https://www.paraanaliz.com/2022/duny...bilir-g-34097/
Dünyanın en güçlü bankacısı Jamie Dimon: Ufukta kara bulutlar var, her şey daha da kötüleşebilir!
https://www.paraanaliz.com/2022/duny...bilir-g-34097/
Dünyanın en güçlü bankacısı Jamie Dimon: Ufukta kara bulutlar var, her şey daha da kötüleşebilir!
GÜNDEM:
-TCMB Kararı:14:00
-ECB Kararı:15:15
-ECB Basın toplantısı:15.45
-ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması:17.15
-Bugün ayrıca bakım çalışmaları tamamlanan Rusya doğalgaz boru hattından yeniden avrupaya doğalgaz verilip verilmeyeceği veya veriliyorsa da kısıtlı bir miktarda mı verileceği günün önemli gündem başlığı.Bu konudaki gelişmeler AMB'nın faiz kararını etkileyecek kadar önemli..
Son düzenleme : deniz43; 21-07-2022 saat: 08:31.
Italian PM Mario Draghi says he will resign after failing to revive his coalition government
https://www.cnbc.com/2022/07/21/ital...ndroidappshare
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
DEniz hocam bizim merkez ne zaman faiz artışına geçebilr dersiniz, malum bir ömür boyu böyle gitmez. Tşk.
Burada yer alan yatırım bilgi,yorum ve tavsiyeleri yatırım danıŞmanlığı kapsamında değildir yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiŞisel görüŞlerine dayanmaktadır.
Ülkenin temel makroekonomik göstergelerine göre ,ne zaman faiz artışı/faiz indirilmesi gerektiği rasyonel olarak tahmin edilebilir.Ama şimdi farklı bir zamandayız.Kararlar ortak akılla rasyonel bir akıl yürütmeyle alınmıyor, her konuda tek kişi karar veriyor ve biz o kişinin kafasından ne geçiyor bilemeyiz.Öngürülebilirlik sıfır.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://www.dunya.com/kose-yazisi/bi...sinyali/664133
bu konuyu fiilen de görüyorum...
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu
Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri
Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener, Yusuf Tuna.
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir.
Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.
Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
Merkez bankası haftalık istatistikleri(15 Temmuz haftası)
-Yabancılar 37.4 milyon dolarlık hisse senedi sattılar , 41.9 milyon dolar hazine tahvili sattılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;2.073 milyar dolar arttı
(gerçek kişiler 270 milyon dolar arttı,şirketler 1803 milyon dolar arttı.)
Döviz tevdiat hesapları 3.5 işgünü tatil olan son 10 işgününde(son 2 haftada)3.589 milyar dolar artmış.Özellikle 6 aylık vadenin bayram dönüşü dolmasıyla şirketlerin KKM hesaplarından dövize hızlı bir dönüş gözleniyor.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0220111-14.htm
Son düzenleme : deniz43; 21-07-2022 saat: 14:59.
Yer İmleri