Bu forumda yıllardır takip ediyorum ama yorumların bu şekilde yönlendiriliginin bilmiyordum. Buraya Son bakışım siz insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.
Printable View
Bu forumda yıllardır takip ediyorum ama yorumların bu şekilde yönlendiriliginin bilmiyordum. Buraya Son bakışım siz insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.
Toplaniyor
ne olmuş bu toaso dolar bazlı bir bakın, 240 günlük ortalama nerede...
http://hizliresim.net/i/2018/08/21/toaso_48187864.jpg
daha önce 1.2 $ civarında toplanmış :)
Son dakika... Trump bu kez otomobilleri hedef aldı!
Ticaret savaşları bu kez otomobile sıçradı. Trump, "AB'den gelen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağız" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği´nden (AB) ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söyledi. Trump daha önce Avrupa'dan gelen otomobillere yüzde 20-25 arasında ek vergi uygulanabileceğini açıklamıştı.
Batı Virginia´da katıldığı bir seçim kampanyasında Trump, "AB´den ABD´ye gelen tüm otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağız" dedi.
Trump´ın açıklamaları, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross´un otomobil vergilerine ilişkin raporun ertelendiğine ilişkin iddiaların ardından gelirken, The Wall Street Journal´da yer alan habere göre Ross raporun Avrupa Komisyonu, Meksika ve Kanada ile süren görüşmeler sebebiyle ertelendiğini ve yayınlanması için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.
Trump daha önce Avrupa'dan gelen otomobillere yüzde 20-25 arasında ek vergi uygulanabileceğini açıklamıştı.
Biliyorsunuz, bu karar bu haliyle TOFAŞ'ı hiçbir şekilde etkilemez.
Bir; Türkiye AB üyesi değil, TR'den giden mallar da bu kapsamda değil. Ancak, bu kapsam tek bir lafla Türkiye'yi yi çinie alabilir.
İkinicisi ve daha önemli olanı da ek vergi otomobiller için geçerli, ticari araçları kapsamıyor. TOFAŞ'ın ABD'ye ihraç ettiği araçlar Dobloların bir versiyonu RAM Promaster City.
Şirketin adının fiat chrysler olması dışında bir güvence olduğunu düşünmüyorum.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye'de bu yılın ocak-temmuz aylarında 88 bin 188 hafif ticari araç satışı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 115 bin 147 hafif ticari araç satışıyla kıyaslandığında, pazar yüzde 23,4 küçüldü.
Bu yıl başından beri her ay küçülme yaşayan hafif ticari araç pazarı, ocakta yüzde 12, şubatta yüzde 10, martta yüzde 9, nisanda yüzde 11, mayısta yüzde 21, haziranda yüzde 44 ve temmuzda yüzde 46 daraldı.
Ocak-temmuz dönemi itibarıyla hafif ticari araç pazarındaki 17 markanın 14'ünün satışlarında düşüş yaşadı. Bu pazarda satışlarını artıran üç marka ise Mercedes-Benz, Mitsubishi ve Isuzu oldu.
Ford pazar lideri
Ford, ocak-temmuz döneminde 27 bin 859 hafif ticari araç satışıyla pazar lideri oldu. Ancak, markanın sattığı hafif ticari araç sayısı 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 19,5 azaldı.
Bu yılın ocak-temmuz döneminde, bu pazarda 19 bin 142 adetle ikinci olan Fiat'ın satışları yüzde 29,5 gerilerken, üçüncü sırada yer alan Volkswagen yüzde 20,9 azalışla 11 bin 431 hafif ticari araç sattı.
Renault'un hafif ticari araç satışları da yüzde 23,7 düşüşle 5 bin 853 olarak gerçekleşti.
Birinci saptama: Tofaş yıllık 300 ila 400 küsür bin araç üretir, bununda sadece 15 ila 20 bini RAM promaster city denen araçtır. Yani şirketin üretmekte olduğu tüm modeller dikkate alındığında RAM promaster city ne ciddi bir üretim hacmi, ne de öyle ciddi bir ciro etkisi olan bir model değil. (Ancak Tofaşa ABDye otomobil satışı yapıyor olma payesini sağlaması sebebiyle prestijli bir model olduğu açık)
İkinci saptama: Son dönemde şirket karlı durumda ama bilançoda karlılığın doğrudan üretime bağlı operasyonel faaliyetlerden gelen kısmı yüzde olarak istenen seviyede değil. (Operasyonel faaliyet gelirlerinden ziyade, satış sonrası hizmetler ve finansal gelirlerin oransal yüksekliği, ana faaliyeti otomobil üretmek olan bir şirket için pek de sevimli bir durum olmasa da bu durum RAM modelinde yaşanabilecek olası bir üretim kaybı halinde bunun bilançoya olan etkisini sınırlandıracaktır)
Varılan sonuç: Bu şartlarda Trumpın dengesizce alacağı bir karara bağlı olarak bu RAM modelinin üretim hacmindeki olası bir daralmanın şirket bilançosuna etkisinin çok sınırlı olmasını beklerim.
Bence en önemli sıkıntı ford courier’ın doblodan başarılı olması
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yavaş yavaş dikkat çekmeye başlar, buralar da kalabalıklaşır biraz. Çok tenhaydı bu kahve uzun süredir, laflarız biraz. :)
Şaka bir yana, dipten dönüş sinyalleri yavaş yavaş daa da güçleniyor. Zaten son aylarda ağırlıklı Deutche ve kısmen Citi'nin alımları da göze çarpıyor.
Teorik olarak ucuza şirket alıyorlar ama bence
iç piyasadaki daralmanın nasıl aşılacağı
Fiatta Yeni ceo’nun nasıl görev yapacağı
Avrupada dizelin geleceği
Ana ihraç pazarları olan ülkelerin ekonomik anlamda riskli durumu
Önemli
Ford 54 e kadar düştükten sonra yine hızla toparladı. 61 e çıktı.
Bu Tofaş da ne varsa, bi ileri, 2 geri
Halbuki Butün analistler ağızbirliği etmiş gibi, Toas'ı çok başarılı buluyor. 35 lira fiyat biçiyorlar. Ama toaş inat etmiş.
22 de 22, gram yukarı çıkmam diye ayak diretiyor.
Ama 3. Çeyrek geldiğinde değişecek.
Çünkü Avrupaya sevkettiği yüzbinlerce arabanın bedelini euro bazında alıyor.
Karı ise tl bazlı yansıyacak.
O zaman değerlemeler değişir.
SM-T350 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Pardon eksik söylemişim bugun Froto yüzde 5 daha yaptı 64 e çıktı.
Toas ise hala eksi de. Şakamısın .
ford ta ne var böyle?
23.40 üstü kapanış ford taki hareketi getirir...
Aranıza yeni katıldım ilk ekz aldım toas. Belki ayağım uğurlu gelir. (Alış;22.60)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Turkiye'de yollardaki arabaların yaridan fazlası ithal araba, elin volkswageni, audi, mercedes, peugeot, honda, suziki vs. Hepsi burada.
Artık onları almak daha zor olacak. Ister istemez yerli araba cazip olacak. Tofaşa yarar.
Ford artı yüzde 14 oldu. Ne olduysa artık.
bugunku hareketle elımde artık nerdeyse hıc ford kalmadı, hemen hemen tamamen toasoya dondum...
hayırlısı bakalım... hesabıma gore ford burda yerınde saysa toasonun %50 artması lazım kı rasyolar yerıne otursun...
Yaptığınız hesabınızdaki rasyoları burada paylaşabilir misiniz? Ben, biraz da araştırma raporlarından da esinlenerek kabaca 30 lira gibi bir fiyatlarda görüyüorum TOASO'yu.
Sert ve ölçüsüz kur artışı beklenmedik bir durum yarattı, yoksa son çeyrekte satışlarda daha kuuvetli bir hareketlenme olabilirdi.
İşin diğr tarafı, Yüksek kur eninde sonunda fiyatlara yansıyacak, faizler de yükselecek saikiyle ve yıl sonu etkisiyle, ticari araçlarda satışlar canlanabilir. Bu da TOASO'yu çok uzun olmayan bir gelecekte 30'lara yaklaştırabilir.
Söylediklerim yoruma açık. Farklı ama tutarlı ve temeli sağlam fikirleri olanı dinlemek isterim.
Bol kazançlar dilerim herkese..
çok detaya girmeden... froto/toaso fiyat oranının 2 civarında olması lazım... geçmiş yıl ortalamaları olsun şu anki f/k'lar olsun bana gösterdiği bu....
ben illa toaso 30- 35 olmalı da demiyorum ama froto 70 görürken toaso 22'de görece çok ucuz kalıyor... bu makas kapanır orta vadede...
Mantıklı bir yaklaşım tofaşın daha iyi olmamasında bence ürünlerin çokta başarılı olmaması neden oluyor. Ürünler kötü demiyorum ama gözde kamaştırmıyor
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bunlar göz kamaştırmak için ürün üreten markalar değiller zaten... lüks segmente hitap etmiyor...
zaten problem üründe filan değil, tofasın uzun vadeli "AL ya da ÖDE" anlaşmaları var ihracat tarafında, satışları da garantide yani...
ford 6 aylık kar 918 milyon.. piyasa değeri 23.5 milyar.. f/k 13.24
tofas 6 aylık kar 693 milyon.. piyasa değeri 11.4 milyar.. f/k 8.17
İkisi de ağırlıklı ihracatçı ama f/k'lar arasındaki fark çok açıldı, orta vadede ya fordun değeri düşmeli ya da tofaşın değeri artmalı ve f/k'lar birbirine yaklaşmalı...
Sizin dediklerinizde kesinlikle doğru ama ben ürünün geleceğine bakmayı tercih ediyorum.
Benim baktığım taraf ford’un ticaride dobloyu geçmesi satışlarda bunu gösteriyor.
Geçen sene kapasitenin yetmeyeceği konuşulurken bu sene sorun ortadan kalktı. Şirket geçen seneki satışları agea’da stok yüklemesi yapılması şeklinde açıkladı.
Benim odaklandığım ürünün geleceğinin ne olacağı sonuçta başarı üründen geçiyor.
Sn. Desperado, bu al yada öde anlaşmalarının son tarihi ne biliyor musunuz. Sanki sene sonunda bitecek gibi duymuştum ama tam kaynağını hatırlamıyorum. Belki de bu fiyatlanıyordur. Aksi halde bu fiyatlar bu hisseye göre daha yukarıda dengelenmeli diye düşünüyorum...
Bunlar devamlı olarak yenilenen anlaşmalar, bu sene bitmesi diye bir şey söz konusu değil. Ne zaman yeni bir model üretilecek olsa ona göre bir yatırım yapılıyor ve uzun vadeli krediler alınıyor ve üretimler peşinen "al ya da öde" ile korunuyor...
Son 6 aylıklardaki faaliyet raporundan alıntı yapayım... Kendiniz de linkten açıp okuyabilirsiniz..
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/697989
Şirketimizin Yeni Doblo, Yeni Doblo Amerika projesi, Egea ailesi ve MCV FL
yatırımlarının finansmanları için almış olduğu aşağıdaki krediler FCA tarafından
garanti altına alınmış olup, imzalanan üretim anlaşmalarının al ya da öde prensibine
dayanmaktadır.
30.06.2018 itibariyle, 13.652 bin TL (2.571 bin Euro) Yeni Doblo Kapasite Artışı,
663.650 bin TL (125.000 bin Euro) Doblo Facelift ve US yatırımı, 121.669 bin TL
(22.917 bin Euro) Yeni Sedan R&D yatırımı, 1.470.240 bin TL (276.923 bin Euro)
Yeni Hatchback ve Station Wagon modellerinin yatırımı, 141.119 bin TL (26.580
bin Euro) Minicargo Facelift yatırımı, 304.072 bin TL (57.273 bin Euro) Yeni Sedan
Kapasite Artışı, 88.487 bin TL (16.667 bin Euro) diğer olmak üzere toplam
2.802.889 bin TL'dir.
Ayrıntılı cevap için teşekkürler. Faaliyet raporunu okuyunca insan umutlanıyor ama hisse 2 gün üst üste yükselmiyor maalesef. Neyse bekleyeceğiz bakalım...
O nasıl bir işlemdi öyle karanlık odaya 22,26 gir 22,60 la çık ve 284,552 lot işlem...:yes:
TCELL'in karını kaptım geldim. Bu seferde hareketlenmezse çok kızacağım.:vk:
27 maliyetle az Bi lot bekliyom 6 aydır.. Ben satmadan orayı geçme şansı yok.. Boşuna beklemeyin
Maşallah tekniğin içine etti.
Geçen hafta Çok güzel idi darmadağın etti grafiği maalesef.....
Batı sahilinde değişen bişey yok. Ford kendini açık denizlere vurdu. Tofaş sahilde debelenip duruyor. Boyuna dalga yiyip duruyor. Ama bekleyeceğiz bakalım 3. çeyrek bilanço nasıl gelecek. Euro ile mal satıp, euronun yüzde 50 arttığı yerde kötü bilanço açıklamaz herhalde.
Hissede bir sıkıntı var! ama anlayamadım. Satışların % 80'i ihraç ediliyor ama hisse yerinde saymayı bırak üstüne düşüyor.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İç talepte daralma var onu herkes biliyor. Ama toplam satışlar içindeki payı oran olarak çok düşük. Döviz borcu var, buna mukabil döviz geliri var.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçen hafta Türkiye genelinde 1 Fiat egea satılmış.. Yeni alım için bende ciddi iştah yarattı..