https://www.bloomberght.com/enflasyo...e-indi-2234434
enflasyon 0,99 muş
(bence) yersen
Printable View
https://www.bloomberght.com/enflasyo...e-indi-2234434
enflasyon 0,99 muş
(bence) yersen
Enflasyona göre zam verecekler, ama mallara en az % 15...Alım gücü yerlerde...
Kim neyi nasıl alacak ta ekonomi canlanacak...
gerçeği istiyoruz.
geçen bir yılda elektrik doğalgaz yüzde 50
akaryakıt yüzde 30 tekel ürünleri yüzde 60, temel gıda malzemelri yüzde 40 zamlanmış durumda.
geçen sene 100 liraya aldığın kaç ürünü bu sene 109,26 TL ye alabiliyorsun.
sadece araç satış bayileri yüzde 20 civarı artış yaptılar. enflasyon yüzde 10 sa bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
sonra memura emekliye yüzde 4 zam.
açıklanan enflasyon rakamlarının komedi olduğunu artık herkes görüyor.. enteresandır medya manipulasyonu hala bir şekilde kısıtlı da olsa vatandaşa etki ediyor.. ama çoğunlukla halk artık bu hikayelere gülüp geçiyor..
her gün her mecrada "halk neden dolarize oluyor" konusu o nedenle bu kadar "popüler"..
sen her ay elektriğe zammı %15 otomatiğe bağla (diğerlerini saymıyorum bile, doğalgaz, vergiler vb)
sonra yıllık enflasyonu %9 açıkla.. :kahkah:
Dolar kuru geçen yıldan aşağıda. Pek çok ürün geçen yılki fiyatında ve altında. Kredi kartımdan takip ediyorum en kötü dönem geçen yıl eylül olmuş. Kur şoku gelince çok yüklü alışveriş yapmıştım eve oradan da biliyorum. Algıda seçicilik yapıyoruz ben bu adamlara sevin güvenin demiyorum ama verilere bakın nasıl hesaplandığına bakın year over year aynı şekilde hesaplanıyorsa yanlış olma ihtimali çok düşüktür.
Geçmişte işlerine gelmeyince hesap yöntemi değiştirdiler mesela o zaman güven olmaz. Ama aynı yöntemle aynı şekilde elde edilen veriye de güvenmezseniz bence para kaybedeceksiniz bahane arıyorsunuz diyorum.
Enerji şirketlerine kredi veren Bankalar batmasın diye faturayı halka yıkıyorlar... ya ne olacaktı diyorum veya farklı iktidar olsaydı farklı mı olacaktı diyorum. Ramsay gardasimin da dediği gibi if you think this has a happy ending you havent been paying attention...
Kim kurdurdu bu enerji şirketlerini? Kim o teşvikler verilirken enerji bakanı idi?
sorduğun soru daha baştan yanlış !
"Kim o teşvikler verilirken enerji bakanı idi" diyorsun.. bu ülkede yaşıyorsak hepimiz biliyoruz ki bakan yok recep erdoğan var.. her konuda.. bir kere bu konuda yanlış adresleri düzeltmek lazım.. ondan sonra enerji şirketlerine geliriz..
ve gelelim.. enerji şirketleri.. telekom rezilliği.. bankaların bu şirketlere verdikleri krediler battıysa bir dönem zarar açıklayacakları (hadi bilemedin 2 dönem olsun) için batmaz bu bankalar.. mesela telekom bankalara geçti.. enerji şirketleri de geçer.. veya batar.. zaten kapasite fazlası var.. doğalgaz ile elektrik üretmek! sınırlı yerlerde olabilir ama bunu ülke sathında kural haline getirirsen işler kötüye gittiğinde ağlamaya hakkın yok demektir..
bunların arkasında elbette a.k.p. partisi var.. bankalara "şuna kredi vereceksin" diyen, "bu kadar kredi hedefi koyuyorum sana" diyen, domates fiyatları yükseldi diye sepette ağırlığı azaltan, dürüst olmaya çalışanları görevden alan, korkutmayla piyasada fiyat mekanizmasını altüst eden.. medyada nasıl haber yapılacağını dikte eden, gerektiğinde "zam" kelimesini yasaklayan bir zihniyetten bahsediyoruz.. daha dün bir market yöneticisi "tanzim satışlar" nedeniyle "gönüllü" biçimde 4 liraya aldıkları malı 2 liraya (https://www.msn.com/tr-tr/finans/eko...-tl/ar-AAIdwZo) sattıklarını açıkladı mesela.. sence neden yaptı bunu ?
milletin algısı bence hiç olmadığı kadar açık.. halkın dolarize olması bunları çok sinirlendirdi.. o nedenle medyada ciddi bir kampanya yapıyorlar.. malesef "dürüst" oldukları imajına kananlar olabiliyor ama halkın çoğunluğu göründüğü kadarıyla bu hikayelere karnı tok..
tekrar başa gelirsek.. evet enflasyon rakamları doğru değil.. "başkalarının" bu enflasyon rakamlarına inanmamasını garip karşılıyorsun ve bu nedenle para kaybedecek olması ihtimalini dile getiriyorsun ama bence bunlara aşırı güvenerek kendi portföyünü riske atıyorsun.. ama elbette kendi bileceğiniz bir iş..
Yahu istersen köydeki hasan amca de ne olacak ki üstad. Bir kişiye nefretiniz sosyolojik gerçekliği kaçırmanıza neden olmasın diyorum ama hiç dinlemiyorsunuz malesef. Akp dediğin şey Türk halkı değerli abim. Dyp de öyle idi dp de öyle idi anap da öyle idi. Mesela şimdi gitse yerine gelecek parti de kısa yoldan para kazanalim bedava para dağıtalım ona buna yardim edelim borç alalım büyüyelim kafasında olacak. Halkin istegi bu yani. Bu gerçek kabak gibi ortada niye güzel canınızı üzüyorsunuz anlamakta zorlanıyorum. Mesela chp bir gün seçilirse saçma sapan asgari ücret vaadleri hazır yeme hayalleri bol keseden ulufe yalanları ile seçilecek böyle yani benim suçum değil ki bu. Seçilen şey senin fikirlerin yine olmayacak. Çalışalım uğraşalım üretelim diyenler bu ülkede azınlıkta malesef ve öyle devam edecek gibi duruyor. Siyâset o nedenle bence osur osur ipe diz boş zamanı bol olan konuşsun. Ülke 70 senedir kötü yönetiliyor çünkü halk böyle istiyor gelecek nesiller gebersin diyor tek çare demokrasiyi kaldırmak onu da yapamayacağına göre konuşmaya gerek yok.
Verilere gelince henüz elektrik artiyur dışında rasyonel argüman göremedik pinpon topu argumani ile beraber. Adamın neyi nasıl hesapladığı ortada hesap yöntemi aynı kaldığı sürece ben bu veriye göre işlem yaparım şimdiye kadar da çok kazandım size de bol kazançlar dilerim.
Aslında wowturkey diye bi kenef yuvası var, orda senin kafadakilerden çok var yadırgamazsın emin ol..
pinpon topunu geç..
geçen yıl 5.20'ye aldığım benzin 7 tl olmuş..
çaya şekere sıvıyağına bak..
temizlik maddelerine bak.. bebek ihtiyaçları vs..
ayakkabılara bak.. hiç bişey bilmiyosun waikiki way wayın fiyatlarına bak..
yok baz etkisiymiş yok şuymuş yok buymuş.. bloomberght'de her akşam sıkılmadan aynı mevzular..
kelime yapmasın kimse.. geçen yaz kaça alıyodum bu sene kaça alıyoruma bakıyorum ben..
yüzde 9muş 10muş..geçicekler onu.. benim enflasyonum en az 35-40... ne yani isteseler Ekside(-) çıkartırlar.. inanalım mı!
adamlar 24 liraya peynir 40 kuruşa yumurta alıyolarmış her nasılsa..
sonra millet niye dolarize oluyo..niye kimse dövizine dokunmuyo.. dokunanı miksinler....
hesaplara el koymada başlamış.. ben böyle bi olay en kötü dönemde bile hatırlamıyorum.. herşey çok yolunda ya ondan olsa gerek..
Uçuyoruz!.. ama uçurumdan aşağı...
Dün akşam ÇAĞRI markete gittim...SETCARD ile geçen sene 300 tl ye doldurduğum market sepetini hemen hemen aynı ürünler ve miktarlarla dün akşam 449 tl ye doldurdum...Bi market sepetinde neler olur varın siz düşünün...Çeşitli gıda ve temizlik maddesi...
girdim tüike
baktım enflasyon oranına
güya 0,99 olsa da
1,25 istanbulda.
Gir bak istanbulda 1.25
ankarada 1.24
ne hikmetse enflasyon 0,99.
tanzim satışlarla enflasyonu düşük göstermeye çalıştılar.. anlıyoruz ki market sahipleri "gönüllü" biçimde %50 zararla mal satmışlar.. yersen "gönüllü"..
peki.. sadece market sahipleri mi?
enerji şirketleri de "gönüllü" olarak fiyatların artmamasını sineye çekmiş olabilir mi (epdk belirliyor aslında).. doğalgaz ve elektrik zamlarını ertelersin .. sonra baz etkisinin güçlü olduğu aylarda (yaz ayları) "önden yüklemeli" biçimde elektrik ve doğalgaz zamlarını dayarsın..
enflasyon sepetindeki kaç mal zararına satılmıştır..sayısını bilmiyoruz.. ancak sadece sebze meyve ile sınırlı kalmadığı kesin.. ama gıda enflasyonunu ciddi biçimde düşük gösterdiler.. burası net..
netice: sepet agırlıkları ile oynamalarını geçtik.. resmen fiyatların manipüle edildiği bir dönemden geçiyoruz.. geçmişiz.. bunların açıkladıkları enflasyonu nasıl yıllık %9 buldukları çok açık.. gerçekçi olmayan rakamlarla hayali enflasyon rakamları..adamlara kanıt gösteriyoruz (marketlerin zararına sattık itirafı: yukarıda verdiğim link) bu arkadaşlar hala "pinpon" topu muhabbeti yapıyor..
işin diğer bir komedisi.. iktidar resmen tek hane faiz olacak diyor aylardır.. ve emrindeki kurumlar bu hedefe ulaşmak için "çalışıyorlar".. nasıl "çalışıyorlar" tahmin etmek güç olmasa gerek :) halkın bir kısmı da bunların "metodolojisi" doğru olduktan sonra ölçüm gerçekçidir diyorlar..trajik bir durum..adamlar istedikleri sonuçlara göre "ölçüm" yapıyorlar aslında.. olan bu..
yunanistanı arjantini hatırlamakta fayda var.. yıllarca "muhasebe defterlerini" bilinçli biçimde yanlış tuttular.. ve gün geldi kriz kaçınılmaz oldu.. kriz tabiri aslında yanıltıcı.. adamlar resmen dip yaptılar..rezil oldular dünyaya..
tüik ölçümü nerden alıyor: herhalde macrocenter dan almıyor.. mesela bim den alıyor.. hatta bu ölçümlerin marketlerde indirim olduğu zamanlara "özellikle" denk geldiği yazıldı çizildi basında :)
normal marketleri (zincir olmayan yerel ve küçük) düşünün.. halk ciddi biçimde manav alışverişini oralardan yapıyor aslında daha pahalı olmasına rağmen, kaliteli ürün bulduğu için.. zira büyük zincirlerin ürünleri ikinci sınıf.. tanzim ürünlerde ikinci sınıftı..çeşit yoktu..
yani gerçekte fiyatlar hep daha yuksekti .. ama bunlar yandaşlarının zararına sattığı malları kullanarak enflasyon hesapladılar.. gerçek piyasa değerlerinden büyük sapmalar olmasına rağmen..
ama halk bunları yemiyor.. o yüzden kendisini sağlama almak için dolarize oluyor.. güven yok diyoruz hani.. evet işte bu meseleler tam da güven meselesidir.. güvenin zedelenmesi olayıdır.. bir kez ölçümlere insan güvenmezse bundan sonra o inançsızlık devam eder..
Bir uzman şöyle diyordu bugün bloom'da; normalde 1. el konut satışları tüm satışların %45-46'sı arasında olurdu.
Ancak ağustos ayında ilk el konut satışı %33'e düşmüş durumda, bu pek iyiye işaret değil, bu ilk kez oluyor dedi.
Bu başlıkta emlak batışta, ev sahipleri ağlamakta denmiyor mu? Hatta, artış yapmam gerekirse çıkarım evden demiyor mu çoğunluk.
Bence şu aralar %15 üzeri zam yapan ya yoktur, ya da %1-2 dir...yapan varsa o ev sahibi ve kiracı ile tanışmak isterim.
Ben %11 yaptım...yine mırın kırın yaptı kiracı...sorunsuz 10 yıllık kiracım...idare ediyoruz birbirini...bu devirde ev sahibi olmak enayilik, bizim arkadaşlar öyle diyor diyırum:)
Yani, kiradan gelen etki yıllık %10 dur anca...detaya bakılırsa rakam gözükür, ama şahsen merak etmiyorum, gözlemlerime güvenirim...bu arada evim baba ocağında, yani Anadolu da da çok farklı değil durum..hatta orada %10-15 arasıdır, ist te %10 bile olmayabilir,
Kiracının öyle kolay ev değiştireceğine inanmıyorum. Masrafı bol bir eylem.
Diğer yandan
Türkiye öyle hızla değişiyor ki , ev sahibi olmak konusunda da soru işaretlerim var. Mesela 2 yıl önce taşındığım yer artık aynı yer değil. Sokaktaki ev sahipleri ve kiracılar değişince keyfiniz kaçabiliyor.
Ortak yaşama kurallarına uymayan bir kitle var. Ve yaptırımınız yok.
Sorunuza gelince birden fazla evi olan adam eğer evi iyi yerdeyse çatır çatır zammı yapıyor
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
%8 yaptı bana.
Dostum geçen sene eylül zaten çok kötü bir aydı. Enf. Korkunçtu faizler 30 a vurmuştu markete giren 500 tl siz çıkamıyordu. Üstelik meyve sebze de uçmuştu domates bulamıyorduk 1 tl lik şey 5 tl olmuştu. Ülke kur şoku yemişti. Bu sene ona göre bile %10 artması gayet ciddi oran neyin kavgasını veriyorsun anlamış değilim gayet doğru ve ciddi bir veri. Baktım mesela benzin 7 imiş Dolar daha yüksekmiş faiz daha yüksekmiş her şey daha kötüymüş. Bu yılın geçen yıldan iyi olmaması mi lazım?
Şunu da ekleyeyim çok mükemmel yönetildiği için toparlamadı veya tüm sorunlar ortadan kalktığı için bir şeyin düzeldiği yok. Abd dedi ki başkanı kardeşim ben bu dolar faizini artıramıyorum. Türkiye de ekonomi durdu resmen harcamalar bıçak gibi kesildi. Ikisi birleşince hem cari açık azaldı hem dolar bulmak kolaylaştı. Abd yine faiz artırsın yine boguluruz geçen yılki gibi.
Kenef yuvasina ait olan sensin gibi duruyor üzgünüm. Kelime yapan da sensin. Siyasetle işim olmadığını Sn. Discretus biliyor başka başlıkta yönetenle yönetilen arasında güven sorunu olduğu için dolarizasyon böyle diye de daha bugün yazdım. Yobazsın malesef bunun farkında da değilsin muhattap olmayalım.
Benim yazdıklarım hepsi gerçek senin gibi boş muhabbet yapmıyorum burda yıllardır.. sen şu 4-5 senedir hala ev alicak vatandaş değilmisin.. seninle ev alanlar ikinci üçüncü tura donmustur...
Zaten bı sen varsın bı Ahmetg var.. biseyler alma niyetlisisiniz.. ama ortada icraat yok.. tutarlı olduğun oradan belli...
Allah'ın filiz çayı olmuş 40 lira hala utanmadan burda fiyatlar geçen yılın altında edebiyatı yapmışsın.. iğneden ipliğe zam geliyo devamlı, hicmi çarşıya pazara cikmiyosun.. yoksa belediye alisveri ceki falan vardir sende etkilenmiyosundur belki de... elektriğe doğalgaza geçen yıldan beri kaç kere zam geldi ben sayısını hatırlamıyorum.. elli kere değiştirdikleri enflasyon sepet oranlarina sen inanabilirsin.. niye.. çünkü beyin bedava!..
Ortada herşey güzel olacak ilizyonu var ve bunu yemeyen milyonlar.. sen taşa toprağa yatır ya da borsanizda birbirinize mal kitlemeye bakın.. biz sade vatandaşlar olarak çokta tinnn... Ya da yüzde 10-12 faize bağla bozdur bozdur harca... köşeyi donersin o sadakayla... Herkes aptal olduğu için eline geçeni dolara altına gömmeye devam ediyor.. niye bi siz akillisiniz çünkü!...
Muhatabım değilsin...
Arkadaşlar kavganızı bölmek istemem ama :)
Bir konuda danışmam lazım.
Yeni bir ev alındığında , emlak vergisi beyanı için bağlı olduğun belediyeye başvuru süresi ne kadardır ? Eskiden 3 aydı ama değişti diye duydum ?
Selamlar
Hocam 3 ayı bilmiyorumda aldığım senesi basit bi beyanname doldurmuştuk o kadar.. 6 ay sonra bile vermiş olabilirim, benim bildiğim esas olan aldığın senesi vermiş olmak..bi ücreti yoktu zaten.. ama bence içine kurt düşeceğine belediyeni ara derim, ben öyle yapmıştım..
hayırlısı olsun hakkınızda..
Tebernüş yine zırvalamış. Böyük Hüstad Ekonomist olmuş. Avantaları kesildi herhalde gayrımenkul sektöründen. :-)
https://twitter.com/tebernkireci1/st...031264257?s=21
Adamın beyin firarda. Amerikada bir ekonomis dolar sat euro al derse hiç birşey olmaz. Gayet normaldir. Ne gariplik var bunda anlamadım.
Pozisyonuna ve yatırım tercıhıne göre konuşuyor herkes. Tabi bu mantıklı da , kendisine göre karşı tarafta olanları aptal , kendini akıllı sayanlar da elbet hizaya geleceklerdir.
Ev e oturmak için bile olsa para bağlamak istemeyenler , borsada bir süredir kazanıyorlar ya , borsa destekleyicisi , bist in durumu ile Türkiye ekonomisinin şah a kalktığını topluma algılatmaktan başka bir şey yapmayan hükümetin uygulamalarını eleştirir gibi gözükerek en basitinden topluma düpedüz yalan konuşarak enflasyonu olması gerekenden çok daha düşük gösterme zihniyetini savunur olmuşlar. ****** et rasyonel verileri , Allah korkusu , kul hakkı , ah alma gibi tüm kutsal değerlerin 5 para etmediği kurumlar zamanı ve bu kurumları oluşturmuş bir zihniyet zamanı yaşıyoruz.
Neymiş para kaybedermişiz sonra. Yapma ya . Sen git vicdanı körelmiş zihniyetini kendine sakla.
Bugün enflasyon verileri ile yalan söylendiğini kendi tabanları bile kabul edenler bile bazıları gibi bu hesaplama mekanizmasını savunmuyorlar. Elektrik, doğalgaz a %55-60 , akaryakıta %30 zam geldi son 1 yılda. Şimdilik borsa kazançları ile bunlar elbet dokunmuyordur ama hiç olmazsa yıllık tüfe %9,26 , yıllık üfe %2,45 olduğuna inananlar hiç olmazsa yekten hükümeti açıkça destekleyici beyanlarda bulunmalı. Conektör , elektrik , karakemal gibiler bile bunlardan daha dürüstler. Asıl tehlikeli olan , kendini çok akıllı gören bu tatlı su kurnazlarıdır.
Hadi beni boşver . Bu sitenin , bu forum un en saygın 2-3 kişisinden biri olan deniz43 ün , bu enflasyon verileri , akademik dünyamızda alay konusu oluyor fikrine saygı gösterin en azından. Ah alan , çoluk çocuk rızkını hiç edenlerden olmayın. Ayıptır , terbiyesizliktir.
Bilmiyorum enflayon oldugundan dusukmu gosteriliyor ama oyle ise;
Enflasyonu oldugundan daha düşük gostermek , enflasyonu gercekten düsürecek mekanizmaları harekete gecirmek icin olabilir. . bir süre sonra enflasyon gerçekten düşük gosterildigi seviyeye gelebilir bu mekanizmalar sayesinde.
Bence bu alay edilecek bir durum değildir.
Bazılar enflasyonun hep yuksek olmasını , hatta olması gerekendende yuksek gosterilmesini isteyebilir. Bu onların işine gelmeyebilir.
Bu kişiler atıyorum gercek enflasyon %20 olsa fakat istatistik kurumları %40 acıklasa ve bunlar hesap yapıp gercek enflasyonun %20 oldugunu fakat istatistik kurumlarının %40 acıkladıgını bulsa, bunlar bununla alay etmezler .Seslerinide cıkarmazlar, istatistik kurumunun acıkladıgı veriye saygı duyalım derler
Siz yukarıda yazılanlardan bunu mu anlayabildiniz ?
Tuik, enflasyonu olduğundan düşük göstererek o kurumla alay edenler , enflasyonu olduğundan yüksek gösterdiğinde alay etmezler babındaki anlayışınız , sözün bittiği yer olacaktır. Ama sadece sizin için.
Kardeşim insanlar buna göre çoluk çocuklarının rızkını sağlayacak zam oranlarını alıyorlar. Düşük göstermeyip , yüksek gösterdiklerinde ses çıkarmazlar zihniyetiniz , yani dürüst olmayan ve olamayacağını da bildiğimiz kanınıza işlemiş sakat görüşünüz sayesinde bu kurumlarda kul hakkı, Allah korkusu kalmamış zaten.
Sana , bu kurumlar olduğundan yüksek göstermeleri de vatandaşın aleyhine olacağını söylesem , dürüst olamayacak beynin onu da almayacaktır , eminim. Bu durumda , kardeşim enflasyon bak bu kadar , bu durumda ben kiraya bu kadar zam yapma hakkım var , sattığım ürüne extra bu kadar daha zam yapabilirim mantığı da aklınıza gelmez siz ve sizin gibilerin.
Tek istenilen ne ise o açıklansın.Millet ile alay edilmesin. Ha şunu diyebilsin. Ey vatandaşlar , aslında enflasyon oranı %40 , ama devletimizin ekonomik durumu bu oranda bir zam vermeye uygun değil , hep birlikte bu acı şerbeti içeceğiz deseler Amenna. O zaman da e hacı abi , bu uçaklar, bu may bachler , bu danışmanlar , bu saraylar , bu korumalar, bu maaşlar ne olacak soruları ile muhatap olacaklarını bilirler çünkü. Hoş şimdi de muhataplar ama onlar için tınnn. Asıl acısı sen ve senin gibiler , inşallah bir gün anlarsın . Ama hiç sanmam. Sadece gelirsiz , çaresiz , kimsesiz kaldığında anlayacağından emin olduğum için.
Birden fazla konut sahibi olanlara yönelik ek gelir vergisi sizce ne zaman açıklanır? Maks 3 ay veriyorum. Devletin paraya ihtiyacı var ve vergi konulacak başka bir yer kalmadı.
Sonra sıra sarı taksi plakalarına gelecek. Hepsi götürü vergiden çıkıp normal gelir vergisine geçecek.
Benzine sigaraya içkiye elektriğe doğalgaza azıcık daha zam yaparlarsa sonuç sosyal çöküntü olur. Burada gidilecek yer kalmadı!
İş geldi gayrımenkul zenginlerini ve sarı taksi sahiplerini normal adam gibi vergilendirmeye!!!
Sarı taksiler götürü vergiden çıkalı epey zaman oldu.
Normal diğer esnaflar gibi kestikleri fişler hesaplanarak vergi ödüyorlar.
Şu anda düşük vergi ödemelerinin tek sebebi, fiş kesmenin kendi insiyatiflerinde olması.
Taksicilerin korkulu rüyası "zorla fiş kesen taksimetre" dir.
Bu ürkütücü cihaz neredeyse 20 yıldır taksiciler arasında bir söylenti olarak dolaşır ama hiç bir zaman yürürlüğe girmez.
Belki de şimdi yürürlüğe girmesinin vakti gelmiştir. Bilemiyorum.
Tüm taksi piyasası bayburtluların ve gümüşhanelilerin tekelindeyken o iş biraz zor gibi.
Hükümetin asla üzmek istemeyeceği kesimdir bunlar.
Enflasyon ile ilgili sayfalarca demogoji yapılmış. Siyasî görüşümüz ortada bunları günah kadar sevmediğimiz net. Rakam doğru karşısındaki argümanlar boş rasyonel değil dedik diye asacaksınız utanmasanız. Adam yöntemi değiştirip yalan söyleyebilir ki söyledi de. Ama aynı yöntemle yoy yanlış çıkmaz ki yanlış da değil açtım baktım benzin 7 mis ( 6.95 ) şimdi kaç? Dolar düşmüş? Saçma sapan irrasyonel drama yaratmayın veya yaratın kendiniz bilirsiniz ama herkes yemiyor unutmayın.
"Adam yöntemi değiştirip yalan söyleyebilir ki söyledi de" şeklinde bir görüş dile getirilmiş..
adamlar yöntemi değiştirdiyse ..buradan çıkarılacak sonuç şudur..
geçen sene gerçek enflasyon %30 mertebesinde olsun.. bu gerçek enflasyon rakamı konusunda varsayalım aşağı yukarı bir mutabakat var.. insanlar gözlemlerine ve harcamalarına dayanarak bunu söylesin..
ama gerçekte %30 mertebesinde olan enflasyonu ölçme yöntemini değiştirdikleri için %20 hesaplasınlar..
bir sene sonra.. hala aynı yöntemle yine %20 hesaplasınlar.. kolaylık olsun diye son açıklanan %9 rakamına düşürmedim..
buradan şu sonuca ulaşılır.. yöntem aynıysa ve hem geçen sene hem de bu sene %20 enflasyon sonucuna ulaşılmışsa ve bu yöntemin yanlış olduğunu da biliyorsak (herkes biliyor kabul bu zaten) o takdirde gerçek enflasyonun %30 mertebesinde olduğu sonucunu çıkarırız.. zira ilk seferinde zaten gerçek enflasyon %30 mertebesindeydi..
yani yüksek olan enflasyonu düşük gösteren yöntem geçen sene nasıl düşük göstermişse bu sene de düşük gösteriyor demektir.. örnek vermek gerekirse bu "yöntem" bir filtre gibi yüksek rakamı düşürüyor.. örnek:
f(yeni) = f (gerçek) -10 gibi..
mesela bu fonksiyonda yeni hesaplanan enflasyon gerçek enflasyondan 10 puan daha az hesaplanıyor.. "yöntem" bu.. ( başka "yöntemler" de olabilirdi.. buradaki sadece bir örnek konuyu açıklamak için..)
bu fonksiyonla gelecek sene hesaplayacağımız enflasyon hala gerçek olandan 10 puan düşük olacaktır..
netice: "ölçme yöntemi" üzerinden arguman üreten arkadaşların konuyu tam anlamadıkları kesin.. eğer yöntem yanlışsa ama tutarlılık açısından her sene kullanılıyorsa bu yöntemin hala yanlış sonuç verdiği gerçeğini değiştirmez..yani enflasyon rakamları yanlıştır..
Farketmez. AQP nin oy oranı ilk defa %35 ın altına gerilemiş.
Halk yapılan zamlarla dolaylı vergileri köküne kadar hissettikçe her ay %1-%2 azalmaya devam eder.
AQP bir zengin partisidir. Zenginden gelir vergisi almaz. Fakirden dolaylı vergi alır. Halk bunu ekonomi iyiyken hissetmiyordu. Son 3 senedir hissediyor. Zaten tarihinde ilk defa hem Ankara hem İstanbul belediyelerini kaybetti. Çöküş artarak devam eder AQP de.
Vergi modeli bozuk olan bir ülke asla iflah olmaz.
http://www.krttv.com.tr/siyaset/erdo...or-h15359.html