Originally Posted by
Sayilar10
Bundan iki sene önce Deva’nın üzerinde çalıştığı molekülleri liste haline getirmiştim. Bunların bir kısmı forumda paylaşılmıştı. Pharmacompass ve CPHI sitelerinde yer alan ama henüz ruhsatı alınmamış ürünlerden oluşuyordu. 19 tane molekül mevcuttu bu listede. Bu ürünlerin kulanım alanlarını, global cirolarını, orijinal ilaç üreticisini, tahmini patent bitiş tarihlerini (farklı siteler farklı tarihler gösteriyor ancak genelde drugpatentwatch sitesini baz almıştım), Türkiye’deki orijinal ilacın raf fiyatını not etmiştim.
Arada sadece Apaclot ruhsat alınca listeden çıkarmıştım. Dün bu listedeki kalan 18 molekülü ttick sitesinde taratayım dedim. Arada uğurkaptan başta olmak üzere değerli arkadaşlar ruhsata dönüşenleri ve sgk geri alıma kabul edilenleri bildiriyordu ama global ciro olarak bende apiksaban (Apaclot) hariç heyecan uyandıran olmamıştı.
Dünkü taramada 18 molekülden 4 Deva ruhsatı ve 4 Saba ruhsatı ile karşılaştım. 5 üründe başka jenerikler daha önce pazara girmişti ve kalan 5 molekülde hala orijinal ürün dışında jenerik mevcut değildi. Bildiğim kadarıyla Saba’nın Ar-ge olarak destek aldığı tek yer Deva ve başka üretim tesisi de mevcut değil. Bu ürünlerin Deva değil de Saba ruhsatıyla çıkması bende hayal kırıklığı yarattı.
En önemlisi de Enzalutamid molekülünde ilk ve tek jenerik olarak Saba var. Global ciro not aldığımda 4,4 milyar dolarken şimdi 5,9 milyar dolar. Ürünün Türkiye kutu satış fiyatı 33 bin TL.
Apremilast için orijinal ilaç mevcut değildi (direkt ithalat). 3 jenerik girmiş, biri Saba. Dapagliflozin’de 4 jenerikten biri. Teriflunomid için gene 3 jenerikten biri durumunda. Bunların hepsi global cirosu 1 milyar doların üzerinde olan ürünler.
Bu süre zarfında listemden Deva’nın ürüne çevirdikleri ise Vopazzi (Pazopanib), Gilomid (Fingolimod), Coseblar (Indacaterol) ve Revopag (Eltrombopag). Tabi haksızlık etmemek için Apaclot (Apiksaban)’ı da eklemek gerekir. Bunlardan Apaclot ve Gilomid dışındakiler global ciro olarak Saba ürünlerinin altında.
Global cirosu yüksek olan Tofasitnib için Deva ruhsat almamışken Abdi İbrahim ve İlka ruhsat almış. Dasatinib molekülünde Dem ve Teva jenerikleri mevcut. Adrimisin adıyla Deva diye not almışım ama gene Saba ilaç Adrimisin içieren enjeksiyonluk toz diye burada mevcut. Nilotinib için Tobio ve Nobel girmiş. Rituksimab en yüksek global ciroya sahip olanı. Burada da Abdi İbrahim ruhsatı bulunuyor. Son olarak Sorafenib molekülünde Nobel ve Biem ilaç ruhsat almış. Bu 5 molekülde hala Deva ruhsatı gelebileceğini düşünüyorum. Patentler konusu tartışmalı ama Rituksimab hariç (patent dolmuş) 2025-2027 arası görünüyor baktığım kaynaklarda. Bu kadar çok ruhsat mevcutsa diğerleri için de süreler dolmuş olabilir.
Bundan sonra Saba ruhsatlarını da takip etmek yararlı olur gibi geliyor bana.