Originally Posted by
djoz
Yanlışınız var, kiralar uçup kaçamaz.
Kirada oturmak daima akıllıcadır, betona para bağlamak enayiliktir, emlak cahil yatırımıdır. Finansal okur yazarlığı olan birçok kişi eve vereceği parayı "kağıt yatırım araçları" ile milyon yapar, kirasını kolayca öder. Enayi ve cahil ev sahibi de üç kuruş kiraya talim eder, dört duvarım değerlenecek diye bekler durur.
Dalga bir yana, son 5-10 yılda diğer ihtiyaç maddelerindeki enflasyon, ev kiralarından fazladır.
Yani ev kiraları piyasadan pozitif yönde ayrışmış değil.
Aksine, mevcut kiracılar evden çıkmadığı sürece "sahte TÜFE prangası"ndan dolayı kira artışları diğer ihtiyaç maddelerinin çok gerisinde kalıyor, negatif ayrışıyor.
Dolar veya altınla değil, ekmekle, meyveyle, sebzeyle kıyaslasak, 5-10 yıl önce 1 kira ile aldığım miktarda ekmeği, şimdi aynı kira ile alamıyorum.
5 yıl önce Mahmut emminin tarlasından kaç ton buğday çıkıyorsa, yine aynı miktarda çıkıyor.
Benim evim de 5 yıl önceki aynı ev.
Fiyat dengesi benim aleyhime bozulmuş, mağdur olan benim, ama medyada günah keçisi yine benim.
Ha diyeceksiniz ki o buğdayı meyveyi sebzeyi ihraç ediyor, fiyat o yüzden yüksek.
O zaman ya ihraç etmeyecek ve buğday meyve sebze ucuz olacak, ya da Mahmut emmi (ya da toptancı, veya fırıncı, veya marketçi, artık her kim kar ediyorsa) aldığı paranın birazına kıyıp istanbulda üniversite okuyan çocuğunun kirasını paşa paşa ödeyecek. Öyle "hep bana" demek olmaz.
Krizlerde herkes fakirleşmez. Bir kesim mutlaka zenginleşir. Ama söylemezler.
Herkesle beraber onlar da ağlarlar.