Emlak piyasasının regüle edilmesi için birinci öncelik evlerin bütün önceki satış fiyatlarının halka açık veritabanı ile paylaşılması olmalı. Önceki satış bilgileri halka açık olsa fiyatlardaki volatilite ciddi bir şekilde düşer.
Printable View
Emlak piyasasının regüle edilmesi için birinci öncelik evlerin bütün önceki satış fiyatlarının halka açık veritabanı ile paylaşılması olmalı. Önceki satış bilgileri halka açık olsa fiyatlardaki volatilite ciddi bir şekilde düşer.
Bu dediğiniz bir şehir devleti olan Singapurda tam olarak (%100) uygulanmakta. Tabi orada mülkiyetin tamamen devlete ait olmasının da avantajı var. Ama her binada son 10 satış ve kiralamanın m2 fiyatları yazar ( ilgili Kira yada satış) sözleşmesi her bina için yayınlanır çünkü kontratlı sonra elektrik ve suyu açtırmak için orijinal ıslak imzalı kontratı devlete sunmanız gerekir.SM-G780F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ya abartmayın arkadaşlar isteseler kimsenin ruhu duymadan sizin evinize gelir siz turist sanar misafirperverlik yapar yollarsanız. Adamlar tüm dünyayı dolaşıyor tüm dünyada tadilmadik tat gezilmedik yer bırakmıyorlar. Alacaksa oraya gitmesine gerek yok ona öyle brifinkler verirler ki gezse görse daha az bilgi sahibi olur.
Örnek olarak iki kişiden ve iki evden oluşan mini bir emlak piyasası düşünelim.
Ben diyelim ki istanbuldaki evimi 800'e satıp izmirden 800'e ev alacağım.
Evini aldığım adam da istanbula yerleşeceği için benim evimi alacak.
32+32=64 bin lira ödeyeceğiz devlete.
Alt tarafı o benim evime geçti, ben de onun evine. Ortada maddi bir gelir yok, ticari bir kar yok, 64 bin lira neyin vergisi?
Ev almak isteyenlere kötü haber! Kredi faizleri düşünde konut fiyatları fırladı! Düşük faizli kredilerden yararlanıp konut sahibi olmak isteyenler bankalara yöneldi. Ancak bu kez satılık konutların fiyatları bir hafta içinde yüzde 10-20 arasında arttı.
devletin klasik haraç/algı işleri.
normalde emlak vergileri daha yüksek olmalı, alım satım da vergi olmamalı veya çok az olmalı (max 1%)
ama her sene vergi alırsan vatandaş uyanır o yüzden giren çıkanın belli olmadığı ev alım sürecinde devlette arada haracını tahsil ediyor.
evi almaya niyetlenen kişi hele eşi de istekliyse her türlü haracı komisyonu vs. ödüyor.
benzer konu araba muayenesi sürecinde de var, tüm cezalarını/haraçları ödeyip belki x lira etmeyecek bir işe 5x lira ödeyip çıkıyorsun.
Sizde iki kişi arasında sözleşme imzalayin:tapu devri yapmayın.devlet bu alacak tabiki vergi oradan alma buradan alma ..benim babamdan kalan iki evin ; veraset vergisi ödendi ..ortak intikal yapıldı .daha sonra boluselim dedik...kardeşimle bana 1 er tane... bölüştürtmek içinde aynı vergiyi ödedik..Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.