Hocam bu evler alınır, sadece talep erteleniyor.
Uygun zemin oluştuğunda satışlar hızlanır.
Kritik konu burada kredi oranları.
Printable View
Konut maliyetlerindeli artışla beraber sıfır konutlar artık uçmuş durumda. Alınabilir olmaktan çıktı. Ayrıca şunu gözlemliyorum çevremde arsasını müteahite yeni vermek isteyenler zorlanıyor, müteahitler başlayamıyor maliyetlerinden dolayı. Talebin artmasını bekliyorlar sanıtım. Şahsi fikrim konut fiyarlarında fena artışlar yolda grçmiştekiler hiçbirşeymiş diyeceğimiz günler bile gelebilir. Eski konutlarda fiyat artışı daha az ama önünde sonunda orayada talep çoğalacak ve fiyatlar hızla artacaktır.
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim evin yan binadaki komşu dubleks 5 yıldır satılık.Pandemi başına kadar 600 binden bekliyordu.Geçen yaz faizler düşürülünce hızla 650 ye çekti .650 den alıcı geldi,ısrarla almak istedi.Vazgeçtim dedi satmadı.Sonra başka emlakçıya verdi 900 demiş yeni fiyata.900 den de altı ay bekledi,geçen hafta duydum 1 milyon istiyormuş.Ama bu fiyatlama size garip gelmesin mahalledeki tüm evlerde benzeri artışlar oldu,bizim komşu trendi sadece bir tık öne çekiyor:)))))))))) Bir tık geriye çekse satar da işte o bir tıkı ayarlıyamıyor bir türlü.Bu arada ben mahalledeki diğer dublekslere bakıyorum genelde 1.250 ,1.450 falan isteniyor bizim komşu alıcı çıksa anında vazgeçer satmaz eminim.Bir tık geride kaldı çünkü.
Ev fiyatlarında hep bir tavan vardır. O da ülkenin içinde bulunduğu koşullar. Fiyat arada fırlasa da kira ona eşlik edemez. Maaşlar döviz bazında her yıl eriyor. Ev sahipliği oranı da düşüyor. Evin fiyatı bir milyonu gectiyse kiranin da 5 k olması lazım ama kiranın bu tutara ulaşabildiğini hiç sanmıyorum.
Hayatta Ki belkide en buyuk şanslarımdan birisi abimin inşaat yapacak olması lansman satış fiyatı 700-800 olan daireyi 500 bine alıcam konut fiyatları hemen aratmayacak cunku arsa sahiplerinin kat karşılığı oranı dusmeye başladı ve mutahit karları da azalmaya başladı cunku cogu kişi de biliyorki bunlar olmazsa hiçbir şekilde o ev satılmayacak sonuç olarak arsa sahipleri ve mutahitler yeni bir doneme geçiş yaptılar mevcut eski ev sahipleride orumcek tutan evlerine kına yaksınlar artık konut trendleri değişiyor artık PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aidatlarda farklı bir olay. Aidatın içine hersene 50k buraya 30k buraya şu yatırımı yapacağız aylık bu kadar diyorlar bende eve yatırım olduğu için , ev sahibinden o tutarı kira olarak düşüyorum, 2yılı geçti taşınalı her yıl farklı bir sebep çıkıyor.
ev sahibinin eline kira olarak geçen para azalıyor ilkgüne göre ev sahibinin eline %15 tl bazlı daha az kira geçiyor.
Aidata 5x ödüyorsam kiraya 8x.
Ev sahibi arada satıcam diyor satıp yeni gelen postalamazsa 2 seneye kafa kafaya gelicek aidat ile yada evi alıp siteye yönetici olacağım:)
Ytd
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet marstayım, çok uygun kiralar burda herkesi beklerim. ( Bir anadolu şehrindeyim)
Ev fiyatları burda iki yıl içinde yüzde 80 civarı arttı, bazı evler daha fazla. Ancak kiralar ise iki yılda en çok artan yüzde 40 arttı. Ben ev değistirmediğimden benimkisi yüzde 20 bile artmadı.Kira çarpanı oldu 360-400 ay bir çok evin. Şu an oturduğum evin kira çarpanı 450 ay. Buraya geldiğimde çarpan 250 ay falandı, hatta nerdeyse alacaktım da evi. Şimdi kesinlikle bu evi almak istemem bu çarpanla. 240 çarpanlı ev bulan tabiki hemen alsın.
Hocam, kentsel dönüşüm biraz farklı bir konsept. Daha küçük çaplı firmalar her türlü müteahhitlik "becerisi" kullanarak iş yapıyor o sektörde. :whistling:
Bir de tek apartman mıdır, site midir, peyzaj alanı ne kadardır, kapalı otoparkı var mı vb. faktörler devreye giriyor. Site dediğimiz, parkı bahçesi olan, kapalı otoparkı olan, malzeme kalitesi üst düzey (duvar kağıdı, mermer döşeme mekanlar vb.) konutlar çok maliyetli maalesef.
Konut fiyatları ülkenin genel gidişatından bağımsız değil ne yazık ki. Bir litre günlük sütün 8 TL olması da pahalı. Bir kilo kötüsünden domatesin 5 TL olması da. Orta sınıf sedan arabaların sıfırının 300,000 TL olması da ama maalesef durum bu.
Oturduğum katta çapraz daireme Şubat ayında taşınan komşum evi 1,000,000 TL'ye aldım dedi. Beni kesseniz şu anda oturduğum eve 1 milyon TL vermem ama birileri alıyor. Aradan 6 ay geçti, şimdi bizim sitede aynı evleri 1,200,000'den satıyorlar. :(
Yüksek enflasyon dönemi çoktan başladı ama insanlar hala alışamadı. :)
"Ya ama bu rakamlar ne böyle, bizim mayışlar o kadar artmadı ki" gibi söylemler herkesin dilinde.
Senin gelirin artmamış olabilir, bir başkasınınki artmıştır.
Sonuçta bu para piyasaya sürüldü. Ve yeni sürülen para eskisini değersizleştirdi.
Kural basit, miktarı artan şey değersizleşir.
https://i.imgur.com/AYX1VnE.png
Bulunduğum muhitte mart- nisan kiralık daire 1200tl, haziran da 1800-2000 tl ama kapanınelinde kalıyor, bir kaç gün dırmuyor. Bu nasıl iş. Haberlerdede çıkmaya başladı genel bir kiralık daire sıkıntısı var. Hem pahalı hem bulunamıyor. Taşınacak olanınişi zor.
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Adada müsilaj fiyatları düşürüyor diyorlardı ya sözde geçen köpek bağlasan durmaz balkonu vs olmayan en az 200 bin 250 bin masraf isteyen daire 100 bin dolara satıldı .
demek ki arz az olunca talepte yüksek oluyor 1 hafta olmadan satıldı üstelik
Güncel gercek enflasyon %33 değil mi? Bakınız ENA ve Steve Hanke. Ev fiyat artışları da rekor kırmış. Bana göre en az artan şeylerden birisi kira. Satılık eve tak zam yapabiliyorsun ama kirada öyle olmuyor işte. Geçen sene çoğu kişi zam yapaMAmıştır mesela. Tabiki kiracı değiştiren de ertelenmiş zammını toplu yapacaktır.
Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bence bizim gibi ülkelerde birçok şeui segmentlere ayırmak lazım.
Kiralarda da 500 dolar altındaki kiralar ok arttı bence. Ama 1200 dolar üstü kiralarda artış kısıtlı. Trde zengin olmak bence ciddi bir ayrıcalık.
Devlet baba bir gecede elektriğe %15 ve doğalgaza %12 zam çaktı..yılbaşından bu yana doğal gaz artışı %18 oldu...Babamız acımıyorken, elin oğlu, ev sahibi neden acısın.
Herkes, 300-400 fk aralığından ev alacak kadar enayi değilim diyor. o zaman herkes kiracı olmayı daha doğru buluren, kira durduğu yerde nasıl dursun..sonuçta mevzu temelde arz talep dengesine dayanıyor.
inşaat maliyetleri çok arttı, yeni konutlar yüksek fiyatlardan satıldıkça, eski evler de ona göre yüksekten fiyatlanacaktır...üretim azaldıkça arz talebi karşılayamayacaktır.
Gelir dağılımında adaletsizlik diyoruz, gini katsasısı diyoruz..dünya lideri, en yüksek gelirli abd de bile gelir dağımı adaletizliği yüzünden sokaklarda milyonlarca insan yaşıyor..korkum odur ki, aile bağları sayesinde idare ettik bu zamana kadar..böyle giderse bizde de sokaklarda, metro duraklarında yaşayan evsizler göreceğiz bol bol. artık ev alma alt ve orta sınıf için hayal olacak, normal bir vatandaş uçağa binmekte zorlanırken, yandaş yeni yetme zengin, karısının pedikürü için özel jet kaldırıp, akşam geri döndürüyorsa...ve bu durumdan toplumun çoğunluğu rahatsız olmuyorsa, isyan etmiyorsa..bunlar bize müstehak.
Sayın Cautionary ,o bahsettiğiniz yandaş,sözde iş adamı besin zincirinin üst kademelerinde,bence esas sıkıntı bir şekilde bu sistemin en altında nemalananlar,dolar başlığında bir üye gördüğü bir olayı aktarmış,olay Ankara Sıhhıye de geçiyor;üniv. gençler son zamları eleştiriyor diye dolmuş durağı değnekçileri kendi aralarında onlara küfür ediyormuş;sanki doğalgaz kendi çıkıyor,chp gelse sarayda oturmayacak mı tarzı...bakın bu adamlar için sadece para önemlidir ,sistem bir şekilde bunları dahi dürüst,namuslu,vergisini ödeyen insanların üzerinde asalak yaptı ki bu adaletsizlikleri savunuyorlar hatta diğer insanlara saldırabiliyorlar...
Faizsiz ev satan şirketlerden bazilari tasfiye edilmis.
Bence yeni bir dünya başladı. Eğer büyük göç yollarını tıkayabilirseler, artık devletler ırklarla yada milletlerle değil, hayata bakışlarla oluşacak.
Göç etmek artık çok kolay.
evet , belediyeler yine emlak vergisi yoluyla vatandaşlardan daha fazla VERGİ almak adına emsal arsa değerlerine abanmışllar...
Kimin geliri o bahsedilen dercelerde artmış ?
örnek vaka üsküdar belediyesi altunizade mahallesi ,
galiba orada yaşatan vatandaşalar gerçek manada altın falan bulmuşlar...
en iyisi sözcü gazetesinden , NEDİM TÜRKMEN'in konuyla ilgili yazısını okuyun ve değerlendirin
Emlak Vergisi’nde fahiş artışlar yolda
Yeniden değerleme oranlarında pandemi dikkate alınmadı. O nedenle vergi değerlerinin 2021'e kadar her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak ulaşılan değerin %25 fazlası ile sınırlandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmalı.
Bugün sizlere, milyonlarca Emlak Vergisi mükellefinin 2022 yılından itibaren ödeyeceği Emlak Vergisi tutarlarının 3-5 kat artması sonucunu doğuracak işlemlerin başlangıcını teşkil eden, yeni Takdir Komisyonu kararlarından bahsetmek istiyorum. Takdir Komisyonları, 2022 yılından itibaren esas alınacak arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespitini tamamladılar. Bu değerler, 2022 yılı Emlak Vergisi matrahının tespitinde esas alınacak; 2023, 2024 ve 2025 yıllarında bu değerler her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak uygulanacak.
LİSTELER ASKIDA
Emlak Vergisi, nüfusun neredeyse tamamını ilgilendiren bir servet vergisidir.
Bu yıl uygulanmaya başlanan “Değerli Konut Vergisiâ€nin matrahı olarak Emlak Vergisi matrahı esas alındığı için, 4 yılda bir tespit edilen değerler iki kez önemli olmaya başlamıştır.
Emlak Vergisi'nde 2002 yılında beyanname verme uygulaması kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine, 4 yılda bir Takdir Komisyonları'nca arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespiti yaptırılması düzenlemesi getirilmiştir. Ayrıca Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 29'uncu maddesi hükmü ile aynı kanunun 31'inci maddesi uyarınca hazırlanan yönetmelik hükümlerine göre; bina metrekare normal inşaat maliyet bedellerini, uygulanacağı yıldan 4 ay önce müştereken tespit ve Resmî Gazete ile ilan ediyorlar.
Binalar için vergi değeri; bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile Takdir Komisyonları'nca hesaplanan arsa veya arsa payı değerleri de dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
Emlak vergi değerleri ilgili belediyelerce, takdir komisyonları tarafından takdir olunan birim değerler dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Emlak değerlerindeki bu artışın aynı şekilde Emlak Vergisi'ne de yansıyacağı aşikardır.
Önümüzdeki 4 yıl boyunca uygulanacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdir işlemleri tamamlanarak, Takdir Komisyonu kararları 30.06.2021 tarihinde muhtarlıklarda askıya çıkartıldı. Sahibi bulunduğunuz arsanın veya arazinin asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerini, gayrimenkulünüzün bulunduğu muhtarlığa giderek öğrenebilirsiniz. Fahiş matrah takdiri yapıldığını düşünüyorsanız; takdir komisyonu kararları aleyhine 30 gün içinde vergi mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir. Dava açılmaz ise takdir edilen değerler kesinleşecektir.
FAHİŞ ARTIŞ VAR
Arsa ve arazilerin vergi değerlerinin belirlenmesinde özellikle işyerlerine ve meskûn yerlere uzaklık, yakınlık ve ulaşım durumu, bulunduğu meydan, sahil, cadde ve sokak itibarıyla mevkii, su, elektrik, havagazı ve kanalizasyon gibi belediye hizmetlerinin gelmiş olup olmadığı, hangi nevi bina inşaatına müsait olduğu, imar ve istikamet planındaki durumu, bina ve inşaat sahası büyüklüğü, topografik durumu göz önünde bulundurulmak zorundadır.
Askıya çıkan yeni vergi değerlerinin fahiş olarak belirlenip belirlenmediğine hangi ölçütlere göre karar vermek gerekir?
â–* İlk önce yeniden değerleme oranlarına bakalım: 2018 yılı yeniden değerleme oranı %23.73, 2019 yılı %22.58 ve 2020 yılı %9.11 olarak gerçekleşmiştir.
â–* İkinci olarak son değerleme takdirinden Haziran 2021 tarihine kadar gerçekleşen enflasyon oranına bakalım:
2018: %20.30
2019: %11.84
2020: %14.60
2021: %16.59 (ilk 5 aylık)
â–* Üçüncü olarak da, Mart 2020'den bu yana pandemi nedeniyle özellikle işyeri kira geliri elde eden mülk sahiplerinin tam ve kısmi kapanma dönemlerinde bazı aylar hiç kira geliri elde edemediklerini, bazı aylarda da yarım kira uygulamak zorunda kaldıklarını, halen de durumun normalleşemediğini dikkate almamız gerekmektedir. Ayrıca pandeminin etkisi ile hane halkı gelirlerinde ciddi azalma olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Son 3 gündür özellikle büyük şehirlerde yaşayan mülk sahibi okurlarımdan, yeni belirlenen vergi değerlerinin fahiş olarak belirlendiğine ilişkin mailler aldım. Yanda yeni belirlenen vergi değerlerinin %100'den %350'ye ulaşan oranda fahiş olarak belirlendiğini gösteren bir örnek yer almaktadır.
VERGİ DEĞERLERİNDEKİ ARTIŞ SINIRLANDIRILMALI
Emlak Vergisi, belediyeler tarafından takip ve tahsil edilen bir servet vergisidir. Değer tespiti yapan Takdir Komisyonları'nda, komisyondaki kamu görevlileri ne derse o olmaktadır. En son 2017 yılında yapılan takdirlerde %700'lere varan artışlar nedeniyle iktidar konuya müdahale etmiştir. 7061 sayılı Kanun ile Emlak Vergisi Kanunu'na eklenen geçici 23. madde ile yapılan takdirleri sınırlamıştır. Söz konusu geçici madde, Takdir Komisyonları'nca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen birim değerlerinin, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin %50'sini aşması durumunda; 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin %50 fazlasının esas alınmasını sağladı. Böylece vergi değerlerindeki artış %50 ile sınırlandırılarak, milyonlarca dava açılması engellendi.
Gerçekleşen yeniden değerleme ve enflasyon oranlarını ve özellikle pandemi sürecini hiç dikkate almadan, tamamen gelir hedefi ile belirlenen afaki ve fahiş değerlemelerin önüne geçmek iktidarın görevidir. Benim önerim; vergi değerlerinin 2021 yılına kadar her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak, ulaşılan değerin %25 fazlası ile sınırlandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmasıdır.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarl...yolda-6518768/
En azıından büyük şehir statüsündeki yerlerde konut sahibi olan vatandaşarı bir an önce zengin vergisi olarak bilinen “Değerli Konut Vergisi†dilimine sokmak adına büyük bir adım atılmış oluyor...
bir de bu rakamlar veraset ve intikal vergilerini ,
veraset sonrası verasetin paylaşımı olan tapuda alım satım değerlerini değiştiriyor. Varislere anormal yükler getiriyor...
Değerli arkadaşlar en geç ağustos 15 i gibi konut kredisi çekeceğim.Su anda mi çeksem yoksa ağustosu mu beklesem kararsızım.
Şu andaki orana razıyım fakat oranlar artarsa veya güzel bir kampanya yaparlarsa işler değişir.
Sabit kalırsa her şey ağustosta çekmek daha mantıklı benim için.
Fikirleriniz neler?
Üfe yıllık %43 olmuş, konut fiyatları balon mu
Düşeceğine inanmıyorsanız krediyi şimdi çekin. Açıkçası kredi oranlarının bu ay düşmesi benim için sürpriz olur.
İskanı da hafife almayın bence.
İskansız evlerinde kat irtifaklı tapusu çıkar.
Eğer olurda alınmazsa, ki inşallah öyle birşey olmaz, daire sahiplerinin ileriki dönemde bunu hallawtmeleri çık zor oluyor.
İllaki daire sahiplerinin bazıları ona düşen 3-5 neyse ödemek istemeyecektir
Bilgi olsun diye yazıyorum, yanlış anlaşılmak istemem
İskan konusunda haklısınız fakat daha önceki projelerinde sorun yaşayan yok.Tapuyu almadan önce peşinatı alıp vazgeçebilirim (kendisi söyledi).
Güven konusu biraz söz üzerinde kalıyor gibi gözüküyor ama ben sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum açıkçası.
Epey araştırma yapıp bu işe girdim.
Kırk yaşından genç arkadaşların daire alınır mı zamanı mı gibi soruları çok saçma.. Kardeşim kırk yaşından önce ilk gayrimenkulünü alacaksın ki gözün açılacak.. Ben en son aldığım sıfır daireme taşındım bir öncekinide 2000 tl ye kiraya verdim.. Bundan önce verdiklerimle kar topu büyüdü ve şu an geriye bakmanın çok saçma olduğunu görüyorum.. Kira geliri sizin nakit akışınızı güçlendirir diğer kazancınız veya maaşınızla kartopunu büyütürsünüz... Burada 150-200 daire almış insanlara aptal diyecektiplerin varolduğunu bildiğim için yazdım.
150 200 daire alabilmiş adama aptal demek mi.Haşa:))))))))) Elbet takdirle bakarım öyle adama,o kadar daireyi helal para ile alabilen adam ne iş yapar onu da çok merak ederim ,o başka tabi.Doğrudur yanlıştır başka konu,o kadar daireyi alabilecek nakit nasıl yapılır bir insan ömründe cidden o işin matematiğini çözemedim .Ama elbet takdire şayan bir başarı
Kredi için düşünen forumdaş , öncelikle hayırlı olsun. İfadelerinizden anlaşılacağı üzere müteahhit güvenilir biri.
Daha yeni elektriğe ve doğalgaz a dünyanın zammını yaptılar. Temmuz enflasyonuna makyajlasalar da yansıyacaktır. Bu takdirde enflasyon da düşük çıkmayacak , dolayısı ile faizleri en azından temmuz da düşürmeleri pek olası olmayacaktır.
Bunları göz önüne aldığımda sizin yerinizde ben olsaydım , faizlerin temmuz ve belki ağustos da da düşmeyeceği mantığı ile krediyi derhal çeker , krediyi derhal çekmemin gerekçesi müteahhide gidip , abisi krediyi çekiyorum , haydi doğru tapuya , şu tapuyu üstüme alayım derhal diyerek her ne kadar güvenilir biri de olsa rahat uyumayı garantiye almak isterim.
Son bir not : Para adamın hesabına geçmeden veya en geç eş zamanlı olarak tapuyu üzerime geçirtirim.
Güle güle oturun.
Kredi faizleri duserse yapilandirma sansiniz da olur ama ev fiyati yukselirse geri gelmez
2021 yılının ilk 6 ayında konut fiyatları dolar bazlı olarak Ankara'da %7,1 İstanbul'da %7 düştü.
Kaynak: sarı sitenin dolar bazlı emlak endeksi.
Yazlık almak ne kadar mantıklı peki arkadaşlar?Kirada olan bir evim var.Oturdugum evin mülkiyeti de bana ait.üniversite okuyacak 1 çocuğum var sadece.Altın hesabında 1 yazlık alacak para var.Mülk mülktür deyip almalı mı?Yoksa yazlık ölü yatırım mı?