savaş ,tahvil faizleri
Printable View
savaş ,tahvil faizleri
Ben de dediğinize inanıyorum. Bugün elimdeki PPZ lerin tamamını sattım, GMSTR aldım hepsiyle. Artık günlük hareketlere bakmamak lazım. Para başkasının olduğu için en iyi seçenek olarak bunu gördüm. Stopajı yok ve gerekirse satıp borsaya valörsüz geçiş yapılabilir.
Her türlü emtia iyi yatırım önümüzdeki 2-3 sene boyunca.
Altınla ilgili şöyle bir haber var:
Çin'den 850 milyar dolarlık altın ithalatı hazırlığı
Çin, yerli ve yabancı bankalara büyük miktarlarda altın ithal etme izni verdi. Bu kapsamda, bir iki aylık bir periyod içerisinde ülkeye 850 milyar dolar değerinde altın girmesi bekleniyor.
https://www.finansgundem.com/haber/c...irligi/1564798
Genelde yüksekten tekrar giris yapilir :)
Saygilar.Sevgiler.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son bir hafta CDS düşmesine rağmen pek olumlu etkisi görülmüyor.
Belki içeride biz bize kaldık diyedir :)
Foncuların tadı tuzu kaçtı.
Artık günlük getirileri/götürüleri yazan da kalmadı.
Ya herkes sattı fonları yada moraller bozuk.
Bu sefer nnf de çuvallladı
19 Nisan Pazartesi günü, kesin olmayan getiri oranımız:
NNF -2,32%
Bist100 -2,20%
Bize illede en son model ıphone alman lazım yoksa uygulamanın yarısı çalışmayacak diyen tefasmobil bildirim yollamış.
Geçen seneki fon yarışmasının tekrarı.
İlgilenenler bir göz atsınlar.
https://altinyumurta.org.tr/index.php
3.kez 1350 testine gidiyor, can sıkıcı. 3.testlerde risk çok yüksek.
Altının zamanı geliyor muydu? :)
9 aydır ons altın düşüyor malumunuz. Çok sevdiğim tamam mı, devam mı noktalarından birine daha gelmiş buluyoruz. geçen yıl sonundaki fake çıkıştan sonra kırılıma bu kadar yaklaşmamıştık. Bence bu defa düşüş trendi kırılacak, en azından yatay bir banda gireceğiz, belki sonra da yükseliş trendi başlar. Altın Fonu yatırımcısı arkadaşların takip etmesi gereken kritik seviyeler 1730'lar. Burası kırılmadıkça yukarıdaki senaryom geçerli. Kırılırsa maalesef düşüş trendi devam eder ve 1600'lere yolculuk görünür. yukarı tarafta da 100 günlük ortalama olan 1800-1830 aralığı önem kazanıyor. Buralara çarpıp biraz geri çekilmelerle önümüzdeki 1-2 ayı yatayda geçirebiliriz. Ama dönüş için güçlü bir sinyal almış oluruz.
https://www.linkpicture.com/q/altın.png
1350' yi daha önce iki kez test ettiğinde güçlü alıcı gelmişti. Bu testi çok kritik olacak. Buranın altında umarım kapanış olmaz. Ama dolar tarafının çok eşlik etmemesi, bu kez de oralarda satışın karşılanma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündürüyor bana. Ama günlük kapanış çok önemli bugün. Eğer bu kez de oradan destek bulursa, çok güçlü bir üçlü lokal dibimiz olur.
Aoy gibi fonlarda hangi benchmark ı takip etmeyi önerirsiniz?
Kendi mcsi global clean energy almış ama,
Amerika temiz enerji hisseleri taşıdığı için usdtry kuru ile birlikte bence bu endeks en uygunu
https://www.spglobal.com/spdji/en/in...ndex/#overview
Genel beklentilerim:
Altında: Ons 2050-2100 arası bir tur daha olma ihtimalini yüksek buluyorum.
Bist100: 3 ihtimal var 1. İhtimal: buralarda yatay yapma ve sonrasında yukarı trende kaldığı yerden devam etme olasılığı bunu zayıf ihtimal görüyorum
2. ihtimal: önce 1260 endekse sarkma ve sonrasında 2000 endekse yükseliş rallisi (bunu daha yüksek ihtimal görüyorum
3.İhtimal: 1165 seviyesine düşüş ve sonrasında 2000 seviyelerine ralli (Bunu da 1. olasılıktan daha zayıf ihtimal görüyorum. Sadece 2008 benzeri küresel kriz olursa buraları ve hatta daha aşağıları beklerim o da bu para bolluğunda çok zayıf bir ihtimal)
Gümüş: Altına nazaran görece daha güçlü bir hareket bekliyorum 2021 hammade krizinin gümüş ve platini altına nazaran daha güçlü buluyorum.
Bitcoin: Bir gece ansızın yasadışı ilan edilebilecek bir metaya portföyün %1 ini bile ayırmam. Haliyle Banka faizi bile ayda %1,6 veriyorken neden portföyümün %1'i kadar para ayıracağım yere kafa patlatıp burada işlem yapayım ki? Daha çok yatırım işinden ve tasarruf işinden anlamayan ekşi sözlük tayfasını ilgilendirir. Ha kaldıraç kullanarak forekste işlem yapmışsın ha bitcoinde işlem yapmışsın. İşlem yapacağın SPK denetimli bir tane bile aracı kurum olan yer yok. Yani yasa dışı ilan edilmese bile işlem yapacağın kendini güvende hissedeceğin bir tane bile kurum yok. Ama maalesef ülkemiz insanı tasarrufu sevmediği ve olan parasını betona gömdüğü için kalan parasını ya bitcoin gibi "bir koy 5 al" tarzı mecralara yatırıyor ya da ne olduğu belirsiz "bir masa bir kasa" hisse senetlerine...
(Bu arada bitcoinin 6 binden 50 bine çıkacağını öngörmüş biriyim o ayrı mesele. Teknik yönden ve kitle psikolojisi analizi yaparsam 50 bin üzeri bitcoin için köpüktür. Etrafımda cümle alem bitcoine saldırıyorsa burası artık bence zirvelere yakındır ama kitlesel anomalilerde zirve analizi yapmak yanlış olur çünkü einstein'in dediği gibi: "Two things are infinite" the universe and human stupidity...and I'm not sure about the universe."
Keşke yasal yönden yatırım fonları olsaydı ve portföyümün ufak da olsa bir miktarını zamanında yatırsaydım ama maalesef yukarı da belirttiğim üzere bir gece ansızın yasa dışı ilan edilebileceğinden ötürü yatırım fonu vb yatırım yok)
Yukarıdakiler şahsi projeksiyonlarım olup şahsi düşüncelerimdir. Asla yatırım tavsiyesi değildir.
Döviz bazlı Yatırım fonlarına gelirsek KUB 'u başarılı buluyorum son 10 yıllık performansı çok başarılı fakaaat keşke 2008 küresel krizi performansını da görebiliyor olsaydık. Çünkü neredeyse üçte biri yabancı hisse senetleri yatırımı yapan bir fonun olası bir küresel krizde nasıl bir performans sergiler işte orası muamma.
Yani geçmişte gördüğümüz performansın hiçbirisinde küresel borsa krizi olmadı. 13 yıldır küresel kriz yaşamadık. Genelde ufak çaplı dalgalanmalar oldu ve hemen ardından FED para basıp yeni ralliler meydana geldi. Kısa ve orta vadede Zayıf ihtimal de olsa gelecekte uzun vadede tıpkı 2000 ve 2008 vb büyük küresel krizlerinin olabileceğini unutmamak gerekir. sonuçta Fon yatırımlarımızı emeklilik için tutuyoruz ve çok uzun vadeli analizlerde bu olasılığı da göz önüne almamız gerekiyor.
---------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup Asla yatırım tavsiyesi değildir.
--------
Mrb, ppf ler ile ilgili bişey soracam. Tefastan baktığım zaman ppflerin aylık getirisi yaklaşık %1,4-1,5 bandında(yıllık yaklaşık %17). Oysa bankalar da ortlalama %17 faiz veriyor. Nakitimi genelde mevduatta tutyorum bu şekilde. ppf fonunda para tutmanın mantığı nedir kaçırdığımız bişey mi var? Vergi avantajı falan mı var?
Burda hergün mevduat karşılığı oranlar var: https://www.hisse.net/topluluk/showt...79#post5315479
Örneğin PPZ 19,51 getirmiş.
Bu oranı günlükte veren banka yok diye biliyorum
TCD yarın pozitif gelir mi?
İçime doğdu dostlar.
Belki bir ihtimal.
IDH gibi fonlarda, genel anlamda balon şirketlerin havasi alinmaya başlanmiş.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir Telegram gurubunda da benzer yorumda bulunmuştum. IDH Boğa piyasası fonu bence. Tüm hisseler yükselirken birkaç puanlık daha fazla + yapabilecek hisseler var. Ayı piyasasında ise insanlar BIST 30/100 hisselerini tutarken ilk vazgeçecekleri hisseler bunlar oluyor.
Son bir aylık getiride Idh mac tan daha fazla düşmedi
Arkadaşlar, aklıma takılan bir husus var, görüşünüzü almak isterim. İnşallah olmaz ama Amerika'yla halkbank, S400 vb koularda iyice ortam gerilip de onlar "Türkiye'nin Amerikadaki malvarlığını donduruyoruz" gibi bir karar alırsa bizim aft, afa, yay vb fonlardaki hisseler de donmuş olur mu? Bende kendimce bayağı yüklü bu tür fonlardan var da, parayı bozduramama gibi bir durum olur mu diyerekten soruyorum...
Testere piyasası devam ettiği müddetçe hsyf fonların işi bitik bence
Al hisseyi tut elinde yöntemi bu piyasada işlemez.
Adamlar bankadan çıkıp, teknolojiye giriyor, ordan çıkıp ötekine giriyor.
O al satlardan mis gibi para kazanıyorlar.
Ama bizim hsyf'ler bu oynaklığa ayak uyduramıyor.
''Ayı tuzağı'' olduğu Nisana girerken de belliydi.Aslında tüm sorunların çözüm yolu gene hükümet değişikliğine gidiyor.O nedenle bu değişikliği görmeden bu piyasayla dans edilmez.Ayı taşımaz yatırımcının üstüne biner.
Endeks dışı hisselerde muazzam bir kaçış var. Endeks dışı hisse taşıyan fonlar endeksten daha fazla düşer. Neredeyse eşitlenecek seviyeye gelen u100 ve u30 yine u30 lehine ayrışacaklar. 30-40 Fk lar ile endeks dışı hisse alanlara uzun süre taşıyacakları yükler teslim edildi. Aktif yönetilmeyen hisse fonlarının içerisinde de bunlardan olması muhtemeldir. Bakalım Endeks 1350 üzerinde tutunabilecek mi?
Enseyi karartmaya gerek yok, endeks uzun vade yatırımcı için enflasyon + yıllık 5-6 puan reel büyüme ile gidecektir. ( Bu her sene olmaz ama 5-6 yıllık vadede mutlaka buna yakınsayacaktır )
Sabırla iyi yönetilen hysfleri taşıyanlarda ( bu rakamlara 10-11 puan ilave yıllık getiri elde ederek) orta ve uzun vadede katbekat önünde olacaklar endeksin de, diğer tüm yatırım araçlarının da.
Burada kilit 3 nokta bence, trade etmeye çalışmamak ( fonları bu amaç için kullanmamak), doğru fonlarda olmak ve sabır.
Kısa vadeli beklentiler taşıyanlar için önümüzde sancılı bir süreç olması elbette muhtemel.