borsalar için süper haber...
berkim zaten bi haber gelebilir bu takasa demiþti. :)
Printable View
Emlak,
fazla gözünde büyütme ABD yi bak sadece borcunun faizi 2025 de 2 trilyon dolar bir yerde patlayacak , son 4-5 gündür satýlan tahvilleri fed para basýp arka taraftan bankalar üzerinden karþýlýyor , þuanda neden yukarda paylaþtýðým þeylerde muhaf yaptý seçimde onun sponsorlarýndan bir tanesi apple diðeri tesla , yuanda %30 devülasyon nedemek biliyormusun adam sadece sattýðý tahville Trump bu hareketi yaptý gel masaya oturalým diyor.Her kuþun eti yenmez ÇÝN de o kuþlardan :)
Tarifeler Amerikalýlarýn iPhone satýn almalarýna neden oldu
Bloomberg'e göre,
alýþveriþ yapanlar Apple A18 iþlemcisine sahip olmanýn ve ona ihtiyaç duymamanýn,
ona ihtiyaç duyup sahip olmamaktan daha iyi olduðunu düþünüyor. Apple müþterileri, þirketin Baþkan Trump'ýn tarifelerini telafi etmek için fiyatlarý artýrabileceði korkusuyla yeni iPhone'lar satýn almak için çýrpýnýyor.
Tedarik zincirini çeþitlendirmek.
Apple, Çin'inkinin dörtte biri büyüklüðünde bir tarifeyle karþý karþýya olan
Hindistan'dan geçici olarak daha fazla iPhone tedarik edeceðini duyurdu .
Teknoloji devi muhtemelen tedarik zincirlerini tamamen yeniden düzenlemeyecek olsa da,
Çin'e olan baðýmlýlýðýný azaltmak için son birkaç yýlý Vietnam, Ýrlanda, Tayland ve Malezya'da bazý ürünler üreterek geçirdi.
Trump'ýn üretimi ABD'ye getirme hedefine raðmen,
Apple'ýn ABD'de bir fabrika açýlýþý yapmasýný beklemeyin.
Wedbush analisti Dan Ives'a göre iPhone üretimini ABD'ye taþýmak mantýksal olarak imkansýz olmakla kalmaz,
ayný zamanda akýllý telefonun fiyatýný 3.500 dolara çýkarabilir.
https://www.morningbrew.com/stories/...of-price-hikes
Bank of America'nýn baþ stratejisti Michael Hartnett,
yatýrýmcýlara S&P 500 tekrar düþmeden önce yükseliþte satmalarýný söylüyor.
Amerikan parasý deðer kaybediyor:
ABD dolarýnýn Avrupa para birimine karþý döviz kuru dün üç yýllýk düþük seviyeye ulaþarak euro karþýsýnda 88 sente geriledi.
Ýsviçre bankasý UBP'deki bir yönetici, bunun görünüþe göre Avrupalý yatýrýmcýlarýn
"sermayeyi avro bölgesine geri göndermesi" nedeniyle olduðunu söyledi.
https://www.morningbrew.com/stories/...ll-america-era
Lisede bir tarih hocamýz vardý,en sýk söylediði þeylerden birisi, evladým az somun ( ekmek) yiyin, somun kafa oluyorsunuz derdi.Bu ABD tam ibretlik bir ülke,hamburger yiye yiye hamburger kafa oldular.Kýytýrýk kolonilerden bir devlet yaratarak dünyaya hükmettiler.1700 lerden baþlayan tarihleri, kurucularý, özgürlükleri,tarihe geçmiþ çok sayýda baþkanlarý,hukuk ile fedarel cumhuriyeti birlikte yaþatmalarý ,dolarlarý, sporu sanatý vs.vs.Az bir tarih aralýðýna büyük bir medeniyet.Kýsa bir zaman dilimi için Roma gibi ihtiþamlý.
Gelelim itiraz edeceklerin itiraz noktalarýna; emperyalist,binlerce yerli ve kýzýldereliyi katletmiþ caný,bir dönem siyahilere karþý köle muamelesi yapmýþ faþistler vs.vs.bunlara cevap verecek deðilim,mesele olaya bütüncül bakabilmek.Ben severim Amerikan tarihini.
Gerçek güçten adalet doðar, zayýf güçten adaletsizlik/ zulüm doðar.1950 lerde baþlayan siyahlarýn mücadelesi en nihayetinde Amerikan yüksek mahkemelerince siyahilerin lehlerine karar vermesiyle Amerika insan haklarýnda bugünlere gelmiþtir.Ve halende Amerika da yargýçlar vardýr..
Trump AKILLI TELEFONLARI ve BÝLGÝSAYARLARI yeni tarifelerden muaf tutuyor
ABD Baþkaný Donald Trump yönetimi, Çin ithalatýna uygulanan yüzde 125'lik vergi de dahil olmak üzere akýllý telefonlar, bilgisayarlar ve bazý elektronik cihazlarý karþýlýklý gümrük vergilerinden muaf tuttu.
ABD Gümrük ve Sýnýr Devriyesi,
Cuma günü geç saatlerde, mallarýn Trump'ýn çoðu ülkeye uyguladýðý %10'luk küresel gümrük vergisi ve Çin'den alýnan çok daha yüksek ithalat vergisinden muaf tutulacaðýný açýklayan bir bildiri yayýnladý.
https://www.bbc.com/news/articles/c20xn626y81o
Bu karar, ABD'li teknoloji þirketlerinin, birçoðu Çin'de üretilen cihazlarýn fiyatlarýnýn fýrlayabileceði yönündeki endiþelerinin ardýndan geldi.
Bu, Trump'ýn Çin'e uyguladýðý gümrük vergilerinde ilk önemli erteleme olurken,
bir ticaret analisti bunu "oyunu deðiþtirecek bir senaryo" olarak nitelendirdi.
(Pazartesi APPLE +20% :) Bizde peþine takýlýrýz +2% açýlýþla..)
Roma öyle ihtiþamlý bir hukuk yaratmýþtýr ki tüm kýta Avrupasý ve biz halen o hukuku uygularýz.
Amerika da Kendi ihtiþamlý tarihini yaratmýþtýr,acaba bizim ülkemizde ve dünyada bir Amerikan baþkanýn portresini cüzdanýnda yada çekmecesinde bulundurmayan kaç kiþi çýkar????
ben gözümde büyütmem birþey deðil.. bence siz abd yi fazla küçümsüyorsunuz:)
abd batacakmýymýþ.
eh buyursun görelim.....
abd 1 batarsa çin 70, biz 100 bin, avrupa 50 kez batar. :he:
sen bir toptancýsýn diyelim... en yaðlý müþterin xxx marketler zinciri.
o batarsa sen otomatik batarsýn veya %xx küçülürsün.
çin %50 küçülse nolur.... 300 milyondan fazla kiþi iþsiz kalýr.
buyur besle.. :)
abd batmak istesede batamaz konumda.. önce bunu kafaya bi koymak lazým.
:drunk:
bu forum kuruldu kurulalý abd batacak muhabebbeti.. dolar çöp olacak muhabbeti.
dolar kaçtý kaç oldu. batan batmayan belli oldu :he:
demekki neymiþ.. abd batarken bile dolar yükseliyor
çýksa ne olur bilemiyorum artýk :kahkah::kahkah:
:drunk::drunk:
Bu adamlarýn 30 trilyon dolar civarý borcu var
30 trilyon dolar civarý da gayri safi milli hasýlasý var
Yani hasýlasýna göre bu borç normal görünüyor
Ama insanlar bu borçtan batacaklarýna inanýyor ben bunu teknik olarak anlamýyorum hakikaten bir bilen varsa abedenin borcu gerçekten çevrilemez durumda mý ?
Yani bir de hesaplar hep sanki 30 trilyon dolarý ödeyecekmiþ gibi yapýlýyor
Dayý hanki ülke borcu sýfýrlýyor da bunlar sýfýrlasýn niye sýfýrlasýn bir de
dýþarda abd batacak muhabbeti ile içerde muhalefet iktidar olacak muhabbeti acaba kaç kuþaðý mezara gönderir...
emoji çýkmýyor bende siz ekleyin keyfinize göre.....
calibra ortada gerçek para yani direkt basýlmýþ dönen para. gerçek para.
toplam dönen paranýn % 1 imi 10 umu ne.
kalanýn alayý kredi... bu abd için deðilki tüm dünyada böyle.
artýk köy dünya.. biri batarsa diðerinin zarar görmemesi imkansýz. imkansýz ötesi hatta.
millet çabuk unutuyor.. döt kadar yunanistan batacak oldu 6 ay borsalar tepetaklak oldu. tüm dünyada :)
15 sene öncemiydi neydi.
abd batacak çin þahlanacak falan bunlar hayaller alemi.
ahmetin mehmete meyhemetin cemile cemilin köfteciye borcu var.
biri sýçarsa otomatik zincirleme sýçma baþlar :)
ha ne olur.. herkes borcu ödeyemeyeceðine göre.. borçlar sýfýrlanýr. al sana 0 borçlu abd :)
iyi kötü devam eden bir sistem varken.. neden borç önemli olsun. ödeniyormu ödeniyor baba.
ona bak sen.
sevgili EMLAK....
turkiyeye geldigimde....SENINLE kumkapida bir iraqi cekmek isterim....SEVDIM SENI....
beni anlayisla ve sevgiyle karsilamis olman....SENIN BUYUKLUGUNU GOSTERIR...
GONLUNDE....bana guzel bi kose ayir....taniyinca beni...BAYILACAKSIN...
sevgiler bitanem.
þu fotoðrafa iyi bakýn...
https://upload.wikimedia.org/wikiped...rence_1927.jpg
fotodaki isimlerede iyi bakýn..
tarih 1927
birinci dünya savaþý sonrasý ikinci dünya savaþý daha hazýrlanýyorken çekilmiþ foto.
buradaki mesaj... isterse kýyamet kopsun.. bilime devam.
bilim = güçtür.
abd böyle süper güç oldu.
haybeye olmadý.
sen var abd yi yýkmak..
verecek 300 trilyon daha :he:
:drunk::drunk:
þu albümden iki kiþinin adýný söylemeyecek kiþiler abd batacak muhabbeti yapýyor.
o zaman þu paradoksu çözelim emlak
abd 35 trilyon dolar borç yaptý.
yani olmayan parasý ile borçlanarak halkýna REFAH sunuyor... ve vatandaþlarý aslýnda olmayan para ile güzel yaþýyor (ve bunun 100 sene böyle devam ettiðini düþünelim )
amerika'lý ''devletim var nasýl olsa'' deyip bol keseden harcayýp zevki sefa içinde yaþarken, çinli iktisat yapýyor, parasýnýn hepsini yemiyor, biriktiriyor... bu paralarý amerikaya borç veriyor , amerika tahvili alýyor... ellerinde senetleri oluyor
burada býldýr hurmayý yiyen AMERÝKALILAR..
amerikalýlarýn borcu artýyor, çinlilerin birikimleri...
yýllar sonra, çin devleti çok güçlendi, çok müreffeh oldu... insanlarýnýn ekonomik korkusu kalmadý
ellerinde var 50 trilyon dolarlýk SENET.
AMERÝKA'ya gidip ''senetlerin vadesi geldi... ver paramýzý, al senetlerini...'' dediði zaman nolacak ?
bu para nasýl ödenecek ?
burasýný anlatýrmýsýn
yaw çýtak cevabý kendinde biliyon.
nah alýrsýn diyecek.
bu kadar basit.
abd de derki ozaman benim firmalarýmdan kazandýðýn paralar ne olacak diye sorar. çin abd tahvili alýrken parayý aðaçtan toplamadý abd ye borçlu bunu. teknolojiyi bana getirdiler diye bir de üstüne dua ettirirler adama.
batacak olan ülkeye çin neden borsasýna yatýrým yabýb durmuþ :he:
enayiler zengin oluyor heral ?
DOLAR basýp öder cevabýný kabul etmiyorum...
çünkü karþýlýksýz para basmanýn hiçbir faydasý yoktur... yýkýmý büyültür
90'larda... karþýlýksýz para basarak sorunlarý halý altýna süpürmeyi deneyen Türkiye'de nasýl devalüasyonlar yaþadýðýný hepimiz biliyoruz
sözde herkes abd düþmanýdýr. ama onsuzda yapamaz.
ben sana þöyle sorayým..
abd borcu kaç 35 mi.
keyfe keder bunu 15 le çarptým. ettimi bilmem kaç
ha
iþte15 le çarpýlmýþ haliyle bile .. sen para konusunda devletin verdiði garanti konusunda.
abd yi mi tercih edersin.. tr yi mi.
cvp belli. ve zaten güç te budur. borç deðil.
Abd ve Ýran Umman'da gorusmusler.
Ve gelecek hafta görüþmelere devam edilecekmiþ.
kedi köpüþ yedikleri tarihlere geri dönmek istiyorlarsa
buyursun diyorum çine.
gerisi laf..
Bilim deyince aklýma geldi,ne kadar ah çeksek boþ.Nazi zulmünden kaçan ve 1930- 1960 yýllarý arasýnda ülkemizde yaþayan ve çalýþan yahudi bilim insanlarýnýn þimdi gördükleri karþýsýnda mezarda kemikleri sýzlýyordur ....
düþüncem þu : ancak gücün kadar dolarýn olabilir.
gsmh'lan 40 trilyon... borcun 35...
borcunu ödeyebiliyormusun ? HAYIR... ne yiyecen ? 1 sene açmý duracan?
kasan 40 trilyon iken, 35 trilyon basýp ''alýn la paralarýnýzý, borcum kalmasýn '' dersen
dolar çöp olur... deðeri kalmaz
alacaklýlar ''bu bize olan borcunun karþýlýðý olan para deðil... bu bir kaðýt parçasý... bunu kabul etmiyoruz '' der
aslýnda alacaklýlarda paralarýnýn ödenmesi istemez bu durumda
alacaklýlarýn amacý, kasalarýnda dolar olmasýndan çok, onun karþýlýðýnda abd'nin borç senedi olmasý...
istediði her zaman bunu koz olarak kullanabilme özgürlüðünün olmasý
mý ?
sadece rakama odaklanýyon bence.
abd bu borcu zorla mý vermiþ arkadaþ.. alýrken çin bu riski kabul etmiþ mi. ? etmiþ.
daha ne.
aha yazýyorum.. olaylar düzelsin.. karmaþa bitsin.
çin daha çok alacak abd tahvil borsa vs.
at fav bekle.
çinin sanki 1 dolar bile borcu yok mk.:kahkah:
Çin
Eylül sonu itibariyle toplam borç 2,7 trilyon dolar seviyesine ulaþtý.
iste verecekmi bakalým. :kahkah:
Mesele Abdya da Çin meselesi deðil, mesele ülkeler meselesi hiç deðil. Mevzu daha derin...
Abd yi kuran Pentagon ya da Abd derin devleti deðil, Abd yi kuran küresel güçtür. Bu güç ne zaman Pentagon ile sürtüþmeye baþladý, Abd yi kýsmen terk edip yatýrýmlarýný ve yeni yerleþim bölgesini Çin olarak belirledi. Çin ile yeni bölgesinde büyürken kendisine sýrtýný dönen Abd ye de gereken dersi vermesini biliyor-bilir... Bu sermaye gücünün bu Dünyadaki son bölgesi Çindir, bundan sonrasý da tufandýr... Tufan esnasýnda ne Abd kalýr ne Çin...
+++ :bravo:
bunlarý biliyorum
küresel güç parasýný çin'e çekti... askeri güç abd'de
oyun deðiþir ve paranýn yanýnda, askeri gücü'de çin'e taþýrlarsa... o zaman yandýðýmýzýn resmidir.
2 milyar kiþiler
ve ben çinlileri hiç sevmiyor ve onlarýn gerçekten korkulmasý gereken, dünyanýn en insafsýz milleti olduðunu düþünüyorum
çin iþkencesi sözü boþa söylenmemiþtir.
Allah kimseyi çinliler ile savaþmak zorunda býrakmasýn.
Tarih bir bilimdir ve maalesef içinde insan denilen yaratýk yüzünden yalana bolca kaçan da bir bilimdir...
Lakin yine o tarih der ki insanoðlu ne yaþadýysa aynýsýný farklý zamanlarda yine yeniden yaþar, yaþayacak. Bahsettiðiniz Çin devasa güç haline geldiðinde geçmiþin bedelini ödetecek. 1800-1950 arasýnda Çini sömüren inim inim inleten Japon Ýmparatorluðu da bedel ödeyecek, yýllarca onlardan kan çeken biz Türkler de bedel ödeyecek, her yere salça olan Britanya Krallýðý da bedel ödeyecek...
Ýran ile ABD arasýnda Umman'da devam eden görüþmelerin olumlu havada devam ettiði bildirildi.
Ýran'ýn yarý resmi haber ajansý Tesnim'e konuþan, Ýran'ýn müzakere heyetinden ismi açýklanmayan bir yetkili, "Ýran ile ABD arasýndaki görüþmelerin atmosferi olumlu." dedi.
KÜRESELLEÞME...
ABD'de..100.000 kiþiye 230 mahkum düþerken, bu senelerde 650 mahkum..
Norveç'te bile 1960'larýn baþýnda 100.000 kiþiye 40 mahkum düþerken,þimdilerde 64 mahkuma çýkmýþ..
Washington'un en yoksul nüfusunun yoðun olduðu Anacostia bölgesinde,
35 yaþa kadar nüfusun yarýsý hapiste ya da yargýlanmayý bekliyormuþ.(Laurent Zucchini)
Hapishaneler aðý dünyanýn her yerinde bir inþaat patlamasý içinde..
Ýngiltere ve GAller'de hiç durmayan bu artýþý barýndýrmak için her hafta bir hapishaneye ihitiyaç duyulmaktaymýþ.!
(Nils Christie)
Uluslarýn elinden tüm kaynaklarýn çalýnmasýna "serbest ticaret teþviði"
Ailelerin ve topluluklarýn elinden geçim olanaklarýný çalmaya da "ekonomik küçülme" veya
sadece "rasyonelleþtirme" denir.(Z.Bauman)
Apple, Houston'da AI Sunucularý Ýnþa Etmeyi ve ABD'de 500 Milyar Dolar Harcamayý Planlýyor
Þirket, önümüzdeki dört yýl boyunca milyarlarca dolarlýk yatýrým sözü verdi ve 20.000 iþ yaratacaðýný söyledi.
Teksas tesisi 2026'da açýlacak.
https://www.nytimes.com/2025/02/24/b...nvestment.html
Strateji, Bay Cook'un Bay Trump'ýn ilk dönemindeki taktiklerini tekrarladý.
Apple'ýn ürünlerini Çin yerine Amerika Birleþik Devletleri'nde üretmeye baþlamasý yönündeki talepleri engellemek için Bay Cook,
Apple'ýn iPhone'larý, akýllý saatleri ve dizüstü bilgisayarlarý için tarifelerden muafiyet kazanmasýna yardýmcý olan baþkanla kiþisel bir iliþki geliþtirdi.
Bay Cook'un bu sefer benzer bir muafiyet elde edip edemeyeceði belirsizdi ve Bay Trump'ýn önerdiði tarifeler daha sertti.
Trump yönetimi Çin mallarýna uyguladýðý vergileri artýrdýkça,
Wall Street analistleri Apple'ýn iPhone'larýnýn fiyatýný 1.000 dolardan 1.600 dolarýn üzerine çýkarmak zorunda kalabileceðini söyledi.
Daha yüksek iPhone fiyatlarý tehdidi bazý Amerikalýlarýn yeni telefonlar almak için Apple maðazalarýna akýn etmesine neden oldu.
Diðerleri ise Çin'de üretilen bilgisayar ve tabletleri almak için yarýþtý.
https://www.nytimes.com/2025/04/12/t...s-tariffs.html
(YATIRIM SÖZÜ, Trump'ý çark ettirmiþ.. )
Alýþýk olmadýðýmýz rakamlar...:)
Suudi Prens Selman'dan Trump'a 600 milyar dolar sözü
BAE, 10 yýlda ABD'ye 1,4 trilyon dolarlýk yatýrým sözü verdi
SoftBank yatýrýmlarýna baþladý: ABD’ye 100 milyar dolar ve 100 bin istihdam sözü
Çip üreticisi TSMC'nin ABD'de 100 milyar dolarlýk yatýrým planýný
çýtak görisen mi ....
çinide arabistanýda baeside suudiside....
tirlyon dolarlýk yeni yatýrýmlar.. :he:
..........
gece yazdýk sabaha haberi düþtü..
..
hayatýn felsefesi vardýr.. iyi okumak lazým :drunk:
meeeeeeeeeeeee ler abd batacak diye bakmaya devam etsin :he: