Deniz yatırımda satan oyuncu, başka bir aracı kurumdan alıyorsa aslında deniz yatırım satmıyordur ve zarar etmiyordur.. Bundan emin miyiz?
Printable View
Deniz yatırımda satan oyuncu, başka bir aracı kurumdan alıyorsa aslında deniz yatırım satmıyordur ve zarar etmiyordur.. Bundan emin miyiz?
Hisse yolgeçen hanına döndü. Şimdide dün başlayan bugün şiddetlenen Deniz-Şeker kapışmasını seyrediyorsunuz.
Tekrar 340 atarsa önü çok açık.
Kim zarar etmek ister:) Belki de insanları korkutup, ellerindekini toplamak istiyor. Amacını bizim bilmemiz mümkün değil.
Benim bildiğim tek şey, Alfaş'ın 2022 sonu bilançosuna göre ve şu anki fiyata göre F/K'ı 28 civarında (örneğin SMART F/K 97!).
Alfaş'ın Nisan başındaki kapasite artışı ile birlikte 2023 sonu tahmini karı ile F/K 8-10 gibi bir şey olacak.
Bunu beğenen alır/tutar beğenmeyen satar.
Kısa vadeli fiyat hareketlerine takılmanın bir anlamı yok bence.
348.8 de görmüş 326 da 1 saat içinde. Şimdi bu şirketin durumu %7 değişti mi bu sürede? Alım satım yapmak da cesaret istiyor. Anında taban da tavan da olabilecek bir kağıt:)
CEO dün fuar'da azından baklayı ufaktan çıkarmış.
Haziran sonrası Depolamalı GES kurulumları başlayacak ve işin içinde Alfas'da yer alacak. Huawei ile yapılan anlaşma bu iş ile alakalıydı. Huawei'nin yetkli satıcısı Alfas oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=EH47GvAaiKg
tahtada deniz yatırım olmasa kim kazanacak bu hisseyi böyle kısa da götüren deniz yatırım hakkını yemeyin bence
tahtada sadece biz ve spek veya patron yok
dün mesela tahtayı izleyen neden tavanı bozduğunu anlamıştır
tahtaya tavancı şeker yatırım bulaştı tavandan mallandı onu dökmek için tavanı bozdu sabahta eksi açtı şeker yatırım tavandan alır ertesi gün %3 den %5 den anında satar
şu an takasta şeker aldığını 12 lira aşağıdan vermiş görünüyor deniz yatırım ise 65 bin lot alımda
herkese bol kazançlar
Buradaki en kritik açıklama 0:46 - 0:57 arasındaki "yeni yatırım için kısa dönemde bir şeyler gelebilir" açıklaması.
Hali hazırda Mayıs ayında 1290 MWp'ye çıkıyoruz kapasite olarak.
Firma nakit olarak çok güçlü durumda ve zaten yeni siparişler için avanslar da alıyor. Rekabette öne geçip maliyetleri düşürmesi için yeni yatırımlar yapmak zorunda.
Ben açıkçası yeni faz tamamen devreye girdiğinde, hızlıca 1000 MWp'lik yeni kapasite yatırımının da açıklanmasını bekliyorum.
Umarım 22000 m2'lik fabrikanın içinde yer kalmıştır yeni kapasite arttırımı için. Yoksa tekrardan fabrika inşaatı da yapmak gerekecek.
Hatta bu soruyu genel kurulda soracağım.
alfas patronu adımlarını saglam atıyor bu yüzden ben taktir ediyorum egerki hırs yapıp gözü dönüp illede şunu da bunu da kısa sürede yapacagım dese işleri karışır bu yüzden işini bilen bir patron var ve şirketin gelecegi baya parlak şimdilik 10 nisanda yani pazartesi yapılacak gk dan çıkacak bilgilendirmelere odaklanıp egerki gk la katılabilen olurda soruları ve açıklamaları orada iyi dinleyip aktarırsa memnun kalırız şimdilik işler tıkırında hayırlısı diyelim.
Bir güzel haber daha var. Çinden Fotovoltaik hücre ithalatı şubat 2023 te rekor kırmış.
Alfas'ın çinden bu hücreleri ithal ettiğini biliyoruz.
2023 de işler çok daha iyi gidiyor muhtemelen. Yeni yatırım sinyalide bu yüzden olabilir.
https://mobile.twitter.com/Kapelike/...25061694349319
Depolama alanında yeni bir yatırım bekliyorum ben açıkçası. Bu işe girmek istediklerini biliyoruz.
Genel kurula aramızdan katılacak var mı?
Kısmetse yarın saat 15:00 deki genek kurula katılacağım.. İzlenimi buradan yazarım..
yarın ben de genel kurulda olacağım. sorularınız varsa iletebilirsiniz.
Acaba alfas ; astor da yaptığı gibi europower halka arzına katılacak mı ? Sorar mısınız lütfen .
https://twitter.com/CuneytErkol/stat...20386807431169
G.Kurul'dan biri atmış. :oleyo:
bedelsiz gelmedi diye mıllet cıkıyor zaten gelmıyecektı neyın tantanası tum enerjıler tavanken bırde
Genel Kurul'a katılanlardan yorumlarını rica etsek.
bu sene bedelsiz geleceğini sanmam.
ayrıca bu beklenti de bence boş. genel kurulda olup da hükümet komiseri gidince sorulanlar oldu mu?
yatırım ne olacakmış? bir kaç laf arasında bilgi verdiler mi acaba KY ile sohbette?
katılanlara sormak isterdim.
- karlılık 2024 de ne olacak? yeni bir yatırım ne olabilir?
güzel bir şirket ama fiyat çok dalgalı... boğulma riski yüksek 400 - 280 - 360 bu dalga bizi götürür.
Şimdiki fiyatla 1000 lot alsan 350 bin TL. Atıyorum %1000 bedelsiz verse 1000 lot olacak 35 bin TL.
Bedelsizin tek faydası hisse fiyatı düşeceği için daha çok sayıda yatırımcının alıp satabilmesi. Yoksa başka bir faydası yok.
Bedelsizin niye bu kadar abartıldığını anlamak mümkün değil. Elinde diyelim 1000 lot var, olacak 10 bin lot, ama toplam portföy değerin aynı.
Esas önemli olan şirketin kar etmesi.
gene aynı gelene servis ediyor
Huawei ile yıllardır çalıştıklarını sadece imza attıklarını o yeni bir şey olmadığı için şirket adına kap atmadiklarini söylediler.
Genel kurulda beni en çok etkileyen söylem biz diğer şirketler gibi değiliğiz hemen hemen hergün milyon dolarlık iş alıyoruz bunların hepsini kapa atmak istesek kapta kimseye sıra gelmez böyle bir söylem benim için yeterli ayrıca bilançoyu bekletmeyeceğiz dedi bu ay içerisinde göndereceklermiş fabrika seri üretim sürekli ürün çıkıyor o yüzden fason üretimde yapmamız lazım dedi kapasite artışı bilanço yansımalarını bu bilanço ile göreceğiz dedi ama asıl etkisi 2.çeyrek dedi 2022 yıl sonu bilanço geldiğinde fk yarı yarıya düşmüştü bakalım ne kadar daha tutacaksınız siz alım satımı boşverin dalgalı mı evet dalgalı büyük denizin dalgası büyük olur topu topu 9 milyon lot var halka açıldığından beri hergün muazzam işlem hacimleri oluyor son 3 günde toplam işlem hacmi 20 milyon lot bırakın al satı şirkete güvenin piyasa değeri bana göre hala ucuz 15 milyar tl gesan 35 milyar tl hatta bizim ufaklık smrtg bile 25 milyar tl değerde
“…biz diğer şirketler gibi değiliğiz hemen hemen hergün milyon dolarlık iş alıyoruz bunların hepsini kapa atmak istesek kapta kimseye sıra gelmez ..” işlemi ne kadar doğru? O zaman sen de biriktir aralarda toplu kullan. “Bu ay 30 milyon dolar iş aldık” gibi. O da yok. Sizden başka herkes KAPI ı kullanıyor. KAP sanki kullanılınca biten bir şey.
Genel Kuruldan kendi adıma önemli olduğunu düşündüğüm ve bende oluşan bazı fikirleri paylaşmak istiyorum.
Masada bekleyen pek çok yatırım olduğu ancak kesinleşmediği için paylaşamadıklarını finalize olduğu zaman yatırımcılar ile paylaşılacağını aktardılar. Fizibilite olarak yapılmasında bir engel olmadığında ve yatırımların geri dönüş sürelerinden tatmin olduklarında bunu paylaşacaklar. Agresif büyümeyi seven bir şirket olduklarını pek çok kez tekrar ettiler. Burada şöyle önemli bir durum var. Hem temettüler ile yatırımcılarına güven vermek hem de agresif büyümeye devam etmek istiyorlar. Anladığım kadarı ile önümüzdeki 5 yıl boyunca şartlar uygun olduğu sürece %30 kar dağıtımına devam etmek istiyorlar istikrarlı bir şekilde hem de gerek yaptıkları anlaşmalar gerek yatırımlar ile büyümeyi de sürdürmek istiyorlar. Huawei ile ilgili ise zaten yıllardır çalıştıklarını ve bunun aslında sadece bir imza seremonisi olduğunu paylaştılar. Panel üretimi ile beraber invertör satışı da yapıyorlar ki bunu zaten biliyorduk. Yani hali hazırda devam eden ve daha önceden de yaptıkları bir iş olduğu için bunu kamuyu aydınlatma platformunda paylaşmaları söz konusu olmamış. Ciroda invertör satışlarının yeri panele kıyasla oldukça küçük ancak bu yıl burada da hacim artışı bekliyorlar. Kar marjı konusunda bu yıl bir değişim beklemiyorlar. Fiyat tespit raporuna çokça atıfta bulunuldu. Buranın yatırımcılar tarafından incelenmesinin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber şirket geleceğe dönük yatırımcı sunumları hazırlamak ve ortakları ile paylaşmak için çalışmalar sürdürüyor. Yani önümüzdeki aylarda şirketten düzenli olarak yatırımcı sunumları paylaşıldığını görebiliriz. Bunun 1. çeyrek bilançosu ile beraber paylaşılabileceğini de söylediler. Bence değinilen önemli bir nokta da şirketin üretim bantlarının son teknolojiyi yakalaması için harcadığı çaba ki bunu zaten biliyorduk. Son 5 yılda 6 kez üretim bantlarında düzenlemeye gidildiği paylaşıldı. Mevcut üretim hattından çıkacak ürünlerin güneş panellerinin her alanda kullanılabileceğini ve bunların arasında yüzer geslerin de yer aldığını bunların gerek tarım alanları gerek çatı gesler gerek yüzer geslerde kullanıma uygun olduğu paylaşıldı ancak yüzer geslerin proje aşamasında olduğunu ve daha çok sektörde en çok talep gören kısımda kalmaya devam etmek istediklerinin paylaştılar. Kap haberleri hakkında gelen bir soru üzerine ise 10 milyon dolar altı anlaşmaların kap üzerinden paylaşılmayacağını bizlere bildirdiler ki bu bence oldukça olumlu. Şirketin durumunu bilançolar ve yatırımcı sunumları ile paylaşmayı tercih ediyorlar. Açıkçası şirketin bir aile şirketi olması ve YK'da yer alan herkesin aynı soy ismi taşıması şirket ile ilgili benim adıma bir çekince idi ancak tanıştığımızda işlerini hakkını vererek yapmaya çalışan, rakamlar ile kendilerini ve şirketlerini göstermek isteyen insanlar oldukları imajını çizdiler benim gözümde. Bir sanayi şirketi olarak yeni teknolojiyi takip eden, yatırımlar ve kapasite artışları ile sektördeki ihtiyacı karşılamaya çalışan gerek yerli gerek yabancı kurumsal yatırımcılara hizmet veren bir firma imajı çizdiler. Halka arzlar ile ilgili olarak bireysele 750 milyon sermayeye kadar eşit dağılım olduğu için artık halka arzlara girmenin bir katkı sağlamayacağını düşünüyorlar. Fason üretimlerle ilgili gelen soruya ise fason üretim oranını yüzde olarak daha düşük tutup marjları korumayı hedefliyorlar. Yenilenebilir enerji talebinin önümüzdeki yıllar boyunca artarak devam edeceğini düşünüyorlar. Geçtiğimiz 5 yıla bakarak talebin önümüzdeki yıl %50 artacağını düşünüyorlar. Bu yüzden şu an ihracat kısmına çok ağırlık veremediklerinin ancak her yıl ihracatı 2 puan arttırmak gibi bir hedefleri olduğu paylaşıldı. Bedelsiz sermaye arttırımı hakkında ise bunu değerlendirdikleri ve bir gelişme olur ise yatırımcılar ile paylaşılacağı aktarıldı.
yani Berk bey bundan rahatsız olan çok insanı hem forumda hem kendi çevremde görüyorum. O yüzden naçizhane kendi fikrimi paylaşmak isterim. Biz yatırımcılar zaten şirketin maksimum kapasitesini biliyoruz. Bununla beraber şirketin tam kapasite çalıştığını ve mevcut kapasite artışının 65%sini daha fabrika kurulmadan 2 firmaya sattığını biliyoruz. Fabrika tam kapasite 4 vardiya çalışıyor ve sadece 2 haftada 1 gün bakımlar için duruyor ve deposunda hammadde bekletiyor ki üretim kesilmesin. Bu durumda aldığı siparişleri kap atması bizlere sadece malı kime sattığını öğrenme imkanı verir çünkü zaten bu mal satılıyor. Firmanın maksimum kapasitesi üzerinden yapacağı satışlar ile bence çok doğru hedef fiyatlar çıktığını düşünüyorum. Bu konudaki tek muamma şirketin kar marjı ve yapacağı satışlar belli olduğu için kaç F/K ile fiyatlanacağı. Vaziyet böyleyken kap atmaları biraz yatırımcıyı aldatmak olur diye düşünüyorum. Bist içerisinde tarla ges kursa kap atan şirketlerimiz, ihaleye teklif verince daha kazanacağı belli olmadan 3 ay önce kap atan şirketlerimiz var ve ben şahsım adına pahalı buluyorum bunları zira bir hype ile hareket ediyorlar ancak F/K'ların belli oranlar altına inme ihtimali tam kapasite çalışsalar bile mümkün değil. Evet kısa vade için güzel görünüyor ancak patron hala yatırımlara devam etmek niyetinde iken bu şirketin anlamsız ve gerçek dışı şekilde F/K'lara gelmemesi bence çok hoş. Tabi ki herkesin yatırım mentalitesi birbirinden farklı. Şahsen ben sadece iyi yönetilen iyi bir şirket olduğunu düşündüğüm için değil aynı zamanda iyi bir fiyattan ortak olabildiğim için ortak olurum. Elimdeki tüm hisselerde durum benzer. Diğer şirketlerimiz de çok kıymetli ve iyi yönetilen şirketler. Benzer sektördeki şirketlerin bazılarının patronlarının cvleri gerçekten göz alıcı ancak kimisi akıl dışı bir fiyatta kimisi ise yatırım yapmıyor. o açıdan şirketin sadece geleceği fiyatlaması ve anlamsız hype ile riski arttırmamasını ben olumlu buluyorum. Ve tekrar dediğim gibi herkesin yatırım mentalitesi, risk marjı, getiri beklentisi birbirinden farklı. Bunlar ise naçizhane benim fikirlerim.
Saygılar.
Sayın PapyonunStajyeri dediğim gibi çoğu konuda haklısın ama sizin bu söylediklerinizi kaç tane ky biliyor. Hem şu var ki borsada değerinin altında fiyatlanan veya tam tersi durumda olan onlarca hisse var. Bunların asıl sebebi hisselerin yeterince tanınmıyor olması. Yatırımcı her zaman kulaktan duymaktansa şirketin resmî ağzından yapılan kap açıklamalarına önem verir. Hadi diyelim ki 10 milyon dolar altındaki anlaşmaları bildirmiyorlar. Ancak bu Huawie konusunu mevcut haliyle açıklamalılar.
Ayrıca hisse başından beri adete Denizin oyuncağı durumunda, Deniz alınca hisse çıkıyor satınca düşüyor. Neden alıyor neden satıyor o da belli değil. Dün neredeyse tavan olacakken bugün nerdeyse taban oluyordu. Dünden bugüne ne değişti? Güçlü bir şirket böyle olmamalı.
Faaliyet raporunda Mart ayı için 500 MWp/yıl kapasite artışı olacağı yazıyor. Bu oldu mu, bilgisi olan var mı?
Bir kaç kez değinilmiş ama CEO'nun KAP konusunda söylediklerine ben de katılıyorum.
Bizim zaten üretim kapasitemiz belli, üreteceğimiz panel sayısı belli, kar marjlarımızı da düşürmüyoruz dedi.
Yani özetle ihalelere değil direkt üretim kapasitesine bakıp hesap yapın diyor.
Misal ne kadar ihale açıklasalar da biliyoruz ki 1. çeyrek kar, ortalama döviz kuru ile yaklaşık, 300 milyon tl gelecek.
Yıllıklandırılmış net kar 770 milyon tl olacak. HBK 16.7 TL olacak.
Bence bu bilgiler yeterli. Hele ki günlük hareketlere takılmayıp toplamaya odaklandıysanız bu durum işinize bile gelir.
1. çeyrek karı biraz daha yüksek olabilir. Benim tahminim 350-400 Milyon TL arası.
Böyle düşünmemin nedenleri;
1. 2022 4. çeyrek başında devreye giren yatırım muhtemelen daha verimli kullanılmıştır 2023 1. çeyrekte.
2. Astor halka arzından aldıkları 2.4 Milyon lottan ettikleri kar.
Astor karını hesaplamadım ben. Onu da eklemek lazım, haklısınız.
Düzeltme: 2023 ilk çeyrek sadece sattığı lotlardan elde ettiği kar, net kar'a yansıyacağı için etkisi +12 milyon TL olacak. Yani kar tahminimi 312 milyon tl olarak güncelleyebilirim.
Bir de genel kurul sonrası bahsedilen günlük panel üretim adetinden yola çıkılarak bulunan MW kapasite 1290'dan fazla çıkıyor. (1400 civarı) Muhtemelen makinaların hızını arttırmışlar devreye alırken :)
Güzel şeyler olacak.
Bana kalırsa her çeyrek bir öncekinden daha fazla kar getirecek. En azından bu sene böyle.
2023 yılı en yüksek karlı senesi olabilir diye düşünüyorum.
Şapkadan ne gibi tavşan çıkar onu bilemem.
1<2 2<3 den 3<4 çeyrek karları böyle olacak gibi.
Ayrıca dolar kuru da değişken. Bakalım hele bi ikinci çeyrek de gelsin inşallah inceleriz.