Sn.dudu abinin ricası üstüne hisselerinde endekse göre relatifleri
ASELS
https://i.resimyukle.xyz/C5c5TH.png
Printable View
Sn.dudu abinin ricası üstüne hisselerinde endekse göre relatifleri
ASELS
https://i.resimyukle.xyz/C5c5TH.png
Temmetu ile emeklilik düşüncesini destekleyen örnek verebilir misiniz? Örneğin 10 yil önce düzenli temettü odeyen hisse getrisine örnek
https://www.gedik.com/piyasalar/kar-zarar-hesaplama
Alım tarihinde 100 TL tutarında hisse alınmış gibi hesaplar.
https://i.hizliresim.com/6yDa2W.png
Temettü harici kar/zarar : Hissenin primi
Temettü dahil kar/zarar : Hissenin primi + temettü kazancı ( Bedelli, bedelsizler hariç. Temettüler ile yeni lot alınmadan hesaplama yapıyor diye biliyorum)
Yahu arkadaşlar şu yandan geçmiş, teğer geçmiş vs laflarını bıraksanız...Konuyla kel alaka şeyler konuşulmuyor..hepsi başlık kapsamında konuşulabilecek mevzular.
Herkesin beklentisi farklı olabilir...bazı konular bazılarına sıkıcı geliyor olabilir...herkesi eşit şekilde tatmin etmesi mümkün değil yazılanların...eğer konudan çok uzaklaşılırsa ya da gereksiz detaylara boğulursak birbirimizi uyarırız...ama şu an gayet iyi gidiyoruz bence.
katkı sağlayan tüm arkadaşlara tekrar teşekkürler.
Bende ilkkez geçen ay aldım bu ayda aldım kendi stratejime göre az az..
Bir sonraki ayda Ak Portföy Avrupa Yabancı Hisse Senedi Fonu düşünüyorum ne kadar kesinti olacak göreceğiz ama getiri olarak kötü olmayacağını düşünüyorum. YTD.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Aselsan alan arkadaşlar hisse fiyat değerlendirmesini nasıl yapıyor?
Dünyadaki savunma sanayinini gidişatına göre mi, bilanço mu ? Tam olarak nedir?
Değerlendirme yapabilecek savunma sanayi bilgim olmadığı için hiç bir zaman takip listemde olmadı YTD
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
portföye uzun vadeli hisse alırken...kriterlerimden birisi de konjonktür analizi...zaten geleceğe dönük analizleri ne teknik, ne de temel tam olarak yansıtabiliyor...özellikle temel analizde de geleceğe dönük analizlerde beklentiler, bu beklentileri rakamlara dökmek en önemli konu.
savunma sanayi tarihin en şaalı dönemini geçiriyor...büyük bütçeler ayrılıyor ve yerli üretim konusunda önemli bir bilinç oluşmuş durumda...bunların hepsi aselsan ı yukarı taşıdı...altın dönemini yaşıyor hisse bu yüzden.
peki önümüzdeki yıllarda gerek bütçe açıkları, gerekse başka ekonomik sıkıntılar nedeniyle savunma bütçesi kısılırsa...aselsan bundan nasıl etkilenir...tek alıcı neredeyse devlet, bütçeyi yarıya indirdim derse satışlar nasıl etkilenir.
bu açıdan bakınca...ben aselsan da en güzel günleri yaşadığımızı düşünüyorum...bu günkü hacim inanılmaz...ve iddialı bir laf edeceğim...benim konjonktür analizim şunu diyor....bu fiyatlardan sonra, aselsan bist-100 ü performans olarak geçemeyecek..bugünkü tarihi, aselsan ve u-100 endeks fiyatını not ediyorum bir yere:)
önemli not: bu yazdıklarım yeni portföy oluşturma noktasında geçerli...yoksa elimde olsa, teknik sat sinyali gelmeden satmazdım kesinlikle.
Konjonktür analizine en güzel örneklerden birisi de migros,
Migros, 90 lı yılların aselsan ı gibi...1000 usd migros alsan, 20 sene sonra milyon doların olurdu hikayelerini hepiniz duymuşsunuzdur..özellikle 2000 yılı öncesi borsayla tanışmış olanlar bu hikayeleri duymuştur...peki şu an ne durumda migros,
tl olarak 7 sene önceki fiyatının altında...reel olarak 7 senede yarı fiyatına inmiş oluyor...külli zarar...peki ne oldu, bist in pırlantası bu halde...discount marketler, bim, a-101, şok gibi marketler 2000 li yılların başında mantar gibi türeyince önce cirodan çaldılar...migros gibi firmalar önce cirodan, rekabet edemediklerinde de kar marjından fedakarlık etmek zorunda kaldılar...yani dönemin ruhu nedeniyle, eski şaaşı döneme dönme şansı yok artık migros un...bundan sonra ancak vaziyeti idare edebilecek durumda.
bunu 2000 li yılların başında görebilmek...rekabet ortamını güzel analiz edebilmek...konjonktür analizidir işte...ve uzun vadeli portföy için en önemli 2-3 konudan biridir.
konjonktür analizine diğer örnek dohol...90 lı yılların sahol ve kchol ü gibi bir hisseydi...medya tekel gücü nedeniyle görünürdeki gücünün kat kat üstünde bir değer veriliyordu bu holdinge...ülkede akp ile köklü siyasi değişim...mevcut hükümetle olan limoni ilişkiler...2007 sonrası asker etkilerinin azalması ile akp nin daha da güçlenmesi ve dohol için kaçınılmaz son.
şu anki fiyatı 2000 deki tl fiyatı düzeyindedir herhalde...reel olarak %90 civarı kayıp..tam bir felaket...üstelik borsanın en büyük 3 holdinginden biriydi....bunu görebilmek ve zamanında bu analizi yapabilmek çok önemliydi.
Konjonktür analizi için gelecek öngörüsü yapmak çok zor..çok...
Verdiğiniz örneklere katılıyorum Cauti hocam, ya peki gelecek..? Nasıl göreceğiz oni..?
Var mı elimizde bir mezura, neyi nasıl ölçeceğiz..? Akp giderse ve dohol devlet işlerinde büyük ihaleler alırsa..Bunu kim bilebilir ki..?
Konjonktür analizi zor konu vesselam...
Hiç bitmeyecek mevzu nedir..? Gıda, enerji, teknoloji...
Geçmişte ineği olanlara hor gözle bakılıyordu, şimdi ülkede öküz ve inek kalmadı..Ne yapalım şimdi, öküze mi gömelim parayı..? Şaka yapmıyorum..Öküz besiciliği yapan şirket olsa ben alırım..Ülkede öküz kalmadı..Tabi öküzün hası var da bildiğimiz öküz kalmadı
Bu dediklerinize katılıyorum, ve yukarıdaki analize göre hisseyi tartıya koyunca beklenen kazanç/alınan risk'in düşük olmasından dolayı bulaşmamayı tercih ediyorum.
Migros konusuna gelince benzin istasyonlarında olması, macrocenter gibi karlılıgı yüksek oldugunu düşündüğüm mağazaları acmasını pozitif buluyorum ve göz ucuyla takip ediyorum. YTD
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Kolay değil tabii ki...ama sen de güzel bir konjonktür analizi yapmışsın işte...belki teker teker gücümüz yetmez...ama şu sayfada alanında uzman pek çok beyaz yaka var...ben uzmanlığımla alakalı analiz yapabilirim...hem mühendisim, hem finansı-borsayı biliyorum...hem işletme-ekonomi okudum...hem de sektörde 20 sene çalıştım.
şimdi x sektörünü analiz edecek piyasa kurumundaki uzman mı, yoksa o sektörde bizzat bulunmuş ben mi o sektörü iyi analiz ederim...bu konuda tevazu göstermeye gerek yok.
otomotiv sektörü konusunda bir uzmanlığım yok.
ama şu kadarını yorumlayabiliyorum...son vergi düzenlemeleri orta-üst sınıfı olumsuz etkiledi..dolayısıyla bu segmentten önemli pay çaldı diğer segmentler...ayrıca almanya ile ilişkilerdeki kriz durumu alman menşeli araçlardaki satışları etkiledi...bu şartlar altında doğuş otomoivden uzak durmak gerekirdi...bist rekorlar kırarken doas ın içinde bulunduğu duruma bakınca resim net...o yüzden geride kalsa da, hala doas ı düşünmem portföyümde...işte bu da minik bir konjonktür analizi.
sektörde uzman olarak çalışan arkadaşlar vardır..onlardan daha detaylı bir analiz alabiliriz.
2012 sermaye 250 milyon kar 250 milyon 10 tl
2015 sermaye 500 milyon kar 500 milyon fiyat 20 tl
2017 sermaye 1 milyar kar 800 milyon fiyat 40 tl
bakiye siparişleri 24 milyar tl üzerinde.. gerisini siz hesap edin...
pahalı diyenler aselsan 2012 de 16 liraya geldiğinde de aynı şeyi söylediler.. sonra bölündü 8 oldu. sonra yine 20 oldu. 2016 da tekrar bölündü 10 oldu şuan 40...
tüpraşa 30 da pahalı dediler 140 oldu...
Peki mevcut konjöktor analizi şu şekilde olabilir mi?
1)Malum ucuz ve bol para donemi bitti. Ulkemiz yapısal reformları bol para donemimde yapmadı. Bundan dolayı hala daha finansman ihtiyacı duyan ülkemizde ekonminın yolunda gitme ihtimali yok..bu da yüksek faiz değersiz tl yi beraberinde getirecek.
2)Amerika faiz artırımı neticesinde doların onumuzdeki senelerde yukselen trendde olacağı aşikar..
3) petrol donemi bitti bitiyor. Petrol ithalatcısı ülkeler alternatif kaynaklar ile enerji bağımsızlıklarını elde edecek...petrol ihratçısı ülkeler ise büyük gelir kaybına uğrayacak. Belki bir çoğu iflas bayrağını çekecek.
Bu anlamda çin dünyanın yeni süper gücü olarak Amerika yı taca atacak.
4) ...yenilenebilir enerji gundemde. Elektirik birincil enerji kaynağı olma yolunda. Nesnelerin interneti, otonom sistemler, yapay zeka dillere pelesenk olmuş. 3d printerler koca koca binalar inşa etmeye başladı. Daha az iş gücü ile cok daha fazla iş üretebilme mümkün oluyor. Insalara iş bulmak geleceğin problemi.....
Ilk etapta aklıma geleni bunlar ama bir kaç şey daha eklenebilir..
Burda değer kazanacak iki sey usd ve teknoloji olarak öne çıkıyor...bu anlamda Amerika / yabancı ülke teknoloji hisselwri almak ile bu one çıkan iki tema dan getiri elde edilebilir. Bizim için bu hisseleri bulmak zor olacağından bu anlamda bir fon tercih edilebilir....
Bol para dönemi bitti bankacılıktan uzak dur,
Petrol bitti enerji sektöründen uzak dur,
inşaat zaten bitti daha kötü olacak,
otomotiv bitti elektrikli oto çıkıyor,
gıda ve kimya ne uzar ne kısalır,
geriye teknoloji, petrol dışı enerji, madencilik, ilaç, gübre kalıyor. bunlara odaklanmak lazım ama nasıl?
Bence dünya ölçeğinde olmazsa olmazlar: Teknoloji, enerji, tarım.
Ancak Türkiye özelinde, teknoloji üretmediğimiz için bu sektörden sadece yazılım-bilişim şirketleri olabilir.
Eneji dersen, petrole-doğalgaza bağımlılığımiz var, bizim için çok kaygan zemin, dolaysıyla Almanya da yatırım yapmayacagimiz için yatırım yapacağımız şirketi cımbızla çekmek lazım.
Ancak tarıma bağlı sektörler daha garanti gibi.
Sonuç, yazılım bilişimin yüksek potansiyeli var, tarimcılar garanti ama kar marji daha düşük kalabilir.
Ozetle, disa bagimli, dovize bagimli, enerjiye bagimli sektorlerden uzak durmak lazim.
Simdi bunlara bagimli olmayan sektor mu var diyenler olacaktir.
Bulmak lazim, yoksa bu fiyattan ASELS, TUPRS alir omur boyu %1.5 kar payini bekler durursun.
Deger kazanirda, kaybederde.
TUPRS 30 TL.ye nasil dusmustu ?
Uzun vade dusunenler, her turlu kara kisa hazir olmak zorundalar.
Is'te F/K orani burada onem kazaniyor.
F/K si 4.6 yil olan kagidi alirsan, koydugun tum parayi, 4.6 yilda geri alirsin.
F/K si 20 yil olan kagidi alirsan, bekler durursun, kim ole kim kala.
Toplam hisse sayisi ne 1 Milyar lot, ne kazanacak ta milyara bolup kar payi verecek te, koydugunu geri alacaksin.
Diger taraftan 20 TL.ye aldin 40 TL. ye sattin bir kere, ya sonra ?
Bu deger artisi icin 3 sene bekledin, sonraki adimda hangi hisseyi kactan alacaksin da ne kadar bekleyeceksin ?
Uzun vade isi, hayatin bu kadar risk tasidigi ekonomilerde pek yurumez.
Malta'da 8 hesabi cikti, normal ulkelerde ne hukumet kalir, ne BB.
Boyle bir ekonomiden soz ediyoruz, uzun vade derken aklinizda olsun.
Arkadaşlar lütfen hisse bazlı görüşleri yazalım ve geçelim. Karşılıklı birbirimizi ikna etmek zorunda değiliz. Yeter ki karşılklı saygı ve nezaketi elden bırakmayalım.
Birisinin uzun süre çalışıp belirlediği ve portföyüne aldığı bir hisseye, işe yaramaz, alınmaz, alan şöyledir böyledir demeyelim...yoksa her türlü analize açık olmalıyız.
son 1-2 sayfada konjonktür analizi kapsamında ne güzel paylaşımlar oldu...teşekkürler.
Bugün bilançosu iyi gelen SAHOL ile ilgili biraz araştırma yapim dedim..
Satışlar (çeyreklik ) %26 artış göstermiş durumda.EFK yine %50 artış göstermiş görünüyor.
Sonra da bu kerkenezin iştiraklerinin toplam değerine bakalım dedim,
ENERJİSA "hariç" toplam 23.5 milyar TL rakam çıkıyor. SAHOL PD : 22,4 (Ki bazı iştirakler halka arz olmadığı için pd sini bilemiyoruz.)
Buradaki en büyük kalem enerji kısmı.Enerjinin SAHOL'e ne kattığı?
Son 10 yılda 11 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyorlar,dışa bağımlılığın azaltılacağı bir "konjonktür" de öne çıkabilir mi?
En azından böyle bir girizgah yapalım.
hocam benim de otomotiv sektörü hakkında uzmanlığım yok.
otomotiv sektörü sıkıntılı bir dönem yaşıyor, doğrudur.
ama doğuş otomotiv sadece oto satışı yapmıyor. tüvtürk'ten önümüzdeki senelerde ciddi oranda geliri olacak. bu tüm araçlar için geçerli. sınıf ayrımı yok.
arkasında ntv gibi bir medya devinin olması da çok önemli. reklam kalemine hiç para harcamıyor. temettü de veriyor.
bence bist geneline bakınca kötü şirket demek haksızlık olur.
Otomotiv sektörünün içinde olan biri olarak kısa bir analiz ben yapayım.Dünyadaki elektirkli araçlar ile ilgili gelişmelere bakarsak özellikle avrupada 2030 sonrası fosil yakıtlı otomobiller yer almayacak.Zaman uzun gibi görünsede daha kısa bir sürede bu dönüşümün gerçekleşeceğine inanıyorum.Gelelim bize bizdeki otobomobil üreticilerine geçmişte olduğu gibi yine çok geriden geliyoruz.Benzinli ve dizel motor yapamamısken elin oğlu elektirikli motorları devreye almaya başladi.Tek avantajımız var ticari araç üretmemiz.Elektirikli araçlarda suanki öncelik otomobil ticari araçlarda kullanımı biraz daha uzun zaman alabilir.Yerli otomobil üretecek konsorsiyumda dikkatimi çeken tek bir nokta oldu.Vestelin yerli otomobilin batarya şarj ünitelerini geliştireceği dillendiriliyor.Bugunki açıklamalara bakılıncada lityum için önümüzdeki yıllarda yatırim yapacağını açıkladi zorlu.Güzel gelişmeler elektirkli araçların motor kadar önemli noktası bataryalar.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.