Deniz43 üstadım son rezerv paylaşımı muazzam ,dün ve bugünki hareketleri şimdi anlamlandırdım bir yatırımcı olarak ,teşekkür ederim.
Printable View
Deniz43 üstadım son rezerv paylaşımı muazzam ,dün ve bugünki hareketleri şimdi anlamlandırdım bir yatırımcı olarak ,teşekkür ederim.
Bugün saat 11 civarında dolar bir dakikada 17.95 ten aşağı 20 kuruş düştü, sonra yavaş yavaş geri alıp 17.90 civarı sabitledi. Grafikte açıkça görülüyor hareket.
Bir yerlerde 500 milyon dolar satış yapıldı diye okudum ama elbette doğrulamak mümkün değil.
Böyle bir satışı aklı başında bir kişi ya da şirket yapmaz diye düşünüyorum. Hem düzenli çıkışta olan bir varlığı satmak akıl karı değil, hem de satacaksa da böyle bir anda satmak yerine yavaş yavaş yedirerek satsa fiyatı düşürmeden daha karlı satmış olur. Yangından mal kaçırır gibi satmanın anlamı yok (var bir anlamı aslında, akşam ya da haftasonu yeni bir karar gelecek olabilir onun pozisyonu alınmıştır). Kısacası bu bizim barajcıların işine benziyor. 18'in bugün geçilmesi istenmedi diye düşünüyorum.
Kur konusunda MB ve hükümetin eli çok belli ve sıkışık durumda. Kan kokusunu alan kimse de fırsatı kaçırmak istemiyor ve dolarizasyon tam gaz devam ediyor.
Rus lider Putin in , ülkemize , tahıl koridoru konusundaki çabalardan dolayı jest yaparak , daha zamanı gelmemesine rağmen Akkuyu Nükleer santrali ile ilgili ödemelerin büyük kısmını dolar bazında yapması sonucu döviz dalgalanmalarının açıklamaları yapılıyor piyasalarda. Sanırım bu yüzden 18 lerden döndü dolar.
Sn Deniz Hocam.
Sn MB başkanı İSO daki toplantıda sanırım
Şirketler bu sene 55 milyar usd aldılar demiş.
Direk yalan diyesim geldi.
Burayı ve verileri takıp ettiğim kadarı ile bahsedilen tarihler arasında şirketlerin tuttukları döviz de bu şekilde bir artış yok gibi.
Yinede size sorma ihtiyacı hissettim.
24 şubattan hazırana kadar böyle bir döviz alımı oldumu.
Aslında böyle bir durum olsa dolar 30 TL idi da
Yinede size sorayım
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merkez bankası başkanının söylediği doğru değil.Aşağıdaki linkte merkez bankasının kendi "Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri" verisi var,
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...f27f2d-o78-n-L
veriler biraz geriden geliyor ama merkez bankasının söylediğinin tersine şirketlerin yurt içinden temin ettikleri döviz kredileri Şubat ayında 130.426 milyar dolarken bu rakam Nisan sonunda 124.481 milyar dolara inmiş.
BDDK'nın verileri daha güncel ,orada da haftalık raporlarda ticari döviz kredilerine baktığımızda
https://www.bddk.org.tr/BultenHaftalik/
25 Şubat tarihinde 156.768 milyar dolarken,22 Temmuz tarihinde 142.111 milyar dolara inmiş gözüküyor.
Yine aynı BDDK haftalık raporlarında , aynı tarihler arasında şirketlerin döviz tevdiat hesaplarında ise 72.850 milyar dolardan 79.264 milyar dolara 6.4 milyar dolarlık artış var ama, döviz cinsinden yeni kredi alınmadığı aksine bazıları kapatıldığı için bunun KKM dönüşlerinden, bir miktarının da ihracat kazançlarından ve turizm şirketlerinin döviz kazançlarından geldiği söylenebilir.
Aşağıdaki veriden de görmüştük:
https://twitter.com/e507/status/1553392494792134657
https://twitter.com/e507/status/1553392499271651334
Avrupa ve ABD'de elektrik ve doğalgaz fiyatlarının mukayesesi.Güzel bir derleme olmuş.ABD ekonomisinin avrupaya göre kazandığı maliyet avantajı ile rekabet gücünü ileriye taşımasına destek oluyor.
Sunday July 31 2022 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
NBS Manufacturing PMI JUL 49.0 50.2 50.4
CN
NBS Non Manufacturing PMI JUL 53.8 54.7 55.6
CN
NBS General PMI JUL 52.5 54.1
Deniz hocam bu bilgiler ışığında politikalardan da bir geri dönüş emaresinin olmadığı bu ortamda ayrıca MB başkanının beyin yakan cevapları verdiği ISO toplantısı da buna işaret ediyor zannımca, ekonomide bir sudden stop gibi bir şey beklenebilir mi? ilacın yakıtın ithal edilemediği bir durum beklenebilir mi yoksa batmak için çok mu büyüğüz yabancıların alacakları vs. ? Ya da ilk hissedilecek olumsuz durum ne olur bu gidişatla bir yerlerden 55 milyar dolar gelmeyeceği de anlaşılmış oldu sanırım.
Saygılarımla.
Beklenebilir.Kış aylarında "gelişmelere bağlı olarak" böyle bir risk ihtimali mevcut."batmak için çok büyük" sözü şirketler için geçerli bir tanım,çok yönlü bağlantıları nedeniyle zincirleme reaksiyon ile kendisiyle birlikte tüm sistemi çökertebilecek şirketler için kullanılan bir deyim.
Devletler için ise durum farklı;Risk gerçekleşir de , borçlarımızı ödeyemez duruma düşüp temerrüde gitme durumu ortaya çıkarsa devleti yönetenler için 2 seçenek var:Birincisi IMF'ye gidilir ve anlaşma şartlarına razı olunur,alacaklılar borçlarını tahsil ederler.IMF'nin şartları çok ağır gelirse , o zaman anlaşma olmaz , ikinci seçenek olarak yazdığınız durumu yaşarız.
Bloomberg Pekin muhabiri Sadi Kaymaz'ın haberi:
https://twitter.com/Dragonomi/status...24136785977344
Radio France'ın Tokyo muhabirinin haberine göre,
Pelosi 4 Ağustos'ta Filipinler'deki ABD hava üssünden Tayvan'a geçecek.
https://twitter.com/Dragonomi/status...73564162473986
Güzel analiz,ben de katılıyorum.
-Merkez bankası analitik bilançosuna göre:Merkez bankasının kendisine ait net bir döviz rezervi yok,92.4 milyar dolar döviz cinsinden yükümlülüğü var(borcu var),bana karşı 28.5 milyar dolar kendisine ait altın rezervi varlığı var,farkını aldığımızda merkez bankasının net döviz rezervi (-)63.9 milyar dolar oluyor,yani merkez bankası eğer 63.9 milyar dolar bir yerlerden rezerv sağlarsa net döviz rezervini sıfıra getirebilmiş olacak.
-Türkiyenin dış borcu(kamu+özel) 451.2 milyar dolar,bunun 182.3 milyar doları 1 yıl içinde kısa vadede ödenmek zorunda.
-Hazine'nin borç stoku 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla 3.431 trilyon TL ,Borç stokunun 1.131 trilyon TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 2.300 trilyon TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşuyor.
Merkez bankasının net döviz rezervinde bu kadar büyük açığı nasıl yarattığını ise aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Eski hazine müşteşar vekillerinden Hakan Özyıldız'ın Türkiyenin toplam döviz borcunun yıllara göre değişim tablosu:
https://blogger.googleusercontent.co...239/Resim1.png
Tanımlar:
Düşük faiz:Enflasyonun altında faiz oranı
Yüksek faiz;(Enflasyon +gsyih reel büyüme oranı)'nın üzerindeki faiz oranı
Makul faiz x:Enflasyon oranı<x<(enflasyon+gsyih reel büyüme oranı)
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklersen,ondan sonraki bütün düğmeler de hatalı iliklenmiş olur.
Bugünün merakla beklenen haberi Temmuz ayı ihracat ve ithalat rakamları olacak.
fmaların tuttuğu stok varmış satsalar döviz düşermiki
Ocak haziran arası yaşadığımız senaryoyu şimdi de temmuz aralık arasında yaşayacağız sanırım.
Gelecek olan zamlardan dolayı ocak ayında maaşlara hiç zam yapmayın, artık yeter durumuna geleceğimizi düşünüyorum.
Günü kurtarmaktan daha öte gitmiyor hamleler.
Biz beyaz yakalar ise kazandığımızı eritiyoruz artık.
Yatırım olarak elimizi nereye atacağımızı şaşırdık.
Geçen seneden bu seneye enflasyon artışını hiç bir yatırım aracı sağlayamadı.
Bu sefer elimdeki birikim ile fiyatlamalar oluşmadan tarla almayı planlıyorum.
Deniz hocamın da dediği gibi faaliyetlerini devam ettirmek için tuttukları hammadde, yarımamül ve mamül stokları onlar.
MB başkanının kredi için "alma abi" lafı bana acaba firmaların nakit akışından batabileceğini bilmiyor mu dedirtti. Firmalar fiilen kar ediyor olsalar da piyasalar vadeli çalıştığı için herhangi bir T anında her firmanın borçları da alacakları da vardır. Bunlardan bir tarafın aksaması durumunda denge bozulur ve firma kısa sürede batabilir.
Monday August 01 2022 Actual Previous Consensus
3:30 AM
JP
Jibun Bank Manufacturing PMI Final JUL 52.1 52.7
04:45 AM
CN
Caixin Manufacturing PMI JUL 50.4 51.7 51.5
09:00 AM
DE
Retail Sales MoM JUN -1.6% 1.2% ® 0.2%
09:00 AM
DE
Retail Sales YoY JUN -8.8% 1.1% ® -8%
10:00 AM
TR
Istanbul Chamber of Industry Manufacturing PMI JUL 46.9 48.1
https://tradingeconomics.com/turkey/manufacturing-pmi
Sanayi odasının Türkiye imalat PMI verisi Şubat ayından bu yana 5 aydır arka arkaya küçülme bölgesinde olduğumuzu gösteriyor.Tabii TUİK imalat sanayi verilerine göre ise ,ortalık güllük gülistanlık...
10:55 AM
DE
S&P Global Manufacturing PMI Final JUL 49.3 52 49.2
11:00 AM
EA
S&P Global Manufacturing PMI Final JUL 49.8 52.1 49.6
hep AĞALARA anlatıyorsun abi...
bizede anlatır mısın ?
gerçi bize lazım değil... 3-5 k dönüyoruz
BATSA ne olur, ÇIKSA ne olur :drunk:
size PAZAR OLA.. :yahoo:
https://www.bloomberght.com/istanbul...viyede-2311993
İstanbul'da enflasyon 1998'den bu yana en yüksek seviyede
İstanbul'da enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü ivme Temmuz'da da devam etti.
İTO'nun yayımladığı perakende fiyat endeksi Temmuz'da yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. Böylelikle bu endekste yıllık değişim Şubat 1998'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Aylık değişim ise yüzde 4,09 olarak kaydedildi.
2022 Temmuz ayında İstanbul'da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,09, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 3,10 oranında arttı.
2021 Temmuz ayına göre 2022 Temmuz ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 99,11, toptan eşya fiyatları endeksinde ise yüzde 87,95 olarak gerçekleşti.
Deniz bey ,
İTO Ücretliler geçinme endeksi , toptan eşya fiyat endeksinden fazla. 99,1 - 87,9
TÜiK e göre ise tam tersi . Tefe , Tüfe den cok daha fazla. Geçen ay itibarı ile 78 - 138 di galiba.
Hesaplama mantığı mı farklı , ürün sepetleri mi farklı ?
Saygılar
(Not : Tüik ih hesaplama mantığı tümüyle siyasi otorite baskısı altında olduğu toplumun geneli tarafından benimsenmiş , kabul. Ama Tüik in tefe si , tüfe den fazla iken , İTO nıun tefe si tüfe sinden neden düşük demek istiyorum.
Tüik , tüfe yi hesap ederken , direkt hazine den yurttaşlara verilecek zam oranı olduğundan düşük hesaplanıp , tefe yi ise devletin alacağı vergi oranlarını belirlediğinden o yüzden normali ne ise yani yüksek hesaplanıyor cevabı aklıma gelmiyor değil ya neyse şimdi ...
Ürün sepetlerinde bir miktar fark var tabi,birisi şehir ölçeğinde diğeri ülke ölçeğinde ölçüm yaptığı için.örneğin uçak bileti,şehirler arası otobüs,tren gibi kalemler doğal olarak İTO'nun sepetinde yok.
Söylediğiniz gibi TÜFE çalışanlar ve emekliler için maaş ödemelerinde temel kriter olduğu için TUİK'in yayınladığı veriler içinde en çok takip edileni ve önemlisi.İTO ise üretim ve ticaret yapanların örgütü olduğu için ÜFE nin muadili, toptan fiyat endeksi İTO mensupları için daha önemli,çünkü buradaki fiyat artışları onların tasarrufu,dolayısıyla fazla yüksek çıkmamasını arzu edebilirler.
Ama doğrusu,böyle konular için zihin jimnastiği yapmak artık biraz boşuna zaman harcamak için oluyor.Niye mi,hemen TUİK'in son Haziran ayı bülteninden birkaç veri aktarayım.TUİK'e göre,son 1 yılda ortalama olarak kira fiyatları %14.53 artmış(Ama merkez bankasının verisine göre son 1 yılda ev fiyatlarındaki artış %145),haberleşme ücretleri %9.48 artmış(Ama benim internet ücretim %100 arttı),giyim ve ayakkabı %18.27 artmış(giyim sanayicilerinin kendileri %100'ün üzerinde zam yaptıklarını söylüyorlar)
Rakamları görünce ,"bu kadar da olmaz" diye print ettiğim sayfaları yırtmak geçti içimden.Bu rakamlar gerçeklerle ilişkisini tamamen koparmış,,hayal aleminden gelen rakamlar.
Alt veriler çok tutarsız olunca, ciddiye alıp endeksler arasında bir karşılaştırma yapmanın mantığı kalmıyor.
Deniz bey, TÜİK (bazılarına göre: TÜİK inandırma kurumunun) in TEFE sine dokunamıyorlar mı? sanki o rakamlar doğru ölçülüyor gibi?
Gündem:Küresel piyasalar , ABD Temsilciler Meclisi başkanı Pelosi'nin bu akşam Taiwan'a yapması beklenen ziyaretine karşı Çin'in göstereceği tepkiye odaklanmış durumda.
https://www.cnbc.com/2022/08/02/asia...rates-oil.html
Hong Kong shares down nearly 3%, Asia markets drop as geopolitical tensions rise over Pelosi visit
Uzak doğu piyasalarına satış dalgası hakimken ,para "güvenli liman" olarak ABD Hazine tahvili ve altın'a geçici olarak park ediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, düzenlediği günlük basın toplantısında, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin ''Çin'in iç işlerine büyük bir müdahale'' olacağını söylemiş ve bunun sonuçlarının çok ciddi olacağı uyarısında bulunmuştu.
Zhao, ''ABD'ye bir kez daha şunu söylemek isteriz; Çin teyakkuzda, Çin Halk Kurtuluş Ordusu asla tepkisiz kalmayacaktır ve Çin egemenliğiyle toprak bütünlüğünü korumak için kararlı yanıt verecek, güçlü önlemler alacaktır'' ifadelerini kullanmıştı.
ABD tarafında ise:Beyaz Saray, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etme hakkı olduğunu söyleyerek Çin'in son dönemde sorumsuzca bir söylem benimsediğini savundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, tehditkar eylemlerden söz etmenin yanlış hesap ya da karışıklık ihtimalini arttırdığını vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da "Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan'ı ziyaret etmeye karar verir ve Çin de kriz yaratmaya ya da gerilimi tırmandırmaya çalışırsa, bunun sorumluluğu tamamen Pekin'de olur" ifadelerini kullandı.
Bugünkü bültenimden ana başlıklar, daha fazla bilgi için; haluk@burumcekci.com
https://t.co/G4npkYZ05i https://t.co/8llVoWqD4x
Sayın deniz43 üstadım ,
Dışardan bir ülkeye yabancı para girerse CDS anlamlı düşer mi ?
Bu günlerde Santral iddaları ve analitik bilançoda YP kısmındaki artış akabinde CDS ki düşüşü bana bunu düşündürdü , Her şey finansal cambazlıkla halledilmeye çalışılıyor biliyorsunuz...
Tesekkürler , olay netleşti kafamda , sağolun.
Sayın deniz43,
Temmuz ayı ithalat ve ihracat rakamları açıklandı mı ? Biliyormusunuz.
Genelde ertesi ayın ilk günü açıklanıyordu diye hatırlıyorum.
Genelde ikinci iş gününde açıklanıyor.
https://tim.org.tr/files/downloads/E...emmuz_2022.pdf
Bu bültenin son sayfasındaki takvime göre 2 Ağustos(dün) açıklanması gerekiyordu ama "nedense" açıklanmadı.Belki de yeniden bir hesaplama yapma ihtiyacı hasıl oldu!
Sn. deniz43, dünyadaki genel konjonktür siyasi ekonomik tüm yönleriyle ortada ve Nancy Pelosi'nin Taiwan ziyaretinin de gösterdiği gibi bu durumdan görece ferahlatıcı bir çıkıştan çok daha kaotik bir konjonktüre doğru yol alınıyor. Türkiye ise mevcut hal ve gidişi ile belki de bu kötüye gidişi mantıki sonuçlarına taşıyacak potansiyel tetikleyici bir katalizör işlevi oynamaya aday görünüyor.
Bu koşullarda aşağıdaki başlıklarda görüşünüzü öğrenmek istiyorum.
Ülkenin döviz rezervi artmadığı gibi, eksiliyor ve onu daha da eksiye taşıyacak potansiyel etkenler birikiyor. Mevcut durum ise bilindiği gibi Kerim Rota'nın meşhur "Con Ahmet'in makinesi" ile korunmaya çalışılıyor. Devrin daim kılınmasının koşullarının sürdürülebilirliği mümkün mü? Değilse, olası hangi etkenler bu makinenin durmasına yol açabilir? Bu ülkede yaşayanları bekleyen ve giderek yaklaşan akibet nedir? Yukarıda özetlemeye çalıştığım dünya konjonktürü verili iken söz konusu akibeti bir erken veya zamanında seçimle gerçekleşecek bir hükümet değişikliği ile savuşturabilmek sizce ne kadar mümkün?
Önce merkez bankasının 92.4 milyar dolar borcu nasıl oluştu ,o mekanizmaya tekrar bakalım.Merkez bankası kamu bankalarının üzerinden döviz satışı yapıyor,birileri de bunu satın alıp bankada döviz tevdiat hesapları açıyor ya da var olan hesaplarındaki döviz tevdiat hesaplarını arttırıyorlar.Bu dövizler de zorunlu karşılık ve swap olarak tekrar merkez bankasına gidiyor.Burada farklı olan artık dövizlerin mülkiyeti merkez bankasına değil,şirketlere,gerçek kişilere ait.Bu işlem defalarca tekrarlanırken ,merkez bankasının döviz yükümlülüğü de sürekli artıyor.
Bu devridaim kayıpsız olsa ,sonsuza kadar devam ettirilebilirdi ama öyle değil.Çünkü yılda 50 milyar dolar cari açığımız ve net dış borç ödemelerimiz var,bu nedenle merkez bankasının sattığı dövizlerin bir bölümü ithalat ödemelerine,cari açık finasmanına ve net dış borç ödemelerine gidiyor,sistem dışına çıkış yapıyor,sistem içindeki döviz sürekli azalıyor,bunu dengeleyecek doğrudan dış yatırım ,portföy yatırımı ya da mevcut borcun üstüne taze borç da gelmiyor.Hem merkez bankasının döviz havuzu kurudu,hem de Kerem Rota'nın yazdığı gibi, bankaların yurt dışındaki "muhabir bankalarda" müşterilerinin ve kendilerinin sendikasyon kredileri dış borç ödemeleri ve ithalat ödemeleri için tuttuğu 100 milyar dolarlık hesapları 30 milyar dolara indi.Bankaların döviz tevdiat hesaplarındaki 142 milyar dolar şirketlere döviz kredisi olarak verildi,yatırım ve ham madde,ara mal alımlarında kullanıldı.Reel sektörün 105 milyar dolar döviz açık pozisyonu var.Merkez Bankasının swap yolu ile bankalardan ödünç aldığı dövizler de çoktan satıldı.
Bu tabloda,yıllık cari açığımız,kısa vadeye yığılmış dış borç ödemelerimiz ,mevcut döviz stokumuz ve çok yüksek yeniden borçlanma maliyetleri dikkate alındığında , kışı hasarsız geçirmekte çok zorlanacağız gibi gözüküyor.Devridaim makinesinin sürdürülebilmesi ise,verdiği kayıplar nedeniyle orta vadede mümkün değil,ömrünü tamamlamaya yaklaşmış gözüküyor.
Seçim ile yeni bir yönetim gelse de,kimsenin elinde "sihirli değnek" yok.Ekonomide öyle devasa bir enkaz var ki,kaldırılması yıllar alacak.Ama donanımlı,iyi eğitimli,liyakatlı bir ekip gelirse,iyi düşünülmüş planlanmış ekonomide restorasyon programı yanında,kapsamlı bir "hukukuktan, eğitime tüm alanlarda kapsamlı bir yapısal reformlar programını devreye alınırsa", geleceğe umutla baktıran bir "ülke hikayesi" yaratılırsa, o zaman ,bu sıkıntılı restorasyon dönemi ,daha az acı veren bir biçimde daha kısa zamanda geçilip,ülke ekonomisi düzlüğe çıkabilir.