Bu bir Kara Kutu haberidir: Türk ilaç şirketleri neden satılıyor
Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ), steril enjekte edilebilir ürünler üreticisi olan Birgi Mefar Group’u satın almak için anlaşma imzaladı. Türk ilaç şirketlerinin yabancılara satışını, Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, “Kara Kutu” adlı kitabında incelemişti.
Abu Dabi merkezli yatırım şirketi olan ADQ, bugün önde gelen steril enjekte edilebilir ürün üreticilerinden biri olan Birgi Mefar Group'u (BMG) satın almak için kesin bir anlaşmaya gidildiğini duyurdu.
ADQ Sağlık ve Yaşam Bilimleri Portföyü İcra Direktörü Fahad Al Qassim gerçekleşen anlaşmadan sonra açıklama yaptı.
Fahada Al Qassim şunları söyledi:
"BMG'nin çeşitlendirilmiş teklif ve üretim yetenekleri, biz BAE'nin sağlık ve yaşam bilimleri platformunu şekillendirmeye devam ederken şirketi büyüyen portföyümüze stratejik bir ek yapıyor. Türkiye, yatırımlarımız için önemli bir pazar ve BMG, ilaç geliştirme ve üretiminden paketleme ve soğuk zincir dağıtımına kadar ilaç tedarik zincirinde güçlü bir varlık getiriyor. Bu entegre yetenekle, yerel uzmanlığı artırabileceğine ve bölgenin önde gelen farmasötik merkezi olarak BAE'nin kaliteli sağlık ürünleri üretme ve dağıtma becerisini geliştirebileceğine inanıyoruz."
Birgi Mefar Group CEO'su Faik Somer ise BAE ile gerçekleşen anlaşmadan sonra şu ifadeleri söyledi:
"ADQ'nun portföyüne katılmak, teklifimizi yükseltecek ve BAE ve daha geniş MENA bölgesi gibi kazançlı pazarlarda ölçeklenmemizi sağlayacak yolculuğumuzda heyecan verici bir adım. 50 yılı aşkın bir süredir, kendimizi kaliteli sağlık hizmetlerine adadık ve ADQ'nun desteğiyle, küresel sözleşme geliştirme ve nihayetinde uzun vadeli sürdürülebilir büyüme sağlayacak steril ürünlerin üretiminde mükemmellik sunmak için daha güçlü bir konumda olacağız. Bu, ADQ'nun BAE'de tam entegre bir sağlık ve yaşam bilimleri platformu oluşturma çabalarının bir parçası olarak geliyor. ADQ'nun hızla büyüyen bir enjekte edilebilir madde pazarına ve aşılar gibi yüksek değerli tedavilere maruz kalmasını sağlayacak ve ayrıca büyük çok uluslu şirketlerden yerel ve bölgesel oyunculara kadar geniş bir müşteri ağına erişim sağlayacaktır. Ayrıca satın alma, BMG'nin ADQ'nun steril sağlık ürünleri ve enjekte edilebilir çözümler de dahil olmak üzere üretim, dağıtım ve ticarileştirme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan Sağlık ve Yaşam Bilimleri portföyüne katılmasını sağlayacak.”
SIRA TÜRKİYE’DE
Bu yılın başlarında ADQ, 90'dan fazla ülkede varlığı bulunan İsviçre merkezli bir ilaç üreticisi olan Acino'yu satın aldı. ADQ, 2021'de BAE'nin önde gelen ilaç üreticilerinden Pharmax ve Mısır'ın önde gelen ilaç şirketlerinden biri olan Amoun'u satın aldı.
SONER YALÇIN YAZMIŞTI
Türk ilaç şirketlerinin yabancılara satışını, Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, “Kara Kutu” adlı kitabında incelemişti.
Soner Yalçın, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan “Kara Kutu – Yüzleşme Vakit” adlı kitabında, satılan Türk ilaç şirketlerinin listesini kaleme almıştı.
İşte kitaptan ilgili bölüm:
Yerli ilaç sektörü -sanki bilinçli şekilde- boğuluyor.
Özellikle ilaç ruhsatlandırması sürecinde uygulanan fiyatlandırma prosedürü "araştırma-geliştirme" (AR-GE) yatırımlarına darbe vuruyor.
Fiyat tarifesiyle ruhsat süreci sonunda ödenen ücret, işlemlerin başında alınmaya başlandı! Bu da ruhsat alıp almayacağı belli olmayan ilaçlar için ücret ödeyen yerli üreticiyi daha da zora sokuyor.
Ruhsat verme parası yeterli gelmemiş olacak ki, 2018 yılın[1]da yayımlanan fiyat tarifesinde Avrupa' da bile olmayan fahiş "danışma ücretleri" istendi. Tavsiye başına 50 bin TL "Bilim[1]sel Tavsiye Ücreti" alınmaya başlandı.
Toplam ciro beklentisi 100-200 bin TL olan ilaçtan da, bir kutusu 100 bin TL olan ve milyarlarca liralık ciro yapan ilaç[1]tan da aynı ücretin alınması yerli sanayiciyi yolun başında bezdirdi.
Evet maalesef. ..
İktidarlar Türkiye ilaç pazarını küresel şirketlere adeta ik[1]ram etti. Bu nedenle, yerli firmaların çoğu, küresel firmalarla rekabet edemeyip ya fasoncu oldu ya da fabrikasını yabancı[1]ya satarak sektörden çıktı. Türkiye ilaçta (ve tıbbi gereçlerde) uluslararası tekellere bağımlı hale geldi.
Tüm bunlar şuna yol açtı; Türkiye' deki bazı büyük yer[1]li ilaç firmaları yabancılar tarafından satın alındı. Türk ilaç sanayi'nin kökü olan ulusal şirketler, küresel firmalar tarafından yutuldu.
-Türk şirketi İlsan-Hexal, Sandoz' a 1999' da satıldı.
-Türk şirketi İbrahim Etem Ulagay İlaç, Menarini Group'a 2001 'de satıldı.
-Türk şirketi Fako İlaç, Actavis'e 2003'te satıldı.
-Türk şirketi Deva Grup, Eastpharma' a 2006' da satıldı.
-Türk şirketi Münir Şahin İlaç Sanayi, Partners in Life Science' a 2006' da satıldı.
-Türk şirketi Biofarma, Partners in Life Science-Citigroup Venture Cap.' a 2006' da satıldı.
-Türk şirketi Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Öz[1]gün Kimya, Zentiva'ya 2007' de satıldı.
-Türk şirketi Med İlaçlar, TEVA'ya 2007'de satıldı.
-Türk şirketi Yeni İlaç, Recordati'ye 2008' de satıldı.
-Türk şirketi DDS, ERBA Diagnostics Mannheim' e 2010' da satıldı.
-Türk şirketi Avimedica, Lohmann Animal Health'e 2010' da satıldı.
-Türk şirketi Taymed, Celesio Grup'a 2010 yılında satıldı.
-Türk şirketi Cenovapharma, Polpharma SA' ya 2011' e satıldı.
-Türk şirketi Dr. Feridun Frik İlaç, Recordati'ye 2011' de sa[1]tıldı.
-Türk şirketi Cinay Kimya, Santa Farma'ya 20ll'de satıldı.
-Türk şirketi Mustafa Nevzat İlaç, Amgen' e 2012' de satıldı.
-Türk şirketi ABC Kimya, Sika'ya 2017'de satıldı.
-Türk şirketi Dental, Straumann' a 2017' de satıldı.
Vahim tablo bitmedi:
Geçen yıl Türk ilaç firması Sanovel İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., satış işlemi için Barclays Bank Plc'yi görevlendirdi. Keza: Kitap yazılırken Merek, Türk şirketi Vilsan Veteriner İlaçları'nı almak için masaya oturdu! İspanyol Exeltis Pharma[1]ceuticals de Türk şirketi Embil İlaç Sanayi Limited Şirketi'ni almak için sıkı pazarlığa başladı.
Yabancılar, Türk kozmetik şirketlerini bile satın alıyor
https://www.odatv4.com/dunya/bae-tur...-aliyor-241473
Satan da eline geçen para ile eğer yurtdisina çıkarmamış ise başka bir iş kuruyor.Yeter ki satılan şirketler Turk telekom,Ereğli, Tupras gibi stratejik sirketler olmasin.Ama şimdiki hükumetin fazla umurunda değil döviz yükselsin ucuz kalmış Turkiyeye turist ve şirket satın alıp döviz getirecek şirketler gelsin.
Soner abi haklı
Bu iktidar öncesi ilaç bolluğu vardı
Sgk kapsamında ilaca ulaşmak çok kolaydı
İnsanlar bir gün doktora muayene olmak için uğraşır ikinci gün ilaç almak için uğraşır eğer şanslıysa ilaçlarının hepsini alırdı
Şimdi çok kötü doktorlar randevu saatini 15 dk sarkıtınca hökümet istifa diyesin geliyor
Hele eczame ilacı ayağıma kadar gönderince çok kızıyorum
Nerde o bu hökümet öncesi sağlık sektörünün o altın devri
Diğer ülkeler 20 senede nerelere geldi,biz nerelerdesin.20 sene öncesi halimizi hatırlayıp şimdiki durum icin şükür diyenlerin ne oldugunu Aziz Nesin teşhis etmişti.
Aziz Nesin milletine hakaret etmiş bu hakaret karşısında milletinden bazı sivri zekalar
Bize demiyor şuna diyor diye gülüp eğlenmişler
Yani ben ailenin bir ferdine hakaret ediyorum diğer aile fertleride bu hakareti alkışlıyor. Garipbir zihniyet
Ayrıca aziz nesinin
Gerçek Müslüman Atatürkçü olamaz lafını nereye koyalım
20 senede ülkeler nereden nereye geldi demişsiniz
Almanya 2 dünya savaşından çıktı japonya hakeza
Biz 100 yıl önce bi savaştan çıktık fakat onlar 60 larda uçarken biz saçma sapan darbelerle teknolojik yarışta geri kalmışız
Millet araba uçak üeetirken biz laiklik elden gidiyor masalları dinlemişiz
Yer İmleri