Bende TEB'den baktım.
40.000 TL beyan sınırı ve vergisiz olması açısından almayı düşünüyorum.
Aşağıdaki oranlar hakkında görüşü olan varmı
syg.
https://resmim.net/f/U6i2T3.jpg
Printable View
Bende TEB'den baktım.
40.000 TL beyan sınırı ve vergisiz olması açısından almayı düşünüyorum.
Aşağıdaki oranlar hakkında görüşü olan varmı
syg.
https://resmim.net/f/U6i2T3.jpg
https://i.hizliresim.com/YQ7YYk.png
Ykb ilginç bir banka. Fon performansını gönderiyor. Böyle performansı olan fona ne için yatırım yapayım?
SPK'nın bu fon ücreti işine bir el atması lazım. Böyle bir belgede alınacak maksimum bedelin belirtilmesi lazım.
Buraya göre %0,50 pratikte %3,50.
Borsada gecen fiyatlar endikatif fiyatlar olabilir. OTC piyasalarda uzlasi olan her islemi gormeyebiliriz. Dolayisiyla raporlarda ya da borsada yer alan fiyatlarin tam olarak neyi ifade ettigi (islem gecen en dusuk ve en yuksek fiyatlar mi, herhangi bir anda gecen endikatif alim-satim fiyatlari mi, kapanis itibariyle gecen alim-satim fiyatlari mi) bilmeden yorum yapmak pek mumkun degil. Araci kurumlar da cogu zaman kendi calistiklari piyasa yapici buyuk kurumlardan fiyat alarak alim satim icin fiyat veriyor anlik fiyat isterseniz.. Ozellikle kurumsal eurobond piyasasini birden fazla emlakcidan fiyat alip vererek islem yaptiginiz bir tezgahustu piyasaya benzetip dusunmek en iyisi. Borsalar gibi organize bir piyasa olmadigi icin fiyatlar da hep "endikatif".
Farklı vadelerdeki eurobondlardan sepet yaparsanız kupon ödemelerini de yılda iki kez değil daha sık alırsınız.
Ben 2023, 2025, 2027, 2029, 2038, 2041 vadeli eurobondlardan bir sepet yaptım, yılda on ay ödeme alacağım.
Bir bakıma ev alıp kiraya vermek gibi düşündüm, böylece hemen hemen aylık düzenli gelirim oldu.
Aldığım eurobondların ortalama basit faizi 7,33 (Bileşiği biraz daha fazla eder).
Bunun %2-2.5 gibi bir miktarını ABD enflasyonuna göre doların değer kaybı için ayıracağım, kalanı reel kazanç olacak.
Benim alım tutarım yüksek değil, yıllık 40 bin sınırını geçmediğim için vergi de vermeyeceğim.
Eurobond alacaksanız doları düşükken toplayıp bekleyin ve CDS'nin yükseldiği zamanı kollayın, örneğin geçen hafta perşembe cuma çok iyi fırsattı, ben bir miktar alımı oradan yaptım.
Sayın pilavlı hocam sakıncası yoksa geçen hafta hangi bankadan yaptınız eurobond alımını.ve ne kadar komisyonla ne kadara aldınız.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ziraat bankası ve iş bankası da web sitesinden oranları yayınlıyor, faizler her gün değişebildiği için alacağınız gün hepsini karşılaştırmak doğru olur.
Karşılaştırmak için;
Ben burada 23.12.2023 vadeli olup burada 7.12 basit faiz görüneni 7.19 faizle almışım, 5.2.2025 vadeli olup burada 7.39 basit faiz görüneni 7.33 faizle aldım, 25.3.2027 vadeli olup burada 7.52 basit faiz görüneni 7.49 faizle aldım. Alım tarihlerim geçen aralık ayı.
Bence oranlar iyi, CDS düşerse bunu da bulamazsınız, elbette yükselirse de bundan daha iyi olur.
Örneğin geçen ağustos kur krizi sırasında %9'a kadar çıkmıştı faizler, ama o zaman bende dolar yoktu hiç alamadım.
Ziraat bankasından aldım, yazayım aldıklarımı:
5.02.2025 vade, 7.21 basit faiz (101.89 dolar)
14.01.2041 vade, 7.66 basit faiz (83.77 dolar)
5.03.2038 vade, 7.60 basit faiz (97.06 dolar).
Bunların ilk ikisini 27 martta, üçüncüyü 1 nisanda aldım.
Son ikisini çocuklarıma aldım açıkçası, ben anaparayı alacak kadar yaşar mıyım bilmiyorum, ömrüm oldukça faizini alacağım.
Alış satış fiyat farkları ziraatin sitesinde görülebilir, yaklaşık yüzde bir gibi bir fark var, şimdi satmak istesem zarardayım yani ama satma niyetim yok zaten o nedenle önemsemiyorum.
Önceki eurobondlarımdan da geçtiğimiz iki ay kuponlar yattı, onları da yine eurobonda yatırdum, şimdilik çok memnunum.
Sayın pilavlı ziraat ten eurobond almak İçin sadece hesap açmak yeterlimi yoksa farklı yatırım hesabımı açmak gerekiyor.komisyon oranı bir ise sanırım. İl bankası kadar.ben iki ay önce il bankası na sorunca ilk kupon ödemesini kendilerinin aldıklarını söylemişlerdi ziraatte böyle bir durum varmı.birde hesaba dolar yatırıp internet aldınız acaba.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Olay budur. Bu yazıyı topic in ilk sayfasına raptiyeleyin. Gelen , giden okusun ..
TA-1033 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Beyan sınırını aşacaklar için, Ocak ayının ilk haftalarında kupon ödeyen Eurobond Haziranın son haftalarında ödeyene göre avantajlı.
Birinde parayı bir yıl vergisiz değerlendirirken diğerinde 6 ay değerlendirebiliyorsunuz.
Açıkçası ne tür hesap lazım bilmiyorum, benim normal hesabım ve yatırım hesabım var, borsa işlemlerimi de yapıyorum, sanırım dolar yatırım hesabı açtırmak gerekli ama tam hatırlayamıyorum, şubeye giderseniz eurobond alacağınızı da söylerseniz hepsini açıyorlar. Önce internetten dolar alıyorum, sonra vadesiz hesapta dolar varken eurobond alabiliyorum. Alımı internetten yapıyorum, şubeyle işim olmuyor. İlk kuponu falan almıyorlar, ilk kuponların bedeli hesabıma yattı eksiksiz. Tüm eurobondlar ellerinde her zaman yok, 5-10 çeşit oluyor, arada değişiyor sanırım diğer müşterilerin alımlarına göre.
eurobondu vadesinden önce satmak mümkün mü? mümkünse ne gibi dezavantajı olur? vadesinden önce yapılan satışta sadece o dönemli faizinden mi kayıp yaşarız?
eurobond faizi günlük ve dönemsel değişken midir? aldığım bir eruobondun faizinin ülke ve dünyada gelişen olaylara göre düşmesi veya yükselmesi mümkün müdür? yani değişken faizli mi yoksa sabit faizli midir?
eurobond faiz oranları bankadan bankaya değişir mi?
eurobondların beyan sınırı ne kadardır?
şimdiden teşekkürler
Beyan etmediğiniz ve Türkiye'deki bir bankanın yatırım hesabında eurobondlarınızı tutmadığınızda devlet sizin eurobond yatırımı yaptığınızı nasıl bilebilir?
Örneğin aldınız ve yurtdışında saklanıyor.
https://www.akbank.com/tr-tr/urunler...-Eurobond.aspx
adresinda sorularımın bir çoğunun cevabını buldum. merak edenler inceleyebilir.
Türk insanının eurobond la mücedelesi ..
daha onceki yazilardan anladigim, eurobond yatiriminizi bilmek zorunda degil. cunku yurtdisinda elde ettiginiz her turlu kar bir limitin uzerinde ise (cok ufak bir limit) kaynagindan bagimsiz olarak beyan edilmek zorunda. eurobond olmus hisse olmus farketmiyor. (yurtdisinda calisip kazandiginiz maasi ayri tutuyorum)
bunu nasil bilecek derseniz OECD uye ulkeleri icerisindeki bir bankada tuttugunuz parayi, banka vatandasi oldugunuz ulkeye otomatik olarak bildiriyormus
Konuyu baştan sona kadar okudum. Öncelikle tüm emeği geçen, bilgi paylaşan arkadaşlara sonsuz teşekkürler.
Netice olarak ise şu anda 4 işlem bile yapamaz hale geldim. :Sad: Bileşik faiz ve diğer hesaplamaları excel ile yapmaya çalışmama rağmen bankaların yazdığı getiri oranlarından farklı sonuçlar buluyorum.
Örnek olarak : US900123AX87 - 05.06.2020 itfa tarihli Eurobonu hesaplamaya çalışıyorum.
TEB internet sitesinde
Kirli fiyat: 104,480556
Temiz fiyat: 102,05
İlk kupon tarihi: 05/06/2019
Kupon Oranı: %3.5
8 Nisan 2019 itibariyle, vadeye 56 itfaya 422 gün kalmış olarak hesaplıyorum. Hesaplama kolaylığı açısından da bankaya 104480$ verip 1000 nominal alalım. 3 kupondan 3500x3=10500$ alıyoruz. Itfa tarihinde 100000$ alıyoruz. Net gelir 6019$. 422 günde %5.7 elde ettik, yıllığa çevirirsek %4,983 birleşik getirimiz oluyor.
Ama TEB'in sitesinde getiri : %4,16
Nerede hata yapıyorum? :notr:
Merhaba,
104.48 alis fiyatiyla getirisini 5,16% olarak hesapladim ben, INGBank degerleri de buna yakin bir getiri veriyor. 0,1% civari hatalar olabilir 360 365 gun hesaplarindan oturu. Hataniz surada olabilir: Bu getiri hesabi icin yapilmasi gereken sey, gelecekte belli gunlerde gelecek paranin getiri oranina gore bugunku degerinin (net present value) bulunmasidir. Yani siz tum kupon getirileri ve itfa gelirini toplayip 110,500$ bulup bunu bugun vereceginiz 104,480 den cikararak 6019 buluyorsunuz ama 14 ay sonra alacaginiz 103,500$ bugunku 103.500$'den daha degersiz aslinda. Nakit akisinin buyuklugu (kuponlar buyuk mu kucuk mu itfaya gore) ve tarihleri getirinizi ciddi sekilde etkileyecektir. Excel'de xirr fonksiyonunu kullanarak net present value hesaplamaya calismanizi onerecegim nacizane.
sanırım eurobondun ana kuralı
doları ucuzken alıp, cds 500leri vurunca almak
1 gün yanlış hesaplamışım sanırım ama kupon ödemesi 3 doğrudur. Son kupon itfa tarihinde ödeniyor.
Öncelikle detaylı yazınız için çok teşekkür ederim. XIRR kullanarak hesapladığımda, dediğiniz gibi bankaların verdiği getiri oranları ile tam olarak örtüşüyor. Velakin finansal cahilliğimi mazur görün ama niye XIRR ile hesaplıyoruz ve daha da önemlisi XIRR ne hesaplıyor kesinlikle anlamadım. Örneğin vade sonunda elimize geçen toplam para aynı olmasına rağmen esas gelir itfadan değil de kuponlardan geliyorsa XIRR daha yüksek getiri yüzdesi olduğunu söylüyor. Kuponlar ile tekrar Eurobond alınıyor şeklinde mi hesaplıyor, yani bileşik faiz mi yapıyor diye düşündüm, öyle de değil. İşin içinden çıkamadım doğrusu.
Yine tüm üstatların affına sığınarak daha basit bir örnek vermek istiyorum. 100.000TL paramızı net %10 yıllık faiz ile aylık vadeliye yatırsak ve bir sene tutsak, XIRR getirimize %10.44 diyor. Bu fark ne ifade ediyor?
Xirr fonksiyonu ile gelecekte oluşacak nakit girdi ve çıktılarının bugünkü bir anaparaya göre nihai getirisini(paranın nihai zaman değerini) hesaplarsiniz.
Elle xirr hesabı yapabilmek için yapılabilecek iki yöntem var:
1. Oluşacak tüm getirileri nihai vadeye ulaşana kadar aynı getiriyi sağlayacak yatırım aracıyla değerlendirip nihai vadede tekrar bugüne indirgemek. Tüm kuponları eurobondlara yatırıp, bunların kuponlarini da eurobondlara yatırmak gibi. Bu durum pratikte mümkün olmayabilir, örneğin bugün 8% getirili bir eurobond aldınız ama bir kaç kupon ödemesi sonrasında aynı getiriyi size garanti edecek bir yatırım aracı bulamayabilirsiniz.
2. Oluşacak getirileri vadelerinden bugüne doğrudan indirgemek. Örneğin 10% getiri buluyorsanız ya da hedefliyorsaniz bir sene sonraki getiriyi 1,10'a bölmek, iki sene sonraki getiriyi 1,21'e bölmek gibi.
10% getirili vadeli mevduat sorunuzdaki 10,44%'luk getiriyi excelde elle hesaplama ile (ekli ekran görüntüsünde) hesapladim. Sonuc doğru. Oradaki mantık da aynı: daha ileri vadelerde alacağınız aynı para yakın vadelere göre daha degersizlesiyor. Umarım yardımcı olur.
Ek 22236
https://www.bourse.lu/search
https://www.boerse-stuttgart.de/de-d...l-notes-201929
Buradaki fiyatlara bakip ona gore hareket etmek gerekir diye dusunuyorum.
Syg,
2018 ağustos ayında cds ler 400-500 ü vurduğunda eurobond oranları kaça kadar çıkmıştı?
eyyy almanya bizi kıskanma :)
CDS
https://i.hizliresim.com/ADjD5X.jpg