bu hissede açığa satış yasak. emir iyileştirme ve kötüleştirme komisyonu alınmıyor.
her halka arzda olduğu gibi bazı kişiler ya da kurumlara iskontolu hisse dağıtılmış olabilir.
halka arz fiyatının altında işlem görmesi bana hiç hoş gelmiyor.
ytd.
Printable View
bu hissede açığa satış yasak. emir iyileştirme ve kötüleştirme komisyonu alınmıyor.
her halka arzda olduğu gibi bazı kişiler ya da kurumlara iskontolu hisse dağıtılmış olabilir.
halka arz fiyatının altında işlem görmesi bana hiç hoş gelmiyor.
ytd.
Tahta yapıcılar ve tahtayı işletenler henüz algılayamadı bu normal bir hisse değil!
Borsada normal hisselere yaptığınız muameleyi çekiyorsunuz ama yanılıyorsunuz.
Olması gereken şudur 42,5 ile açılış yaptınız 1 yıllık yükseliş %15 ise 48,875 civarı bir rakama doğru yükseliş gerçekleştirmeniz gerekir.
48 altına ve üstüne belirli bir marjda trade işlemini yapmanız doğalı.
42,5 altı çalıştıkça ufaktan oluşan zarar satan kurumsal için büyüyecektir.
Evin pahalı olduğunu söyleyenlere malesef katılmıyorum. Hangi ölçeklemeye göre ev pahalıymış.
1- Metre kareye göre bakarsan ucuz.
2- Konsept olarak baktığında benzeri varsa bana gösterin daha ucuzu varsa hemen alacağım.
3- Toki yada bitirme garantisi vermeyen projelerde neler oluyor farkında mısınız ( öteleme, ek masraf, yapılmama ) derim.
Burada asıl ayrıntı evin tamamını 500 bini başta vermedik.
Eğer başta verseydik 3 yıl sonra faize göre pahalıya gelebilirdi.
Düştükçe kademeli almamız evin değerini ucuza almamıza neden olacaktır.
Emlak sektöründe kriz çıkmadığı sürecede 3 yıl sonra ciddi kazançla ayrılma ihtimalimiz hisselere göre çok daha avantajlı.
Kişisel düşüncelerim bunlardır hayat zaman beni yanıltabilir.
Temennim iyi yönde.
Menkul kıymetleştirilmiş her araç, spekülasyona maruz kalmaya mecburdur...
Bunu 4. sayfada da söylemiştim ancak o yazı silinmiş.
Sermaye Piyasaları böyledir, Koç Holding'e bile acımadılar -10% yaptılar 1 saniyede neler gördük.
Syg.
Cahil Fon yöneticilerin ve Tahta yapıcıların işi başka bir şey değil.
Cahil diyorum bana kızmasınlar Standart hisse gibi davranış mekanizmalarını çalıştırıyorlar.
Anlayamadıklarını ne zaman farkedeceğiz söyleyeyim.
Fiyat anlamsız şekilde yükselmeye başlayınca basında haberlere çıkacak %30 kazandırdı %50 kazandırdı şeklinde balon oluştuğunda.
42,5 altına satılan her fiyat yukarıya doğru baskıyı daha fazla oluşturacak çünkü sınırsız +t zaman aralıkları yok.
Temettü vermeyen, Sınırlı bir zaman aralığına sahip, sınırlı adedi olan farklı bir tür hisse!
Formüllerde farklı çalışmak zorunda kalacak tabi önce bu acıyı ky mi çeker yoksa fon yönetimleri mi zaman gösterecek.
Ky gayrimenkul olarak görüp zararına satmayacağı için fon yönetimlerine neden cahil dediğimi de zamanla anlamış olacağız.
Arkasında Toki güvencesi var diye kaya şehirden projeden ev alan bir tanıdık dediki ; 2 yıl önce teslim edilmesi gereken evleri hala teslim edilmemiş, müteahhit firma batmış . Eee ! Toki güvencesi ne oldu peki ?
Normal borsa hissesi olsaydı iskontolu,bir işe karşı yada patron şirketi olduğu için biçtikleri fiyattan ve denetimden geçirdikten sonra verebilirlerdi.
Bildiğim kadarı ile Halka arzda böyle bir işlem yapamazlar eşitliğe aykırı olur.
Resmi şikayet yolumuz açılmış olur. şirketle ilgili maddi ceza oluşabilir ilk halka arzda böyle bir riske girmek istemezler diye düşünüyorum.
Referandumdan sonra yol alacaktir. Bir haftalik seruveni cok yol gostermez. Keske arz referandum sonrasina birakilsaydi
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçen ay başımdan geçeni anlatayım hatta neden bu kadar ilgiliyim daha rahat anlaşılır.
Ev almaya karar verdim.
Bir firmanın projesinden ev alacaktım 2 yıl sonra bitireceğinin garantisini sözlü ve sözleşmeli vereceklerdi.
Projeye beni yönlendiren sağlam bir referanstı.
Araştırdım iyiydi iskontoda yaptılar. Projede güzel yeri şehir dışında ama fiyatı uygun.
Arkadaşlarıma bahsederken bir arkadaşım bana o projenin 4 yıl önce satışa çıktığını hala bitirmediklerini öğrendim.
Biraz detaylı araştırdım ilk para toplamaya 4 yıl önce başlamışlar 2 yılda bir öteliyorlar 6 yıl sonra teslim edecekler.
Yeşil alan görünen kısım komple araba otoparkı olacakmış.
Bahçe gösterilen kısımlar daralmış arabanın geçeceği yola çevrilmiş.
Daha 20 ayrıntı size sayabilirim. Proje bitince site içi masraf ve ek ödemeler hariç...
Düşündüm 4 yıl önce alanların vay haline banka ve mahkemeleri devam ediyormuş.
Toki güvencesi olmayan projeler bitmemiş olanlarında sakatlık payı bana göre daha fazla.
Bu şekilde parça parça alarak hem kredi faiz vermiyorum hemde proje ilerledikçe parça parça alabilmek avantajı sağlıyor.
Fiyatı artarsa da satıp çekime avantajı sağlıyor.
Fiyatı düşerse daha ne isterim göbek atarak alımlara devam ederim ucuza da almış olurum.
Arkadaşlar her türlü negatif ve pozitif görüşünüzü eleştirinizi lütfen paylaşın katılımcı olun.
Yazın başka bir başlıkta duruyor sanırım bunu söylüyorsun. 03-04-2017, 23:21 de paylaşmışsın.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...?t=2852&page=7
Katılıyorum kardeşim. Hatta daha kötü örnekler verebilirim arkadaş çevremden ev alıp da bitmemiş projeler var.
Bu projelerin bazılarının sahipleri yönetime zamanında yakınken şimdi düşman olarak haberlerde bahsediliyorlar.
İfadeleri alındı içeride olanlar bile vardır son durumda onları takip etmiyorum.
Projeleri öteleyen bir çok şirketinde finansal olarak evleri satamaması, hayatın pahalı hale gelmesi, dolar farkından dolayı maliyetlerin artmasıdır.
Bu projede parayı başta aldıkları için maliyet açısından sıkıntı çıkartacağını sanmıyorum doğru yönetir maliyetleri erken öderlerse çok rahat biter Tokiye bile ihtiyaç duyulmaz.
Bende aynı firmanın yeni gayrimenkulüne gönül rahatlığıyla tekrar yatırım yaparım.
Umarım sesimizi duyarlar da güzel kar artışı sağlarlar çünkü şık proje ve oturmak için alım yapıyorum.
Ufak kyda biraz artıştan nasiplense karlı satarak çıksa çok mutlu olurum...
Şuan çok az ky 3 senede bu parayı denkleştirip ev sahibi olabilir. İnsanların geliri belli sonuçta miras veya piyango gibi extrem durumlar olmadıkça çok büyük bir kesim ellerindeki payları son ana kadar tutup hisse kottan çıkmadan satacaklar veya açık arttırmaya razı olacaklar. O yüzden bu projeye yatırım yaparken bu evi alabilirmiyim-alamazmıyım diye kendinize bir sorun. Paylarınız açık arttırmaya kalırsa siz de tahmin edersiniz ki evler o anki piyasa fiyatının altında alıcı bulacaklardır.
Nokia 3310 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet buydu, teşekkür ederim.
İyi işletilirse güzel bir fikir GM sertifikaları. Hem zengin için evi ucuzdan almaya imkan veriyor hem de bir ev almaya parası yetmeyecek kişilere kazanca ortak olmak fırsatı veriyor.
Çekinceler :
1-İlk halka arz fiyatının temelden girişe göre pahalı olabilmesi (bu proje için demiyorum)
2-Borsada uzun dönem adil fiyatlanmama riski
3-Açık artırmada katakulli ile evin ucuza gitmesi, burada nasıl süreçler işletilecek henüz çok net değil.
Ancak tahtaya dikkat etmek lazım. Bence borsa düşerken bunun fiyatı da örneğin fat finger gibi vakalarla filan %10-15 gerilerse büyük bir fırsat olabilir. Şirket payı değil en nihayetinde.
Ancak gayrimenkullerin değerinin de dalgalanabileceği unutulmamalı. Uzun vadede 30 derece eğimli doğrusal bir çizgi şeklinde gitmeyecektir bence.
Syg.
arkadaşlar ben de şu anda TOKİ nin yapmış olduğu bir dairede oturuyorum 3 sene sonra proje bitince açık arttırma her daire için belirlenen taban fiyat üzerinden gerçekleşiyor yani 450 bin liralık bir daire 300 bine satılmıyor talep gelmemesi durumunda kamu bankaları aracığı ile tüm Türkiye çapında satışa çıkarılıyor.
kayasehir kurulduğundan beri burda ikamet ediyorum öyle bişey yok 19.bölge mutahıtı battığı halde Toki başka mütahit devreye sokup teslim zamanından erken bile verdi.
LG-K530 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kayaşehirde Tokinin vede Emlak konutun yapmış olduğu kuralı satışlara örneğin 1000 daireye 17 bin başvuru olduğunu hatta bazı satışlarda 40-50 bin başvuru olduğunu gördük. Sizde biraz araştırın isterseniz. Kayaşehirde ve etrafında gerçekleştirilecek projeler ile iyi bir bölge bence.
Dün öğlen alımdan sonra düşüş durmuş. Ufak ufak alıma devam edeceğim.
Halka arzda alamadığım %18 lik kısmı böyle düştükçe alıyorum.
Alım yapan diğer kişide aynı hareketi gösterirse hem maliyeti düşürmüş olacağız hemde zararına satan kurumsal çok daha yukarıdan alıma geçmesi gerekecek.
Bugün + kapatmamız dileğiyle...
Benim anlattığım vaka benim yanımda çalışan bayanın olayı, inanın hangi proje bilmiyorum ama onun bana söylediği evlerin bitmediği 2 sene önce teslim edilmesi gerekirken teslim edilmediği ve Tokinin bu konuda bir şey yapmadığı. Zannederim o bölgede sürüsüne bereket firma var hangisidir öğrenmek lazım . Bakınız ben de 1990 lı yıllarda benzer uygulamayla Halkalı toplu konutlarından daire almıştım, benim aldığım projeyi Mesa yapıyordu, bildiğim kadarıyla 5-6 firma orada inşaat yapıyordu. Mesa konutları zamanında bitirdi biz teslim aldık lakin yanlış hatırlamıyorsam ESKA diye bir firma ve ismini hatırlamadığım bir başka firma battı ve onların projesinden ev alanlar bizlerden ancak 4-5 yıl sonra ev sahibi olabilmişlerdi hatta evler çok kalitesiz olarak teslim edilmişti ve bayağı kazık yemişlerdi. Neyse durum bu Toki şimdi bu konuda ne yapacak görmek lazım. Bu arada SARPHAN diye Ataşehirde ki lüks projenin de geçenlerde iflası istendi o da Toki güvencesindeydi , bakalım o olay da hak sahiplerinin durumu ne olacak takip edelim.
TOKİ nin yaptığı hiçbirşey yarım kalmaz. Başbakanlığa bağlı. Siyasi duruma bakarsanız bir problem olmaz diye düşünüyorum.
Müteahhit iflas ederse yeni bir ihale ile devam ettirir.
borsaderinlik adresinde bu hisse neden yok bilgisi olan var mı ?
41.50 yi gördü halka arzdan almayanları tebrik ederim.
arkadaşlar hisse isterse 5 TL olsun önemli olan 3 yıl sonraki piyasa fiyatı.
42,00 den 200 lot aldım.
41,60-41,70 arasında 500 lot daha aldım.
Düşür düşür satarız çok beklersin. :rules:
Iskontolu cekilen peskesten baska birsey degil dususun sebebi.iskonto orani yuzde 10dur diye tahmin ediyorum
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Düştükçe almaya devam ediyorum gene aldım maliyetim 42,32 oldu şu anda fiyat 41,56 :oleyo:
Toplam 19213 lot işlem olmuş bişey değil aslında projedeki 1 evin payından biraz fazla. Halka arzda almakla hiç iyi etmedik devlet destekli ilk kez yapılacak mutlaka tutarlar dedik sallıyorlar. Hayırlısı.
Fiyat olarak hatalı görünse de Doğrusunu yaptık çünkü devlete/spk/toki/makro inşaata güvendik.
Daha 3cü işlem günü biraz korkutma amaçlı yada portföy dengelemeye çalıştıkları için satım gelmiş olabilir.
Art niyet olduğunu düşünmüyorum. 1-2 ay içerinde rahat +%15 yapacağını düşünüyorum.
Kişisel düşüncem yatırım tavsiyesi değildir. Biliyorsunuz ülkemizin yapısı çok değişken.
Bir hafta olmadan halka arz fiyatının bu kadar altında işlem görmesi tamamen güven kaybına yol açtı bende, ilk fırsatta gerekeni yapacağım çünkü bu kadar az işlem hacminin olduğu kağıtta en azından bir kaç hafta 42,50 civarında destek atılmalıydı, bu kadar insanın enayi durumuna düşmesine engel olunmalıydı.
yatırım tavsiyesi yoktur. inşallah herkes kazanır.
Baştan belirteyim sadece kendi düşüncemdir katiyen al-sat-tut tavsiyesi içermez.
1- Kademelere takılmayın kimin eli kimin cebinde bizlerin bilmesine imkan yoktur.
2- Bir daire parasına tekabül edecek miktarda alış satış oluyorsa hiç bir anlam ifade etmez ama tahminim ufak ufak eldeki kalan sertifikaları borsada pazarlıyorlar. Ha ! soracaksınız , eğer neden buysa niye bize halka arz da talep ettiğimizin %18 daha az miktarını verdiler ? Pazarlama taktiği deyip geçeyim.
3- Bu zihniyetin ilk uygulaması ,benim düşüncem bindikleri dalı kesecek kadar gerzek olamazlar, o nedenle bir şekil insanlara kısa -orta vadede bir para kazandırıp gelecekte benzer uygulamaları için daha iştahlı bir zemin oluşturmak isteyeceklerini düşünüyorum.
Sonuç olarak, tamamen kendi düşüncem olmakla birlikte bu hissede biraz sabredenler bir şekil kar edeceklerdir ama yine kendi düşüncem uzun vadeli ben bu sertifikalara fazla bel bağlamazdım. Diğer yandan ben olsam bu ve benzeri halka arzlardan alış yapmazdım, yapmıyorumda . En kötüsü halka arz fiyatının üstünden gider piyasadan alırım ama ne olduğunu görür öyle alırım. Bir şeyin kaçtığı uçtuğu yok heleki şu piyasalarda.
Tamamen şahsi geçmiş tecrübelerimi paylaşmak istedim, umarım kimseyi kırmadan kızdırmadan bir nebze yardımcı olabildim. Hiç bir suretle art niyet hele goygoy yapma amacım yoktur.
Bir fikrimi daha söylemek istiyorum, ben olsam kızgınlık, hırs , aç gözlülük ne derseniz deyin bu insani duygulara kapılıp `düşsün bakalım , düştükçe daha alırım` şekil hareket etmem, fayda yerine sadece sinirlerinizi bozarsınız. Kiminle aşık attığınızı bir düşünün ve kendinize boş yere hırs yapıp sağlığınızdan olmayın derim. Düşerse düşsün , düşen bıçak tutulmaz sözünü unutmayın. Bilmediğiniz bir ürünün fiyatı için illa benim aldığım fiyat doğrudur demeyin, belkide kazıklanmışımdır deyin en azından daha fazla kazıklanmazsınız.
ddd yanlış konu
Supersinan isimli zatın tahta pazarlamacısı olduğunu düşünüyorum. Eminim burayı okuyan bir çok kişi böyle düşünüyordur.
Malesef değilim kardeşim. Hiçbir organik bağımda bulunmuyor. Telefonla bir kere bile aramadım. :oleyo:
Ne desem içini rahatlatmayacağına eminim. 41.10 a düşmesi bizim açımızdan üzücü.
Sana şöyle bir garanti verebilirim. Eğer gereken değerlere yükselmezse öyle bir hesap sorarım ki tvde gazetelerde beni okursun.
Hesaplaşmayı ve intikamı çok severim. Hesabımda devlete karşı değil makro inşaata karşı olur. Umarım laftan anlarlar.
Burada %300 kar beklentim yok faizin/doların yada piyasa getirisinin benzerini hak ederek getirsin yeterli.
Tabi ki borsadayız düşer de çıkarda mühim olan art niyetli / kasıtlı davranmamaları.
Bugün + bekliyordum malesef olmadı. istediğin şeyi düşünüp söyleyebilirsin alınmam çünkü demokrasi tek özgürlüğümüz ve aynı trendeyiz.
Bu sayfada benim tapulu malım değildir sen bana 1 hafta yazma dersen ben alınırım 1 ay yazmam kardeşim.