Biz ülke batsın demedik, dolar faizi artsın %6-7 olsun.
Printable View
Aselsan bir kamu karteli, yani özel izinle kurulmuş bir monopol. Diğer tüm savunma firmaları da aynı şekilde ekonomik kalkınmaya örnek olamaz. Sizin söyleminiz biraz da milletçe fakiriz bıçak kemiğe dayandı zengin olmak zorundayız gibi bir söylem olmuş.
Bu işin yolu belli. Ve Türkiye ekonomisi o yolda ilerlemiyor.İlerlemeye başladıktan sonra da 10-15 senelik bir zaman lazım. Yani şu anda pek bir ümit yok gibi.
Ancak dilek ve temennilerimizi belirteceksek ben de dilek ve temenni açısından size tabi ki katılırım. Ama gerçeklerden konuşacaksak dilek ve temennilerimizle bezenmiş hayallerimizi gerçeklerden ayrıştırarak somut verilerle tartışmalıyız. (tekrar tekrar hatırlatma: pisa testi)
Ben de ülke batsın demiyorum, tümden dünya batsın diyorum. Zira dünyayı tekrar düzeltmenin tek yolu tümden batırıp yeniden kurmak gibi gözüküyor.
https://www.youtube.com/watch?v=VBIKowfbpD8&t=120
Pisa testi önemli ama organize olmak için herkesin her şeyi öğrenmesine gerek yok.(Rusya da çoğunluk üniversite okumuş ama çalışacak eleman bulamıyorlar-iş yapabilecek olanları da yurt dışına kaçtı).
Alman Bosch firması vakıf şirketi kamuya maal olmuş. Almanya da böyle çok şirket var(bildiğiniz üzere).
Ülkemizde de Aselsan gibi şirketlere ihtiyaç var Tüpraş-Ereğli-Petkim-düne kadar devlet şirketi idi ülkemiz hala karma ekonomiye geçme aşamasında....
neyse yazarak zor oluyor amaç size muhalefet değil.saygılar.
JP Morgan CEO’su: Bitcoin dolandırıcılıktır - http://bndl.tw/5yjGGCTv
şöyle düşünüyorum da kuzey kore o zaman süper ligde adamlar nükleer(askeri-sınai kompleks) yapmış, ABD kadar atabilir miyiz derdinde.
sizin teorinize göre Kuzey kore ekonomisinin patlaması lazım.
gel gör ki ülkenin tüm rızkını ona harcadığından halkı açlıktan kırılıyor.
yani sizin bir maaşınız var.kira-gıda-eğitim-kıyafet-tatil-çocuk masrafınız var.siz bunların hepsinden kısıp silah yapmaya çalışıyorsun.
elbette o parayı oraya verdikten sonra silahın olur. Ama ne pahasına
not önce siha yı yapan şirketi öğren.
'' çünkü , zengin ile müteşebbis arasında ciddi farklar vardır.Zengin olabilirsiniz,çok paranız olur ama neyi alıp neyi satacağınızı bilemezsiniz. Ankara yönetimi bu çerçevede kendi dizinin dibinden ayrılmayan ve her açıdan güvenebileceği bir işadamı türünü yetiştirmeyi becerdi ve İttihat ve Terakki'den beri Türkiye'yi yöneten aydın, asker, bürokrat kesime göbekten bağlı yeni bir işadamı türü yetişti. Bu ,Türkiye'de işadamları ile ilgili sosyolojik bir tespittir.''
Prof. Dr. Ayhan Aktar
ne dersiniz ?
Odea bugün 45-60 gün eski müşteri 14.30 dedi(1.000 K), sıkı pazarlıkla üstünü verir gibi..
Yarın merkez ne yapar .
Kur yukarı yapmasa indirirdi ama şimdi bir şey yapmaz gibi geliyor
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Hedef burası 3.67. Emir büyük yerden. :)
İhracatçının yıl sonu dolar kuru beklentisi 3,67
https://www.dunya.com/ihracat/ihraca...-haberi-381484
Baski var ama pas gecer bence enflasyonda tek hane gorulmeli kac defa sıkı durus devam edicek dedi birileri istedi diye indirim yapmaz.
Dünyanın şeytanları Bitcoin ve benzerleri güçlendikçe daha da çirkinleşeceklerdir.
Geçmişte bu türden çok açıklama yapıldı ama sonuç ortada.
Bu açıklamayı ben şöyle okuyorum.
Baronlar uğraştılar ama hala Bitcoini ele geçiremediler :)
Geçiremezler de.
Bitcoin ve benzerleri var oldukça dünyanın üstüne çöreklenmiş para babalarının tahtı sallanmaya devam edecektir. Tüm dertleri bu.
Ya birgün dünyanın çoğunun para trafiği bizim üzerimizden geçmezse...
syn mehtap karayol
sakın yanlış lobiye oynamayın alimallah
http://www.karar.com/yazarlar/akif-b...iz-lobisi-4929
Arkadaşlar Merhaba,
Aktifbank' ın n kolay bonosuna yatırım yaptım. Geçen hafta %14,5 faizle aldığım bonolar şu an %14,25' e düşmüş. 2 gün önce %14,25' ten de aldım. Bonolarda bu şekilde faiz oranı değişimi olabiliyor mu? Sabit olması gerekmez mi? Bu şekilde bir değişim oluyorsa faiz arttığında yatırımdaki bonoları bozup tekrar almak kazancı arttırmak için yapılabilir.
Bir de N kolay bono için bazı yorumlarda faizin getirisinin faizini de almak için haftada bir satın tekrar alın diyorlar ama bence bu dğru bir bilgi değil. Sonuçta bononun birim fiyatı üzerine faiz işlediği için satıp alsanızda hiç satmadan 365 gün sizde de kalsa aynı miktar kazanç olur değil mi?
Bonolarda bu şekilde faiz oranı değişimi olamaz. Ancak aldığın iki bononun vadeleri farklı olabilir. Kontrol edebilir misin?
100 liralık aldığınız bono 1 ay 101 lira olduğunda satıp tekrar 100 liralık bono alırsanız 1 tl faiz kazancınız olur. 365 gün ellemezseniz ki bonoda böyle bir vade yok 365 günlük faiz elde edersiniz.
Rxpu üstadın dediği gibi enflasyonu hesaba katmadan yapılacak acele faiz indirimi orta ve uzun vadede faizleri zıplatmaktan başka bir işe yaramaz ama bizim bilmediğimiz ecb ve fed in sonsuza kadar faiz asla artmayacak şeklinde gizli bir kararı varsa o zaman ofsayta düşeriz
eylül ayı bildiğiniz gibi 3.dönem sonu. bence vadesi bu aralar dolacak olanlar günlükte 13'ün altı olmamak üzere bir yerde paralarını park etsinler, 25 eylül haftasıyla birlikte de bankalarla pazarlığa başlasınlar.
ben haziranda 3 aylık 14,75 ile bağlamıştım, ama vadeyi zeki mt ekimin 3'ü yapmış, 97 gün. büyük ihtimal eylül son haftasındaki faizleri ekimin ilk haftası bulamayacağım
forumdaşlar Tbank oranları 14.25 güncellemiş
Dolarda Odea Burgan oran varmı temdit?
@diproyal cevap ve bilgi için teşekkürler. Vade gün sayıları farklı doğrudur. %14,5 olanın 150 küsür gün, %14,25 olanın 300 gün filan. Her faiz değişiminde yeni bono nosu mu türetiyorlar ki? Biraz karmaşık geldi. N kolay bononun sitesinde 2 tane bono numarası var. İkisinin de faizi %14,25 olmuş. İlk sıradaki benim %14,5' ten aldığım, altındaki %14,25' ten aldığım. Ben ilk sıradaki bono stoğu tükenince 2. sıradakinden otomatik verdi diye algıladım. Bbir arkadaş faiz yükselince birim alım fiyatı düşer, faiz düşerse birim alım fiyatı yükselir, vade süresi ve vade sonundaki birim bono fiyatında bir değişiklik olmaz demişti. Hangisi doğru?
Ayrıca Faiz düşünce yüksek faizden aldığım Bono için satmadığım sürece kar olarak bir kaybım olmaz değil mi?
Al-Sat yaparak bazı yorumlarda günlük vadeli faizde faizin faizini de almak mümkün oluyor ya onun gibi açıklamalar vardı. Faiz oranı değişmese bile al sat yaparak yatırım yaptığınız paranın miktarını arttırdığınız için faizin faizini de almış olursunuz deniyor. Bana çok mantıklı gelmedi bono için. Yani 500000 T' lik bono 10 gün sonra %14,25 faizle 501756,85 TL olur. Satıp tekrar alırsanız bu sefer 501756,85 TL faizleneceğinden daha fazla kar olur diye yorumlar var ama ben 1 haftadır hesaplıyorum bozmadan da faizin faizini veriyor. Benim hesabıma göre ama acaba al - sat yapsam daha da mı çok kazanırım?
aktif bonoyu farklı düşünmeniz gerekiyor,
banka hergün bono ihraç ediyor farklı vadelerde, eğer faiz oranları düştüyse yarınki ihraç edeceği bononun faiz oranını düşürüyor ve sen yeni bono almak istediğinde eski bonoyu işleme kapatıyor, sadece yeni bonodan alabiliyosun.
elinde eski 14,50 faizli bonodan olan satmadığı sürece 14,50 faizini alıyor..
@puntoyel.
Her faiz değişiminde yeni bono nosu üretmiyor. Bononun bir vadesi var. Bitince yenisini ihraç ediyorlar. Yeni ihraç yeni faiz oranından da olabilir eskiden de bunu piyasa belirler. Yani siz biz :)
Site içeriğini pek bilmiyorum bu nedenle no hakkında yorum yapamam. Ancak her ihraç farklı vade ve miktar içerir.
Diğer yandan faiz yükselince bono fiyatı düşer. Faiz düşüş yükselişlerinden etkilenmezseniz aldığınız bono faizi aynıdır. Çünkü burada geri alım garantisi var ve klasik bono anlayışından farklıdır.
Al-sat yaparsanız daha çok kazan(a)mazsınız :) Sadece paraya ihtiyacınız var ise likidite avantajınız oluyor.
Türkiye yüksek teknoloji ve katma değerli ürünlerin satış adetleri ve ciroları açısından zayıf bir ülke. Bunda alım gücünün nispi olarak düşük olması, nüfus azlığı ve sosyolojik nedenler yatıyor.
Çinli katma değerli bir ürününü ilk önce iç piyasaya sürüyor iç piyasa büyüklüğü 1.2 milyar kişi, bu büyük ölçekte maliyetlerini düşürme şansı oluyor. Daha sonra tasarım ve üretim maliyeti neredeyse sıfırlanmış ürünler yurtdışına yok pahasına ihrac edilse bile kar getirebiliyor. Günümüzde tüm kazançlar ölçek büyüklüğünden kazanılır durumda. Bu ölçek büyüklüğünü de belirleyen unsur paktlar birlikler ve *siyasi güç*.
Avrupa ve Amerika da benzer bir şekilde işliyor. Avrupa'da üretilen katma değerli bir ürün 350 milyon yüksek alım gücüne sahip alıcıya açılıyor, yani break-even dediğimiz noktayı geçmek Türkiye'ye göre çok daha kolay oluyor.Konu çok teknik ticari detaylar içerdiği için çok uzatmak istemiyorum ama bu durum yüksek eğitimli insan profilinden sonra katma değerli imalatı etkileyen en önemli unsur. Ne yazık ki bu da ülkemizde sağlanamıyor.
Daha önce vadeli mevduata yoğunlaşmıştım. Şimdi N kolay bono çıkınca bonoya yatırım yapma cesareti buldum. Bonoları takip etmek çok zor. Mesela ben birkaç banka internet şubesinde baktım özel şirket bonoları %12 - 13, devlet tahvil / bonoları %11 - 12 faiz seviyelerinde. Yani N kolay bono hem günlük işlem görüyor al sat çok kolay hem de faizi çok yüksek. N kolay bonodan daha yüksek faizli bono var mı bildiğiniz. Özel sektör veya devlet tahvil/bonosu olarak.
Bir de kuponlu olanlar var. Faiz oranları %4 ila 6 arası görünüyor. Bunların faiz oranı kupon faiziymiş vade sonu ulaşacağı fiyata bu faiz ilave ediliyormuş. Bunların getirisini nasıl hesaplayıp diğerlerine göre avantajlı mı dezavantajlı mı görebiliriz.
mb Faizleri sabit tuttu
14 Eylül Perşembe 14:10 TCMB GECELİK BORÇ ALMA FAİZİNİ YÜZDE 7.25 SEVİYESİNDE TUTTU
14 Eylül Perşembe 14:09 TCMB GLP BORÇ VERME FAİZİNİ YÜZDE 12,25 SEVİYESİNDE TUTTU
Bu durumda vadeli mevduat faiz oranları ne olur ki acaba? Onlarda mı sabit kalır.