Öncelikle TİM verileri verildi...:)
Tüm gazeteler koro halinde "tüm zamanların rekoru" diye sürmanşet bağırıyor.
Yarın Mart ayı dış ticaret verileri verilir. 5. sayfada...
Görürüz ithalat ve dış ticaret açık rekorlarını...
Printable View
Her yatırımın riski var.Sizin tercih ettiğiniz yatırımlar daha az kayıp riski olan ve aynı zamanda uzun vadeli denebilecek yatırımlar.Mesela 3-5 sene fiyatı yerinden kımıldamaz sonraki yıl tüm farkı kapatabilir hatta kara geçirebilir.Bundan dolayı bu tür yatırımlarda önem kazanan diğer faktörler vade ve uygun zamanlarda TL'de kalabilmek oluyor.
Söz onusu otomobil olunca,otomobil fiyatının üzerine dövizle alınan parçalar,hammadde,üzerine enflasyonun altında kalmayan işçilik,aracı,içerideki maliyetler,bir de genel bütçeden dolayı ek vergiler yüklenince sizin yatırımlarınızın bunları karşılama şansı oldukça düşüyor.Belki sizin yatırımlarınız değer kazanırken ithalata dayalı olmayan,durgunluk ortamında fiyatı düşebilecek ve işçilik vs maliyetleri olmayan arsa vs. gibi başka birşey satın alma hedefiniz olsaydı,o zaman farklı bir tablo ortaya çıkabilirdi.
Ayrıca bütün bunları analiz etmek için bilgiye ulaşmak gibi bir şansınız yok.Birinci sebebi,gerçek bilgilere ulaşma imkanınız yok,ulaşılabilen bilgiler ancak bize verilen bilgiler.Mesela enflasyon yüzde 10 bilgisi verilse biz onun gerçekten 10 olup olmadığı gerçek bilgisine sahip değiliz.İkincisi siyasilerin yarın çıkıp ne söyleyeceklerini bilmiyoruz.Mesela Kim Yong,Trump vs. çıkıp yarın bir açıklama yapsa altın fiyatının ne yönde etkileyeceğini bilmiyoruz.
O zaman böyle forumlarda ne işimiz var.Bu konuda şöyle düşünüyorum.Forum ortamında her yazılan verinin kendi aklına uygun uygun olup olmadığına göre eledikten sonra kalan bilgi kırıntılarıyla gözlem ve kendi analizini yapmak mümkün olabilir.Mesela trafiğin yoğunluğundaki değişim,liman önlerinde bekleyen gemiler bile veri olarak kullanılabilecek bilgi kırıntılarıdır,forumdaki trafik bile o konudaki hareketliliği gösteriyor.Bunun için ortada bir forum varsa doğru ya da yanlış görüşlerin yazılmasına taraftarım,ancak biliyorum ki yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı kimse gerçek bilgiye sahip değil.Forum Roma imparatorluğunun temelindeki Greklerin icadı,demokrasinin parçası.Osmanlı imparatorluğunda da Sultanın verdiği karar ve emirleri doğru kabul edip bunları takip ve uygulama vardı.Herkes kendi analizin doğruluğu,yanlışlığı ve bunların sonuçlarıyla başbaşadır.
Diğer bir yol da mistik bakış açısıyla herşeyin hayırlısını dilemektir.Gelecek bir paranın veya alınacak bir otomobilin kendimiz için ne kadar hayırlı olup olmadığını bilemeyiz.Para kazanırsın daha fazlasını kazanayım derken elindekinden de olursun veya yeni araba alırsın kaza yaparsın.Hayatta değişken birçok şey var,bu sebeplerden huzursuz yaşamaya gerek yok.
Kimse Erdoğanın Mehmet Şimşeği eleştirisi ve faizleri indiririz sözlerinin dolara etkisini yorumlamamış.
Tcmb ne zaman faiz arttıracak olsa bu öncesinde Erdoğan'a iletiliyor.
Erdoğan'ın bürokratlara gerçekte ne şekilde davrandığını onlara ne söylediğini bilmiyoruz.
Ancak kamuoyuna yaptığı sert açıklamaları görüyoruz.
Bu tür sert açıklamalar da genelde faiz arttırım süreçlerinden önce oluyor.
Her zaman bu şekilde olması şart değil ama 25 Nisan'da ufakta olsa bir faiz arttırımı mümkün.
İhtimaller her zamanki gibi %50 %50 bu da 25 Nisan tarihine kadar dolardaki volatiliteyi arttırabilir.
Bitkoyun Ripple Ethereum aldınız mı? Dünya parası.
Pazarlaya pazarlaya iyi kitlettirdiler küçük yatırımcıya. :)
Bu adamlara uyanın... klavuzu karga olanların burnu .... USD$ bazında portföy %75 azaldı. Bu zarar öyle kolay kolay çıkmaz. Kol gibi girdi küçük yatırımcıya.
https://www.takvim.com.tr/yazarlar/e...k-para-bitcoin
https://mobile.twitter.com/erkinsahinoz
O kadar kolay zengin olmaya meraklıyiz ki .....işyerinde bir arkadaşım abi 17 bin USD den bitcoin aldım ... dedi..sevine sevine .iyi sen aldıysan çıkma zamanı gelmiştir dedim..ama dinlemedi..bir araba dolusu da laf yedim ...sözde 100 bin dolardan satacakti [emoji16]
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yabancı olsaydım bu fiyattan(kur) ve faiz oranına carry trade yapmazdım.
Z988 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
siz inandınız mı ?
herkes biliyor ki mandrake lakaplı Şimşek Londra piyasasının adamı ...
sıkıntı zamanlarda başta Londra olmak üzere kankilerini arayıp ortalığı yumuşattığı herkesçe malum...
Klasik ,Ver Mehteri ver ,Bizim aslanlar coşsun hesabı
olurda şutlanır , yerine yabancıların hoşlaşmayacağı bir kişi gelirse ortalık toz duman olabilir.
Ekonomist ,eski maliye bakanlığının üstatlarından ,Vedat Ozdan'a göre haftaya sıkıntılı başlayabiliriz gerekçeleri;
3 kötü haber:
1) Rusya Savunma Bakanlığı 10 bin askerden oluşan Stratejik Füze Gücü'ne "en yüksek savaş alarmı"nda olma talimatı verdi
2) ABD Savunma Bakanı Mattis, Yemen'e havadan saldırı planı yaptıklarını kabul etti
3) İki İsrail savaş uçağı iki kez İran hava sahasına girdi.
https://twitter.com/VedatOzdan
Yarin (Pazartesi) Avrupa da bankalar kapali olacak.
USDTRY - SAATLIK - Destek ve Direncler.
[IMG]http://666kb.com/i/dsa88yz50f9g8rmum.png[/IMG]
Hedef yukaridaki mi yoksa asagidaki mi yesil daire?
Şimşek gibi Truva atları gönderilirse döviz enflasyon farkı kadar düzenli artar ki olması gereken bu.
Sıkıntı zig zag lı hareketler. Şirketleri çok yoruyor. Yatırım yapanları zorluyor,
Dövizdeki zig zag dan Parayı kazanan robotlar. Yani babalar. Merril abla, Çiti, hasbc, döşebank...
Geriye kalan herkes ya zarar ediyor ya başı başını ancak kurtarıyor.
VIOP ta da benze durum var. Merril abla hariç doğru dürüst kar eden yok denilebilir!
Sayın Enki,
Bu tür bir profosyonel hizmet almadım. Ama yatırımcı profili olarak defansif bir karakterdeyim.az çok bu konularda kendime yatırım yapıyorum. CB nin konuşmalarına bakarsak faiz artışı yolda çünkü ben emrediyorum ama Mb dinlemiyor gibi söylemler yaptığında, hem kendi tabanına karşı üzerinden sorumluluğu atıyor hem de rxpu forumdaşın dediği gibi Mb özgürdür mesajını dış piyasaya veriyor yani bir taşla iki kuş. Benim yukardaki cümleyi kurmamdaki sebep olaya bir nebzede olsa yabancı penceresinden bakmak aslında bu cümleyi aleni kurarak tabiri caizse piyasada kaşarlanmış kişilerin fikrini almak. (piyasaların rasyonelliği tartışılır) Acaba küçük bir devalüasyon mu yabancıyı sevindirir ve bize daha fazla sıcak para sağlar, yoksa yüksek reel faiz mi ya da ikisi birlikte mi?
Esad rejimi Türkiye Diyanet Vakfı'nın Doğu Guta'daki geçici barınma merkezini vurdu.
Haber doğruysa yöneticilerin asabi tavırları anlam kazanıyor.
Esad rejimi denildi mi işler sarpa sarıyor. Zira daha önce borsa açıkken esad rejim güçlerini bombaladığımız haberi gelmiş ve borsa 5dk içinde çok yüksek kayıplar yaşamış, döviz süratle artmıştı.
Benzer durumdayız..yabancılar mükemmelen pozisyon alır demek doğru değil ama milyon dolarla oynayan birilerinin ellerinin altında iç ve dış dünyanın raporları mutlaka vardır diye düşünüyorum..örneğin dışarıda riskler artarken ciddi miktarda portföy girişine(eskiden sıcak para denirdi..:)) ihtiyaç duyan bir ülkeye carry-trade için gelmek, zarar etmeye niyetle eşdeğer olmalı..çünki deval yeme riski çok yüksek..
Ancak yine ciddi portföy girişine ihtiyaç duyan bir ülkeye dışarıdaki koşullar idare etmeye meyilliyse yabancının carry-trade için gelmesi, yada bu konuda bir miktar risk alması mantıklı olabilir..nihayetinde en yüksek faizlerden birini veriyorsun adama..
Sonuç olarak Londra bu adamları güzelce yönlendiriyordur..bizim bir şeyleri anladığımızda geç kalma ihtimalimiz çok yüksek..:(
Muhtemelen ithalatta rekor kırar..
Bugünkü (ayın birinde) ihracat rakamını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) açıklıyor..Esas ihracat ve ithalat TUİK tarafından daha sonra açıklanıyor..çetelesini tutmadım ama TUİK ile TİM'in rakamlarının birbirini tutmadığı oluyor..
Şöyle bir kaynak buldum ama bunda şubat ayı verileri var.http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27785
Jöleli yalakalığa devam ediyor. Kendisi sanki sütten çıkmış ak kaşık. Türk Telekom un içi boşaltılırken kendisi de yönetim kurulundaydı. Oger in temettü almasına niye izin verdin Jöleli? Ne icraatın olmuş boş konuşmaktan başka?
Mevcut Ekonomi yönetimi komple çöplük. Al birini vur ötekine.
Şimşek zaten 3-4 dönemdir bakan. Daha bir tane somut icraatını göremedik.
Eşref Fakıbabanın yanına Prof Osman Altuğ bakan olsun. Bu dallama cahil ekonomistler de ekonomi yönetimi nasıl yapılır görsünler!
Ya kurşun içeriden gelirse
Erdoğan'ın başdanışmalarından olan Yiğit Bulut ise bugünkü köşesinde, "Ya kurşun içeriden gelirse" başlıklı yazısını yıllardır paylaştığını ifade ederek, Erdoğan-Şimşek gerilimini ele aldı.
https://odatv.com/ya-kursun-iceriden...-01041848.html
kredi faizleri daha Fed normalleşme patikasının başındayken, %19-20’lere vurmuş. Gelecek sene nereye fırlar? 2020 yılında nereye fırlar?
Bu faizler 200-300 puan daha yükselirse ipotekli konut ve araba alan kalır mı? Bu ortamda faiz kesseniz ya da yükseltmeyi reddetseniz, TL yüzde kaç değer kaybeder? Korkun, geceleri uyuyamayacak kadar korkun!
Syn Yeşiladanın yazısındaki son kısım.
Dolar arttı diye mi acaba? Meskenlere zam yapmasınlar bari:
BOTAŞ, santrallere ve sanayiye sattığı doğalgaz fiyatını 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere yüzde 9.7 arttırdı.
Kaynak:businessht
Hep ciddiyet olmaz..birazda gülelim..:)
Bu veriye göre doların artması mı gerekli? Ama artmadı nedeni nedir?:
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI idari kayıtlarından derlenen resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre;
2018 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre;
İhracat, % 8,01 artarak 15 milyar 599 milyon dolar,
İthalat, % 12,77 artarak 21 milyar 421 milyon dolar,
Dış ticaret açığı, % 27,89 artarak 5 milyar 822 milyon dolar olarak gerçekleşti
Bu veri ile birlikte;Geçen yılın sonunda 76.780 milyar dolar olan yıllık dış ticaret açığımız bir önceki aya göre 1.276 milyar dolar artarak yıllık 84.815 milyar dolara çıktı.
doları arttıracak adamlar bugs bunnyleriyle oynuyor hala, yarın dönerler..!!
Artmış ya..Mart başında dolar 1,805 imiş..Mart sonu 1,955 olmuş!!..
Doların artmasını yada azalmasını sadece dış ticaret açığı belirlemez..turizm gelirleri-giderleri, portföy girişleri-çıkışları, doğrudan yatırımlar, net hata noksan(kaynağı bilinmeyen) girişleri-çıkışları vb. kalemlerinin toplamına bakmak lazım..TCMB ödemeler dengesi kalemlerini incelerseniz daha iyi olur..
Yenilenebilir enerjiye güneş doğmadı
2017’de dünyanın enerji ihtiyacı yüzde 2.1 oranında artarken, yatırımlar yüzde 6.3’le en fazla yenilenebilir enerjide gerçekleşti. Çin ve ABD, güneş ve rüzgar enerjisindeki yatırımlarını yüzde 50’ye yakın artırdı.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonom...gmadi-2324675/
Konu açtım başlığı yanlış oldu ama olsun. Tasarruf önerilerinizi beklerim:
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=22499
Bitkoyuncular: Detay Maxinet'e operasyon! Hesapları bloke edildi
https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/...i-bloke-edildi
Verdiğiniz linkin bitcoinle bir alakası yoktur. Lütfen önce haberi okuyun sonra şirketi araştırın sonra laf sokmaya çalışın. Bitcoini bilgisayarla kazılıp kazanacağını düşünen şu an için dünyada kalmamıştır. Artık asic miner cihazlar dahi çok zor bulabiliyorlar. Sizin vermiş olduğunuz linkteki gibi saadet zinciri olmuş olsaydı şu an bitcoin 1 dolar olurdu. Gördüğünüz gibi 9 senedir ayakta ve halen kullanımda olan bir kripto paradır. Bi bitmediniz be arkadaş.
"Üç haftadır tırmanışta olan döviz kuruna karşı 29 Mart Perşembe günü büyük ölçekli satışlar yapıldı. Sepet kur TL karşısında yüzde 5.3 düzeyinde yükselmişken bu satışlarla yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti yüzde 2.2 geriledi. Böylece TCMB’nin döviz satmasına veya faiz yoluyla bir müdahale yapmasına gerek kalmadan kurun tırmanışı önlendi. Doların yeniden 4 TL sınırını geçmesi halinde, benzer satışların tekrarlanması beklenebilir "
http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...ye-guclu-baraj
Daha öncede bu konuya değinmiştim.
Dolarda yükselişin en önemli barajı, her kişinin risk algısı ve kar hesabının aynı olmaması ve büyük miktardaki DTH lardır...
Bu birazda ilk dönem bilgisayarı soğukta virüs kapmasina sıcak tutanlara benzedi
Bi arkadaşım var emekli biri BÜ makine mezunu yaş 54
Adam o dönem Öss ilk bin de
Hala daha bitkoyin elektirikten uretiliyi saniyi :-)
Tabi maden kazmanin bi tık ilersinde
Bu da başarı