USD NEDEN YÜKSELMİYOR?
Bu soru özelden sürekli şahsıma yöneltiliyor. Ben de genelden cevaplamak istedim...
USD Suriye operasyonu oldu yükselmedi, Trump tehdit tweetleri attı yükselmedi, faizler indi, her tür müsibet oldu ama yine de yükselmedi..
Çünkü Ağustos 2018 de 7,21 TL de bunların hepsi fiyatlanmıştı.. Trump tehdit etmişti, devamında edebilirdi de.. Suriye de iç savaş patlak vermişti, bize sıçrayabilirdi de, sıçradı da.. ABD ile gerginlik (papaz, ekonomik tehdit vb) olabilirdi de, oldu da...
O sebeple USD yatırımcıları geçen sene Ağustos ayında tün bunların primini 7,21 USD/TRY endeksi ile alıp ceplerine koymuşlardı.. Artık yeni bir hikaye lazımdı.. USD TL de yükselmek için başka bir şeye ihtiyaç vardı...
Geride USD TRY de kalan tek şey Türkiye enflasyon verisi idi..
TCMB son 3 toplantıda sanırım 1000 baz puan faiz indirdi.. Ama USD da tık yok...
TCMB önden yüklemeli faiz indirimi yaparak risk almıştır.. Bu riskin açıklaması "ENFLASYON DÜŞECEK" başlığı idi.. O sebeple paldır küldür 1000 baz indirildi...
CDS lerimiz 300 civarında... BU enflasyon +3 faiz eder= Politika Faizi kuralını çalıştırır..
Enflasyon+3= 14 ise bu denklemden Enflasyon %11 çıkmalıdır... Kısaca 12 altı bir enflasyon ile yılı tamamlarsak EL ELDE BAŞ BAŞTA yız demektir. %1 reel faiz versen ya CDS lerini düşüreceksin yada hedef enflasyonunu...
O sebeple Pazartesi açıklanacak enflasyon oranı USD/TRY için son derece önemli bir bilgidir...
Bir anda yüksek çıkan enflasyon verisi USD ı zıplatabilir...
Ben TCMB başkanı olsa idim, daha temkinli davranır enflasyon verisini gördükten sonra faizi indirirdim..
Demek ki; TCMB başkanının elindeki terminal ağı çok kuvvetli... Pazartesi günü ak koyun mu, kara koyun mu belli olacaktır...
Hedef 2019 için %12 enflasyon ve 2021 için %8 enflasyon oranıdır.
İnşallah diyelim, hatta %5 olsun...
Ama inşallah yada maaşallah ile olur mu? Olmaz...
Enflasyon ile mücadelede temel davranış; TL havuzunu kurutup, büyümeyi ılımlı ve sürekli hale getirip disiplinden çıkmamaya benzer..
Ben enflasyon ile mücadeleyi diyet ve rejime benzetirim.. Her zaman ölçülü ve dikkatli olmak zorunda olmalısınız, yoksa aniden kilo alabilirsiniz...
Uzun lafın kısası USD ın 6 TL ve üzerine atabilmesi için enflasyon en önemli bilgi...
Düşük gelirse USD da destek olan 5,71 i kırarız ve 5,65 TL lere doğru yolculuk başlayabilir...
5,65 TL de USD alınmaz mı?
Ben kademelerimden birisini burada ALIM için kullanırım.. 100,000 TL varsa 25,000 TL sine 5,64 TL den USD alır portföyüme eklerim...
Bol BOL GANİ GANİ Kazançlar...