Teşekkürler ..
Printable View
Teşekkürler ..
Mesut bey twitt atmış birisi hisse portföyü %98 kazandırmış bu yıl. Altına yazmışlar dolar şöyle enflasyon böyle sen kazanmamissin hiç diye. Merak ediyorum insanlar yılda %200 falan mı kazanıyor?
Ben hesaplayan adım kendi durumumu çünkü portföyden çok para çekip yatırdım ama yüzde 30 kazansam bende buna da şükür derim
öncelikle tüm yoldaşların yeni yılı kutlu olsun, daha öngörülebilir sağlıklı piyasalarda seneye bari kazanmamız dileğiyle. ben dipçi olduğumdan ve bu yıl borsalar dip yapmadığından faizde kalarak enflasyona yenildim ne yazıkki. şapkamı önüme koyup uzun uzun düşününce bu dip bekleme taktiği dolar için geçerli olmamalıydı galiba diyorum. öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, arada bir gelen düşüşlerden korkmadan ömür boyu eline geçen parayı hemen döviz yapan biri kendiyle aynı kazanan diğer vatandaşlara göre daha lüks bi yaşam sürebilir, bu düzen 1 asırdır böyle 10 yılda da değişmez. bunlar bilimden zekadan bi haber diye iktidarın değişmesini bekleyenler var da muhalefet dediğiniz geçmişte çok mu zekice ve dürüstçe ekonomi yönetti? herşey muhafazakar, dışa kapalı ama içerden dümen çevirmeli kültür yapısından kaynaklı. bu haliyle türkiyenin gelişmiş dünyada yeri yok. biz de o gelişmiş dünyaya gidemiyorsak onların parasıyla kurtulmaya bakacaz.
Acaba bankaların yatırım portfoylerindeki standart fon sepetleri bu yıl ne getirdi? osm.yatirimdaki atak fon sepeti %27 getirmiş.
Osmanlının önerdiği portföyde dövizli fon yok, niyeyse koymuyorlar önerilerine.Eskiden TL ve döviz ayrı ayrı sepet vardı, TL'yi kaldırdı.Ayrıca önerdiği GSP 'nin temettüleri hesabın içinde yok sanırım.
Atak fon getirilerine bakınca
HSA=41
AED=40
OPB=45
KRF=58
IPB=36
IBB=48
YAN=45
gibi getiriler var.
Çıkardığım sonuçlar
1-İşbankasının fonları bu yıl patladı gitti.Genel müdür değiştiği için mi acaba
2-IPB'nin gerilerde kalması zamanlama konunun çok işe yaramadığını gösteriyor gibi.
3-Ordan oraya konmaktansa 2-3 değişken fon alıp tutmak çok mantıklı görünüyor
1-
Tefasta 1 yilliklarda en çok getiren fonları yazıyorum:
1.kiymetli madenler fonları FIB %53
2.karma fonlar ITP %62
3.hisse senedi fonları AFS %63
4.Serbest fonları
5.Fon Sepeti fonları TFF %58
6.Degisken fonlar IJC %72
Pazartesi yeni bir yıl ve ayın ilk iş günü olacak.
Acaba diyorum bilmediğimiz bir şeymi vardı da dolar yılın son günlerinde tekrar zıpladı.
Yoksa artış artık önlenemez bir hale mi geldi
Aslında bilanço falan deyip düşük tutmak gerekmiyormuydu doları.
Yeni bir yıla gireceğimiz önümüzdeki hafta bir gevşeme bekleyen varmı dolarda.
Bist'te dolara endeksli oldu artık
Onu da etkileyecek kurun seyri.
Tüm arkadaşlara sevdikleriyle birlikte önce sağlıklı, sonra huzurlu ve mutlu bir yeni yıl diliyorum.
Kazanç olsa da olur olmasa da.:)
Tüm insanlığın yeni yılını kutlar, sağlıklı ve mutlu bir hayat dilerim.
Sabah IPV fonuma satış taliamatı girdim paranın hesaba geçeceği tarih olarak 5 Ocak yazıyordu fakat 10 dakika sonra girdiğimde tarih 6 Ocak olarak değişmiş gördüm. Bunun nedeni ne olabilir? Bilen bir arkadaş bilgilendirirse memnun olurum.
Şurada yazılanları bir okuyun
Doğrumudur değilmidir bilemem.
Sizler ne dersiniz bu yazıya.
https://eksisozluk.com/yabancilarin-...amasi--7126089
Evet yabancı fonlarda tatiller çok önemli.
Elektriğe felaket zam gelmiş öyle böyle değil
Alıntı:
Elektrik fiyatlarına ticarethaneler için %126, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi.
geçen hafta yabancı 500 milyon tl lik hisse satışı yapmıştı. muhtemelen dolar alıp çıkmıştır.
türkiyenin çok yüksek dış borcu var, dolar olarak % 8-10 yıllık faizi var. tr nin sürdürülebilir cari fazla vermesi çok zor.
yabancı bu hisseleri nasıl satabilmiştir. bankada tl parası olanda o kadar da keriz değildir. merkezin fırsatını bulduğu an faizi düşüreceğini bilmeyen yoktur.( zaten olması gerekenden en az 10 puan düşük de) tr de birikim enflasyona göre kontrol edilmez, dolara göre yapılır. hisse senetleri dolar bazında ucuzdur, hisse alır, dolar alır, altın alır. tersini şu ortamda yapmaz.
sonsöz: bu halk tayyip için oyunu verir, dolarını vermez.:)
Korku filmi gibi.:)
6 tane mükerrer resmi gazete yayınlandı.
https://www.resmigazete.gov.tr/
6.sında tarifeler var
Doğalgaz öksüz kalmamış devlet onunda başını okşamış konutta kullanılan gaza %25 zamcık yapılmış.
Bu zamlar olmazsa olmaz. Yapmasalar açığı kapamak için daha çok para basmak zorunda kalacaklardı, enflasyon daha fırlayacaktı, hiperenflasyona koşar adım gidecektik. Şimdi hiç olmazsa emisyonun artış hızı biraz azalacak. Yanlış mı düşünüyorum? Doğal gaza biraz daha zam gelmesi gerekiyor. Gerçi elektrik dışı sanayiye %50 gelmiş.
150 kw ustu tarife birİm fiyatı ne kadar olmuş tablodan bir sey anlamadım.
1 ocak 2022 tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirildi. boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 lira olarak belirlendi.
Neydi o Deli Dumrul hikayesi?
Köprülerin bedava olan yönüde gitmiş.:)
https://www.gazetevatan.com/ekonomi/...i-oldu-2011821
En ucuz şey bist kaldı
Haftaya fiyata bakmadan bol bol hisse fon almak lazım
İlerde lazım olacak.
Yurt dışı yatırımı olup ülkemize getirmek isteyen arkadaşlar vardır belki varlık barışı 6 ay daha uzatılmış.
Tuikin sepetteki enerji ağırlığı kaç acaba
Artık çekirdek enflasyona bakılacak.
Onun içinde enerji yok.
"Merkez bankalarının para politikalarını belirlemede kullandıkları TÜFE endeksindeki kalıcı trendleri değerlendirmelerine yardımcı olan çekirdek enflasyon, para politikasının etkisinin sınırlı olduğu, kontrol dışı olarak tanımlanan gıda ve enerji gibi kalemlerin dışarıda bırakıldığı mal ve hizmetlerdeki fiyat artış hızıdır. Bir başka deyişle merkez bankasının doğrudan kontrolü altında olmayan gıda ve enerji gibi kalemlerin manşet enflasyondan çıkarılmasıyla elde edilen enflasyon oranına çekirdek enflasyon denir. Manşet enflasyon hesaplamasında kullanılan gıda kalemleri; mevsim farklılıkları ve hava koşulları nedeniyle yıl içinde fiyat dalgalanmaları yaşayabilir. Ayrıca benzin, doğalgaz, alkol ve tütün ürünleri gibi kalemler de arz ve talebe bağlı olmaksızın devlet tarafından farklı şekillerde fiyatlandırılabilir."
Manşet enflasyon için ise sepet şu.
2021 Enflasyon Sepeti’ni oluşturan 415 maddenin ana harcama grupları ve bu grupların ağırlıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
ANA HARCAMA GRUPLARI MADDE AĞIRLIĞI
1-Gıda ve alkolsüz içecekler: % 25,94
2-Alkollü içecekler ve tütün: % 4,88
3-Giyim ve ayakkabı: % 5,87
4-Konut: % 15,36
5-Ev eşyası: % 8,64
6-Sağlık: % 3,25
7-Ulaştırma: % 15,49
8-Haberleşme: % 4,64
9-Eğlence ve kültür: % 3,01
10-Eğitim: % 2,28
11-Lokanta ve oteller: % 5,91
12-Çeşitli mal ve hizmetler: % 4,73
Bunların ayrıntısını da şuradaki kutuya aradığınızı yazarak bulabilirsiniz.
https://www.drdatastats.com/2021-yil...lasyon-sepeti/
Bunlar varken 1 dolar bile satilmaz.
kayıtdışı bir ekonomide yok sepet ağırlğı,noktalar virgüller falan sanki boş işler gibi...