Son 4.q dan 21 1.q kar düşmesi sebebiyle bastıklarını düşünüyorum.
Printable View
Son 4.q dan 21 1.q kar düşmesi sebebiyle bastıklarını düşünüyorum.
2021 / 1.çeyrek Hasılatları:
BİMAS --- 15.500.000 ----Fiyat: 64.25
MGROS-- 7.689.000 --------- 35.18
SOKM--- 6.377.000 --------- 11.36
CRFSA --- 2.088.000---------- 41.12
BİZİM --- 1.446.000----------12.46
NOT: Hasılatta Migros'u yakalamış bir Şok var. Peki fiyat ????
Burada yazdıklarım şahsıma ait öngörüler olup, Yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Migrosta kıyaslarsak migros sermayede düşük ama biri 181 biri 611 şok 3.375 kat sulandırılmış. Şokta migrosla aynı sermaye olsa idi 38 tl fiyattan fiyatlanıyor.önemli olan favök. Migros 605 milyon favök var şokm 602 milyon. Şokm migrosu geçecektir. Ama durum bu favöklerle kardeş kardeş gidecekkeri yönünde bana göre.
Şoktan bi bim olmasını beklemiyorum. Aslında bekliyorum bence daha kaliteli. Bimin uluslararası operasyonları var, nakit varlıkları çok güçlü borç yok, filesi var ama genede mağaza satış oranını bu sene iyi kapattı bime göre( genede yarısı) bimin yarısı kara kafiyim. Hayalim murat ülker gibi bir insanın uluslararası operasyonlardaki başarısını şoka da yansıtması. Sevsekte sevmesekte bu adam para cambazı.koskoca koçlar herkes methediyor ama çürük çarık malları sata sata para kazandı ve kaliteleşti ki satabilsin hala. Şokun sonuçta hafızalardaki ürünü yaşatması bile yeter. Yaşattığı markalar kültürümüzde olan değerlerdir. Yemişim çiçeğimi,mintax varken. Tüketiceler şoka illa ki kayacaktır ve kayıyorda. Şokun yerli muzu bence efsane. Alırım yani. Bi manav reyonunu çer çöp olmasını göze ala ala koymak paso işletmek bir emektir. Hakettiği yere fazlası ile gelecektir. Finansalları ilk defa düzeliyor. Ciro deli artıyor. Bence şoku kimse tutamayacak. İnsanların en büyük kalemi gıda. Nokta.
Ha şunu da söyleyeyim. Paso şube artırımı var, gıda enflasyon durmuyor. Ama 1.q. favök 602 milyon velevki favök hiç artmasa bile( imkansız) böyle büyüyen bi şirketi 5 favökten hesaplasak bile ederi 20 tl. Aracı kurumlar bilerek anlaşmalı saçma ve düşük bi hedef fiyat verdikleri ortadadır. Kurtarıcıları ve bilanço okuma hileleri net kardır. Kimse kusura bakmasın kasada 1.3 milyar tl nakitle( faizi %19.5) ben yemem. Yıllarca temettüsünü aratarak yemek nasip olsun, temmuzda ilk temettü ile başlıcaz. Şirket halka açıldığından bu yana bence dehşet ötesi bir ilerleme kaydetti. Bunu okuyabiliyorum
3 günlük şok hasılatım
178 tl
78 tl
172 tl. Ben ne benzine ne sağlığa ne eğitime ne ttkoma ne tcelle ne kıyafete böyle para saçmam. Ölüsü çöp poşetini bile şoktan alabiliyorsun sandoz ve fiyst kalite 10 numara. Kimse kusura bakmasın, halk fakirleşirken, orta direk yok olurken, vergiler ötvler nefessiz insanları bitirirken be bim biter, ne a101 ne şok Bitmez,ama şok hepsinden bana göre iyi. Ölüsü aylık 3 bin tl em şoka gidecek. Diğer bir hedef 100 milyar ciro görmek. Şubeleşme artı enflasyon etkisi ile bu sene %36 ciro büyümesi yakaladı. 4 sene civarı böyle büyüme ile görebiliriz. Favökün yarısı kar kalsa ( favök %9 aloyorum) hisse başı 8 tl net kar. Emin olun 7 tl sini dağıtır. Tercih sizlerin. Yol uzun, yatırım tavsiyesi değildir asla dediklerim. Herkesin aklı var
Migros sermaye 181 ,ama zarar 57.000.(Temettü yüzü göstermeyen bir yapı) (2020 yıl sonu zarar 403.000)
Fazla albeni yaratılıyor hakkında.
Şok ,Kar üretiyor ve ilk temettüsünü verecek. Migros bu zararla nasıl temettü üretir, pek kestiremiyorum.
ŞOK, çok düşük maliyetli online satış yapıyor. Üstelik aynı gün kapınızda. Oturttukları online satış sistemi ,bence çok iyi kurgulanmış. Markaları daha bilindik, MİS gibi kaliteli bir markası var.
BİM ile şöyle kıyaslarım, sanki 3 yıl öncenin BİM'i ...Büyümeye yeni başlamış.
Bim artık dünya coğrafyalarına açılmalı ki,agresif büyüyebilsin...
Dikkat ederseniz yerli kurumlar düşük hedef fiyat veriyor.
18/03/2021 Tarihinde BOFA (tahminimce 2020/12 aylık verilerini baz alarak) 20.00 TL.lik hedefini 25.00TL.'ye yükseltti. GOLDMAN 18.60 TL.hedef vermiş.
Şahsi kanaatim bu hedef fiyatlar ŞOK'un büyümesi üzerine kurulu. Şirket faaliyet raporunda yüksek büyüme hedeflemiş...
Yerden göğe kadar haklısın hocam. Yarım yağlı mis süt 10 numara. Mis pudingte keza öyle kakaolu. Var oğlu var adamlarda. Krem peynirini de seviyorum mesela. Marka mı istiyon git içim süt al, nutella al. Kimseyi tutan yok. Şok m bence hepsini geçecekte ben genede bimin yarısı diyorum olsun bu bile kafi. Ama rakibim bim bile değil 100 milyar ciro görmek.
Şokun şöyle bi büyüme yapısı var. Yapı kredi keşfetmiş.
1)mağaza başı satış oranı bime göre geçen sene 1 bimin %37 si iken bu sene %49 ( organik büyüme)
2) şubeleşme ile gelen ciro ( organik büyüme)
3) artık finansal borcun azalması ile favök artışı ile artıya kısa bir sürede geçecek olması extra bir organik büyüme ama şu an finansal borçların azalması da buna etken.
İlk defa temettü veriyor azda olsa. Küçük görmeyelim. Çok büyük bir adım.
4) hayaldir, dış ülke açılımı.godiva desinler yeter. Bimi mısırdada geçer fastada geçer. Belki başka pazarlara girer ki öyle yapması lazım.
Artık yatırım anlayışımı değiştirdim. Neye para harcıyorsam onu alacam. Önce tabiki şokm. En büyük paramı verdiğim yer orası.
Şokun şöyle bi büyüme yapısı var. Yapı kredi keşfetmiş.
1)mağaza başı satış oranı bime göre geçen sene 1 bimin %37 si iken bu sene %49 ( organik büyüme)
Bu paragrafı daha yukarlarda alıntılamıştım ve bence çok önemli. %49 ,neredeyse %50 demek...
Önemli bir husus bu.
Biraz çarpıldım,borsada. Tek kalem burdayım diyebilirim. Analizlerime göre bütün kriterlerime uyan tek kağıt bu çıktı.
Ciro artışı
Favök artışı
Organik büyüme
Zarardan kara geçiş
Marka bilinirliği
Bilinir ürün çeşitliliği
Tüketici değişimlerine reaksiyonu
Krizlere dayanılıklığı
Tüketici harcama kalemlerindeki yüzdesel pay alma oranı
Temettü kültürü( ki ilk defa temettü veriyor olması efsanedir, şirket artık ben burdayım diyor)
Gözümle gördüğüm bir şeye sahip olma ve devamlı tutma isteği( nerdeyse 1 şok marketin benim olması oranıma az kaldı 8145 şube ile)
Gerisi de ya nasip.
**Hisse, 2021 ve 2022 yılları F/K ve FD/FAVÖK çarpanlarına göre sırasıyla %58 ve %27 iskontolu işlem görmektedir.
** Hafta sonu kapanmaları ve gıda enflasyonundaki yukarı yönlü ivme şirketin satışlarına pozitif etki yaratacağı düşüncesindeyiz.
**Güçlü bilanço, nakit pozisyonu ve yüksek sayıda mağaza açma kapasitesi de dikkate alındığında SOKM için temel olarak olumlu görüşümüzü koruyoruz.
NOT: Yukarıda alıntıladığım bu ŞOK analizi, Analist ve araştırma bölümü oldukça iyi olan bir Bankadan...(2020 yıl sonu bilançosu baz alınarak yorumlanmış)
Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi içermemektedir.
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/zinci...V0i4nR_m2Wsx3w
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şimdi 4/5 aydır zincir marketlere dair hilkat garibesi bir yasa ile uğraşılıyor. Bu gün yine bazı gazetelerde yer bulmuş.Tahminimce uzaktan yakından bilindik zincirleri etkilemeyecek bir yasa...
Öyle güçlüler ki bakkal falan kesmez bu zincirleri.Bakkal 200 metre uzakta olacakmış. Bakkal ne ki? Satın alıverirler olur biter bakkalı.
Yeni düzen Modern Perakende üzerine kurulu...Bakınız:Almanya ve kuzey ülkeleri...
Klasik perakende ölmüştür, ama kabul etmesi mi zor yoksa başka bir şeyin yatırımı mı?
Türkiyede bişey büyüyünce hemen bi sopa gelir malum. Gitsin satsınlar bakalım yerel marketler, millet alışveriş yapmaz. Bu ülkede insanlar ekmek 1 tl ucuz diye 2 km yol yürüyor.tv haberlerinde görüyoruz. tribünlere oynama sanki. İnsanların ucuza alma hakkı engellenemez.
Ayrıca 1500 metrekare altı demek migrosa, carrefoura peşkeş çekmek demek elektronik eşya, mobilya ve sigara satışlarını. Kendi düşüncelerine yakın olan zincir marketleri cezalandırıp sabancı ve anadolu grubuna el altı kıyak! Bence başarısız olacak bu tasarı. Eskiden derlerki kayıt altına hizmet ediyordu şimdi covid suçlusu olmuş zincir marketler sanki.
Sonuç fark etmeyecek, ben genede gidip bütün paramı şok markette harcayacağım.
Türkiye'de Hard Discount niye büyüdü acaba? Private Label ürünler niye arttı ve artmaya da devam edecek?
Halkın maalesef alım gücü azaldıkça, ucuzluk market zincirleri artacak?
Doğanın kimyasını bozmaya kalkarsanız başka yerden teper. Dere yatağını doldurup bina yaparsanız, Su gelir yolunu bulur ve binanız çöker.
Zincir marketlerin en büyük karı elektronik mobilya tabak çanak gibi bozulmayan ürünler.
Buraya neşter vurulursa hikaye olurlar.
Sigara sorun değil..
Manav bozulan mal
Zarar yazıyorlar...
Esnafın oyu çok önemli....
Bu direği kaybeden iktidarı kaybeder.
Yükselen bir ses var.
Artık geri dönülmez durumda...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İşkembe-i kübradan sallamak yerine, bu ürünlerin Hasılat içindeki payına bakalım.
Örneğin BİM'de hasılatın %3 'ü.
Şok'da çok daha az. Minimum gibi.Çünkü şeklen satılan ürünler. Ağırlık gıda ve temel tüketim malzemeleri.
İnce bir nokta; mağazada satamayabilirsin, ama online'da bir kısıt yok diyor yeni perakende yasası. (Bence oldukça saçma bir durum bu) Burada Şok avantajlı, çünkü hızlı bir online satış yapısı var. Migros'da öyle...A101'de online satış varken Bim'de henüz yok.
Esas yasada önemli olan Yerel ürünlere yer ayıracaksın diyor ki; bunu tek hakkı ile yapan ŞOK.(Çünkü Tarım Kredi Kooperatifleri ile 2019 yılından beri süre gelen işbirlikleri var.)
Tanzim satış komedisi vardı bir dönem. Mahalle aralarında patates soğan satılmaya çalışıldı.
Sonra ne oldu?
Böyle pansuman tedbirlerle esnaf korunmaz. Büyük perakendeciler ve özellikle ucuzluk zincirleri istihdamın en önemli yaratıcıları. Bakkal mı istihdam yaratacak acaba? Halk bakkalların eline kalsa ,vayy haline...
Hayatımda bir kere mobilya, tabak çanak aldığımı hatırlamıyorum zincir marketlerde.ha bir kere flash bellek almışlığım var son 10 yılda ondada pişman oldum. Bakkal dediğin halkı covidde öpen yerler. Mademki zincir market ciro bitecek, istihdamda biter. Tüik işsizlik verileri ne olacak diye düşünsünler. Çalışanlar hep genç! Bakkallar hep orta ve yaşlı üstü. Hele şok eletronik eşya o bu, pek satılmaz. Ticarete sınır getirmek başka problemlere neden olur. O indirim günlerinde bile belki atıyorum saksı satan bir şirket tüm mağazalara mal vermiş olduğu için dolaylı istihdama da etkisi var .Neyse görelim millet ucuzculara gidecek mi? Aefesci anadolu grubu migrosta satabilsin herşeyi, aynı fikirlere sahip olan mağazalar zincirine kısıt getirin:)
Türkiyeden wall mart çıkmasın yasası bence. Çok akılsızca bi plan oy için.
Yabancılar gülüyordur herhalde, yada vehbi koç gibi bakkalcılıktan koç holding çıkacağını zannediyorlar:) Allah akıl fikir versin.
esnafın oyu oy da, oradan alışveriş yapan milyonların ki salatalık mı? bunu nasıl düşünmezler gerçekten garip. hesaplı, ucuz mal nerde ise halk oraya gider. bunu engellemek mümkün olmadığı gibi engeleyene de faturayı gönderirler. enflasyonu dizginleme de bakkal osman mı faydalı olur yoksa ucuzluk marketleri mi? akıl almaz işler.
Ülker, Aefes, Aghol de fena değil...
Yani anlayacağınız p.ç birine denk gelirseniz Şok çular gibi, kımıldayacak yeriniz olur...
Allah razı olsun spek p.ç inden her gün 50-100 veriyor bana ama uzun vadeli yatırtımcının ağzına ediyor...
Sağolasın ortak tavsiyelerin için. tabiki tek sepetim burası değil.olmayacakta. kar zararın kardeşidir. Sonuçta her kağıt düştü.sokm değer verdiğim bir kağıt. En büyük harcama kalemim gıda. benim başka kağıtla işim olmamalı aslında sabırla bekleyeceğiz ki zaten iyi ama bilançodan beri bastılar buna daa
Rlc44 hocam Malatya li misinizSM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Topik hareketlenmiş bir kaç gündür yaklaşık 6 aydır cok cuzı bir parayla hissedeyim keşke param olsaydı ilaveler yapabilseydim düşüşlerde, hissede olumlu yazılanları 6 ay evvel bende gördüm 14 14 70 aralıgı hisseye girdim, yatırım kuruluşları hedef fiyat acıkladılar yuksek, sonra bılanco iyi geldi, mübarek ramazanda gıda için olumlu olmalıydı ama elektronık satıs kısıtlaması dendi birden hisse buralara geldi tabi genel de dusus vardı ama butun bu olumlu gidisatta hissenin bu seviyeye gelmesi cok ilginç ben sebebini anlayamadıgımda sunu dusunurum ya mal toplarlar ya zıtlasma olur, yada harbiden hissede bilmediğimiz olumsuzluk vardır, bana göre goldman ve diğer kuruluşların hedefine yakın 15 ila 20 aralıgında olmalı, uzunda ise ki ben suyu yogurdu sutu sıgara deterjan soktan alırım malları kalıtelı, hedef cok daha yuksek olmalı dıye dusunuyorum ama benim dusuncemle hisse malesef gitmiyor neredeyse 3 4 tl normalden asagıda seyrediyor 14 70 baz alınırsa, ytd
Çok inceler, potansıyelı yuksek hisseler saglam denilecek kar eden oturmus fiyat bakımından uygun sayılabılecek rıskı az kazanımı yuksek olabılecek hisseleri secerim sok ta da boyle dusunmustum, malesef hergun sıstematık dusuyor, nerede hata yaptım onu bulamadım param az oldugu için fazla onemsemıyorum ama bu kadar dusecek ne var, kumar oynamam kesınlıkle ama kumarda bıle kuraldır kaybettıgınde karsındakı elını gosterır, ha babam sopalıyor spek barı hatamızı soyle de bılelım yrd
6585 sayılı Kanun Madde 7:
(4) Elektronik Ticaret yoluyla yapılan satışlar ile satış alanı 1500 metrekareden büyük zincir mağazaların satışları hariç olmak üzere gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü,mobilya,cep telefonu,elektronik eşya,beyaz eşya satışı yapılamaz.
Yukarıdaki yazdığım yasadan alıntı.Şahsıma göre online satışda kim çağı yakalamışsa duruma uyum sağlaması hızlı olacak.
Gerçi ŞOK 'da bu ürünlerin hasılat payı minimum.
Haber etkisi ile hisse üzerinde baskı uygulanıyor.
Şahsi yorumum Ticarete sınır çekmeleri zor, Bunlar Vergi ve istihdam kaynağı.(Bu tür düzenlemeler kayıt dışını artırır ve vergi gelirini düşürür.Kimse bundan vaz geçmek istemez.) Biraz tırpanlayarak meclisten geçirirler.
Burada yazdıklarım şahsi öngörülerim olup,yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Diyorum ya dünyanın fahişelikle iştigal eden bütün kadınları bir araya gelse, bu hissenin spekleri gibi babası belirsiz bir yiğ it doğuramazlar...
Uzun vadeli düşündükten sonra neden gidip her halka arzda vatandaşı tokatlayan ve reşit bir insan ömrünün 1/4 ünde hisselerini süründürerek toplamaya çalışan bu sözde müstümanların hissesine yatırım yapsın ki vatandaş... Adı gavura çıkmış Koç ve Oyak dururken bu inbelerle uzun vadeli ilişki olmaz. Bunlara siz de kısa vadeli girip çıkacaksınız bağıttıra bağıttıra...
LLD-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Pandemi dolayısıyla gezmeyi çok seven biri olarak internetten seyahatleri izliyorum alman köylerini izledim iki katlı evler bahçeli herkes birbirine saygılı tertemiz eski olmasına ragmen kavga gürültü çekememezlik yok mandıra var kimse yok adam sıse ile süt alıyor parasını masaya bırakıp gidiyor, ve en önemlisi bütün arabalar alman malı, hakka herkes uyuyor gavur ama sanki gercek musluman adamlar, bir inanc eksık, bızde kar eden potansiyel olan yuksek tavsıyeler veren yatırımcı kuruluşlar, sonuc neredeyse yuzde 50 zarar, elektronik sigara yasagı zaten indi bu oldugunda, fiyatladı fazlasıyla spek efendinin kaprislerine kaldı hisse oylemı, goldman verdiği hedef fiyat güvenilir buluyorum, dediğim gibi önemsemiyorum, deveye sormuşlar boynun niye eğri nerem doğru ki demiş, al sat sat al bu fiyattan benim için imkansız bu zararla, ne diyeyim hatayı kendimde aradım bulamadım, saygılar ytd..
Güzel kardeşim herseyde haklısın ama fahise yi fahişe eden erkektir onu o hale dusurende fahişeleri küçük görme hiçbiri isteyerek o işi yapmaz çoğu belkide çok degerli insanlar olabilir kimbilir ne yuzden o hale dusmusler, o yüzden küfür bile etsen kadını karıstırma eskiden macta ederdık inbe diye bu küfür olabilir, saygılar
Ben gene gidip şoktan alışveriş yapacağım. Hiç bir zaman bakkalvari yerlerden alışveriş yapmadım yapmamda. Sonuç fark etmeyecek. Ölüsü biliyorumki fişimi götürsem ürünümü iade alırlar. Eee ortağızda, paramı sağa sola mı kaptıracam.
İlk hedefimçeyreklik 100 milyonnet kar. Sonrası çorap söküğü gibi gelir. Adamlar anlaşma yapıyor sebze meyve alımı için milyonlarca lira, işci çalıştır vs. Sen git yasa çıkar. Kolayada ötv geldi ama karı hiç düşmedi. Bu millet ne kolasından ne zincir marketinden vazgeçmez
Tesaduflere inanmam ama ilginç bende malatyalıyım, istanbul da doğdum büyüdüm amma memleket 44, bu arada ilginç bir anekdot daha 100 de 100 olmasa bile hiç zararla çıkmadım hedefim vardır snıper gıbı beklerım ama hedef enınde sonunda belirir saygılar ytd
O laf gideceği yeri gayet iyi bilir güzel kardeşim... Bu p.ç kuruları Bizim Toptan'da da aynı haltı ettiler... Halka arzı yapanından, patronuna kadar... Bu tanımlamalar az bile bu inbelere... Malum görüntüde erkek olduklarını varsayıyorum... Sonuç olarak inbe oluyorlar...
Ben de Horoz misali işime bakarım...
karga olmadan şahin olunmaz derler ya biz ne yapalım daha karga bile değilim, bizim toptan takıp ederdım ara ara 20 veya 18 lerden 6 lara cekmıslerdı sonra gene cıkmıstı, bir miktar 6 8 arası almıştım az bir karla cıkmıstım, umarım aynı tezgah olmaz, o zamanda 20 lerde ucacak felan soylenıyordu, ben aynı tezgahı yapacaklarını zannetmiyorum, ama yol yontem benzıyor, dedıgım gıbı param cok az yuzde 10 daha max dusebılır en fazla, zaten o zaman da bıraz param olur pacal yaparım,ama bizim toptan ile şok farklı dıye dusunuyorum sok ta bimi geçme potansıyelı var, fiyat olarak diye dusunuyorum, tabı dedıgım gıbı dıb neresı ıse oranın en az 3 katı potansıyelı olabılır, bakalım horoz kardesım, yatırım tavsıyesı degıl seslı dusuncelerımdır saygılar
İyi bastılar. Ama yemezler. Sadece teyit için bekliyorum, şu yasa geçsinde sonraki çeyrek ( full yasa geçmiş hali) bakalım ne getirecek. Elini atsan 2 poşet 200 tl tutuyor.
Sn rehab şokm bir bizim değildir. Bizim toptancılara mal satar, şokm direk tüketiciye. Rakip bimdir. Onla kıyası hakeder.