Bu topikteki 55 ve 56 nolu iletilerde bir çalışma yapmıştım. Belki sorunuza cevap olur.....
Printable View
FORMÜL BUFFET’a KARŞI ..
Eğer formül ile Buffet’ın yıllar içindeki getirisini karşılaştırma imkanım olsaydı ne iyi olurdu. Getirilerin karşılaştırılması öncelikle yöntem konusunda ipuçları verebilirdi. Bir bakalım : “ Buffet’ın portföyünün %75’ini 5 hisse oluşturur. Ayrıca hisselerini seçerken dönemine göre yöntemini değiştirir; bir dönem değer hisseleri ararken, bir süre sonra F/K oranına göre hisse seçebilir”. Bu nedenle yöntemi “formülden daha çok sanat’tır”; bu durum başkalarının uygulaması için temel zorluğu oluşturur… Formül yatırımı ise basit : temettü verimi en yüksek ilk 10 hisseyi al ve bunu 3 ayda bir tekrarla.
Diğer bir durum ise yatırım araştırması için ayrılan süre ile ilgili. Buffet tüm zamanını hisse analizine ayırabilen birisi fakat özellikle günümüzde çoğu yatırımcı için tüm zamanını hisse analizine ayırmak bir fanteziden ibaret. Bir profesyonel olarak Buffet hangi kaynaklara ve bilgilere dikkat etmesi gerektiğini çok iyi bilirken bunu özellikle de eğitimi ekonomi olmayan sıradan yatırımcıdan beklemek imkansız olmasa da çok zor. Bu durumda FORMÜL YATIRIMI bir alternatif olabilir; eğer getiriler arasında ki fark çok değilse bir yatırımcının Buffet kadar iyi analiz yapabilmek için çok fazla zaman ayırmasına, birçok kaynağı taramasına gerek kalmaz..
Farzedelim ki ben bu bilgilerimle 1970 Omahasında gezinirken Buffet ile karşılaşıyorum. Kendisi o sıralar arkadaşlarından topladığı yaklaşık olarak 1.100.000 doları 13 yılda 25 milyon dolar yapmış biri olmasına rağmen pek tanınmıyor. Ben tabii ki hemen tanıyorum, çünkü benim o tarihte orada olma sebebim onunla konuşmak… Yanına gidip kendimi tanıtıyorum, durumumu anlatıyorum. Hiç şaşkınlık göstermiyor, beni bir kafeye davet ediyor. Sıcak neskafemi içerken muhabbet yatırım konusuna geliyor (işi hikayeye döküp uzatmayayım…). Buffet’a formülümden bahsediyorum, “Ne diyorsunuz, kazanma şansım var mı sizce” diye soruyorum, yüzü değişiyor; yöntem aklına yatmamış belli ki. Ben hemen atılıyorum: “ Bir yarışma yapalım o zaman. 1971 yılında başlayacak 1996 yılına kadar sürecek bu yarışmada siz serbestsiniz, istediğiniz yöntemle, istediğiniz kadar hisseyi, istediğiniz zamanda alıp satabilirsiniz. Ben sistemimi sadece DOW 30 hisselerinde sınırlı tutacağım ve yılbaşında oluşturduğum portföyü tam 1 yıl boyunca elimde tutacağım. 1997’de sonuçları değerlendirmek için sizi tekrar ziyaret edeceğim” diyerek elini sıkıp yanından ayrılıyorum.
devamı için...
https://www.temelanaliz3.com/
Yaklaşık 1 haftadır
http://queenstocks.com üzerinden
geçmişe doğru denemeler yapıyorum
2005denGÜNÜMÜZE
En yüksek ulaştığım değer
100.000%
https://pbs.twimg.com/media/DHBUkZZWAAAVBxB.jpg
Her iki taramada da (queenstocks ve matriks)
temettü verimliğini ön plana alıyoruz
Temettü Verimliliği Büyükten Küçüğe doğru.
https://pbs.twimg.com/media/DHBWkZjXgAA9-R8.jpg
Formül getirilerine bakarken gözardı edilmemesi en önemli faktör "uygulanabilirlik" dir :Bizim piyasamızda formülün seçtiği Hangi hisse olursa olsun örneğin 1 milyon lirayı hisse fiyatını arttırmadan hisse alımında kullanmak beceri gerektirir. Alım için kullanılan para bir yerden sonra hissenin fiyatının artma nedeni olacaktır. Bu da kağıt üzerindeki muhteşem getirilerin gerçek piyasa şartlarında daha sınırlı kalmasına yol açacaktır.
Bu sorunu aşmak için şu yöntemler kullanılabilir :
1- Formülü uygulamaya BİST TÜM'de başlanır, toplam paranız arttığında BİST 100, BİST 50 gibi derinlikli hisselere geçilebilir.
2- Paranız daha da arttığında portföydeki hisse adedi arttırılarak yatırıma devam edilebilir.
FORMÜLE KARŞI BUFFET-2
Şimdi Bir düşünelim : Temel analizi BUFFET KADAR İYİ yapmam mümkün mü? Hisse değerleme bir yere kadar matematik ama bir yerden sonrası “SANAT”. Çünkü bu iş sadece matematikle olsaydı öncelikle Ekonomi profesörleri zengin olurdu.
Bu yazdıklarımla ilgili 2 yatırımcıdan bahsedeceğim :
Bunlardan birisi BUFFET’ı kendine örnek almış; kendinden dinleyelim :
devamı için.....
https://www.temelanaliz3.com/
http://www.formulanaliz.com/
Investor programi bu ayin sonuna kadar %30 indirimli. Aylik 49 senelik 500
Bence bu tür yatırımlarda en büyük espri şu: Piyasada kalmak...Yani hep diyoruz ya, uzun vadeli yükselişi yakalayıp, hisseye binip tepede bırakalım..Ha işte o hiçbir zaman olmayacak ama bu tür yöntemler kullanılırsa zaten mecburen büyük yükselişlerde piyasada olacaksın, hep hissede olduğundan dolayı ve kar rakamı da uçuk seviyelere gelecek...Bence zekice tasarlanmış bir durum bu..Daha önceki temettü yatırımlarında genelde hisse ağırlık arttır ve azalt yöntemleri popülerdi...Temettü verimi, FK gibi durumlar göz önüne alınırdı ve listeler genelde belli başlı hisselerden oluşurdu..Sn drizm başka bişey anlatıyor...3 aylık dönemde hangisi iyiyse onu alırım diyor...Yani %100 hisse senedinde olup %100 bağımsız kalmak kulağa hoş geliyor..Kendi adıma sizi tebrik ediyorum..
Tabi ben sadece TV ile yatırım yapmayı doğru bulmuyorum, bu da benim tarzım...Yine kişisel müdahaleden uzak bir algoritmayı daha anlamlı buluyorumrum kendimce...Ama TV olamzsa olmaz bir kriter olacak tabi. Yani TV, aktif karlılığı, özsermaye karlılığı gibi..vs oranlara eşit ağırlık vererek oluşturulacak portfoyün daha sağlıklı olacağını düşünüyorum..Tabi program elimde olmadığı için bunu test edemiyorum şimdilik...Ama demek istediğim şu: 5 tane rasyo belirleyip her rasyoya eşit şekilde puan verip ortaya çıkacak portfoyün durumu da önemli bence..
Bir de tabi sadece rasyo ve oranlarla portföy oluşturmak için Sn drizm'e katılmadığım bir durum var...Bilanço tarihleri bu portfoyü tamamen değiştirir. Örneğin şu anda olduğu gibi bilanço açıklama dönemindeyseniz oluşturacağınız portföyün bir kısmı eski bilançoya, bir kısmı da yeni bilançoya göre olacaktır ve bu bence sağlıklı değil...Burada standardizasyon açısından bilanço açıklanma tarihi bittiği gün başlanabilir.Fakat bence daha mantıklı olanı bilanço açıklanma tarihinden 1 hafta önce portföy oluşturmaktır..Çünkü bilanço açıklandıktan sonra hisse fiyatları çok değişebiliyor....Söylediğim gibi 5 farklı rasyo ve orana eşit miktarda sayısal değer atayarak bir önceki bilançoyla işlem yapmak da uygulanabilecek bir yöntemdir..
Bir diğer konu da teknik analiz yöntemlerinden yardım almak...Fakat bu çok basit olmalı ve yine kişisel müdahaleden uzak olmalıdır..Çünkü 3 ayda 1, kişi portfoye bir miktar daha koymak isteyebilir...Yani 10 bin Tl ile başlamıştır ama 1000 TL daha sokmak istiyırdur sisteme..Peki hangi durumda bunu yapsın, hangi durumda bu ek parayı koymasın..? Şöyle yapılabilir, endeks grafiği üzerine 2 tane MAV atılır...Portföy 3 ayda 1 değişecekse bu orta vadeli bir değer olmalı...Örneğin 20-50 üssel MAV gibi...Eğer 20>50 durumunda ise portföye ek yapılabilsin, aksi durumda ana para ile devam etsin gibi...Burada önemli olan sisteme müdahale etmemek ve MAV değerleri ne söylüyorsa onu yapmak..
Tabi elimde program olmadığı için bunları test edemiyorum..Sadece fikir..
Sn drizm'e tekrar teşekkür ediyorum..
Sayın TomBombadillo ;
yapıcı eleştirileriniz için teşekkür ederim...Aşağıda verdiğim linklerdeki yazıları, zahmet olmazsa, okur musunuz? Eksik kalan yerleri sonra tamamlayayım....
https://www.temelanaliz3.com/single-...B1lsamas%C4%B1
https://www.temelanaliz3.com/single-...C3%BCkemmel-mi
Zahmet olmazsa bir de aşağıdaki linkteki yazıya bakar mısınız ? Siz yazdıktan sonra bazı eklemeler yaptım, okunmaya hazır hale getirdim.
https://www.temelanaliz3.com/single-...%C3%B6nemli-mi
Şimdi eksik kalan 1-2 noktayı da tamamlayayım :
Eğer formül diyelim ki özvarlık karlılığını dikkate alarak hazırlansaydı, ki verdiğim linklerin bulunduğu bloğumun ana sayfasına bakarsanız 1997’de bu konuda ilk Türkçe yayının sayfasında bahsedilen sihirli formül özvarlık karlılığını temel almıştır, formülün uygulama kurallarından biri “tüm bilançolar gelinceye kadar bekle” olacaktı. Fakat bu durum sistemi uygulayan herkes bilançoların gelmesinin ardından hisse almaya kalkışacağından fiyatlarda artış yönünde “bir anomali” oluşturma riski taşıyacaktı. TV formülünde böyle bir riskin olasılığı düşüktür, zira formülü herhangi bir gün uygulamaya başlayabilir. Bu sayede sistemi kullananların birikerek “fiyat anomalisi” oluşturma riski çok düşüktür.
Sisteme para koyma kuralları aslında çok nettir :
1- Temettü alırsanız temettü hesabınıza yattığı günün kapanış fiyatına yakın bir fiyatta, temettüyü veren hisseden alacaksınız.
2- Yeni birikiminizi ekleyecekseniz içinde bulunduğunuz yatırım döneminin bitmesini bekleyecek ve yeni hisselerinizi alırken paranızı portföyünüze dahil edeceksiniz. Basit ama etkili yöntem…
Amacım insanları borsa ekranından uzak tutmak. Bu nedenle basit te olsa teknik analize hiç yer vermedim. Aslında insanların kendi portföylerini nasıl yönettiklerini zerre kadar umursamıyorum. Ben “çocuklarının geleceği için yatırım yapmayı düşünenler için” tüm bu yazıları yazıyorum. Amacım “3 ayda 1 30 dakikalarını ayırarak” şimdi ayıracakları örneğin 10.000 lirayla çocukları büyüyünce hatırı sayılır bir servet sahibi olarak hayata başlamalarını sağlamak. Bunu yapabilecekleri formülü anlatmak. Bunu yapmayı düşünerek bir yol arayanlara basit ama oldukça etkili bir yöntem sunmak. O gün geldiğinde yatırdıkları paranın ulaştığı miktarı gördüklerinde umarım parayı çocuklarına vermekte tereddüt etmezler.
Katkılarınız için tekrar teşekkür ederim.
filtrede başka oranda var
sıralama Temettü verimliliği ilk 5 e giren
son bilançolardan sonra
https://twitter.com/mehmetakifozen/s...19107610931200
bir de temel taramalar için çoğu hisseyi çıkardım matriks de(c-d grupları,gyo,yo,banka sigorta vs)
http://www.formulanaliz.com/
Yazılarımın toplu olarak kalması ve istendiğinde toplu ve sıralı okunması amacıyla bu siteye ekliyorum. Zamanla yeniden okudukça eklemeler çıkarmalar yapacağım sanıyorum, çünkü bilgi her geçen gün artıyor. Yazdıklarımız çok çabuk "eskiyor".
Yukarıdaki siteye birkaç yazı ekledim. Eğer okursanız sorularınızı, eleştirilerinizi, önerilerinizi buradan yazabilirsiniz....
Önce 1. sorunuza yanıt vereyim :
Queenstocks programının altyapısı FİNNET tarafından sağlanıyor, programın "DÖNEM SEÇİMİ" kısmında "yayınlanma dönemine göre" seçerseniz 1980 lere kadar test etmeniz mümkün, ama sonuçlar çooook uçuk rakamlar çıkıyor. Bir yerlerde bahsetmiştim " bir veri setinin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar üretebilmesi için en az 36 veri içermesi gerekir". Herhalde-benim görüşüm- en çok kullanılan 3 aylık form olduğundan veri setini bu şekilde sınırlamış olabilirler diye düşünüyorum. Ben 2000 yılında yapılmış testler biliyorum. Fakat programın asıl kullanıcısı olan kurumsal portföy yönetenler verilerin daha fazlasını isteselerdi program bunu sağlardı herhalde...
Örneğin burada yazdığım formülü 1980 den başlattığımda % 3,724,051,665,509,22 gibi bir sayı çıktı...
Bu arada.... Ben Queenstocks "pazarlayıcısı" falan değilim, eğer aklınızdaki buysa.. bende herkes gibi programı parasını vererek alıp kullanıyorum.
2. sorunuzun cevabı ise birazdan.......
bir kampanya daha yapmışlar
https://www.finnet.com.tr/FinnetStor...ampanyalarimiz
Şimdi 2. sorunuzun yanıtını vereyim :
Çocuğu için mesela gerektiğinde böbreğini vermeyecek var mıdır aramızda? Ya da sağ kolunu? Peki şimdiden çocuğunun geleceği için endişelenmeyen ? Geleceği iyi olsun, iyi bir meslek sahibi olsun diye imkanı olduğunda özveriden kaçınmayan, özel okula, özel üniversiteye göndermeyecek olan var mıdır? Mesela “çocukları için” gerekli olmasaydı acaba kaç kişi çalışma hayatının sıkıntılarına katlanmaya devam ederdi ?
Bir gün baldızımın aldığı evi dolaşırken komşusu çıkageldi. Çocukları olmuyormuş. Ben hemen lafa girdim “ biz” dedim “sizin bu eve verdiğiniz parayla ancak bir çocuk yetiştirebildik”. “Keşke çocuğumuz olsaydı da evi alamasaydık” dedi.
Peki bu kadar değer verdiğimiz çocuklarımız için daha basit bir fedakarlık yapsak mesela böbreklerimiz, sağ kolumuz da bizde kalsa ? Ona iphone 7 plus alacağımıza 5000 lira koyarak bu programla yatırım yapsak, geleceği için. Ya tutarsa ; 1.1 milyon lira az para mı? Çocuğunuzun geleceğini kurtarmaz mı? Ya da özel okula vereceğimiz paranın 1/3’ünü, bir seferlik, koysak? Yaşar Erdinç’in eğitiminde verdiği bir örnek vardı : “2000 yılında bir Audi alacağıma formülle yatırım yapsaydım, şimdi param 138 kat artmıştı, 26 audi alabilecektim”. 2000 yılında bu program yoktu, ama şimdi var. Görmezden mi gelelim? Yokmuş gibi mi yapalım?
Bakın ben “çocuklarınızın geleceği için” diye düşünerek bu satırları yazıyorum, çünkü konu çocukların anne-babaları ,(yani o, bu ya da siz), olsaydı hayatta tek satır yazmazdım. Bana ne ? Sizin, onun, bunun kazanıp kazanmaması beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Çok açık söylüyorum : Sizler bu “sistemi” U-Y-G-U-L-A-Y-A-M-A-Y-A-C-A-K-S-I-N-I-Z, bu kadar net (bu durum ayrı bir yazının konusu). Sadece siz (ya da o veya bu) da değil, ben bu formülü gazetelere tam sayfa ilan versem, televizyonlarda yayınlasam da kimse uygulayamayacak. Aslında size çok para kazanabileceğiniz bir formülü “asla uygulayamayacağınızı bilerek” veriyorum. Zaten şimdiye kadar gördüklerim de bu tezimi doğruluyor : Şu an’a kadar 2 kişi özelden program hakkında uygulamayla ilgili soru sordu; sanırım birisi kendi formülünü geliştirerek uygulamaya başladı, diğeri de tarih bekliyor (diye biliyorum), peki yazdıklarımı toplamda kaç kişi okudu?… Zaten dikkat ettiyseniz yazdıklarımın altına “ytd” ibaresini eklemeye bile gerek görmedim.
Ama “belki “dedim çocuklarının geleceği için en azından “gerçekten” bir şeyler yapmayı düşünenlere bir yol gösterebilir miyim? Belki, o da belki, birkaç çocuğun geleceğine katkım dokunur mu?
Zengin Baba Yoksul Baba kitabından bir anekdot ile durumu özetleyeyim :
"İleride çocuğunuza hangi cümleyi kuracaksınız :
“Çocuğum, sen(siz) vardın(ız) o nedenle zengin olamadım(k)”.
“Tabii ki zengin olacaktım, çünkü sen(siz) vardın(ız)”.. Ben kendi adıma önceden ilk cümleyi kuruyordum (yukarıda yazdım), fakat şimdi ikincisini…..
Belki çocuklara bir faydam dokunur diye yazdım gerçeği söylemek gerekirse……
Diğer bazı görüşlerim de aşağıdaki linkte :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/12/amacim-ne/
Ben basit bir şekilde 27.07 tarihli Isyatirim dan verleri exele indirerek bulduğum temettü verimliligi en yüksek 10 hisseyi kapanis fiyatindan portföy yaptim 3 ay sonraki sonucu bekliyorum. Portföy sanal onu söyleyeyim. (Aslinda borsanın bu düşüşü iyi bir başlangıç olabilir.)
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Takipteyim
SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Takipteyim hocam, çok merak ettim yönteminizi , uygulayabilirsem ben de denemek istiyorum bakalım.
http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarla...linca-1976658/
Ben de çevremde benzer işçi-çalışan örneklerini çok görmeye başladım...Anne-babaların bir şeyler yapmaları gerekli...
Herkes kisa vade vurgun kazanci pesinde kimse algoritmalarla yazilimlarla para kazanilabilecegine inanmiyor.
İnansada daha 6 ayda pes ediyor sabirsizlar bune ya 6 aydir fol yok yumurta yok dio birakiyor.
Sizin sistem icin ne denir henuz bilmiyoruz
Ancak ben benim taraftaki sistemcilere soyle diorum.
Bu isi 10 kisiden 9 u yapamaz
Sn Drizm,
İnvestor versiyonu bugün aldım, back test yapacak zamanım olmadı ama kafama takılan bişey var...
Siz programı anlatırken bilanço yayınlanma tarihine göre sekmesini seçiyorsunuz. Bu sekmede hesap dönemine göre sekmesini seçmeniz gerekmiyor mu ? Çünkü sizin yatırım önermenizde hisseye giriş için herhangi bir tarih olabilir demişsiniz fakat program back testi bilanço yayınlama tarihine göre yapıyor. Bu ikisi arasında yüzdesel farklar çıkar diye düşünüyorum. Yarın ikisini ayrı ayrı kıyaslayıp zamanım olursa buraya ekran görüntüsü koyarım
Ben queenstocks u kullandım doğrudur. ağustos 2010 ile 2016 arasında maksimum ne getirili strateji belirlediniz. ben aslında quenstocks un bana göre eksik yanlarını örtecek bir excel yazdım. porftöye 4 hisse 6 yılda 15 kat getiri.
nedir o eksik yan, queenstocks 3 ayda bir portföy güncelliyor fakat tam 3 ayda bir. tam bilanco dönemi sonrası al ve bilanco dönemi öncesi sat tarzı bi hesaplama yok. birde tam hatırlamıyorum ama pd/efk rasyosu queenstocks da yoktu sanırım... yada sharp net kar marjı var ama sharp efk yok. velhasıl temettü verimi f/k ya göre çok başarılı ama pd/dd sıralaması da temettü verimine göre başarılı. yaklaşık 3 ayımı queenstocks da denemeler yaparak geçirdim biliyorum.
Dediğiniz tarihler(ağustos 2010--2015 sonuna kadar) arasında denedim 1304%
https://i.hizliresim.com/BAjyzV.png
ağustos 2010--15.08.2016 arasında ise 1695%
5
3 ayda bir değiştiriyor
Sorunuz için çok teşekkür ederim. Gerçekten de aynı formülü sadece "yayınlanma dönemine göre" veya "hesap dönemine göre" seçmeniz getirilerde farklılık yaratıyor. Dikkatiniz için tebrikler...
Hesap dönemi seçtiğiniz zaman program hisse seçimi için 3.-6.-9-12. ayların son günlerinin kapanış fiyatlarını alıyor. Fakat sizin de bildiğiniz gibi örneğin 9 aylık bilanço 9. ayın son gününde yayınlanmıyor. gerçekte bilançoların "yayınlanma tarihleri" daha ileride.
Bu nedenle doğru olan ve gerçek sonuçları elde etmek için kullanılması gereken "yayınlanma tarihlerine göre" olmalıdır.
"Hesap dönemine göre" seçeneği daha çok 2005 öncesindeki sonuçları merak edenler için konmuş.
Eğer oluşturacağınız formülde örneğin aktif karlılık, özvarlık karlılığı, cari oran vb. oranlar olacaksa, verilerin en son bilanço dönemini içermesi bir zorunluluktur çünkü yeni bilanço = yeni hesaplanan oranlar demektir, bu nedenle hem "yayınlanma dönemine göre" seçmeli HEM DE tüm bilançolar geldikten SONRAKİ bir tarihte portföy başlangıç tarihi saptamalısınız.
Fakat eğer sadece TV kullanacaksanız, denediğinizde kendinizin de göreceğiniz gibi, tarih seçiminde serbestsiniz, "hesap dönemine göre" ya da "yayınlanma dönemine göre" seçmeniz sonucu değiştirmez.
İlginç ama neredeyse tüm testlerde hesap dönemine göre yapılan back test ler daha iyi sonuçlar veriyor.
Şu anki bilançolar geldikten sonra portföy yaparsak şöyle olacak: 3 ay sonra portföyü tekrar oluşturacağız ama o dönem tam bilanço açıklanma zamanına gelebilir..O yüzden ya tüm bilançoların açıklanmasını tekrar bekleyeceğiz ki bu sefer 3 ayda bir yapmamış olacağız işlemleri..Çünkü bilançolar bu kadar kesin tarihlerle gelmiyor..Kafam karıştı benim...
Ben TV, Cari oran ve Özsermaye karlılığı oranları ile en iyi sonuçları elde ediyorum....Sadece TV seçildiğinde sonuçlar yine buna yakın çıkıyor..Yine ilginç birşey, aktif karlılığı, net satış ve esas faaliyet karı gibi oranlar eklendikçe testlerin sonuçları kötüleşiyor...Biz temel analizde böyle öğrenmemiştik :)
kafa karıştıracak bir şey yok... Ben oğlumun doğum gününü başlangıç olarak alırım, sen en son bilanço açıklanma tarihini... Sonuçta ikimizde yılda 4 kez yatırım yaparız. Eğer "hesap dönemi"ne göre yatırım yapmaya karar verirsen o zaman 3-6-9-12. ayın son gününün kapanış fiyatına göre işlem yaparsın...
Ama uzun vadeli getirinin ne olacağı konusunda "yayınlanma dönemine göre" yaptığın işlemin sonucu gerçeğe daha yakın olur.
Sayın Serkan1980 ;
Topiğin 1. Sayfasında verdiğim formül söylediğiniz tarihler arasında % 983 getiri sağlamış, eğer hisse sayısını 5’e indirirsem getiri % 1272 oluyor. Yine aynı formülde “bazı değişiklikler” yaparsam getiri oranı, sizin verdiğiniz tarihler arasında olmak şartıyla, %2789’a ulaştı.
Dediğiniz oranlar (pd/efk,shapnkm/efk) eğer PROFFESIONAL versiyonu kullanıp kendiniz yazarsanız, queenstocksta var.
Sizin kullandığınız rasyoları bilmiyorum, bu nedenle “özvarlık karlılığı” ile 2 test yaptım :
İlk testte özvarlık karlılığı en iyi olanları TV’ne göre sıraladım, sizin belirttiğiniz tarihler arasında her 3 ayda bir kez 5 hisselik portföy oluşturduğumda getiri %1273 oldu.
İkinci olarak özvarlık karlılığı en iyi olanları bu kez pd/efk(yıllık) oranına göre sıraladım, diğer şartlar aynı kaldığında getiri %146 (yüzkırkaltı) olarak çıktı. Sizin programınızla elde ettiğiniz getiri hakkında kafam karıştı biraz. Eğer kullandığınız formülü verirseniz queenstockstaki durumunu test edebilirim.
(EFK(yıllık) =Esas faaliyet karının, geçen yılın aynı dönemine göre % artışını gösterir.)
“sıralama kriteri olarak pd/dd, temettü veriminden daha başarılı" demişsiniz, bununla ilgili queenstockta bir örnek bulamadım ne yazık ki.
Ben bu yöntemi “hiçbir şey bilmeyen, alım-satım zamanlaması yapamayacak kadar zamanı dar, hisselerini alıp 3 ay ekranını kapatabilecekler için” önerdim; ama teknik analiz bilenler hisseleri programa seçtirip, zamanlama konusunda teknik analiz de kullanabilirler. Ben kullanmam.
Benim verdiğim formülü 75 lirası olan herkes uygulayıp para kazanabilir; kaç kişide sizin gibi excelde program yazma bilgisi var? Ya da isteseler programınızı verir misiniz mesela? Hem verileri nereden bulacaklar? Eğer verileri matriks vb. programdan alıyorsanız yıllık 900 lira gibi bir maliyet de cabası….
Daha geniş bilgi için aşağıdaki yazılarıma bakabilirsiniz :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...i-yanilsamasi/
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...iplinin-onemi/
aslında ben kar atak hisselerini tespit etmek için özvarlık karlılığı en iyi olanları seçmiyorum kendi programımda.
şöyleki, çeyrek verilere göre en iyi özvarlık karlılığı olan ama yıllık bazda normal yada vasat özvarlık karlılığı olan şirketleri test ettim. bu tarz firmalar yeni yeni göze batan firmalar oluyor genellikle.
neyse pd/efk da kullandığım rasyo piyasa değeri/ kaydırılmış yıllık esas faaliyet karı dır. yani bir yıl oncesine göre artış yüzdesi değildir. yani benim kullandığım.
hatırladığım kadarı ile quuenstocs da pd/efk sıralama kriteri olarak yoktu. efk artışı ile ilgili seçenek var ama pd/efk tarzı hisseleri ucuzdan pahalıya sıralama yöntemi yoktu.
kısaca pd/efk dan kast ettiğim : piyasa değeri/ kaydırılmış yıllık faaliyet karı.
aslında ben kar atak hisselerini tespit etmek için özvarlık karlılığı en iyi olanları seçmiyorum kendi programımda.
şöyleki, çeyrek verilere göre en iyi özvarlık karlılığı olan ama yıllık bazda normal yada vasat özvarlık karlılığı olan şirketleri test ettim. bu tarz firmalar yeni yeni göze batan firmalar oluyor genellikle.
neyse pd/efk da kullandığım rasyo piyasa değeri/ kaydırılmış yıllık esas faaliyet karı dır. yani bir yıl oncesine göre artış yüzdesi değildir. yani benim kullandığım.
hatırladığım kadarı ile quuenstocs da pd/efk sıralama kriteri olarak yoktu. efk artışı ile ilgili seçenek var ama pd/efk tarzı hisseleri ucuzdan pahalıya sıralama yöntemi yoktu.
kısaca pd/efk dan kast ettiğim : piyasa değeri/ kaydırılmış yıllık faaliyet karı.
zaten bu rasyoya göre sıralam queenstocks da yok. belki pro versiyonunda vardır bilemiyorum. bende kendim yaptım.
birde bu stratejiyi veya benzerlerini paylaşmanız güzel,
bir kere böyle bir stratejiye sahip olup devamlı uygulamak yeter. sürekli queenstocks kullanmaya gerek yok aslında..