Gelelim irade meselesine işte benim merak ettiğimde bu sebep. Bir insan niçin yatırımlarını kendisinin değilde otomatık(zorunlu) olarka yapılmasını isteyebilir.
Şu konuda anlaşalım ben sarı çizmeli mehmet ağayım ondan bundan diğer yatırım alanlarından anlamam benim sırtımı devlete yasladıgım basit bir tasarruf yada yatırım herneyse oyle bir ensturumana ihtiyacım var. Diğerleri gibi yapmam analiz zart zurt bunlar beni aşar diyen adam için hak veririm gitsin BES biriktirsin.
Fakat ben para biriktirmeyi beceremiyorum o yüzden otomatık olarak kesilen bir sistemle tasarruf yapmak istiyorum. diyen adama bir anlam verememekteyim. Benim anlayamadıgım mesele yada anlamaya calıstıgım şey bu.
Bu arada eskiden bende sizle aynı düşüncedeydim. Derdimki ben kredi çekip borsaya girmeliyim para biriktiremem cebimde durursa parayı harcarım derdim. O yüzden kredi çeker ve bankaya borçlanırsam mecburen o parayı ödemem gerektiği için beni disipline eder. Zorunlu sekılde kredi borcunu ödemem gerekir derdim. Borçsuz para biriktirmeye kalkarsam bu parayı atamam kenara derdim.
Sonradan sonraya kişisel gelişimlerim kendimi insanları anlamaya kendimi eğitmeye başladıkça bazı şeylerin farkında daha iyi varmaya başladım. Aslında borca girerek tasarruf yapmama gerek yoktu. SOnuçta bu benimle ilgili bir sorun eğer krediyi faiz yüküyle beraber her ay düzenli ödeyebiliyorsam o halde o parayı kendimde sanki borç ödüyormuş gibi yatırıma yönlendirebilirim dedim. Bu bir paradoks oluşturdu bende.
Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Çoğunlukla, çelişkili gözüken sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır.
Dolayısıyla BES' e yatırım yapanların cogunlugu benimle aynı paradoksu yaşıyor. BU paradoksu ortadan kaldırabilmek için mantıklı sonuçlar üretmeliyiz neden sonuç ilişkilerine bakmalıyız. Niçin insanlar bu paradoks karşısında benim eski halim gibi davranıyor.
Muhtemelen sorun kendini tanıyamamak kendine olan güvensizlik diyebilir miyiz. SOnuçta irade içinde kendinle ilgili güven duygusu ön plana çıkıyor. Dikkat edin sigarayı bırakmış kişilerde kendine güven oluşuyor. Çünkü irade kendine güvenmekten geliyor.
SONUÇ: BES ile tasarruf yönlendırmesı yapan kısılerin besi seçme terihcihleri "Başka türlü kenara para koyamazdım" cümlesine sıgınıyorsa. Bu kişiler için iradesi güçsüz kendine olan güveni düşük kişiler diyebiliriz. BU bir genelleme değil besi bu cume dışındaki sebeplerle tercih etmiş kişilerin sebepleri farklı olabilir bir sorun yok. "Kenara para koyamam" cumlesınedeki problemı çözmeye calısıyorum.
Arkadaşlarımla babamla ve sizlerlerde aynı problemı yaşıyoruz. Başka türlü para biriktiremeyız harcarız o parayı. Parayı harcamak bizim elimizde ise o halde sorun benden kaynaklanıyor diyebilmeliyiz. BU sorunun kaynağına inip çözmek yerine diyorlar ki yok hacı yapamıyorum o yüzden besteyim.
Benim beklediğim şey ise şu hakketten ya niçiçn böyle yapıyorum bunu durdurmaya çalışsam ya el benim kol benim akıl benim elimde o halde yapabilirim. Bu benim için çok basit birşey demesini bekliyorum ınsanların.
https://www.youtube.com/watch?v=pwaEErs33mo&t=39s