Originally Posted by
esramarka
90'lı yıllarda hiperenflasyonun olduğu dönemde bile böyle kiracı- ev sahibi kavgası yoktu.
kiracı, kiraladığı evin malikinin kendisi olmadığını bilir buna göre ev sahibine saygılı davranırdı. Ailemin kiracıları eve gelir, çay ve çörek eşliğinde kiralar belirlenir, anlaşılır ve muhabbet sonrası giderlerdi. Kimse kimseyi kırmazdı. Kiracılar "ben çıkmıyorum kolaysa çıkar" falan demezlerdi. "Kanunlar kiracıdan yana" diye bir laf konuşulmazdı zira evin mülkiyet hakkının ev sahibinde olduğu, rayiç ne ise onun ödenmesi gerektiği bilinirdi.
öğrenciler, öğretmenlerine kafa tutmazdı. Öğrenci öğretmenini velisine şikâyet ettiğinde öğrenciye kızılırdı.
hastalar, doktorlara randevuya zamanında gelmediklerinde, 3-4 saat geç kaldıklarında "kusura bakmayın, geç kaldım" derlerdi. "Sıram geçmiş, ne zaman alacaaaan beni" demezlerdi.
Ne olduysa son 15-20 yılda oldu. Kim ne derse desin, gelecekte daha da kötü olacağını düşünüyorum. Bu devirde ev sahibi olup evini kiralamak akıl kârı değil. Çok eviniz olmadıkça, şirketleşmedikçe bu iş zor. Muhtemelen yapılmak istenen de bu. Yakında yüzlerce evi kiralayan şirketleri görürsek şaşırmayın, bireysel ev sahipliğinin biteceği bir döneme hazırladılar bizi yıllardır. Bu yazdığımı da bir forumda okumuştum yıllar önce dersiniz o gün geldiğinde.