Önemli değil. yine de vaktiniz olursa fon içeriklerine bakın. dolar veya euro bazlı eurobond var ise o fon dur. hesaba giriş yapıp inceleyebilirsiniz sanırım.
Printable View
belirli dönemlerde fon değiştirince yıl içerisindeki kazancınız artıyor. o nedenle. örneğin 145-142 aralığında (tabi fon fiyatları bir iki gün sonra yansıyor takip etmek lazım.) altın fonuna girip 151 lerden çıkıp %4 ekstra getiri sağlarsın.
gram altın ve ons çıkışa başlamış gibi
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...a01bd490f3.png
tekrar aşağıya dönecek gibi
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...2190b47bf0.png
günlüklerde gram altın yukarı dönmüş.
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...22df55f670.png
ons altında yukarı dönmüş
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...bff2dfcc6f.png
dolar endeksi yukarı dönmüş.
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...e4e40afd05.png
dolar tl alıma gelmiş fakat göstergeler kararsız.
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...570784f2b0.png
bist 100 satışa dönmüş. hisse fonları için bu grafik
Herkese iyi geceler.
İyi geceler.
https://www.youtube.com/watch?v=UYCwB-pOb_g
Bes portföy 3 Mayıs 2017. %30 dolar %30 altın %40 likit fona geçtim
F3311 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hayırlı olsun Sn BOOTES.
Teşekkürler bakalım hangi taraf düşerse kalan %40 oraya yatıracağım veya çok düşerse hisse fonuna
Bugün itibariyle avivasadan otomatik bes başladı. Bes hakkında yorumlara bakınca herkes şikayetçi. Özellikle giriş aidatı konusunda(iptal işlemi yapıldığında yapılan kesintiler vs). Cayma hakkımı kullanma konusunda kararsızım. Otomatik bes de fon seçimi yapabiliyormuyuz? Şu an için sadece standart fon var ve faizli - faizsiz olarak seçim yapabiliyoruz. Onun dışında seçim şansımız yok. Arkadaşlar karar verme konusunda yardımcı olabilirmisiniz? En azından devam edersem faydası olurmu yoksa boşamı kürek çekmiş olurum?
2 aylık cayma süresi sonrasında başlangıç fonundan çıkmak isteyene Risk Profili Anketi yapılarak diğer fon seçenekleri önerilecek. 1 Temmuz 2017 tarihine kadar çalışan istese de başlangıç fonundan çıkamayacak.
Başlangıç fonunda katılımcının faizli ve faizsiz olmak üzere iki tercihi olacak. Faizli fonun yüzde 60'ı mevduatta, diğer kalan en az yüzde 20'lik kısım maksimum 180 vadeli DİBS, mevduat ve DİBS'ten kalan kısım ise ters repoda değerlendirilecek. Katılma hesaplarındaysa minimum 31 gün vade bağlanması gerekliliği bulunuyor.
1 sene boyunca başlangıç fonunda kalan katılımcı risk-getiri profiline göre herhangi bir tercih yapmazsa direkt olarak standart fona geçilecek. Standart fon, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sunulmaya başlanacak.
http://www.businessht.com.tr/guncel/...ilari-netlesti
Sorunuzu görmedim, kusura bakmayın...Öneri demiyelim, kendi yaptıklarımdan bahsedebilirim.
150 tl üzerinden %30 azalan gram altın pozu, geri koymak için ideal seviyedeyiz....yaklaşık %7-8 lik düzeltme oldu...buradan tekrar pozu full leyim, %100 gram altın ile devam etmeyi uygun görüyorum.
Neden hala altın konusunda pozitifim, (Yok Kore gerginliği, yok fransa da le pen gelirse korkusu vs..Bunlar hikayedir ve sadece kısa süreli aşağı-yukarı etkisi olur fiyatlarda, bunları bir tarafa bırakıyorum).
i-) Tüm dünya parasının değerini düşük tutmaya çalışıyor, abd de usd nin değerinden rahatsız, bu durumda yatırımcılar içib alternatif değer saklama aracı altın ön plana çıkıyor.
ii-) bitcoin gibi elektronik paralar kısa vadede altına alternatif görülebilir...kaldı ki,kısa sürede birtcoin %50 ye yakın artışla ciddi yatırımcı çekti...kolay transfer edilebilmesi, yasa dışı alış verişte kullanılabilmesi gibi avantajları var...ancak orta ve uzun vadede bu artışın altına da olumlu etki yapması muhtemel, sonuçta elektronik paranın da alternatifi sadece değerli metaller....başta da altın geliyor.
iii-) tüm dünyada büyüme için tepe noktalar görüldü gibi, abd ve avrupa artık beklenenden daha az büyüyecek gibi gözüküyor...bu duurmda enflasyon korkuları ve faiz artışları endişeleri azalacaktır...bu da altına olumlu yansıyacaktır.
iv-) global piyasalarda hisse senedi ve altın trend olarak genelde ters hareket eder...kısa ve orta vade için geçerlidir bu durum...global hisse piyasalarının mayıs-haziran ayında ciddi bir düşüş trendine girmesini bekliyorum...bu gerçekleşirse altın önemli bir yatırım alternatifi olacaktır...sonuçta hisseler ralli yaparken, fon yöneticileri de altından ziyade hisse yatırımını tercih ediyorlar...son dönemlerde altında yaşanan düşüşlerin bir sebebi de bu global ralli.
Sonuç olarak, bu geri çekilmeyi gram altında poz arttırmak için fırsat olarak görüyorum...dolartl de ciddi geri çekildi ve 3,5 ların altı çok zor...sene sonuna kadar dolartl nin 4 tl ye kadar, onsaltın ın da 1400 lere gelebileceğini düşünürsek...gram altında 140 lardan 170-180 aralığına kadar hareket beklentim devam ediyor (ons ve dolartl aynı anda tepe yapmayabilir, bu durumda gramaltın ın getirisi biraz daha az kalabilir.)
Arkadaşlar fonlar konusunda acemiyim birkaç sorum var,çok cahilce gelebilir,lütfen kusura bakmayın:
*Bes fonlarını çalıştığım her 2 aracı kuruluş fon alımlarında göremiyorum.Bunları nereden ve nasıl alabilirim.
*Yatırım fonlarının günlük verilerini metastock formatında çekebileceğim ücretli bi yer var mı?
Dokuz yıldır bireysel emeklilik ödemesi yapıyorum, dün sigorta şirketini aradım, aylık ödemeleri 380₺, birikimim 32155₺ olmuş, sistemde 10 yılı doldurunca devlet katkı payının %35'ini hakedecekmişim. 56 yaşına kadar beklersem tamamını alırmışım, bu arada yaşım 49, yanin5 sene 6bin ₺ için tüm paramı sistemde bırakacakmışım, şimdi ayrılırsam 5600 ₺ kesinti olacak. Yani kısacası BES sadece zorunlu kumbara gibi, devlet katkısı, milleti aldatmaca, ne yapayım hafta sonu düşüneyim diye kapattım telefonu.
Bes fonlarını normal fon alır gibi alamaz ve göremezsin bes e üye olman lazım
Çalıştığın kurumun bes i varsa. İnterneten bes fon yönetmeliğini incele
Ödeme yapmak istemiyorsan 10 yıl dolunca ödemeleri dondur. Beste olan miktarı kötü zamanlar da döziv altın vb fonlarda iyi zamanlarda endeks 77.000 ve kriz zamanı 55.000 veya 2-1.7-1.5. Cente geldiği zaman hisse fonuna koy. 5 sene sonra pişman olmazsın
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Besde bileşik getiri olmadığı için kaç yıl biriktirirsem biriktireyim sadece %25 kazanacağım. İki sene vadeliye koysam zaten %25 kazanırım. Bunun mantığını çözemedim. Fon yönetimi yaparak kazanç elde etmek kolay bir iştir, standartları bellidir diyorsanız onu bilemem. Fon değişikliği yaparak kazanç sağlamanın mantığını kısaca anlatabilirseniz sevinirim. Yani dolar düştüğünde döviz fonuna, altın düştüğünde altın fonuna ya da bist düştüğünde hisse fonuna geçip beklemekmi lazım?
6 tane hak var. Yeni yönetmelik çıkarken heryere yazdık bu hak 12 olsun diye ama değiştirmediler. Ben dolar 2.80 e düştüğünde 1. Kamu dış borçlanma araçları dolar fonuna geçtim. Bu tür fonlarda eurobond ve dolar fiyatları önemli. Eurobond faizleri %6 civarı. Dolar 3.94 lerim gördü 3.80 lere indi. Likit fona geçtim. Geçenlerde bir kısmını dolar ve altın fonu yaptım. Ben %25 devlet katkısını dikkate almıyorum. Enflasyon +4 puan kazanç hedeflemişim. İlk 3yıl hiç bakmadım bono fonu idi. sonra baktım getiri %2.5 geçen yıldan bu yana takip ediyorum şuan %35 küsur. Ortalama %16 oldu yıllık getiri.
Yıl içerisinde geçişler yaparak beklentiye göre kazancını artırabilirsiniz.
Son sene (56 yaş dolduktan sonra) bankadan kredi çekerek 25 - 30 bin belki daha fazla ödeme yapıp %25 devlet katkısına hak kazanıp sistemden 56 yaşında emekli olarak çıkılsa.
Alınan toplu para ile de bankadan çekilen kredi ödense.??
Sayın Bootes ne diyorsunuz bu düşünceye.
2017 için yıllık max 18-19 bin liraya kadar devlet katkısı üst limiti var (12 aylık asgari ücrete eşit miktar)
Para bulunursa Allah derim. Çok güzel olur.
Tabii o 2023 de devlet katkısı oranı %15'e düşürülmezse.
2013 de başlamıştı ya + 10 = 2023 oluyor. Kademeli düşürme planları varda ortam berbat.
Tasarrufların artması için bu oranı kolay kolay indiremezler. Gelir vergisinde %20 dilime giriyor dandik memurlar bile. :(
Son seneden bir ay önce;
Nasıl anlatsam;
Atıyorum 2019 da 56 yaşına giriyorsunuz diyelim. BES süreniz de 10.yılını dolduruyor.
Süreyi bir sene daha geçirip 2019 senesinin Aralık Ayında 25.000 yatırıyorsunuz.
2020 yılının Ocak ayında da 30.000 daha ilave ediyorsunuz. Bu rakamlar yıllık asgari ücret tutarı kadar olmalı. :)
2020 yılının Mart ayında da emekliliğinizi istiyorsunuz. Tabii yatırılan yüklü EK ÖDEMElerin devlet katkısının hesaba geçmesinden sonra.
2019 Aralık ayının son günlerinde çektiğiniz Tüketici Kredisini de Mart 2020 de topluca kapatıyorsunuz. Fazlaca bir faiz ödemeden.
Kısaca BES,
45 yaşında ki kişilerin çocuklarının geleceğini garanti altına almak için güzel bir sistem.
Kendimizi kendimiz kurtarmamız gerekiyor.
Çok güzel bir plan. Devlet katkısının kalması veya kalkması otomatik Bes e bağlı otomatik Bes başarılı olursa zaten zorunlu olan birşeye neden destek versinler. Ama şuan istenilen düzeyde değil.
Son 1 aydir BES icinde bulundugum sirketteki finans danismanim surekli portfoy dagilimini guncelleyelim diye ariyor bende simdilik sorun yok memnumum diyorum zaten ikili gorusme teklifine karsilikta pek musait olamadigim icin olumsuz yanit veriyorum. .beni cokmu dusunuyorlar yoksa bir hinlikmi var akillarinda anlamiyorum...uzerine basa basa dolar ve altin alinabilecek en makul seviyede diye beni isliyor anlamadim gitti ....acaba bu sekilde israrci bir sekilde portfoy degisikligi yapilmasi icin surekli aranan yada teklif edilen varmi sn forumdaslar
yaşlanarak degil yaşayarak tecrübe kazanır insan...
Günaydın. Benim şubedeki telefonunu vermişti şimdi hiç açmıyor. İyi niyetli olabilir. Fakat her iki fon içinde kısa süreli ben geçtim %30 dolar %30altın. Altın için pişman oldum. Dolar tam zamanında geçmişim. Fakat yaz ayları var her ikisinde tekrar düşer altın hala düşüyor şuan hangi fondasınız ve kaç hakkınız var.
Hic degisim yapmadigimdan full hakkim duruyo %35borsa %35 dolar %30 eurobond seklinde dagilimi var ,esasen borsa olan kismi degistirmeyi dusunuyorum ama bukadar israrci birsekilde değiştirmem icin cabalamalarina takildim kaldim bayram degil seyran degil ...
Anladığım %35 hisse, %30 dolar eurobond, %35 euro eurobond. . Zaten %65 i döviz fonunda. Daha nasıl altın dolara geçelim diyor. Akıl vermek gibi olmasın ama %35 hisseyi likite geçip altın biraz daha düşünce altına geçilebilir veya likit te bekleyip endeks düşünce tekrar hisse fonuna girilebilir. Kuzey koreyi unutma savaş patlak verirse altın yükselir.
Simdi mesela toplamda 10.000 tl var portfy degisikligi oldugunda tum portfoy miktari diyelimki altin fonu alacagiz tamami 10000 altin fonuna yatırılıyor degilmi forumdaslar
Bes de katılımcı fonunu ve yüzdesini tamamen kendi istediği gibi seçiyor.
cümleten merhaba..ANADOLU hayattan BES hesabı açtım.YÖNETM GİDER KESİNTİSİ olarak her ay brüt asgari ücretin %8,5 ine tekabül eden miktar kesiliyor.bu da katkı payının %12 sine karşılık geliyor. müşteri hizmetlerini aradığımda kanunen haksız olduklarını , giriş aidatı + YGKesintisi toplamının zaten bu miktar kadar olduğunun söylediğimde sistemden erken çıkılması halinde bunun geçerli olacağını söylüyor. fakat bu şekilde ben hemen hemen her ay eksiye gidiyorum zaten. anadolu hayat hesabı olan arkadaşlardan yada diğer arkadaşlardan yardım rica edeicem. şimdiden teşekkürler..