Ev alma niyetinde olanlar için fiyatın düşmesi iyi Düştükçe az az biriktiriyoruz ama çok Uygun fiyata düşmesi de iyi değil, diyelim ki 3 tl ye düştü. Parası olan şak diye milyonluk sertifikayı alır evi ucuza kapatır.
Printable View
Ev alma niyetinde olanlar için fiyatın düşmesi iyi Düştükçe az az biriktiriyoruz ama çok Uygun fiyata düşmesi de iyi değil, diyelim ki 3 tl ye düştü. Parası olan şak diye milyonluk sertifikayı alır evi ucuza kapatır.
Sektörden biri olarak konuşuyorum. Bu evleri TOKİ evleri ile kıyaslayanlar hata eder. Emlak Konut projelerinde yağlı daire diye birşey yoktur. Parasını bastıran istediği daireyi alır. DMLKT Emlak Konut için küçük çaplı bir projedir. İstenirse proje 1 yıl içinde de bitirilebilir ve şahsi olarak 4 sene süreceğini de sanmıyorum. İstanbul'da, deprem bölgesinden uzak ve Çam Sakura'ya, İstanbul Havalimanına, Tem Otoyoluna bu kadar yakın bir Emlak Konut projesinin satılamayan dairesi de kalmaz. Daireyi hiç görmeden satın alacak binlerce kişi bulunur.
Bu işin hesabını bilenler 150 m2 3+1 dairenin arsasız maliyeti nedir?
Eşim mimar hocam, istanbul için konuşuyorum..500 konutluk bir yerde 850 bin tl civarı ama m2 düşük..150 de 1 olsun taş çatlasa..
Saol bilgi için. Başka bir yerde görmemiştim bu bilgiyi.
O zaman sertifikayı satmasan bile, yani elinde kalsa bile son günlerde panik satışına gerek yok demektir.
Geriye tek önemli şey kalıyor. Dairelerin gerçek değerini belirlemek ve ona göre alım stratejisi oluşturmak.
İstanbul emlak piyasasını bilmeyen biri olarak, Sarı siteden baktığımda Başakşehirde 2+1 ara kat dairelerin 3 milyon ile 10 milyon TL arasında değişen geniş bir skalada yer aldığını görüyorum.
Yuvarlak hesap 1 milyon sertifikanın arakat 2+1 daireye denk geldiğini düşünürsek buna doğru fiyat belirleyen ve o noktadan alım yapan kişi en kötü ihtimalle 3 yıl zaman kaybeder ama para kaybetmez diye düşünüyorum.
Sertifikaları düzenli toplayanlar olursa sayısı sınırlı olduğu için fiyat sürekli yukarı gitmeye eğilimli olabilir.
Yani sertifika için aşağısı için bir limit var, onun altına düşse bile 3 yıl sonra bu fiyat realize olacak.
Fakat yukarısı için limit üstünde oluşacak heyecana bağlı olacak diye düşünüyorum.
ilçe sınırlarını katakulli ile büyütüp basaksehir dediler ama basaksehirle alakası olmayan bir bölgede...
bütün mahalli hizmetleri sultangaziden alınacak. twitterda resim gördüm onu atayım...
dolmusu sultangazi tramvayı sultangazi tüm toplu tasımalar sultangazi ismiyle olacak...
ordaki daireleri arastırsan daha iyi olur...
aralarında sadece üst gecit var... :)
https://i.hizliresim.com/rub37ju.jpg
Yanlış anladınız. TOKİ'de yağlı daire vardır demiyorum. TOKİ'de evlerin içinin malzeme kalitesi düşüktür, ses yalıtımları yoktur. Oturmaya başladıktan 3 sene sonra mutfak dolapları dökülür ve TOKİ'ler şehir dışına, kervan geçmez yerlere yapılır. TOKİ'lerde sosyal donatı alanları, havuzlar hatta güvenlik bile bulunmaz.
Emlak Konut projeleri orta ve üst gelire yöneliktir. Evlerin içinin malzeme kalitesi yüksektir. Sosyal donatı alanları bulunur. Peyzaja vs. önem verilir. Projeler de genellikle şehir merkezlerine yapılır.
35 yıldır bölgede oturuyorum. Orada Sultangazi tramvayı da durağı da otobüsü de çalışmaz. Güneyinde TEM otoyolunun kesiştiği yerde Metris Metro İstasyonu vardır. Bu istasyon aktarma durağıdır. Topkapı, Edirnekapı, Mecidiyeköy, İstanbul Havalimanı metrolarına aktarma sağlanabilir. Tahminim hem İETT buraya ring sefer koyar hem de ayrı bir minibus hattı oluşturulur. Bu minibüs ve otobüs hatları da en fazla Sultangazi kıyısından geçer. Ayrıca güneyde ikinici bir alternatif olarak Mall Of İstanbul'a da ring sefer eklenebilir.
Bu kadar yazmışken az daha anlatayım. Sultangazi ile kendisini ayıran Atatürk Bulvarı vardır. Bulvarın Damla Kent tarafında zaten hali hazırda duvar var ve yaya girişine kapalı. Muhtemelen proje bitince o duvarlar kalmaya ve dışarısı ile içerisini ayrımaya devam edecek. Yani yolun Sultangazi tarafında plansız yükselmiş, daracık sokakların bulunduğu Sultangazi olurken diğer yanında geniş bahçeleri ve ferah alanları ile Sultangazi'den bariz ayrılmış bir Başakşehir semti olacak.
Bahsettiğim mevzunun bir benzerini Şişli Feriköy'de görebilirsiniz. Feriköy'de Kasımpaşa Bulvarının üstünde kalan kısımda 100 katlı gködelenler varken hemen karşısında 3-4 katlı evlerin olduğu daracık sokaklar vardır. Şimdi siz arada sadece bir yol var deyip rezidanstaki daire ile daracık sokaktaki daireyi aynı fiyatlayabilir misiniz?
Bu topiclerde yazdığın en yanlış şeyleri burada yazmışsın. Karşında bu işi yapan kim devlet. Bir evin değeri 6 günde % 12 düşer mi? O zaman bu değerleme yanlış bu işi yapanlar işini düzgün yapmamış. Kaldı ki bu piar projen bu işin bu şekilde olmasına sebep olanlar bana göre tam bir m.ldır. Ben hisse alanların yerinde olsam cimeri ve KGK umunu şikayetlere boğardım.Bu şekliyle devlet vatandaşını kazıklamış oldu.Fiyat eğer düşecekti ek satışı yapmayacaktı o zaman.Bende sana şimdi soruyorum ne farkı kaldı devletin A1-Bulls-Teradan? Devlet Spekülatör mü? Sosyal medyadaki sol tandans ekonomi çevresine muazzam bir malzeme verdi.Şimdi bir sonraki sertifikaya müşteriyi nasıl bulacaksın? Geçen bir ortamdayım bu işlerle ilgili devletin üst kademelerinde bir vatandaş bu olayı ballandıra ballandıra anlatıyor 3 cümle söyledim konuşmaya devam edemedi.Bana da acayip kızdılar.Alışmışlar onlarda herkesi yaftalayıp geçmeye. Sonra ortam sakinleşince yanıma geldi sordu necisin ne iş yaparsın bende anlattım buradaki yazdıklarımın daha genişletilmiş bir özetini.Sosyal medyadan da bazı gömme yazılarını okuttum. En sonunda da İPKB den üst düzey bir isim verdim kendisi abimiz sayılır diye ben tanıyorum dedi.Sonra sormuş beni senin yeğen bizim karizmayı çizdirdi diye anlatmış.
7,59 a halka arz yapıp 3 olacaksa bu fiyat bence çok yanlış düşünüyorsun kusurabakma. Bu işin bu şekliyle olmasına sebep her kim varsa Hakkari de güzel bir memleketimiz..... Bana göre kapasiteleri ile hak ettikleri yerde orası.
Evet halka arz değerlenmesini yanlış yapmışlar ve yüzde 12 düştü, bu şekilde 1 değerlemeyi kim nasıl yaptı bilmiyorum ama bence hiç hoş bir durum değil, tamamen halka arza katılanlar keriz yerine konuldu.
Devlet her zaman vatandaşın yanında olması gerekir. Düzgün hesap yapılarak halka arz değerlendirme fiyatı 7.59 değilde 6.85 olmuş olsaydı bu durum oluşmazdı.
Fiyatı şişirip halka arz etmek, suç sayılmalı bence
Merak etme 6.85 den de arz olsaydı yüzde on iki düşerdi.
Asıl sorulması gereken soru kim, neden 7,59 dan aldığı hisseyi üç gün sonra yüzde on iki aşağıdan satar?
Bir süre geçse, inşaatlar planlandığı gibi yürümese, hadi vatandaş korktu bu iş kötüye gidiyor en azından elimizdekini kurtaralım diye zararına satıyor desek.
Size tavsiyem algoritmalar robotların olduğu bir piyasada kendinize çok dikkat etmeniz. Zira siyahla karaladığım yazıyı yazanın işi kendisini geliştirmez ise bu piyasada çok zor. Aklı bilgisi bu işlerde yeteneği ve gücü olan herkes bunu yapabilir çok zor bir şey değil. Hemde üstüne para kazanabilir. O siyah ile karaladığım yerdeki gibi piyasa yaklaşımları tarih oldu.Bir dost.
Sen devletsen bunu yaptırtmayacaksın. Çünkü bu gayrımenkul sertifika arz işi bence borsa bile değil. Eğer bunu dolarizasyona alternatif haline getiremiyorlarsa bu işi yapanlar o koltuklarda oturmasın bana göre hiç gerekli değil. Burayı okuyan yetkililere sesleniyorum kim olduğunuz zerre umrumda değil bu kafayla devam ederseniz bu işin altında kalırsınız. Bekleyelim görelim.
Ah be abi insanlar çok şey yazınca kendini çok şey biliyorum zannedip, başkalarını da küçümsüyor.
Senin kadar bilme sekte, bildiğimiz bize yetiyor, fazlasında gözümüz yok.
Sen daha kanaatimce olayın ne olduğunu, benim de ne demek istediğimi de anlamamışsın.
5.000 konuta 726.000 kişi talip olmuş. Bu taliplilerin abartısız %95'i "Nasıl olsa biraz gider, satar çıkarız." mantığıyla hareket etmiştir. Bana göre şimdi hissede yaşanan, "Bir haftada yüzde 15 alır çıkarım"cılara bir operasyondur. Bu kişiler, gerçek talipli olmadıklarından ve kısa sürede vurkaç düşündüklerinden şimdi ahufigan etmektedirler. Gerçek şudur: Başlangıçta takdir edilen daire fiyatları uygunsa ki uygun diye başvurur bir talipli, sorun yok. Daha 4 yıl var. Çoğu kişi uzun süre beklemeyeceği için kol bacak kesip çıkacaktır. Hisse de konut değerlerine göre uygun bir fiyata gelecektir.
30 yılı aşkın 1998 den sonra mesleki olarak bu sektördeyim.Broker sertifikası teorik-pratik, ileri düzey eğitim belgesi.Sektörde bir aracı kurumda Gm olabilecek kadar yeterlilik olmasına rağmen uzun yıllardır kurumsal çalışmıyorum. Ah be güzel kardeşim be ;Sana tavsiyem benim ne yazmış olduğuma neden yazmış olduğuma kafa yorman.
DMLKT işini de borsa falan diye de sayma. Ben sana siyahla karaladığım yerde yazılan gibi bir düşüncede yazı yazacak olsaydım hiç yazmazdım. Burada yazarken hedeflediğimde burada yazanlar değil. Bu işin bu ülke için başarılı olması ve bir yatırım seçeneği haline gelmesi lazım. Bence başlangıç şekli külliyen yanlış olmuştur.
Emlak konut projelerinde çoğu kişi rant yaratmak için girer...
2020 pandemi çıktığında alıpta oturanların sayısı çok azdı...
Emlak konut projleriyle zengin olan tanıdıklarım var...
Bir yıl sonra ödemeli satışlar yapmışlardı hatırlarsanız pandemide...
Adamlar ceplerinden bir kuruş koymadan bir yıl sonra daireyi oluşan enflasyonla kaç para fazlasına satmışlardı...
Fakat o dönemlderde çıkan fiyatlar makuldu...Kaymagını emlak konutun kanını emen bir zümre yiyordu...
O kaymağı yedirmem dedi ve 3+1 daireye 300,000 dolar koydu...
Bu Türkiye şartlarında şu anda pahalı bölge olarak...
İlk alan tayfa emlak konuttan kar etmeye alıştıgı için yine öyle kaymak yeme derdine düştüler...
Baktılar kazın ayagı öyle değil satışa geçtiler...
Konut kendi fiyatında eminim dengelenecektir...
Fakat bu oturana kadar çalkantı sürer...
adamlar imana geldi herkesi ev sahibi yapacaklar:kahkah:
ufukta tam planladığımız gibi önce 6,5 sonra 6 yolculuğu var
paraları hazırlayın:oleyo:
1 ekimde temel atılıyormuş, o zaman talep yoğunlaşabilir pozitif abi sertifikanı kaptırma :kahkah:
şaka maka insanlar tepki göstermekte haklı
arz fiyatını ederi neyse o fiyattan sürmek lazım
halk yatırımı aradım dedim böyle böyle 1 milyarlık sertifika aldıklarını
küçük yatırımcının sattığını söyledi
demek ki insanlar pahalı olduğunu düşünüyor
ama zamanı gelecek kimse sertifikasını satmayacak
almak isteyen 10-12 liralardan alabilecek:oleyo::evil:
Ek 30568
6.50 döner diye düşnüyorum
Maşallah bugün de gümbür gümbür :kahkah:
kendi adıma sıkıntı görmüyorum ama
halka arza bir dahakine müşteri bulamazlar
güven kayboldu
sertifika olayında gerçek değer belirlenip o fiyatın çok altına inmemesi gerekirdi
malesef bu resmen dolandırıcılık
hemde devlet eliyle
sonraki alım noktalarım 6,5-6-5,7-5,5
başkada bir şey demiyorum
7,59--------6,57
10 günde 102 kademe yaklaşık %14 düşüş...
bunun tahtacısına bakarak bizim tahtacı ne mübarekmiş diyorum...
Bu fiyatlarin cok pahali oldugu cok yazilip cizildi. An itibariyle halka arz fiyatinin %15 altinda islem goruyor. Halka arzdan girmeyip su an giren bir kisi %15 daha ucuza almis olacak. Bana gore halen pahali bu fiyatlar. İste boyle g.tten uydurma ekspertiz raporlari yaptirmanin sonuclari.
DMLKTG günlük, Halk Yatırım Fiyat İstikrarı kapsamında alışlar yapsa da Hisse düşüşüne devam ediyor, dipsiz kuyu misali, bu Halka Irza katılmadım, iyi de yapmışım başıma ağrı almış olurdum! Belli oldu herkesi Ev Sahibi yapacaklar ya da Kol Kesilecek!
Ama söz bu Mendeburu 3.5 tl fiyata gelince alacağım, gelmezse de kendi bilir! :kahkah:
https://i.hizliresim.com/b6hc77r.PNG
Ederine geliyor işte yavaş yavaş. Zaten pahalı olduğu herkes tarafından biliniyordu. Arza girenlerin yüzde 90 vur kaç için girdi elinde patladı. Ev almak için girenlerde sadece ilk alımlarını pahalı yapmış oldular. 5 tl altında alımlar artacaktır diye düşünüyorum.
Bunlar zorla daire sahibi yapacaklar bizi anlaşılan.
Kapanışta ne var ne yok 6.55 den 6.67 ye kadar silmiş süpürmüş,berkimcans abi bi ara uğradığında pasta ikram et,bakalım kim silip süpürmüş
Pasta çilekli olsun lütfen :kahkah:
Ucuza ev sahibi olma hayali bugün bitmiş olabilür, ücbucuk dedin yaktın bizi, ne güzel düşüyordu