MR brown kardeş sen kaç yaşındasın?
Printable View
MR brown kardeş sen kaç yaşındasın?
Devlet bugün enerji fiyatları üzerinden baskı kurmaya çalışsa adam hemen santralin kapasitesini düşürür arz sorunu çıkar ortaya . Ama ilaç firmalari bazı ürünlerinde daha kutu parasını bile çıkaramaz iken hiç bir sıkıntı yok . Çok enteresan?
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yavru vatanda basın biraz daha özgür gibi sanki?
Bknz: https://www.gundemkibris.com/kibris/...r-h342246.html
Türk basınından da 17.06.2022 tarihli bu haberi paylaşalım. Forum hafızasında bir köşede dursun.
https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik...dahafazlahaber
Zam yapacaklarını düşünmüyorum. Eğer gerçek bir beklenti olsa satın alınırdı . Yatırımcı ilişkileri Gülseren hanıma sormuştum zam talebimiz var ama umutlu değiliz demişti .
2023 de oluşacak iyi zam oranı ve enflasyonun düşüşe geçmesi ile şirkette işler düzelebilir.
Türkiye İlaç Sektörü 2021’ başlıklı raporumuz yayınlandı. Raporumuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://t.co/BKEzerhOFR https://t.co/pFGQPNvW5Z
İEİS şuan Cumhurbaşkanligi ofisi ile çalışmalar yürütüyor . Enson Kore de düzenlene biyoteknolojik ilaç fuarına katıldılar . Fuara katılan Türk sirketlerinden bahsediyor devanin adı yok. Sektörün sorunları konusunda bir çalistay var şuan hep ieis işin içinde .
Devanin daha hiçbir yerde adının geçtiğini görmedim . Aklıma gelenler.
1- İeis üyesi olmadığı için
2- devlet kademeleri ile şirketin arasında bir problem var .
3- başında şirketin adının geçmesini istemiyor .
Şirket sanki var ama yok [emoji3]
Basında Birgi mefar Abu Dabi kaynaklı bir şirkete satılacağı yazıyordu . Avrasya yatırım youtube kanalında bugünkü video da paylaşmış 13:30 saniyede 250 milyon dolara satılmış. Şirket hakkında bilgisi olan var mı? Sanki olumlu bir haber sonuçta bizim devanin borsada piyasa değeri 350 milyon dolar. Bu sefer güzel haber sürekli kötü haber vermekten karga gibi hissettim kendimi [emoji3]
Mr.BROWN, lütfen at gözlüklerini çıkarın ve bir hastaneden randevu alın,durumu daha iyi görürsünüz.Millet 2o senede nerelere gitti reisinin hala gaz lambası ile aydinlanirdunuz gibi ipe sapa gelmez sözler söylüyor.Tamam,ilk döneminde iyi şeyler yapıldı ama son dönem tam bir fiyasko dönemi oldu. Diğer bircok ulke savastaki Ukrayna dahil %10 civarı enflasyon ile yaşarken bizde göya %68.Yahu dogalgaza,elektriğe,akaryakıta gelen zamlara ve etrafınızdaki malların fiyatlarına bakın,gerçeği görürsünüz,eğer Nebatinin gözlerine bakmıyorsun.
https://www.milliyet.com.tr/gundem/k...yangin-6775839
Atabay ilaç geçmiş olsun.
Yangın nedeniyle fabrikanın bazı bölümlerinde hasar oluşurken, üretim aşamasında ya da hazır haldeki yüklü miktarda ilaç da küle döndü
https://www.atabay.com/beseri-ilaclar/
Hakkımızda:
Beşeri ilaç etkin maddesi üretimi için Bülent Atabay tarafında Kocaeli Gebze'de çok büyük bir alanda ham madde üretim tesisleri kuruldu .
İlerleyen yıllarda beşeri ilaç etkin maddesi üretimini yanında Gebze tesisleri içerisinde ayrı bir alanda tarım ve veteriner ilaçları etkin maddesi ile bunların ilaçlarını üretecek çok büyük ölçekli tesisler kuruldu .
https://youtu.be/cT-bU_N7uzs
Yusuf Kaderli hocanin #deva yorumu 38:40 dakikadan itibaren.
https://invst.ly/ydwnr
Herkese iyi günler başarabildiysem kapadokya arkadaşımızın verdiği linkteki yorumda anlatılmak istenen grafik linkte . Başaramadıysam açıklamaya çalışayım.
Temmuzun ilk haftasında sona erecek daha uzun vadeli yükselen kanal desteğiyle, 40 lı rakkamlardan itibaren düşen kanal direnci arasında oluşan üçgen formasyon.
Bol kazançlar.
https://turkishtimedergi.com/arge250/index.html
Ar-ge 250 sıralamsı açıklanmış.Deva 283 proje sayısı, 378 personel ve 167 milyon TL harcamayla 19. sırada.Hayırlı olsun
Ama bunun yatırımcıya mezardan önce faydası olmalı. Patron şirket ve spek çok fazla borsacı.... uyanık geçinen...ki uyanık...
Bir gün satılırsa kurumsal mantığı olan bir şirkete, arkaya yaslanırız. Temettü dişe dokunur olur... keyfimize bakarız!
Bunlar iflah olmaz duruyor!
Hayret, ne oldu buna yaws %4 gözlerim yaşardı.
Prens Salman ile yüklü bir swap anlaşması yapıldı anlaşılan.Yoksa Döviz neden böyle sert düşsünki.Yarin sürprizler olabilir borsada.
Hayır.. Şununla ilgili bence :
https://pbs.twimg.com/media/FWCk8w7X...jpg&name=small
Aktiflerinde döviz bulunduran şirketler..
Bu döviz miktarı aktif büyüklüğün veya hasılatın (hangisi daha büyükse ) % 10 u nu geçerse..
TL kredi kullanamayacak.. Döviz tutma.. Dövizini sat.. TL borcunu öyle öde.. deniliyor..
Şirketlerin elindeki dövize göz dikildi yani..:)
Yeni krediler için geçerli. Bizimkiler bol bol tl kredi kullanmıştı, ort. vade de uzun sayılır. İlerleyen aylarda yeni kredi ihtiyacı olursa da, 1,5 milyar tl lik döviz var, onlardan bozsun bir zahmet.
Bence, şirketlerden çok döviz satışı gelmez. Deva da satmaz, ihtiyacı olursa tl kredi çekmez, dövizinden bozar sadece.
İthalatın finansmanı ve kur riskini hedge etmek için tuttukları dövizi bozacaklarını sanmıyorum . Diğer taraftan firmanın faaliyetlerinin finansmanı için de nakit kredi erişimine ihtiyacı var. Benim fikrim , ya ileride planladığı ithalatını öne çekecek yada nakit varlığı sistem dışına çeşitli yollarla çıkararak kredi erişimine imkan sağlayacak. Firma zaten kur sabitlemesinden dolayı regüle olan piyasada , hiper enflasyonist ortama girerken faaliyetlerinden para kazanmada büyük sıkıntı çekerken , bir de firmanın cash flow unu kritik derecede etkileyecek bu kismi sermaye kontrolü firmanın nakit akışını bozacaktır. Bu ülkede yatırım yapan , ticaret yapmaya çalışan Don Kişot lara Allah kolaylık versin.
Sevgilerimle.
Bu kadar Bist şirketi icerisinde nasıl olmuşsa 4. sırada....
https://twitter.com/ibrahim___ethem/...mHvGs6VdA&s=19
2 ihtimal olabilir mi diye düşünüyorum
1 . Sermaye artırımı
2 .Hisse geri alimi
Uzun süredir taşıyorum. Bakalım ne olacak
Deva, uzun zamandır TL kredi taşırken aynı zamanda döviz mevduat taşıyor. Şirket bundan özellikle son 1 yılda finansal olarak faydalandı. 1 yıl önceki 100 tl kredi, bugün faizle birlitke 130-135 tl civarına ulaşmış olabilir. 1 yıl önceki 100 tl muadili döviz ise bugün 200 tl muadili dövizden fazla ediyor.. Kambiyo karı tekerrürü olan bir şey olmadıığı için kar bazlı çarpanlarda bist fiyatlaması açısından pek bir değeri yok. Ancak, şirket bu politika ile son 1 yılda özkaynak miktarını piyasa değerinin neredeyse %15i kadar miktarda artırdı. Azımsanacak bir tutar değil.. Net borçululuğu şirkletin cesametine göre daha da önemsizleşti.
Yeni getirilen mevzuatla Deva şunları dikkate almalı.
Mevcut hedge (cash flow hedge; döviz tutması bu imkanı sağlıyor) politikasından vazgeçmemeli. Bunun için de;
Kredi tarafında:
1-spot veya rotatif kredi yerine kabil-i rücu faktoringi düşünmeli (aynı çek listesini 2-3 faktoring firmasına verin, çekler karsısında en çok nakti hangi factoring firması verirse, en iyi fiyatı ondan almışsınızıdır. Fiyatın Spot kredi ile karşılaştırması: faktoringe verilen çeklerin ortalama vadesine bakın; aynı vadedeki spot fiyatı bankadan sorun.. çekler kaşılığında bankadan alınan naktin ortalama valöre denk gelen zımni (implicit) faizi hesap edip, spotla karşılaştırın.. cevap oradadır)..
2-kredi ihtiyacının bir kısmı için tahvil çıkarılmalı. Ola ki finansal borçları erken tasfiye etmek isterseniz, tahvil geri alımı düşünürsünüz.
Plasman tarafında:
1-kısmen KKM düşünün (3 aylık birden fazla sözleşme)
2-türev ürünleri düşünün.. bankaya tl plase ederek aynı bankadan forward sözleşme yaparsanız, maliyeti düşürme imkanınız olur (mevduattaki tlyi teminat gösterin)..
(kv döviz ihtiyacı için kv forward kontrat, orta ve uv için ise, kkm olabilir.. kkm yi birden fazla sözleşme ile yapın.. ola ki vadeden önce bozmak gerekirse kayıp kısmi olur..)
3-mecbur kalırsanız altın alın, diğer türev ürünlere bakın.. bankalar size özel opsiyonlar üretebilirler.
4-transfer fiyatlamasında karın bir kısmı iştirakte kalırsa, TRdeki bu yeni mevzuat dışı kalmış olabilir (emin de değilim).. burdaki alan dardır (iştirake satış az olduğu için). Iştirakte kalan kardan KV teşviği kullanamazsınız ama kullanmadğınız kv teşviği ziyan olmuyor; bakiyenin her yıl yeniden değerleme olanı ile artırılarak ileriki yıllara taşınıyor.
Ta ki; ürün ihracatı, ithalatın %60-70ine ulaşana dek, bilançoda (aktif ve pasif yönetiminde) sağlam durun.. menzil uzun, hedef büyük. Işinizi iyi yapmak konusunda size güveniyorum..
Ey Deva yönetimi, fazla para kalırsa hisse geri alımını da düşünün :) :) ..
not: vakitsizlikten dolayı mevzuatın orijinalini okumadım.. umarım orijinal yasa metninde faktoring vs de yasaklayan bir konu olmamıştır..
Sayın Maslak1,
Deva nın maddi varlıklarında yeniden değerleme yapması sonucu döviz saklama limitini biraz artırması mümkün olabilir mi ?
Böyle bir işlemde vergi yükümlülüğü doğuyor mu acaba ?
sayın seltek,
maddi varlıkların yeniden değerlenmesine ilişkin 3 ayrı mevzuat gündemde..
1-vergi usul kanununda: maddi duran varlığın %2i kadar tek seferlik vergi öde, duran varlığı yeniden değerle ve yüksek amortisman gideri yazarak düşük vergi martahı oluştur. bu mevzuat yürürlükte.. deva veya herhangi bir şirket bunu dilerse (işine gelirse) kullanır..
2-vergi usul kanununa göre enflasyon muhasebesi: TYR bu yıl hiperenflasyonist ekonomi konumuna geldi (1on 12 aylık enflasoyn %10 ve son 36 aylık enfalsyon %100ü aştı.. kalitatif koşullarda önemli ölçüde gerçekleşti).. hükümet vergi gelir kaybından korktuğu için bunu 2024e erteledi (zavallı bankalar olmayan karları vergilemeye devam edecek. yani nominalde karlı görülen bankalar, enflasyon muhasebesi yapılsa reelde karsız olacak.. sanayi şirketleri daha rahat durumdalar..).. bunun da vergisel faydası var, vergisel maliyeti yok (uygulansaydı)..
3-TFRS/UFRsye göre enflasyon muhasebesi.. buna geçiş ise bu sene mecburi (denetim şirketlkeri arasında konsensus var.. baskı ile caymazlarsa.. ama burda amir otorite yerel firmalar değil, küresel UFRS otoritesi.. yerel TFRS komitesi dahi baskı ile farklı noktalara gidebilir).. bilgime göre bu yeni mevzuat bu hükme göre hazılanan mali tabloları esas alacak.. UFTRS/TFRSye göre enflasyon muhasebsi uygulanması yoluyla şirketlerin varlık ve dolayısıyla toplam aktif değerlerinin artmasının vergisel etkisi veya maliyeti yoktur..
yani, sorununun cevabı: 3 numarayı kastettiğinize göre; vergisel maliyet yoktur. bu mevzuat (TFRS/UFRSye göre enfaslyon muhasebesi) uygulanınca deva için matrah büyür ve tutabileceği döviz rakamı da büyür.. Doğru noktaya işaret ettiniz..
önemli konu: bu sene enflasyon muhasebesi uygulanmasıyla, yüklü maddi duran varlık taşıyan şirketlerde önemli oranda varlık ve özkaynak büyümesi olacak. bankaların reelde düşük karlarda ve hatta kimilerininin enflasyon muhasebesi sonrarında zararda olduklarını görebiliriz (belki de bu sebeple düşük fk ile fiyatlanıyorlar.. yatırımcı, bunun adını koymadan bunu böyle fiyatlıyor olabilir). Devada da yüklü özkaynak büyümesi bekliyorum (bir baskı veya başka sebeple enfaslyon muhasebesi uygulaması iptal olmazsa)..
@Maslak1,
ilave olarak eurobond kapsam dışı. Yani nakit ya da mevduat olarak tutulan dövizin önemli kısmı ile, farklı vadelerde eurobond alınabilir. Bunun tabii ki faiz riski var, ama yüksek faiz getirisi kazancı da var(risk-reward durumu).
Bir kısım KKM de yapılabilir tabii ki. Sonuçta hammadde ihtiyacı için döviz bulundurmak şart ise, riskleri yönetmek adına döviz pozisyonu korunmalı.
Hatta, dövize endeksli yatırım fonu bile alınabilir. Onlar da kapsam dışı.
Yani, pek çok yol bulunabilir. Yeter ki net yabancı para pozisyonu korunsun. Devayı sektörde ayakta tutacak ve öne çıkaracak şey, net döviz pozisyonudur.
bunlar da uygun araç olabilir.. özellikle paranın çok yakın vadede lazım olmayacka kısmı için eurobond ve yatırım fonu iyi alternatif olur.. oranlar %10lara geldi.. sadece TR değil, başka ülkelerin eorobondunu da düşünebilir (sepet/çeşitlilik)..
firma 10 aylık stok taşıyor, bunu da bir kaç ay artırmayı düşünebilir (hammadde ve mamülde son kullanma tarihi konusu olduğu için burdaki artış sınırı çok fazla olmaz)..
bu sene hasıl edeceği nakitten borç ödemesi de yapıyor olabilir (eldeki 100 milyon dolar üzeri nakte yeni ekleme yapmayı düşünmeyebilir.. çünkü zaten epey yüksek rakam).
şirket sağlam duruşunu muhafaza etmeli.. tahminim de bu yöndedir.
Bu arada, başka ülke eurobondu olmuyor(anladığım kadarıyla). Olmasın da zaten, bizim faizlerimiz de gayet iyi. Ülke batarsa şirket de batsın zaten:)
Bu arada, piyasa tepkisi sınırlı oldu. Geçen hafta cuma %4 çıkmış ve nagatif etkilenebilecekler arasında olmamıza rağmen, deva bile %1,5 ekside...Aslında bu durum göreceli sağlam durmaya başladığımızı da gösteriyor olabilir. Ara zam ihtimali de artmış olabilir. Şu enf. ortamında, bu kurlarla %37 artış ile üretim yapmak, özellikle bilançosu güçlü olmayan şirketler için imkanzı hale geliyor (sektör için üzücü olsa da, pazar kazanabileceği için orta-uzun vade de deva için olumlu)
Herkese iyi günler,
Lütfen cehaletime verin, Deva ana borçlanmasını tahvil ihrac ederek yapmıyormu. Yani bankaya gidip kredi istemiyor. Tabi ki bazı ihtiyaçlar için banka ile çalışmak daha pratik. Benim kastettiğim tahvil ihracatı bu kapsamdamı.
Tahvil ihracı kapsamda değil, bu şekilde fonlama yapabilir.
Ama çoğu şirket, günlük operasyonları için nakit ihtiyacını kısa vadeli banka kredileri ve rotatif krediler ile sağlıyor(maaş ödemeleri, enerji faturaları vs). Ancak kredibilitesi yüksek, kasasında bu kadar döviz olan firma her türlü bu darboğazı bir şekilde aşar. Ama bu karar sonrası ilave döviz pozisyonu büyütmez bence, göze batmaması için büyütmemesi de doğru olur.
sayon y0f0b0,
Deva tahvil ihraç edyor ama yanı zamanda kısa vadeli banka kredisi (spot veya rotatif) de kullanıyor. tahvil orta ve uzun vadeli bir finansman aracı olarak uygundur. günlük/haftalık/birkaç aylık nakit akım yönetimi iiçinse en uygun finansman araçları rotatif krediler, spot krediler ve faktoringdir. spot ve rotatifler kısıtlandığı için şunu önermiştim:
1-daha fazla tahvil çıkar ve ihtiyaç azalırsa geri alım yap (böylelikle spot ve rotatifteki esnekliğe yaklaş..),
2-piyasadan toplanan alacak çeklerini (ki ilaç piayasasıdna malalr teslim edildikten bir kaç hafta sonra ortalama vadeye göre çekler müşteriden alınır) faktoring firmasına temlik et ve karşılığında nakit al.. bu da oldukça pratik bir kısa vade finansman aracıdır (biraz evrak ve dökümantasyon işi vardır)..
bu 2 araçla tl kredisi kullanmak konusunda gelen ksıtlamaya alternatif bulmuş olur..
not: 2 nolu konu firmalarca yaygın kullanılırsa, bistteki faktoring firmalarına yeni iş hacmi doğmuş olur.
tahmin ettiğim gibi (beklenti satınalınmaya başlamış):
https://www.isyatirim.com.tr/en-us/a...px?hisse=LIDFA
https://www.isyatirim.com.tr/en-us/a...px?hisse=CRDFA
27 haziran fiyatları...
bu adinin gözü hep aşağılardamı olacak,neki bunun derdi.
https://i.hizliresim.com/foq4wuc.png
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...-aldi-20422797
2012 yılındaAbd li Amgen 700 milyon dolara satın aldığı Mustafa Nevzat İlacı Eczİl 135 milyon dolara almış. tebrikler....
Tarihi Cumhuriyet’e dayanan 89 yıllık Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesini ABD’li Amgen 700 milyon dolara satın aldı. İlaç sanayiinde Türkiye’den ABD’ye ilk giren firma olan Mustafa Nevzat, yüzde 1.7 pazar payına sahip.
daha önce bu firma 700 milyon usdye Amgen firmasına satılmıştı (sanırım 10 yıldan fazla olmuş olabilir). köprünün altından çok sular geçti .. uzun hikaye.. mustafa nevzat, o dönem hacimli iş yapan firmalardandı.. şimdi gensenta haline baktım IQVIAda ilk 50de değil (50.den sonrasını görmüyorum).. Devanın IQVIA cirosu 50.nin 5.3 katı.. bu firmada 60-70. olsa, belki bizim ciromuzun 6da 8.de biri aralığında bir şirket olabilir.. dikkat: IQVIA verisi ihracatı içermez..
firmanın arge departmanı da var.. kabaca 50 kişilik (bizimki 400e yakın):
https://www.gensenta.com.tr/tr/arge/arge-center.aspx
biyoteknolojik üretimi de var ve bilgime göre bunları ana şirketi olan Amgen (büyük orijinator firmalardandır, önemli ve güçlü bir firmadır) için üretiyor.. bu işe (biyoteknoloji) fason modeli ile devam edebilir. işlemde devir harici kalan ürünler olabilir ya da Amgen Türkiye (ki Amgen Türkiey ayrı firma olarak piyasada var) devir öncesi portföyü yeniden şekillendirmiş de olabilir.. ona da bakmak lazım..
seninde belirttiğin gibi; diğer parametre ve ve pipeline vb bilgilerini bimeden hüküm vermek doğru olmaz..
ilerleyen günlerde yeni duyumum olursa paylaşırım..
Eczacıbaşı eski ilaççıdır.. ilaç işini 10 yıldan daha uzun bir zaman önce zentivaya satmıştı.. şimdi baba mesleklerine geri dönmüş oldular.. bist fiyatlamasını merak ediyorum.. yatırımcı birleşme sonrası rakamları ilerleyen çeyreklerde görmek isteyecektir. keşke, eczilaçtaki ilaç dışı işleri ayıklayıp başka yere koysalar da müstakil olarak bu firma ile beraber ilaç işinin durumunu görsek..
kısıtlı bilgiye göre: çarpan (fiyat / ciro) mütevazi bir çarpan gibi durmuyor (belirttiğim gibi ihracat kısmı eksik)..
Tipik bir durum..yabancı almış, p.ç etmiş şirketi.
2012'de abd pazarında baya etkinmiş mustafa nevzat, o gazla iyi fiyata almışlar, sonra da küçülüp küçülüp bu fiyata satmışlar. Ben yine de sektörde hareket olmasını olumlu buluyorum. En azınddan satın alınabilecek şirketlerin biri satılmış oldu. İhtimaller azaldı:)
Durduk yere bu çakılmak niye?bu satış işi bizi pahalımı gôstermiş oldu yani hayret yani