Başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin.
Printable View
Bugün Ichimoku' ya dair 1-2 kelam edeyim demiştim...
Ama yazılı olarak anlatmak zor olacaktı.
Kıvanç ÖZBiLGiÇ(@kivancozbilgic) arkadaşımızın zaten hazırda gayet açıklayıcı bir videosu varken de, beyhude çaba olacaktı zaten...
Onun videosunu koyayım. Üzerine eklemek istediklerim olacak.
Ben de onları hazırlayayım:
https://www.youtube.com/watch?v=MyTlGtuEvKQ
KIVANC OZBiLGiC
"Yüksek, Düşük, Kapanış + Pivotlarla" iyi gidiyorduk.
-Şimdi ne alaka Ichimoku? diyen varsa...
Bir destek, direnç, gösterge ne kadar yaygın biliniyor kullanılıyorsa,
o kadar güçlü ve işe yarardır...
Tenkansen(Bazı yerlerde "Conversion Line" olarak görebilirsiniz) = (9 barlık en yüksek + 9 barlık en düşük)/2.
Kijunsen (Bazı yerlerde "Base Line" olarak görebilirsiniz) = (26 barlık en yüksek + 26 barlık en düşük)/2.
Senkou Span A(Bazı yerlerde "Lead 1 " olarak görebilirsiniz) = (Tenkansen + Kijunsen)/2 ' nin 26 bar önceki değeri. "Bazı yerlerde 26 bar ileri taşınmış" olarak okuyabilirsiniz.
Bu da aynı anlama geliyor aslında. 26 bar önceki değeri aslında "o anki barda" bugün sizin gördüğünüz değerdir.
Senkou Span B(Bazı yerlerde "Lead 2 " olarak görebilirsiniz) = (52 barlık en yüksek + 52 barlık en düşük)/2 ' nin 26 bar önceki değeri. Yine bazı yerlerde 26 bar ileri taşınmış" olarak okuyabilirsiniz.
Bu da aynı anlama geliyor aslında. 26 bar önceki değeri aslında "o anki barda" bugün sizin gördüğünüz değerdir.
Ve geldik en kafa karıştırıcı değerine:
"Gecikme Aralığı", "Gecikmeli Span" da denilen Chikou Span = Aslında mevcut barda oluşan anlık fiyatın ta kendisinden başka bir şey değil. Sadece hani "Lan geride de bir direnç var mıydı?" der gibi,
"geçmiş periyotlardan gelen" dirençleri de taramamızı sağlayan bir araç.
Standart Ichimoku' yu XU100 Günlük grafiği üzerine koyduğumuzda şöyle bir görüntü oluşuyor:
https://i.ibb.co/CzbMtTg/im.jpg
Daha basit görünsün diye;
Chikou Span veya diğer adıyla Gecikme aralığı kapalı hali.
Şunu da ekleyeyim buraya:
Senkou Span A ile Senkou Span B arasındaki bölgeye Kumo bulutu denir.
Kısa vade olan(yani SSA) uzn vade olandan(yani SSB) yukarıdaki ise göstergenin orjinalinde
Kumo bulutu yeşil...
Tersi durumda ise kırmızıdır.
Ama şimdilik onu es geçelim. Göstergedeki her bir değerin destek veya direnç olabileceği açık!
Değil mi? Bu durumda kaç potansiyel destek veya direnç olabilir? 4!
Değil...
Ichimoku' nun en kafa karıştıran, yeni başlayanların en zorlandığı yer burası!!!
ICHIMOKU' DA 4 DEĞİL, 8 DESTEK VEYA DİRENÇ MEVCUTTUR!
ÇÜNKÜ BU MERET GÖSTERGELERİN 2 BAŞLI KARTALI!!!
Bir örnek koyalım...
Buyurun "Fiyat Bilgisi" kapalı bir grafik(BTCUSDT - saatlik)..
Ekranın sağındaki değer olmasa da, yine de Chikou Span' dan fiyatın ekran görüntüsü alındığı anda 18.861,51 olduğunu anlayabiliriz.
Neden? Çünkü:
Chikou Span anlık fiyatın 26 bar geriye çizilmesinden başka bir şey değil...
Şimdi normal koşullarda, fiyat tümünün altında olduğu için bu durumda,
Fiyatın üzerinde; Tenkansen, Kijunsen, SSA ve SSB olduğu için... Sağdaki 4 adet direnç olması gerekiyor.
Ancak, CS(Chikou Span) de Tenkansen, Kijunsen, SSA ve SSB nın altında olduğundan solda da 4 adet direncimiz daha mevcut!!!
Yani bu grafikte 4 değil! 8 direnç var.
Tersi olsaydı , "4 değil 8 destek var!" diyebilecektik....
https://i.ibb.co/MN2KHRt/imbtc.jpg
Geriden gelip bakmak isteyecek biri için, okunabilirlik ve anlaşılırlık açısından nasıl gidiyoruz bilemiyorum ama...
Son bir bilgi daha ekleyeyim Ichimoku hakkında...
Genel yanılgı;
"fiyatın tüm IM(Ichimoku) değerleri üzerine çıkması ile yükselişin başlayacağı" şeklindedir.
Aslında çoğu büyük çıkış,
"Chikou Span' in tüm değerler üzerine çıkması ile başlar..."
https://i.ibb.co/MRD3gk7/imx.jpg
Son olarak,
Geriden gelen Chikou Span' i takip etme zorluklarından kurtaran,
göstergede zaten var olan 9 ve 26 barlık (yüksek+düşük)/2 ye,
52 barlık versiyonu da ekleyen, daha önce de paylaştığım Tradinview kodunu koyayım.
İşine yarayan, kullanan, kurcalayan olursa ne ala...
Ha bir de bu kodun en öenmli avantajı MTF(Çoklu Zaman Katmanlı) olması.
Saatlik grafiğe bakarken,
-Aylık, Haftalık, Günlük Ichimoku değerleri ne durumda acaba?
diye göz atmak isterseniz sıkı iş görür...
Üstte orijinali var, alttakinin kodu da aşağıda:
https://i.ibb.co/hL6Z40B/mtfim.jpg
PHP Code:
study(title="NTFichimoku", shorttitle="MIM", overlay=false)width = input(2, minval=1)
res = input(title="Periyot", type=input.resolution, defval="60")
guh9 = security(syminfo.tickerid, res, highest(9))guh26 = security(syminfo.tickerid, res, highest(26))guh52 = security(syminfo.tickerid, res, highest(52))gul9 = security(syminfo.tickerid, res, lowest(9))gul26 = security(syminfo.tickerid, res, lowest(26))gul52 = security(syminfo.tickerid, res, lowest(52))
gutk = (guh9 + gul9) / 2gukj = (guh26 + gul26) / 2gusa = (gutk + gukj) / 2gussa = security(syminfo.tickerid, res, gusa[25])gusb = (guh52 + gul52) / 2gussb = security(syminfo.tickerid, res, gusb[25])
gucs1 = max(gutk, gukj)gucs2 = max(gussa, gussb)gucs = security(syminfo.tickerid, res, max(max(gutk, gukj), max(gusa[25], gusb[25]))[25])gukm1 = max(gucs1, gucs2)gukm = max(gukm1, gucs)
gIc = if close > gucs color.greenelse color.red
Gtk = plot(gutk, color=#8deeee, title="Tenkansen", linewidth=1)Gkj = plot(gukj, color=#cd853f, title="Kijunsen", linewidth=1)Gsa = plot(gussa, color=#4a804d, title="SSA", linewidth=1)Gsb = plot(gussb, color=#ff3030, title="SSB", linewidth=1)Gucs = plot(gucs, color=#8a2be2, title="CS", linewidth=1)h52 = plot(gusb, color=color.white, title="H52", linewidth=1)fi = plot(close, color=color.yellow, title="P", linewidth=1)
Konuya taze, güzel de bir örnek ekleyeyim:
https://i.ibb.co/mC3sdTm/sise.jpg
Benden bu akşamlık bu kadar.
Sağlık, sıhhat, mutluluk dilerim sevdiklerinizle.
Bol kazançlar.
Sadece, şimdiye dek işlemeye çalıştığımız "Pivot seviyeleri, Yüksek, Düşük, Kapanış ve Ichimoku" içeren XU100 grafiği:
https://i.ibb.co/8cS9mkz/xu100.jpg
Emeğinize sağlık üstadım...
amirim çok iyi. ellerine sağlık yavaş yavaş ilerliyorum. 2nci sayfanın ortalarındayım.
ben bir solukta okudum emeginize saglık merakla bekliyoruz
Vadeli borsa VİOB'da LOGARİTMİK ve LİNEER Farkını ne kadar değişebilir bakalım
https://i.hizliresim.com/KULvAo.png
https://i.hizliresim.com/VLM4Ok.png
1. Loaritmik Grafiğe göre Destek Kırılınca Hisseler Nasıl bir yol izlenmeli
2. Ancak Lineer Grafiğe Göre Hala Stop Gelmeyebilir.
bazı kafamıza takılan kaç dakikalık Peryod grafik uygulamalıyız Trend kanalının içinde de destek ve dirençler vardır.
satış Stop için böyle durumları önceden yakalayabilirmiyiz yada tersi durumda alımyapacağımız hisse için de geç kalmış olmak ortaya çıkabilir mi
yalnız Lineer grafikte çok noktaya temas ediyor
"Gönderiniz soru mu? Cevap mı? Arayış mı?" anlayamadım.
İç içe de çok sayıda tartışmaya açık konu içeriyor.
Kırmızı ile işaretlediğim bölümden başlayayım fikrimi söylemeye.
Şurada başka bir topikte tartışmıştık:
Tradingview - Page 15 (hisse.net)
Yani özetle:
"
Haftalık, günlük vb. grafiği açıp bir trend, kanal çizer, sonra onu saatlik periyotta açarsanız bozulur...
Bu tüm platformlarda böyledir. Nedeni de çözünürlüktür...
Gerçek hayatta bir fotoğrafa orijinal boyutlarında bakmak ile "zoom" yaparak bakmak arasında nasıl fark var ise... Aynen.
Sonuç olarak grafik vektörel bir olgudur, zoom yaptıkça, alt periyotlara indikçe yapı(açı) değişir(veya tam tersi).
Çözümü ise; olabilecek en alt periyotta çizgiyi çekmektir.
Hatta ekleme yapalım:
Haftalık grafikte çizdiğiniz bir trend-kanalın olduğu grafiği, Günlük periyotta açtınız diyelim:
Bu şu anlama gelir, grafiğe 5 veya 7X (1 haftada kaç gün açıksa piyasa) zoom yapmışsınız demektir.
Grafiğe ait "Açılış, Yüksek, Düşük, Kapanış" değerleri mevcut olduğundan, ilgili enstrümanın grafiği buna adapte olabilir.
Yeni çözünürlükte de bozulmamış bir grafik oluşturur sizin için kullandığınız platform.
Ancak sizin "çizdiğiniz çizgi için" sadece 3 veri mevcuttur ...
Başlangıç değeri, bitiş değeri ve bu aralıktaki eğim...
Özetle:
Haftalık grafiğe haftanın 2. günü bakıyorsanız(Haftalıkta bir çizgi çektiyseniz), aynı grafiğe günlük periyotta baktığınızda eğim nedeniyle henüz oluşmamış bir değere(çizdiğiniz trend, kanal vb için) bakıyorsunuz demektir...
"
Bu da Trend çizgilerini sorunlarından biridir. Lineer veya Logartimik seçimi gibi.
Zaten anlatmaya çalıştığım konulardan birinin: "Trend Çizgileri' nin güvenirliği" sorunun bir parçası bu da.
Örnekler bulmaya çalışayım. Lineer, Logaritmik meselesini de açalım başarabilirsek...
Estağfurullah. Ben kendi ifade biçimimden ciddi şüphe eder oldum...
"Art niyet" gördüğümü nereden çıkardınız? Veya nasıl öyle hissettirdim bilemedim... :notr:
Bu ara sıkça yaşadığıma göre iletişim kazalarını, bende bir sorun var... Hayırlısı bakalım.
Özetle:
soru ise "kendi fikrimi beyan edeyim,"
cevap ise "işaret ettiğiniz yeri anlayayım",
arayış ise "gerisini bekleyeyim"
için sormuştum.
Uzlaşabileceğimizi umarak;
"Lineer mi? Logaritmik mi?" sorusuna başkalarının yaklaşımıyla bakalım:
Adem AYAN arkadaşımız, Temel Analiz' e özellikle çokça kafa yoran biri...
Onun görüşü şöyle:
...
ÇÜNKÜ GEÇMİŞ FİYAT HAREKETLERİNİ GELECEĞE TAŞIRKEN LİNEAR GRAFİKLER BAZEN HATALARA SEBEP OLABİLİYOR ;FAKAT LOGARİTMİK 5-10 YIL SÜRELERDE HEDEFLERİ BELİRLEMEDE DAHA NET SONUÇLAR VERİYOR ÇÜNKÜ LOGARİTMİK GRAFİKLER YÜZDESEL DEĞİŞİMLERİ TEMEL ALMAKTADIR; LİNEAR GRAFİKLER İSE VARSAYINLAN GRAFİĞİN ÖLÇEĞİDİR.
ÖRNEĞİN BİR HİSSE 15 YIL ÖNCE 100 TL İKEN 10 PUANLIK DEĞİŞİMİN HİSSE 700 ‘DE İKEN 10 PUAN DEĞİŞİM DAHA UZUN BİR MESAFEDE GÖSTERİLMİŞTİR ÇÜNKÜ 15 YIL ÖNCE HİSSENİN FİYATI 100 İKEN 10 PUANLUK DEĞİŞİMİN YÜZDELİK ORANI DAHA FAZLADIR...
ONUN İÇİN KISA VADE HEDEFLERDE LİNEAR
UZUN VADELİ HEDEFLERDE LOGARİTMİK"...
NEDEN LİNEAR ? NEDEN LOGARİTMİK? | Adem Ayan
Bakın Evrim Ağacı sitesinde, "Lineer mi? Logaritmik mi?" sorusunu Corona vakaları için tartışmışlar.
Düzlem aynı aslında:
...
İki grafik farklı istatistik verilerinin farklı ölçeklerle gösterimleridir aslında. İfade ettikleri arasında bir fark yoktur. Okuyucunun tercihine göre tercih edilebilir.
Lineer olan grafikte, y ekseni (koronaya yakalananlar ve ölenler için kullanılan) değerleri eşit aralıklarla dağılmıştır: aralık tercihi olarak ilk grafikte 200 bin insan, ikincisinde ise 10 bin insan tercih edilmiş. Eşit aralıklar (200k, 400k, 600k...; 10k, 20k, 30k...).
Logaritmik grafikte ise, y eksenindeki her bir eşit aralık belirlenmiş olan ölçekte katlanmayı ifade eder: İlk grafikte de ikinci grafikte de bu oran 10 olarak belirlenmiş (ancak ilk y değerleri 100'den ikinciler 10'dan başlamış dolayısıyla tam olarak aynı değiller). Eşit aralık değerleri şu şekilde gidiyor: 10, 100, 1000, 10k...
Tercihin sebepleri arasında logaritmik grafikteki verilerin oluşturduğu eğim, bulaşma miktarıyla ilgili yorum yapabilmemize de imkan veriyor.
...
Neden coronavirüs grafikleri verileri gösterirken lineer ve logaritmik olarak 2'ye ayrılıyor. Aradaki fark nedir ne anlamalıyız? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı (evrimagaci.org)
En basit seviyede ise...:
Sizin ilgilendiğiniz nedir?
Kararınızı buna göre vermeniz yararlı olabilir.
Bence:
Örneğin 1 TL lik emtia her gün 1 TL artıyor ve ben bunu gözlemlemek istiyorum derseniz "Lineer",
1 TL lik emtia 10 günde %10 artıyor ve ben bunu gözlemlemek istiyorum derseniz "Logaritmik" tercih edilebilir...
Veya gözlemlediğiniz grafik hangisine daha çok uyuyorsa...
Bir de yazılı tekrar edelim:
1-Çizilen her Trend Çizgisinin(Kanal Alt/Üst bandı, Yükselen/Düşen vb... Yatay bantlar hariç!!!) bir eğimi vardır.
Aşağı veya yukarı eğimli oluşuna istinaden: Bunu, X periyotta Y miktarında(Lineer=Miktar, Logaritmik=Yüzdesel) azalış veya artış beklentisinin göstergesi olarak çizeriz(Geçmişden gelen eğimine dayanarak.)
2-Bir dönemi gözlemleyerek çizdiğimiz bu eğimin içinde fiyatın hareket etmesini bekler, dışına çıkarsa "kırılım" olarak niteleriz.
Basit olsun diye USDTRY üzerinden bakalım:
https://i.ibb.co/HDDwqQy/usdtry.jpg
Bu kanalı(alt bant üsttekine paralel alınmıştır) çizdiğimizde, başka hiç bir gösterge, indikatör, temel analiz vb yapmadan primitif bir projeksiyon oluşturmuşuz demektir kendimize.
Kendine has bir % eğimi olan, fiyat kanal alt bandına çarpsa da, çalıştığı sürece üst banda gideceğine inandığımız için belli bir vadede belli bir getirisi olacağına inandığımız bir kanal...
Şimdi bu örneği neden seçtik?
Türkiye' de enflasyon atıyorum %15 olsun,
ABD' de %0.
Yıllık %15 eğimli bir kanal çizmişsek...(Ki grafiktekinin eğimi %16) Temel gerçekliklerle de uyumlu bir kanal bandımız var demektir.
Ancak fiyat hareketi doğrusal olmadığından... Atıyorum ilk 6 ay %3, ikinci altınca ay da kalan %12 geliri elde edebilmemiz olası!
Kanal alt bandı da bunun için var zaten....
Yatay bir bant için de PETKM örneğini verelim...
1-Çalışan bir yatay bant görünüyor...
2-Sona doğru 2 li tepe var gibi...
3-Soldaki kapanış grafiğinde eski zirve üzerinde kapanış yapmış,
4-Sağdaki mum grafikte ise 4.19' u geçememiş ve satış yemiş,
5-Tekrar üzerine atak yapmış ve hatta teyit etmiş...
6-Sonra kopmuş...
7-Hatta kanal katlamaya gidebilir...
8-Sonra flama-bayrak benzeri bir yapı var...
Denebilir herhalde bu grafik için...
Siz gözden geçirin ben alternatif bir bakış açısı ayarlayayım...
https://i.ibb.co/WxLjsdt/PETKM.jpg
https://i.ibb.co/jbFtwCT/pk2.jpg
4. Adım imajda işaretli... Ne olduğu da mâlumdur sanırım.
Bir sonraki sefer bilgimin yettiği, dilimin döndüğünce...
Çanak, Fincan-Kulp vb. lerde,
"Kanal Katlama" beklentisi neden oluşur, o "kanalları oluşturan nedir?" i anlatmayı deneyeceğim...
Mevzuuyu uzatmaktan vazgeçtim.
Ben örnekleri koyayım...
Sorusu olan varsa, tartışırız:
https://i.ibb.co/9TVZ1fZ/s1.jpg
Sadece şunu koyayım,
İsteyen düşünsün:
Pivot(Günlük, Haftalık, Aylık, Yıllık) nasıl hesaplanır?
Fibo, Ichimoku vb.?
Yüksek, Düşük, Kapanış hangi göstergelerde kullanılır...
hocam seri çok iyi gidiyor, devamını bekliyoruz... emeğinize sağlık
Pekiii
Şimdi yavaş yavaş ortalığı toparlayalım...
Neydi hedefimiz?
Tek bir ekranda olabildiğince çok işimize yarayacak veriyi(kafamızı da karıştırmadan) görmek.
Eee teknik analizde de yeniyiz. Veri terminalimiz yok...
Tradingview kullanıyoruz. Bu merettte aynı anda 3 göstergeye izin veriyor sadece...
50 Ekran açıp, 5 farklı zamanda pencere açamayacağımıza göre...
Aynı fiyat penceresinde, istediğimiz tüm göstergelerin farklı zaman dilimindeki değerlerine görebilmek için...
Neyimiz var? MTF(yani Çoklu Zamanlı) Göstergelerimiz...
Saatlik grafik üzerinde,
1-İstediğimiz periyodun Pivot seviyeleri(bu örnekte Haftalık),
2-İstediğimiz periyodun Ortalamaları(bu örnekte Günlük),
1 gösterge(indikatör) ekleme hakkımızı buna harcamaya değer!
https://i.ibb.co/cDJ0zmb/tbtc.jpg
Kodu şöyle:
Satır başında "//" olanlar pasifdir. "//" simgesini kaldırın, isimleri değiştirin, değerleri değiştirin... Kurcalayın.
Orijinali burada duruyor zaten:
Kod://@version=4
//strategy("OrtalamalarMTF", overlay=false)
strategy(title="POMTF", shorttitle="POM", overlay = true)
res = input(title="Pivot Periyot", type=input.resolution, defval="W")
reso = input(title="Ortalama Periyot", type=input.resolution, defval="D")
PPC = security(syminfo.tickerid, res, close)[1]
PPH = security(syminfo.tickerid, res, high)[1]
PPL = security(syminfo.tickerid, res, low)[1]
g20 = security(syminfo.tickerid,reso, ema(PPC, 20))
g50 = security(syminfo.tickerid,reso, ema(PPC, 50))
g100 = security(syminfo.tickerid,reso, ema(PPC, 100))
g200 = security(syminfo.tickerid,reso, ema(PPC, 200))
g500 = security(syminfo.tickerid,reso, ema(PPC, 500))
pivot = security(syminfo.tickerid, res, hlc3)[1]
r1 = (pivot * 2) - PPL
s1 = (pivot * 2) - PPH
r2 = (pivot + (PPH - PPL))
s2 = (pivot - (PPH - PPL))
r3 = (pivot * 2) + (PPH - (2 * PPL))
s3 = (pivot * 2) - ((2 * PPH) - PPL)
r4 = (pivot * 3) + (PPH - (3 * PPL))
s4 = (pivot * 3) - ((3 * PPH) - PPL)
r5 = (pivot * 4) + (PPH - (4 * PPL))
s5 = (pivot * 4) - ((4 * PPH) - PPL)
plot(g20, color=#8470ff, title="g20", linewidth = 1)
plot(g50, color=color.white, title="g50", linewidth = 1)
plot(g100, color=color.yellow, title="g100", linewidth = 1)
plot(g200, color=color.blue, title="g200", linewidth = 1)
plot(g500, color=#98f5ff, title="g500", linewidth = 1)
plot(pivot, color=color.orange, title="PP", linewidth = 3)
plot(r5, color=#008080, title="R5", linewidth = 2)
plot(r4, color=#9acd32, title="R4", linewidth = 2)
plot(r3, color=#6b8e23, title="R3", linewidth = 2)
plot(r2, color=#006400, title="R2", linewidth = 2)
plot(r1, color=#00ff00, title="R1", linewidth = 2)
plot(s1, color=#ff3030, title="S1", linewidth = 2)
//plot(s2, color=#b22222, title="S2", linewidth = 1)
//plot(s3, color=#8b2323, title="S3", linewidth = 1)
//plot(s4, color=#8b0000, title="S4", linewidth = 1)
//plot(s5, color=#8b0a50, title="S5", linewidth = 1)
out = if res=="W" or res=="M"
pivot
else
r1
//if crossover(close,out)
// strategy.entry("Al", strategy.long, comment="P")
//if crossunder(close, out) or crossunder(close, r1)
// strategy.entry("Sat", strategy.short, comment="Sat")
Şuna dikkat etmekte yarar var.
Günlük Pivot kullanıyorsanız, aynı periyottaki grafiği açarsanız görüntü saçma görünecektir(biribirine girmiş değerler gibi).
60 Dk grafik açıp Günlük Pivot,
Günlük grafik açıp, Haftalık Pivot(yani grafiğin üstündeki bir periyodu) seçmelisiniz gösterge için.