Benim anlamadığım ,nasıl oluyor da spotta Garanti yatırım neredeyse her gün en iyi alıcı
parayı darphaneden mi getirip getirip alıyor
Printable View
Benim anlamadığım ,nasıl oluyor da spotta Garanti yatırım neredeyse her gün en iyi alıcı
parayı darphaneden mi getirip getirip alıyor
https://www.cnbc.com/2022/08/18/turk...0percent-.html
Turkey shocks markets with rate cut despite inflation near 80%
-Turkey's central bank shocked markets Thursday with a cut to its benchmark policy rate, despite inflation in the country sitting near 80%.
-The country's main policy rate, which had been at 14% for the last seven months, was cut to 13% in a complete mismatch to what other central banks are doing around the world.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/me...-ediyor/666605
Merkez Bankası harikalar yaratmaya devam ediyor!
Sizce dolarin gercek degeri kactir?
Mesela icinde bulundugunuz sanayi endustri iskolunda fiyatlara bakarak enflasyonu dikkate alarak soyle olmali diyebilirmiyiz?
Ozellikle ihracat ve ithalatla ugrasanlar ne dusunuyor merak ediyorum
Dış politikada olduğu gibi ekonomide de eskiye dönüş sinyali verecek bir karar alsalardı anlardımda, herkesin tersine politikaları büyük bir inançla sürdürürken yabancı neden geldi onu anlamadım.
Belki anlamaya da gerek yok. Sonuç olarak getiri elde edildiği sürece nedenlerin bir önemi yok.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://twitter.com/Dragonomi/status...08785355857920
Küresel ısınma avrupa ve amerikadan sonra Çin'i de etkiliyor.Küresel ölçekte nehirlerdeki su seviyelerinin inmesi hidroelektrik enerji üretimini azaltacağı için, diğer enerji kaynaklarına talebi artırması yanında,bu sene yüksek fiyatlar nedeniyle gübre kullanımın düşük olmasına ilave olarak kuraklık da tarımsal üretimde düşüşlere yol açacak gibi gözüküyor.
Cevdet Akçay, Ali Hakan Kara ve Korkut Boratav ve diğerleri ekonomist mesela ama şovmen değil...
Söyledikleri hakkında yanlışı şu:
Kendisi finans eğitimi aldığı için konulara mikro ve mezo düzeyde bakmaktadır. Makro ekonomi bütüncüldür firma yönetme zihniyetiyle ekonomi yönetilemez. Hiçbir yerde yönetilemez. ABD'de finansçıları ekonomiye çok yaklaştırmazlar mesela. Bunun yerine daha sosyal bilimlerden mezun olanların ekonomiyle iştigal ettiklerini görürsünüz. Bakınız hukuk, sosyoloji vesaire. Ekonomide finans az bir paya sahiptir, iş gücü piyasası, kamu maliyesi, bölüşüm, kalkınma çok çok daha önemlidir. Bu milletin başına ne geldiyse şovmenlerden geldi.
Friday August 19 2022 Actual Previous Consensus
09:00 AM
DE
PPI MoM JUL 5.3% 0.6% 0.6%
09:00 AM
DE
PPI YoY JUL 37.2% 32.7% 32%
Bu kadar da büyük tahmin hatası olur mu!.. Almanya için ,ikinci dünya savaşı sonrası üretici fiyatlarında en yüksek yıllık artış..
Bende söylediği şeylerde doğru olanlar olsa da bu işi popülerlik için yaptığını düşünüyorum. Akademik gelirinden fazlasını gittiği sunumlardan ve konuşmalardan kazanır aslen. Bir arkadaşım vasıtasıyla şahsen tanıştık, hatta bende özel telefonu bile var. Çok uçtuğundan ve seyahat ettiğinden şikayetçiydi o dönem ama bu konudan da ciddi geliri olduğu için popülerliğini korumak için sürekli gündemde olmaya çalışıyor gibi.
Videolarını birkaç defa izledim. Artık izlemekle vakit kaybetmiyorum. Elbette doğru şeyler söylemiştir. Ben zaten cahil biri, bir şey bilmiyor demiyorum. Makro ekonomi yaklaşımı yok, taşın suyunun suyunu çıkarmak mantalitesiyle yoğrulmuş bir bakış açısı var diyorum. Bu vahşi kapitalizmin de ötesinde bir bakış. Kendi işini yapsın CFO veya CEO iyi olur ondan.
Söylediğinize (makro düzeyde bir şey söylememesine) katılıyorum fakat hocam kendisi zaten geniş bir kitlenin anlayacağı dili benimsemeye çalışıyor, mesela Cevdet Akçay Hoca gibi konuşsa finansal okur yazarlık denen seviyenin çok üstünde bilgisi olanlara ancak hitap edebilir.
Ben genel kitle için bu tarz videoları faydalı buluyorum.
Teşekkür ederim cevaplar için.
Özgür Demirtaş A.Yeşilada Emin Çapa Mahfi eğilmez..
Ekonomist dersin..
İktisatcı dersin..
Finans uzmanı dersin..
44 yaşıma geldim..
1994 krizini de hatırlarım 98 rusya krizi 2001 çöküşü 2008 global krizi..
2018 rahip krizinden sonraki 4 sene zaten akıllarda hala..
Kesin olan birşey var bu adamları okuyan servetinin yüzde 75 ini kaybetti..
5 sene evvel ev almayın batacak çıkacak..
Dolar 5 i geçerse TR moratoryum ilan eder..
10 tl yi geçerse bankalarımız batar..
Batak kredi o kadar fazlaki ekonomi çökecek..
Borsadan uzak durun..
Ev almayın..
İş kurmayın bu aralar..
Beklemeden Kalın..
Nakitte kalın..
Kesin olan bişi var ne ülke battı..
Nede bunları dinleyen şuradan şuraya uzadı..
Bunlara küfrü basıp ev alan iş kuran borsaya giren kredi çekip mala mülke yatıran ise KÖŞE oldu..
Ben bunu bilir bunu söylerim..
Not: Misal..A.Yeşilada ve bu IRONSTONE TÜSİAD ın sevgili kuludur..Videolarda halka açık sempozyumlarda şunlarda bunlarda hede hödö der deeee..Kapalı kapılar ardında BAŞKA türlü konuşurler..Bunu da açık açık yazim..
Hükümetin şu anda aldığı bütün ekonomik kararlar BANKALARA ve SANAYİ şirketlerine (Yani TÜSİAD a) oluk oluk para aktarmakdan ibaret..
Kimse ebele gübele yapmasın..Özellikle TÜSİAD cılar ve onların maşası çakma ekonomistler..
En son, herhalde karşılaştığında kişisel işlerini kolay halledebilmek için veya genel toplumsal halimiz içinde denk gelirse polisle sorun yaşamamak için “onlar da çok az maaş alıyor canım” diye tweet attı. Herkes müthiş maaş alıyor sanacak hiç ilgisi olmayan biri okusa bunu.
Bilgisi yoktur diyemem, bazı konularda nasıl davranması gerektiğine dair fazlaca bilgi sahibi olmasa böyle yapmaz zaten, biliyor neyin geçer akçe olduğunu. Onun dışında tr ortalamasının üzerinde nezakete ve insani özelliklere sahip diyebilirim.
Behemehal bizdeki genel kabuller düşünüldüğünde şovmenlerin entellektüel görünmesini de normal karşılamak lazım herhalde.
üstat yazdıklarına değer veririm , olayı kişişelleştirirsek bana göre yatırımlarından para kaybetti , daha önce de yazdım kendi videosunda bahsediyor eşi ev almak için sürekli başının etini yiyor , hoca bilimsel takıldığı için ev almanın çok kötü bir yatırım olduğunu bilimsel olarak ıspatlamaya çalışıyor sonuçta , eşi haklı çıkıp bilim yeniliyor:)
bence popilerlikten çok bilimin intikamı şeklinde yola çıktı
Bu benim görüşüm , her ne amaçla bu çıkışları yaparsa yapsın toplumu bilinçlendiriyor , yani çok önemli bir hizmettir bu
adamdan hazzetmeyen iki kesim birisi Aktoroller , ikincisi de sosyalist kesim özde iki kesiminde beyin yapıları aynıdır
özetle bu tür hocaların kıymetini bilelim derim + Fatih Altaylının hocaya ekrana çıkması için resmen yalvardığına şahit oldum twetirde , özellikle siyasal islamcıların saldırılarından endişe ettiği için çıkmayacağını belirtti
Errordoğan işi QE tam yol tam gaz sürüyor 🙂
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20220820-5.htm
Düşük faiz ve 0-zk parasal genişlemedir; bu parayla kimin fonlandığının bir önemi olmaz.. çünkü sonuç değişmez; hiperenflasyon 🙂
Kgf ve kamu bankaları sistemin bir diğer yumuşak karnı..
Sistemin pasifinde bildiğimiz anlamda mevduat KKM sonrası iyice azaldı. Dolayısıyla MB bankaları ucuzdan fonlayıp sonrasında hazine’nin fonlanmasını şart koşuyor.. doksanlara geri döndük esasında.. tabii bir de elimizde KKM var şimdi..
Zorunlu karşılıklar sıfırlanmışsa bu mevduat faizinin artması demek. Zorunlu karşılıklar kredilerden alınıyorsa bu durum düşük faizli kredi demek. Fakat özel bankalar bu duruma kredi musluklarını açarak cevap vermezler. Kredileri selektif verirler. Diğer müşterilere de çok yüksek faizle (dibs maliyeti de katıldığında) para verecekler veya hiç vermeyeceklerdir. Özel bakaların risk tercihi kamular gibi değildir. Bu sebeple kamu mantığıyla yazılmış bir tebliğ. Tebliğ çok farklı, faiz yüksekse alma kardeşim gibi. Kamuları tekrar sermayelendirmezlerse kredi kurur.
Bu arada ZK'ların sıfırlanmasına bir müdahale gelebilir. FX cinsi ZK'ların sıfırlanması güzel bir şey değil. Olsa olsa TL içindir.=> Sadece varlıklar için ZK sıfırlanmış. Mevduat gibi yükümlülükler için devam ediyor.
Burada şöyleydi böyleydi demek para kazandırmaz. Tahvil almak belki para kazandırır. Kısa vadeli tahviller ucuz kalmıştı belki onları toplamak gerek.
Bu arada eski tebliğle beraber tekrar okudum. Banka varlıklarında ZK kalkmış fakat yükümlülüklerinde ZK devam. Bankalar için mevduat yükümlülüktür. Bu durum "özel bankalar" için kredi arzını kısıtlar. Tahvil ve bonolar ne olmuş bakmak lazım.
Üzerinde çok şey yazılabilir ama,özet olarak söylenebilecek şey ,ülke ekonomisinin "serbest piyasa ekonomisi" ile artık hiç bir ilgisinin kalmadığı,"tam komuta ekonomisine" geçildiği. Kredi faizlerini tanımlı sınırların üstüne yükselttiğinizde çok büyük cezaya tabii hale gelmiş.
Tablo şöyle gözüküyor:
Tüketici enflasyonu: TUİK:%79.6;ENAG:%176.04
Üretici(şirketler) enflasyonu:%%144.61(TUİK)
-Önce tasarruf edenlerin TL birikimleri çok yüksek enflasyonda %17-%19 mevduat faizi ile reel olarak eritilecek.
-Sonra bankalar hazine tahvillerini çok düşük faizlerle zorunlu olarak almaya yönlendirilerek, halkın sırtından hazinenin borçları çok yüksek enflasyonda eritilerek reel olarak azaltılacak ve kamunun bol keseden harcama yapmaya devam etmesi için kaynak yaratacak ..
-"Seçilmiş şirketlere" çok yüksek enflasyon ortamında "bedava" sayılabilecek ucuzlukta kredi verilecek.
-Böylece halkın tasarrufları "servet transferi" olarak hazineye ve seçilmiş şirketlere aktarılacak.
-Bankalar ise bu transfer işleminin aracıları olacak.Yüksek enflasyon ortamında bankaların da sermayeleri aşınacak,normalde kar ediyor gözükseler de enflasyon muhasebesine göre zarar edecekler.(Dahası merkez bankasının bankaları düşük faizle fonlaması haftalık,TL mevduatların vadesi ise 2 ay,tahvil vadeleri ise uzun.Gelecek yıl bir yönetim değişikliği olur da faizler yükselirse,yükselen faizlerle çok düşük faizli tahvilleri yıllarca fonlamaya devam etmek bankaları sallayacaktır)
-Zaman zaman forumda bazı arkadaşlar borsanın "çok ucuz" olduğunu söylüyorlar ama yabancıların -fiyata bakmadan- kaçmasının nedeni de sık sık bu tür ne zaman ne çıkacağı belli olmayan gece yarısı kararnameleri.Böyle bir ortamda borsa fiyatlamasının da çok büyük bir iskontoya tabii olması son derece normal.Bu nedenle son spekülatif yükseliş hareketinden sonra borsamızın "aşırı pahalı" hale geldiği düşüncesindeyim.Çünkü içinde bulunulan riskleri yansıtmadığı,iskonto etmediği görüşündeyim.
Sonuçları ne olur:
-Birikimlerini korumak için halka gayrımenkul alımı ya da parasını "hard currency" cinsinden varlıklarda tutmaktan başka çare bırakmıyorlar.
-Bu şekilde bankacılık mevzuatında oyun devam ederken, sürekli oyunun kurallarını keyfi olarak değiştiren regülasyonlar geldikçe, bankaların hissedarlarının yeni sermaye koyması düşünülemez.Bir süre sonra yüksek enflasyon ile aşınan banka sermayelerinin kredi verme kapasiteleri de düşecek,iş dünyasının ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacaktır.
-Serbest piyasa ekonomisinin olmadığı ,komuta ekonomisinin olduğu bir yere ne doğrudan yatırım ne de portföy yatırımı gelir, sadece demokrasinin olmadığı otoriter yönetimlerin olduğu ülkelerden talimatla konjonktürel para girişleri olabilir.
Dışarıdan bir para girişi olmadığı gibi içeriden de dışarıya sermaye çıkışı olur,bunu da merkez bankasının son yayınladığı haziran ayı ödemeler dengesi verisinden görüyoruz.
https://tr.investing.com/rates-bonds...ear-bond-yield
10 yillik tahvil verimi grafigine 5dk lik bakinca 19.08.2022 saat 11:00da eksi 1.98 gorunuyor... 16.95ten eksi 1.90a dusuyor çıkıyor
O yanlış,doğrusu aşağıda:
https://pbs.twimg.com/media/Fah6fiRU...jpg&name=small
Tahvilin kodu: TRT280432T14
Buradan da bakabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/faiz-bono
Cok tesekkurler Deniz bey gerçekten cok ucuk bir rakam olduundan paylasmak istedim.. dogrusunu artik bu kanallardan takip edecegim degerli yorumlariniz icin tekrar cok tesekkur ederim iyi haftasonlari dilerim
https://twitter.com/kerimrota/status...pEq9l2ttA&s=19
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kredilerle yuzde3-4 herseyin sahibi olacak kalanlar da onlarin maasli calisani ve kiracisi olarak yoluna devan edecek gibi