Errordoğan işi QE tam yol tam gaz sürüyor 🙂
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20220820-5.htm
ytd..
Düşük faiz ve 0-zk parasal genişlemedir; bu parayla kimin fonlandığının bir önemi olmaz.. çünkü sonuç değişmez; hiperenflasyon 🙂
Kgf ve kamu bankaları sistemin bir diğer yumuşak karnı..
Sistemin pasifinde bildiğimiz anlamda mevduat KKM sonrası iyice azaldı. Dolayısıyla MB bankaları ucuzdan fonlayıp sonrasında hazine’nin fonlanmasını şart koşuyor.. doksanlara geri döndük esasında.. tabii bir de elimizde KKM var şimdi..
Zorunlu karşılıklar sıfırlanmışsa bu mevduat faizinin artması demek. Zorunlu karşılıklar kredilerden alınıyorsa bu durum düşük faizli kredi demek. Fakat özel bankalar bu duruma kredi musluklarını açarak cevap vermezler. Kredileri selektif verirler. Diğer müşterilere de çok yüksek faizle (dibs maliyeti de katıldığında) para verecekler veya hiç vermeyeceklerdir. Özel bakaların risk tercihi kamular gibi değildir. Bu sebeple kamu mantığıyla yazılmış bir tebliğ. Tebliğ çok farklı, faiz yüksekse alma kardeşim gibi. Kamuları tekrar sermayelendirmezlerse kredi kurur.
Bu arada ZK'ların sıfırlanmasına bir müdahale gelebilir. FX cinsi ZK'ların sıfırlanması güzel bir şey değil. Olsa olsa TL içindir.=> Sadece varlıklar için ZK sıfırlanmış. Mevduat gibi yükümlülükler için devam ediyor.
Son düzenleme : onuncu köy; 20-08-2022 saat: 02:18.
Burada şöyleydi böyleydi demek para kazandırmaz. Tahvil almak belki para kazandırır. Kısa vadeli tahviller ucuz kalmıştı belki onları toplamak gerek.
Bu arada eski tebliğle beraber tekrar okudum. Banka varlıklarında ZK kalkmış fakat yükümlülüklerinde ZK devam. Bankalar için mevduat yükümlülüktür. Bu durum "özel bankalar" için kredi arzını kısıtlar. Tahvil ve bonolar ne olmuş bakmak lazım.
Yer İmleri