz olduklarını anladıkları anda, yobazların fişi kesilir.
Alman vatandaşlarının 20.000 Euro'ya aldığı arabayı 30.000 Euro'ya alanda kerizdir.
İngiliz vatandaşlarının 900 USD'ye aldığı telefonu 2200 USD'ye alan da kerizdir.
reel faiz yani enflasyon üstü faiz verilsin diye bekleyenler sanırım memur ya da baba parası yiyen kişiler. öyle bir durumda hele hele uzun süre yüksek faiz verilmesi durumunda işsizliğin ne boyutlara geleceğini ekonominin nasıl küçüleceğini düşünemiyorlar herhalde.
ucuza ev-araba alacağız diye hesap yaparken mevcut işinizden olmayın yada iflas etmek zorunda kalmayın sonra.
İşte bakın.
Tam da söylediğim durum.
Parası olanın, sistemi beslemesi gerektiğini düşünüyorlar.
Yani enflasyon altı faize razı olun diyorlar.
Paran erisin diyorlar.
ÖZET
Tasarruf sahibinden (20 yıldır KERİZ) Kredi kullanana (20 yıldır iktidar yanlısı YOBAZ)
Bedava transfer.
Karar ver.
Keriz misin, hayır artık keriz değilim mi diyorsun ???
İSKİ su tüketim verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 2,5 milyon yabancı yaşıyor.
�� İstanbul'daki yabancı sayısı tek başına bir şehir olsaydı Avrupa'nın en büyük 9'uncu şehri olacaktı. Paris şehir merkezinde 2,1 milyon insan yaşarken, Viyana nüfusu 1,9 milyon, Barcelona sadece 1,6 milyon.
�� Yabancı uyruklu İSKİ abone sayısı 8 yılda yaklaşık 10 kat arttı.
�� 2019 yılında 145 bin yabancı uyruklu abone varken bu sayı bu yıl 255 bin 985’e çıktı.
�� İstanbul'da ortalama hane büyüklüğü 3,3 düzeyindeyken, yabancı abonelerde bir çok hane birlikte yaşadığı için hanehalkı büyüklüğü 8-10 düzeyini dahi aşabiliyor.
�� Geçici sığınmacı, konut satışı ile vatandaşlık almış şahıslar, geçici çalışma veya ikamet izni olanlar ile kaçak göçmenler dahil toplam yabancı nüfus vatandaş nüfusumuzun yüzde 16’sına ulaşmış durumda.
�� 350 ile 500 bin arasında konutta yaşayan yabancıların bulundukları binaların deprem ve afet riski de belirsiz. Özellikle kaçak göçmenler kayıtsız bir şekilde barındıkları için bulundukları yapıları tespit ve kontrol etmek, daha sonra da yenilemek olanak dahilinde değil.
�� Dünyada herhangi bir şehrin 8 yıl gibi bir zaman zarfında 2,5 milyon nüfus artışının gerektirdiği sosyal donatı, eğitim kurumları, park, rekreasyon alanı üretmesi, toplu taşıma ağını bu büyük nüfus artışına uygun geliştirmesi mümkün değil. Artan yabancı nüfus, düzensiz ve kontrolsüz göç zaten ekolojik limitlere dayanmış İstanbul'un limitlerini daha da aşındırıyor.
�� Hem yaşadığımız konut krizi nedeniyle hem de şehirlerimizin geleceği için yabancılara konut satışı uygulaması durdurulmalı, kaçak ve düzensiz göçle de etkin mücadele edilmesi gerekiyor.
ABD'de Türk emlakçıdan büyük vurgun! Dolandırılanlar arasında Türk pilotlar var.
Amerika Birleşik Devletleri'nde bir Türk emlak yatırımcısı, aralarında Türk pilotlarının olduğu 300 kişiyi toplam dolandırdı. Dolandırılan ve evi görmek için bölgeye giden müşteriler, harabe bir binayla karşılaştı. Mağdurların harabe evler için 30 milyon dolar ödediği öğrenildi.
https://www.ensonhaber.com/gundem/ab...k-pilotlar-var
Aynı ilüzyonu dolar yıllarca 1.5 TL'yi aşamazken yaşamıştık.
Oh ne güzel, dolar kuru sabitse TL değer kaybetmiyordur.. mu acaba? :)
O arada dünya dolara boğulmuş, doların değeri çöp olmuş farkında değiliz.
Doların değeri TL ile aynı hızda düştü, biz de ikisini de sabit sandık.
Sonuç: 2001'de 7 bin dolara aldığımız daire, 2022'de 70 bin dolar.
2001'de 250 dolar olan 1 ons altın, 2022'de 1800 dolar. (hakkı 2500)
Ve hala doların değerini sabit kabul etme gafletinden milletçe kurtulamadık.
Ya da belki sabit zannetmemiz istendi.
airbnb konusuna şöyle bir açıklık getireyim..bireyselde yapan vardır ama genel olarak söyle işliyor sistem...yabancıya satış yapan inşaat şirketinin yetkilendirdigi bir emlakçı yabancıya satışı kolaylaştırmak için ..(bankalarla da baglantılı.) neredeyse %80-90 nına kredi çekerek konut satışı yapıldı...yani vatandaşlık için gerekli 400 bin doları getir merkez bankasına yatır al konutu el vatandaşlıgı degil...adam getirdi 80 bin doları. peşinat yaptı..geri kalan 320 bin dolar karşılıgını tl kredi çekti bankadan..tl olarak ödedi...2018 de rahip krizi çıkmadan ..ev fiyatları dipteyken yani 4 tl den1,2 nilyonluk bir evi alan adam.. o çılgın 0,69 luk krediyi de patlattı...adamın geliri dolar la ödemesi tl ile...emlakçılar bu tatlı kazancı müşterilerinin gözüne soktular...birde evi bana devret sen oturma ben sana şu kadar kira garantisi veriyorum dedi...adam krediyide de kiraya ödetti...yani kısaca yabancı çayın taşı ile çayın kuşunu vurmuş oldu...burada yabancıya konut satışından aslında ülkeye giren bir para yok...aksine artık çıkan bir para var...bu emlakçıların ellerinde ( antalya emlakçı arkdaşım var elinde 30 tane daire var .) airbnb yapıyor...evlerin tamamı bu şekilde yabancıya satılmış..ama kiralama yetkisi arkdaşta.. iki tane mersedec vito arabası var....gelen airbnb müşterisini havaalanından alıyor evlerine bırakıyor ..tatil bitiminde havaalanına bıakıyor.. 20 kişilk bir ekibi var...bunlar otellerde housekeeping çalişanı..maaşlarını otelllerden alıyorlar..ama ekstra boş zamanlarına denk geldigi zaman bunlara evlerin temizligin yaptıruyor...evlerin eksigibi gedigini tamamlıyorlar.. günlük yövmiye hesabı çaliyorlar...iş olursa geliyorlar ve 500-600 tl günlük para alıyorlar. ayrılan müşteri hizmetten memnun kalırsa 5 yıldız veriyor ve müşteri sıkıntısı yaşamıyor...bireysel yapanlar bu hizmetleri sunamazlar...yani eirbnb oyle kolay iş degil..ama atıyorum sattıgı eve aylık 2000 dolar kira garantisi veriyor..ama emlakçı evi arbnb de aylık 4000 dolar kazanıyor.. ev başına 2bin dolar 30 ev 60 bin dolar.. ama tabii tüm bu yatırımlar arabalar ..benzin masrafları çalişanların yövmiyeleri vs düşülünce de ..ama yinede ciddi bir para yapıyor... sorun şu ki...1 artık tr dolar bazında pahalı... 2 kredi imkanları kısıtlandı... artık oyle 400 bin doları çat diye verecegine usa vaya başka bir yerde ev almak daha akıl karı ...yani herhangi bir yasak gelmese dahi yabancıların artık ev alması azalacak. ki azalıyor...asıl düzenleme vatandaşlık satışına getirilmeli...vatandaşlık almak için evlerin peşin 400 bin dolar merkez bankasına yatırılması şartı getirlmeli..ve yabancıların tr bankalarından kredi çekmesi yasaklanmalı..parayı tamamen dışarından getirtmeli...telekom özelleştirmesi gibi bir sistem oluşmuştu...ögerde 4 milyar doları türk bankalarından kredi çekerek almıştı... parayı ödememişti...