Aslında bu 28 fondan seçilirse çokda kötü bir yatırım olmaz......Yani beklediğimden iyi çıktı..Ama yinede ben BES e girmem..
Printable View
Aslında bu 28 fondan seçilirse çokda kötü bir yatırım olmaz......Yani beklediğimden iyi çıktı..Ama yinede ben BES e girmem..
İncelediğim veriler bunlar.....Yanlışlar olabilir..Sizde başka bir yerden bence kontrol etmelisiniz.Sadece birikim amaçlıyanlar için olabilirliği var....Sadece bana gelmez....Alinde para tutamayan bes alabilir bence....
Benim mesajlar arka sayfaya gitti 1 dakkada...Vay anasını...Hemen damladı ekip...:hosgeldin:
na hah hah haaaaa !...:kahkah::kahkah::kahkah:
…
Asıl mücadele alanımız yapay zeka, bundan adım gibi eminim...Bu akıllı telefonlarla çocuklarımızı ele geçireceğini düşünüyorlar ama yemez...Sen de duygu yok çünkü yavrum benim...İnsan gibi düşünemeyeceksin hiç bir zaman...Bunu kabul et artık...:rules:
https://twitter.com/enezozenreal/sta...29035547754496
Yaw insan bir teşekkür eder...Ne kadar duygusuz bir toplum olduk yaw.... :)
makro veriler..
[IMG]https://i.hizliresim.com/DY4513.jpg[/IMG]
Artık herkes bu verilere göre seçimini yapmalı....
Boşuna uğraşmışsın sv. kardeşim...Fon getirilerinin, değerlemelerinin dinamikliği sebebiyle kendi içerisinde tutarlılığı ve mukayese edilebilir bir özelliği yoktur ...Sadece 2 ay önce ICBCT Altın Fon'un yıllık değer kazancı % 135 idi, şimdilerde % 65...Ve BES'te 6 defa fon değiştirme hakkı denen bir şey var...Altın fonu en üstten satan parayı vurdu...Benim gibi öncesinde satan ise az bir kâra razı oldu...Haliyle herhangi bir fonun herhangi bir vadeye bağlı olarak getirisini analiz etmek havanda su dövmekten farksız bir şey...
Bu durum hisse senetleri için de geçerli merak etme...Mesela biz TRKCM'daki Gedik ekibine 4.20 den kitlediğimizde hisse tarihi zirvesindeydi...Ama şimdi bir çok hissedar % 30 dan fazla kayıpta...CHP varmış küfür ve hakaretler...Yani dönüp geri alsam o sattıklarımı sen maliyeti kurtardığında ben % 25 kazanmış olacağım...Hangi uzun vade ???..Vade nedir, ne demektir ???
Milyon kere dedik, bu işin vadesi madesi yok; ekranlarda gördüğünüz bütün rakamlar sanal gerçeklik...3 sene tutarım, 5 sene tutarım...Tut valla elini tutan mı var ?...Bilakis senin gibi taşıyıcılara ihtiyacı var bu sistemin, yoksa biz nasıl trade edeceğiz....
Kimse de kusura bakmasın abi, biraz fazla acılı oldu bu yemek tarifi ama burası kreş değil...Ne sevinirim ne üzülürüm...Ha BES mes diyoruz ama bizler de aktif piyasa oyuncusuyuz, merada otlayan koyunlar değiliz yani...BES, çocuklarıma bırakacağım bir miras benim için, gayrimenkul yerine o gibi düşünebilirsiniz bunu... Her ay tıkır tıkır % 25, arkasında Devlet desteği, belanı mı arıyon ?...Hisseden miras olmaz, bir gün bir bakmışın püff olmuş...
Piyasa açılıyor...Bugün yıllık hedefimi tamamlayacak kadar işlem yapmam lazım: yaklaşık 2 milyoncuk...Total ciro hedefim 200 milyondu ve ben daha nescafemi bile içmedim...
Neyse herkese mutlu yıllar......yetkisiz sana 3 ,5 milyonluk mutlu yıllar....[emoji16]
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu piyasaları kuranların amacı para kazanmak, bizim gibi ameleleri ise; akan sudan testisini doldurmaya çalışan zavallı köylü kızları olarak niteleyebiliriz...Adamlar, binlerce terabaytlık veriyi milisaniyeler içerisinde analiz edebilecek yapay zekalara sahipler ve sen kalkmış "matriksten çıkışın kodlarını buldum" diyorsun...Hem de kamuya açık bir yerde...Kamuya açık olmasının da artık bir anlamı kalmayacak yakında, zihnimizi okumaya başlayacaklar bu adiler...Tekrar yazıyorum abi, sağlam hisse diye bir şey yoktur; kazandıran hisse vardır...Hedef enflasyonu % 5 gerçekleşeni % 25 olan bir memlekette uzun vade diye bir şey olmaz...
Diğer ve en önemli konu, bu piyasadaki -istisnasız- herkes birbirinin rakibidir...Diyelimki @dudu hocam elindeki malın 1/3 ini aşağıdan geri almak üzere sattı...Eee kime sattı bunu; sana, bana ya da buradaki (piyasadaki) herhangi bir yatırımcıya...Eee bu etik mi peki, gayet de etik...Ha, @dudu hocam benim düşmanım mı, değil; çok saygı duyduğum, ciddi bir rakibim...O kadar... AKSA'da patron ve yardakçıları da bize yıktı malı...Eşşek gibi taşıyoruz 5 yıldır, aha 6 ncı yıla giriyoruz...Bakın bakalım tek bir yazım var mı AKSA başlığında...Yok...Neden yok ?...E, çünkü bu böyledir...Kimseye de yazmayın demiyorum kardeşim; yazın, adabınca; kurallara uygun bir şekilde küfredin boşaltın içinizi şayet bu sizin için gerekliyse...Bu forumlar bunun için var...Ara ara o yazdığım "kitlemek" tabiri de bu piyasanın en latif jargonu...Daha biraz önce çok samimi bir dostum "nasıl kitledim abi" diyerek aradı beni...Gülüştük...Dostluk, arkadaşlık başka; iş başka...Geçen akşam aynı masada rakı içiyorduk...
https://www.youtube.com/watch?v=tqWaexu10zk
Yav bi git işine yaw ...getiriler ortada......daha ne konusuyon...yanağından bir fırt alacak adammi ariyon ne? Fonların tüm performansi ortada....Alacan sağlam hisseyi en az 5 sene bekliyecen.gerisi lafı guzaf...senin en baba fonun bile 8 yılda %250 civarı getiri sağlamış....milletin kafasını ütüleme ....coguda %100 un bile altında.. tabi utanma lazım insana...nerdeee
Beğenmediği Aksa bile 8 yılda %372 gtiri sağlamış..son zamnlarda nerdeyse %50 düşmesine rağmen......Mavracı yetkisiz seni....Aha işte sana bir kapak daha... Bekleyecen...başka yolu yok..Kısa vade hisse yatırımı olmaz.......Anla artık..ısrar etme...[IMG]https://i.hizliresim.com/5aMlrd.jpg[/IMG]
2019 yılı başındaki BES portföyüm...Bu poliçelerden biri abi diğerleri de tıpkısının aynısı; hepsini asmaya gerek yok, yıl sonunda ölmezsek paylaşırız sonucu...
https://docdro.id/Cqe2axQ
benden de gelsin:
https://eksisozluk.com/entry/85046074
Bir haftadır onca boş faydasız uslubsuz mesaj icerisinden birkaç belge bilgi edinmeye çalıştım.. bugün de ben 2 adet test amaçlı devam ettigim uzun süreli fakat hiç ilgilenmediğim ama hep değerli olduğunu düşündüğüm bes lerimi incelemeye başladım.. avivasa ve anadolu..fonların kuruluş yıllarından günümüze getirileri.. diger firmalardaki emsalleri ile karşılaştırma.. geçmişten bugüne diğer enstrümanlar ile karşılaştırma.. bunlara adapte olmaya çalışıyorum.. mesela dedim.. 2005 yilinda aldığım ev.. onun günümüze ana para ve kira getirileri.. ayni miktarların döviz faiz altın karşılıkları..bes te emsal hisse karşılaştırmaları..ilk izlenimim.. bes uzun vadeli bir yatırım ve asla dönemsel yüksek kar getiren fonların dikkate alınmaması gerektiği.. uzun vadede ise kamu dış borç ve altın endeksli fonlar dışındaki birkaçı hariç geri kalan ismi boyalı allı pullu hiçbir fonun kesinlikle alınmaması gerektiği..bes uzun vadede para biriktirme sistemi.. bunu borsa ile karşılaştırmak bana mantikli gelmiyor..öellikle de garanti kazanç yönünden.. zaten yatırım dedigin tek bir enstrümana yapılmaz.. beside öyle düşünmek lazım..ben araştirmaya devam edip nasil bir ödemeye geçecegime net karar vericem..yukarıda arkadaşın paylaştığı üzere tarih ,fon ismi ,yapilan değişiklikler ve yüzde olarak getiri miktarı gibi net bilgiler paylaşılması okuyanlara fayda sağlayacaktir.. konunun amacıda bu olmalı zaten..cafe muhabbeti böyle önemli bir topikte faydasız arkadaşlar..
Merhaba Arkadaşlar
Bes portföyüm konusunda yatırım tavsiyesi olmadan değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
Kısaca bes portföyüne bakarsak
% 50 Kamu İç Borçlanma ( Tahvil)
% 20 Değişken Emeklilik Fonu (İçinde bankaların hisseleri ağırlıklı )
% 20 Para Piyasası
% 10 Kamu Dış Borçlanma
Bes Tutarı : 32K
Aylık Ödeme : 300 tl
Önümde iki temel senaryo olduğunu düşünüyorum, ayrıca farklı önerilerinizde varsa belirtirseniz sevinirim.
1) Hisse yatırımlarımın artık dişe dokunur hale gelmesi sebebiyle hisse fonlarımı hedge etmesi açısından %100 altın fonunda geçmek. 200 TL altına sarkarsa o arada altın fonuna geçmek görece daha iyi olabilir.
2) Zaten diplerde olan fiyatlar sebebiyle, Faizlerin düşeceği ve kısa bir banka rallisi görülme ihtimalini göz önünde bulundurup mevcut oranları korumak.
Eğer faizler düşer ve kısada bir ralli gerçekleşirse mevcut portföy yapısı sizce uygun mudur ?
Gelecek dönemi de göz önünde bulundurarak 2 yıllık bir bakış açısıyla sizin düşünceniz nedir ?
Batuhan
daha neyi paylaşmıyorsunuz abiler yaw :D
Yazılarınızı okudum da hahah komik geldi :D
-tak sepeti koluna herkes kendi yoluna
-Bu işin vadesi madesi yok (bu hayatın heyecanı meyecanı yok)
-Nasılda kitledik malı hahaahah :D
Açıkcası mal kitleme terimini en çok ben kullanıyorum herhalde :D
bazan ben onlara kitliyorum bazan onlar bana kitliyor.
Şimdi gelelim bizim fonlara getirilere götürülere fon sever besci babamın hesaplara :D
Ben anlamadım ney yatırmış ne almışız viop piyaasından daha karışık.
Babam fon değiştirme falanda bılmıyor bundan sonra artık bir el atam dedik rgp yetkiniz yokmu oyle bir uyarı verdı değiştiremedik neyse. işte fonlar ve getirileri anlayan adam yazsın bırseyler yorumlasın.
İki farklı bankanın iki adet bes sistemi.
https://i.hizliresim.com/v65aJO.png
https://i.hizliresim.com/dv3LOZ.png
http://www.hisse.net/topluluk/showth...99#post2578599Alıntı:
Güzel dönüş yaptı...Artık kolay kolay zarar yazmaz abi...
http://666kb.com/i/e0371vxlqrjt9rkcs.png
Grafiğin son hali...Aynı dönemde NN Hayat Katkı Fon getirisi % 28,45 olmuş...Bakalım bu yıl kim en çok kazandıracak ?...
bir yatırım %50 değer kaybettiğinde eski seviyesine gelmesi için %100 artış göstermesi gerekir..
bir çok yatırım aracında bu nokta gözden kaçırılıyor.. oysa çok kritik bir nokta..zaman önemli bir değer.. opsiyon gibi enstrümanlar var mesela sadece bu zaman değerine oynuyor strateji olarak..yani yatırımcı olarak sen hemen bu %50 değer kaybını geri almak için %100 değerlenme için dua edebilirsin, piyasa ve şartlar "nolur böyle olsun" diye umabilirsin ancak zaman değerinden para kazanan gruplarda var.. yani onlar için senin %100 değerlenme kazanmaman gerekiyor.. piyasa böyle bir şey..
bir kez dezevantajlı duruma düştüysen ve bunu yüksek faiz ve borçluluk altında yaptıysan ülke olarak, durum oldukça zor bir durum demektir..sonsuza kadar bekleme lüksün yok..
Keynes in dediği gibi "in the long run we are all dead"..
sonsuza kadar bekleyemeyiz kazanmak için.."uzun vadede yatırımda kaybettiklerimizi geri alacağız" düşüncesi çoğu zaman boş bir avuntu olabiliyor.. makul sürelerde getiri görmemiz gerekir yani..
Aynen öyle...Bir hissede parayı vurdum mu (enflasyonun % 15-20 üzeri) gözünün yaşına bakmayacaksın abi...Ben diyorum ki 2013'ten bu yana AL'larla 9.40 maliyete gelmiş olan AKSA'dan % 22 zarardayım, gelmiş bana 8 yıllık performansı çıkarmış...5 yıla niye bakmıyon ben zarardayım diye mi ?...:) Ha, 17 TL'den kıçına tekmeyi vurabilseydim bunları yazmıyor olacaktım...Diyelim vadeyi 15 yıla çıkardık, o zaman CUKEL'in de getirisine baksana kardeşim...O ki tek seans döneminde 3 kademe oynadığında borsa % 2,5-3 hareket ederdi...
Şimdi de ASELS deyip duruyorlar, parası olupta geçen yıl bu zamanlar 47 TL den alanlara gel anlat onu…% 50 zarardalar...O dönem evini arabanı sat yatır abi hikayeleri, ardı ardına ihale haberleri vs. uçuşuyordu...Ha, beklersen kazanırsın...Ne kadar beklersen ?...Kaç TL olduğunda paranı cebine koyacaksın ?...Bu konuda bir planın var mı ?...Var...Tamam bu işi öğrenmişsin...Paranı cebine koymadığın sürece oradaki fiyatın senin için bir anlamı yok...
Ama BES öyle değil...Tahvil (faiz)'e dayalı enstrümanlarda risk sıfır...Arkasında Devlet garantisi olan ekstra % 25 getiri...Ha, Katkı fon kazandırdı, koy cebine...6 defa fon değiştirebilirsin denilmiş, "borsa diplerde artık buralardan girilir" diyecek yeterliliğe sahip olduğuna inanıyorsan (bana sorarsan asla inanma) al hisse fon...Yok abi bunlar riskli işler; eldeki 1 kuş daldaki 3 kuştan iyidir diyorsan yap dediğimi işte...Ne macera arıyorsun ?!...Tertemiz para...La 1 kere Allah bereket versin de yaw...De ki bereketi gör...
Niye gram altın demiyorsun...son üç senede %100 den fazla getirdi...esas bu yılın özellikle ilk yarının yıldızı olacak bence.
Bes riski çok az tutup, son liman gibi, en son başvurulacak bir kaynak...gram altın ve likit fon arasında yılda 2-3 kez işlem yapıyorum...risk çok çok az.
Kendine güvenen, ben de güveniyorum mesela, bes dışında riski yüksek yatırım da yapabilir...uzun vade hisse portföyüm de var, ayrıca vadelide hedge amaçlı işlem de yapıyorum.
Ama abi, gelirim çok az, birikimim 10-15 bin diyene...tabii ki farklı alanlara yatırım yap diyemem..onlar da yaptığım iş ile, ya da başka bir iş ile nasıl gelirşmi arttırırım ı düşünmeliler...piyasalardan ek gelir elde ederim diye, daldan dala konan arkadaşların uzun vadede eline pek bir şey geçmediğini görüyoruz...hayaller paris, gerçekler Çemişgezek oluyor genelde
Altın fonlar dolarla daha çok korele...En azından ben öyle tecrübeledim, bilemem belkide yanlış...Faizlerin % 20 olduğu bir yerde (1 yıl üzeri stopajdan da muaf) doların 6,5 gibi felan olması lazım ki Altın fonlar aynı getiriyi sağlasın...Mümkün mü gayet mümkün...Ama bana sorarsanız riskli...Gereği yok yani...BES yatırımcısının şu faizde yapabileceği en mantıklı iş para piyasası fonlarına parketmek...10 dönüm bostan yan gel Osman...
Uzun vade konusunda bende aynı fikirdeyim.
Dün babamla fonlara bakarken teklif etti yine. İyi para birikmiş ben bu parayı yerdim dedi. Sende yatır bak 2023 te hak ediyoruz dedi.
FOn performansları düşük kesintileri çok dedim. Bu yüzden cazip gelmiyor bana dedim. Bunun yerine hisse alırım daha iyi dedim.
Hisse işi öylemi oluyor satıyon alıyon oynayıp duruyon anca paran gidiyor dedi. bak kötümü 20 bınlıra bırıkmış dedi. Bes olmasa bu parada olmayacaktı dedi. Enflasyon altında kalıyor getiriler fon mon degıstırmen lazım senin dedim. Napayım ben enflasyon altı parayı dedim. Ayrıca alıp satıyorsan o senın problemın borsanın veya benım değil dedim. Sende alıp satma dedim.
Ben uzun vadeli sürecek tüm işlere karşıyım aslında. Zaman çok değerli geri getiremeyiz. Zamanda para demek o gözle bakıyorum. O sebeple en kısa zamanda para kazanmak ıcın rıske gırmek gerekıyor rısk de belrılı bır ölçü düzeyinde.
Maaşımdan elde ettiğim tasarrufları rısklı ürünlerde kullanacağım bir kaybeder 2 kaybeder 3 kaybederim en nihayetinde amacıma ulaşırım diyorum. Ayrıca hiç kaybetmeyedebilirim neden hep kaybedecekmişim gibi düşünmek zorundayım ki.
Yeteri kadar risk bile almıyorum aslında evi arabayı satıpta girmek lazım yinede makul riskler alıyorum benımkıne rısk bıle denmez.
Hal böyle ise besciler benim gözümde neredeyse 0 rıskle faize para yatırır gıbı para yatırıyorlar mevcut tasarruflarıyla bunu yapıyorlar.
Çok marjınalim farkındayım ama insnalar hep riski kötü birşeymiş gibi gösteriyor. evi arabayıda koy iyice bat gözüyle bakıyorlar. Yaw bir kerede iyiyi düşünün kardeşim vahy anasına evi arabayıda koydu parasını 5 e katladı şimdi de zengın deyın laa hep kötü hep kötü örnekler veriliyor.
Uzun vadelı hısse yatırımı da en azından bes sistemine para yatırmaktan daha ıyı gözüyle bakıyorum. Normalde uvy yi sevmem.
Daha doğrusu körü körüne uvyyi sevmem analiz edeceksin uygun şartlardaysa hissen alacan 3 ayda bır bılancoya bakacan uygun degılse degısteırecen uygunsa tutacan. 6 yıl hısseyı tutarsam getırım boyle olur ozman tutayım dıye bır duz mantık bence yanlıs bır stratejı.
Petun 2013 seviyesindeki yere inmiş enflasyonu sayma 5 yılın boşa gittimi gitmedimi satmadıysan. gitti.
Seni 5 yıl geriye götürebilecek bir yatırım riskli görünmüyorda benim viopta algorıtmık trade yapmam aşırı rısklı gorunuyor mesela.
en azından ben 5 yılımı götürmüyorum en fazla 1 yıllık tasarrufumu 0 larım buda 1 yıl geriye gitmem demek.
Pınar süt desen 2010 seviyesinde bunlar kötü örnekler demeyelim cunku hatırlıyorum pınar petun gıbı hısseler uzun vadelı yatırımın basını ceken hısselerdı. Bilancoları tıkır tıkır gıden ben dahıl hemen hemen herkesın bunlar 10 seneye emeklı eder dedıgı hısselerdı.
Şimdi ne isminden söz eden var nede uzun vadelerde ismi geçiyor bu hısselerın. İşte Körü körüne uvy bu yuzden sakattır. yeri geldimi vercen gözüüne acımadan. Uygun şartlar geldiğinde tekrar alırsın. Yapamıyorda mecburen uvycı oluyorsan. Aslında benden daha fazla rısk alıyorsun farkında bıle olmadan.
Şu filmi bir izleyin tam benim felsefemi anlatıyor bakış acımı sergılıyor
ZAMANA KARŞI FILMIN ISMI
http://www.hdfilmcehennemi2.org/zamana-karsi-izle.html
https://www.youtube.com/watch?v=y0hRmOdyVs0
Son zamanlarin en çok tutulan mesleği dansözluk oldu...ama TV lerde yada pa yonlarda değil ... forumlarda....kah kah..
Adam bese saydıra saydıra nerdeyse kendinden geçecekti. . şimdi.....neyse bana kalsın ....veriler yukarıda ....Erhan kardeşim sana gelince bu arada UV yatırımda neden listede petun yada pınar sute vurgu yapmandin deseydin sana hemen patron faktörü derdim...yani UV de ilk şart patrona güvendir...aselde,Ereğli'de ,soda da,trkcm da böyle bir sorun mu var?bence bunlara dikkat edilmeli.....Erhan örnekler yanlış olmuş...temeli .sağlam şirketler her zaman. En iyi getiriyi getiren enstrümalardir....47, den alanda beklerse aselde iyi kazanacaktır...bakacagin şey temel analizinde bir değişiklik olup olmadığıdır ..Neyse cepten yazmak zor oluyor...Ama şu mavraci yetkisize bakmayın siz...canı yanmış.....burda saldırıyor işte.....ama emin olun trkcm da aselde çok iyi getirileri olacak kağıtlardir...Yatırımın varsa ve temeli sağlam hisseyse bekleyeceksin kardeşim .
ben Keynes ten alıntı ile desteklediğim yazımda BES i savunmadım.. böyle düşünenler olmuş olabilir...
alakası yok elbette.. özellikle devlet katkısının son dönemde alternatiflere göre oldukça düşük getiri vermesi.. bu noktaya parmak bastım ve %50 düşüş olursa bu %100 artış gerektirir örneğini verdim.. sadece eski seviyesine gelmesi için..arada geçen zamanda fırsat maliyetini hesaba katmıyorum bile..
o nedenle bu dezevantajı anlatırken "in the long run we are all dead" alıntısını kullandım.. yani alternatifler varken bu tür devlet fonları ve devlet katkı payları gibi enstrümanların vakit kaybı olduğunu belirtmek istedim.. neticede zaten bu devlet katkısı fonları hukumetin geleceğe bir yükümlülüğü.. bunun mümkün olduğunca az olmasını isteyecektir.. son aylarda enflasyonu düşük göstermek için attıkları taklalara bakın yeterli zaten..
ayrıca bugunkü ilk mesajımda "makul süre" tanımını kullanmışım, "in the long run we are all dead" alıntısıyla beraber..
yani 3-5 sene gibi sürelerde makul getiriler görmemiz gerekir.. oysa son dönemde devlet katkısının vaziyeti ortada.. alternatiflerden düşük bir getiri..tüfe den düşük bir getiri.. ve bunun ilerleyen dönemde makul bir sürede diğerlerini yakalamasını beklemek gerçekçi olmayabilir günümüz şartlarında..
25-30 yıl gibi süreler tasavvur ediliyor BES i tasarlayan hukumet tarafından.. onlar için ideali bir kişinin 20 yaşında sisteme girmesi ve mümkünse 56 ya kadar durmadan prim ödemesi ve uzun vadede "her şeyin güzel olacağını" ümit etmesi..
elbette bunun taraftarları olabilir ama çok gerçekçi ve arzu edilen bir durum olmadığı da açıkça ortada..
yani uzun lafın kısası.. vade kavramı önemlidir.. 3-5 yıl gibi yakın-orta vadede yatırım stratejilerimizin kazançlı ve alternatiflere göre iyi durumda olması gerekir..ve stratejilerimizi zaman zaman gözden geçirerek/yenileyerek uzun vadeye en iyi biçimde konumlamak gerekir..
abi petun ve pınarın patronu kotumuydu kı geçmişte 1 lıradan 10 lıraya gitmiş hisse.
benim demek istediğim hisseleriniz bozuldugu zaman değiştirilmesi gerektiği. Pınardada petunda da karlılıklarında sorun var borfınden varsa bak.
Zamandanda ornek verdım 47 den alan zamanla kazanacaktır okey ozman besi niye kötüleyelim ? ondada 10 yıl sonra kazanacak 47 den alan vatandaş 10 sene sonra 5 kat getiri elde etmiş olsun aynı seyı bes yatırımı yapanda benzer sekılde faize yatırında bileşkeyle benzer getiriyi kazanacaktır. Üstelik aselsanın gitmeme riskide herzman var olur ya bılancolar kotulesırse. diğer türlü faiz yatırımcısı 5 katı zaten 10 yılda temiz sekılde alacak.
Yani ben körü körüne yatırıma karşıyım. bakarsın ınceler analız edersın uygun noktadan alırsın aselsanı vıdeoda da gosterdım pd/dd si 8 lerdeydı fiyatı 47 lıra ıken. öz sermaye ye biçilen piyasa degeri ortalamasının tam 3 katındandan işlem görüyordu. 47 de iken 47 lıradan alan adam öz sermayenın bır sonrakı bılancoda 3 e katlayacagına ınanıyor herhalde.
Mümkünmü böyle birşey 1 senede 2 ye katlamak bile şirketin çok büyük risk alarak yatırım yapması anlamına gelir.
haaa dediğin gibi bescilere gelirsek bu besciler malesef bana göre bilancodan anlamayan ve körü körüne yatırım yapan kişiler piyasadan anlamayan adam iyi trade edemeyen adam besci olur biride benim babam işte beceremem yapamam edemem der. yıllarca borsada mucadele edıp para batırmıştır kendısı 2000 krizine malda yakalanmış sıradan bır yatırımcı. Bilanconun B sinden anlamaz. Gel bak anlatayım desem aman kım ugrasacak bu saatten sonra modunda. TÜkenmişlik çaresizlik sendromu.
Haa piyasadan anlamayan adam besi nasıl becerecek orasıda bir paradox aslında.
BUna alternatıf hısse al ve bırıktır mutlaka kazanırsın demekte bence yanlıs. Oturup analız etmeyı ogrenıp sonra gıreceklerı hısseye gırsınler eywallah.
Mesela bes fanı yetksiz kızma bana ama aksayı aldıgın yerde bir probblem yok fakat satman gereken yerde satmamışsın nerden bılecektım oradan düşeceğini diyeceksin.
1-Pd/DD 2,1 ile tarihinde görmediği seviyeye çıkmış
2- son 3 dönemdir bir fiil karlılık düşüyor.
E bu hısseyı hala daha elınde tutumuşsan kusur sende.
Yani yatırımcı bese para yatırmasın dıyoruz bunu bende dıyorum ama bunu derkende körü körüne hisse almaya teşvik etmeyelim. Analiz etmeyi öğrenıp oyle alsınlar hısselerını.
Diğer türlü yetkisiz benzer senelerdır borsa yoğuruldum elde var sıfır borsa kazandırmaz bese geçtim diyen kitle türeyecektir.
Aynı şekilde besciler borsayı at çöpe ben aksayı şuradan aldım bak zarardayım aselsanı 47 den aldım bak zarardayım en iyisi bes diye bese teşvik etmelerıde yanlış.
ben beceremedım bilanco mu oda neymıs haberım yok diyordum pd/dd daha sımdı anladım ne oldugunu bılınçsizce hisseleri almışım sonra bütün yükü borsanın kendısıne yukleyıp borsa kötü diye bese geçtim ama hata bendeymış bilinçsizce dalmışım bu işe siz siz olunca eger bılanco hısse analız konularını ogrenmedıysenız besci olun öğrenirseniz gidip hisseci olun bese gerek yok demeli...
BES'in daniskası satılıyo zaten
Gidin onlarla tam olun
Devlet ortağı masanın her tarafının
Daha ne milletin parasına göz dikmeler, binbir dereden po$et satarım kıvamında propagandalar
Rating ve para uğruna acayip ya$amlar
Yetmediniz
Günün 24 saati burada adam...Çalış biraz...
http://666kb.com/i/e03x3yltzck3fh4ng.png
Ne yazacak çok merak ediyorum...Onca analiz yapmış; global ve yerel piyasalar, Rusya ile ilişkiler, otomotiv sektörü, cam fiyatlarının grafiği...Belki de rapor üstüne rapor okudu zavallım ve gitti 3.72'den TRKCM aldı...An itibariyle sermayesinin 1/4'i erimiş...Bu akşam bize ders verecek...
na hah hah haaaaa !...:)
3 yıldır bas bas bağırıyormuş...Tabi tabi...Sayemizde tahta kalktı, uyuz uyuz duruyordu...Haftaya o Yapı'dan açığa satanı ne yapacağız sadece seyret...Sizin ekipse Allah yardımcınız olsun deyim...:rules:
BES'in avareleri, birşey uygulamaya konmadan savunulur, daha iyi olur..
Zaten çeşit uygulamada.. Daha neyi iyi mi diye laf annatılır..
Harbiden burda senin kadar art niyetli adama çok az rastladım..Onlarda genelde mal adamlardı...Ama en azından senin kadar boş boğaz değillerdi....
Burda defalarca ben yatırımı mı en az 5 yıllık yaptım, alırken patrona dikkat ederim, kurumsal firma olmalı , büyüme trendi olmalı,risk analizi yapmalı derken sen hala aynı nakarayı okuyorsun....AKSA da fena geçirmişler hala konuşuyorsun...Bu arada geride cephane olduğundan trkcm da maliyetli şu an için 3,55 e indirdim....Daha önce aselsanda %50 zararda yaklaşık 1 sene beklemiş adamım...isdmir de de keza...benim için sıkıntı yok...Ama her nedense sende ciddi bir kuyruk acısı var...Her Ayı piyasasının ardından boğa piyasası gelir..Bu esnada bir kenarda sessizce beklemek gerek....bunu bir türlü anlayamadın....AKSA da bile 8 yılda %300 den fazla bir kardan bahsediyoruz...Yanı 8 yıllık nerdeyse %40 lık bir kardan....Ki ben sende aksa olduğuna da inanmıyorum..Varsa da sık sık trade etmeye çalıştığın için geçirmişler herhalde...emin değilim..günahını almıyayım ..ha buna senin gibi sevinmem...Oda başka bir durum...
Ama bak benden sana kardeş tavsiyesi UV li sağlam hisse belirle..belirleyemiyorsan üstatlardan yardım al....Yok ömrüm yetmez diyorsan da paranı ye iç harca..bur da işin ne....zaten bir ayağın topraktaymış....Allah şifa versin..Artık sana bir daha cevap yazmayacam..Zira gerçekten yaşça büyük olman dan dolayı ben yazarken utanıyorum artık.Nolur biraz yaşına göre davran ya...Valla ızdırap duyuyorum.Allah yengeye yardım etsin...3-5 sene sonra hiç çekilmessin...:oleyo:
Erhan kardeşim, herzamanki gibi doğruları kabul etmekte zorlanıyorsun...Ben ne diyorum sen ne anlıyorsun..Petun ve Pınrsüt ü iyi tanımıyorsun..Patronlarını araştırsan bence belki bu hisseleri almazsın...Bunların 2000 yılından önceki durumlarını da bilirim...sonrasını da....Değil 10 yıl 50 yıl düzenli temettü verse karlılığını %10000 artırsa genel almam...Bunlar adama zor ekmek yedirir...Patron PETUN dan yüksek temettü gelirini cebine almak için temettüyü yıllarca yüksek vermiş olabilir mi? bilemiyorum ? :) .Petunun karı Pınar Süte göre daha stabil olmasının asıl nedeni bu olabilir mi?....Genel yönetim giderlerini iyi incelemelisin. Geçmiş bilançolarda.....Çok ekmek yemen lazım erhan çok..Özellikle temel analizde..Kızma sakın..seni sever ve sayarım..Amacım kırmak değil...
Bir şirket temel analizi yapılırken yapacağın ilk iş bilanço değil,şirketin sahibinin ve yönetiminin dürüstlüğü olmalı...Sonra sektörünü ve bilançosunu incelemeye başlamalısın...Sektördeki durumunu ve bağlı olduğu sektörünün durumunu bilmelisin.Kar transferini nasıl yapmaktadır?
borç favök ilişkisi ne durumdadr...Özsermaye karlılığı ile ürettiği mal yada hizmetin getirisi nedir.Aktifleri ne durumdadır? kv ve uv yükümlülükleri ne durumdadır..vs..vs.....bunlar çok önemli..Ama en önemlisi patron erhan patron...10 yıllık kazık atmaz 11. yıl şirketi öyle bir borçlandırır ki şok olursun kardeşim...Genelde de yurt dışı borcu ise yurt dışındaki şirkette muhtemelen kendisinin yada ortak olduğu bir şirkettir....Yada yurt içinde yüksek faizli bir şekilde şirketler arasında borçlandırmalar yapar..vs.vs...örnekler bitmez..Pınar süt yada Pınar et bunları yapıyor demiyorum :) Sadece patron kötü niyetli olursa o şirkete girilmez diyorum...23 yıllık tecrübem bunu diyor....