Originally Posted by
yarasa
Sn. Anyoranza,
Enerji ve enerji yan sanayi(santrali olmayanları kastediyorum) firma başlıklarına göndermiş olduğunuz yazıları okumuştum. Ky lehine olan bu zahmetinizi takdirle karşılıyorum.Gerçekten bir çok hisse ilerdeki bir kaç yılı fiyatladı ve aşırı pahalı hale geldi.Ve bu yüksek fiyatlardan girenler ya bekleyecek ya da zararı realize edecek. Burdan Naten'le ilgili özel yazılarınızı ise geriye doğru okurken dün akşam farkettim. Uzun bir süredir nateni takip ettim ve natende yazdım.Halen yatırımcısıyım .O yüzden bende bu konularla ilgili görüşlerimi belirtmek istiyorum.
Naten sizinde belirttiğiniz gibi yekdem kapsamında santralleri olan bir firma. Bunların tabiiki süreleri var ama o süreye kadarda yüksek gelirleri olacak , santrallerin borç ödemeleri de var tabiiki .Naten büyümesinde yekdem katkısı tartışılmaz. 25 mn dolarlık bir gelir hesap etmiştim yıllık net olarak,borç ödemesi çıktıktan sonra.Borçlarını kapattıkça gelirleride yükselecektir. Bu yıllık ciddi bir gelirdir. Yekalarla ilgili gelirler düşüktür ama yinede santral yapımı ve kapasite artışları önemlidir. 1575 mwp lik hedefle ilgili 37 milyar maliyeti yüksek buldum. Son bakmadım ama bir ara 1 mw güneş enerji santral yapım maliyeti 800-900 bin dolar idi.Naten aynı zamanda müteahhitlik firmasıdır. Bu maliyet 18-19 milyara düşer. Ama bu santraller kısa sürede yapılamaz ve yapılırsa da hepsi birden yapılmayacaktır.Şirket bu güne kadarki büyümesini riske girmeden gerçekleştirmiştir.
Naten şu an yaklaşık 2 milyarlık bir nakde sahiptir.Santral finansmanları esen ve magen hisse satışları, kısmi ortaklıklar kurarak sağlanabilir.Taahhüt gelirlerini artırabilirse bu da katkı sağlar.Naten kuruluşundan bu güne kadar hızlı büyüme göstermiş ilk sıralarda bir şirkettir.Bundan sonrada aynı hızlı büyümeyi devam ettirmek isteyecektir..
Naten yurt içinde fırsatlar olursa değerlendirir. Ancak asıl amacı yurt dışında santral yapımlarıdır. Büyümeyi devam ettirecek asıl işler dışardadır.Yurt dışında büyük fırsatlar vardır.
Yurt dışı işleri ve deneyimleri vardır.Bunları bir şekilde geliştirme şansı bulabilirse ki sanırım arayışları devam etmektedir. O zaman naten adına daha büyük ve yeni bir büyüme başlayacaktır. Saygılar.