hele bazi tanidiklarim var gr altini 500 den kredi kartiyla full limitle ceyrek aldılar.zarar oyle boyle degil...
Bütün sorunumuz ekonomi bakanı imiş..:oleyo:
Dolar 8.60 dan 7 nin altına geldi gelecek..
Gerçi Berat beyi ekonomi bakanı diye atadıkları günü de çok iyi biliyorum
dolar 4.50 den 4.76 ye zıpladı idi bi günde ..Temmuz başı 2018..
bogaziçi77
iddialı açıklama.. 6 nın da altı..
Bu demek tir ki 2018 den beri dolarda olanların hepsi tl bazında hiç bişi kazanamamış olacaklar..
6.80 ler son durak diye düşünüyorum ben..Oradan alım ihalesi ile müdahele gelir..
Kendi düşüncemdir..
Bir faiz maiz yüksek dendi ama hemen bi el "susun" diyiverdi..
180 derece dönülüp fiyat istiktararı denmeye başladı..
Herhalde böyle giderse vatandaş bizi topa koyar faiz en son sorununuz olur mu dendi nedir..:oleyo:
Özel sektör de herhalde aman iktidara bişi olmasında yüksek faiz bi süre idare edecez artık modunda..
acı ilaç mode:on
Siz siz olun hep 100 liralık alın satın !! :kahkah:
Alıntı:
Originally Posted by theosos
Süreç tam gaz devam ediyor...Alıntı:
Originally Posted by theosos
Kredibilite ne kadar önemli bunu izliyoruz...
2021 de dolardaki her geri çekilmenin tepkisi dolardan çıkış fırsatı niteliğinde olabilir.
Usd temdit oranlarınız nedir acaba? Şekerbank 1.05 verdi. Geçen ay 1.5 ti.
Sizin gibi Sadık taşıyıcı köleler olmazsa baronlar taş mı yiyecek. Siz alın alına devam edin lütfen yükseliş zamanı gelince ben yine burada olacağım ve yükselişi önceden haber vereceğim. Ben volvoyu Çin’e satıldığından beri tercih etmiyorum zaten Volvo da sizin olsun
yıllarıdr aynı terane devam ediyor ,doviz cıkarken %50 ye kadar seviye belirleyip ucacak kaçaçak ,duserkende aynı sistemde çökecek ve şu seviyeye gelecek soylemleri , vatandaş karantina dan dolayı tüketemedi ,sadece market lerle idare ediyor.kısıtlamalar kalktıgındaki durumu gozlemlemek lazım,italat ta artiş bekliyorum ,doviz in trade aracı olmadıgını yıllardır soylenir,anlayabilene..
Mb başkanı yakın zamanda faizler inmeyecek dedi ,
Türkçe meali
Mart sonu stopaj indirimi kalkacak demek
Buda kısa vadeli mevduatlardan %10 düşürmek olur
Mayıs gibi Bankalarda ortama bağlı olarak 1 puan civarı Daha düşürür bence
Mb faizlere temmuzdan önce dokunmaz
Al sana faiz indirimi olmadı olacak
Dolar konusuna gelince
En yakın ihtimal
Geçen sene tutmaya çalıştığı ve rezervinin eridiği seviye olan 6,80 -85 seviyelerinden
Alım yapabilir ihtimali ( bu ihtimali çok sevdim ) :) Ama kasasını doldurmak öyle kolay olacağını sanmıyorum
YTD YTD
son 1-2 sayfaya bakma fırsatım oldu ve şaşkınlıkla görüyorum ki bazı arkadaşlar hayatın gerçeklerinin pek farkında değiller
ve Usd'ın düşmesinin ülkemiz için çok iyi olduğunu zannediyorlar.
Düşük dolar kuru -yüksek faiz Türkiye'yi batırır,sadece carry-trade'cinin işine yarar. 100 usd getirir giderken de 120 Usd ı cebine koyar gider.O 20 USD ı da bilin bakalım kim öder ? Tabii ki fakir ve yalnız Türk halkı .
2018 rahip krizinde Usd 7,20 'e çıkmıştı sonra 5,40 'a kadar düştü.Sonrasında ne oldu daha 1,5 yıl bile geçmeden 8,50 a vardı.Demek ki neymiş USD ın düşmesi hiçbirşeyi çözmezmiş.
Şimdi bu günlerde yaşanılan kontrolsüz düşürülen döviz kuru ile ülkenin ayakta kalmaya çalışan tek kolonu olan İhracatçıyı da zor durumasokmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiye'de pahalanan hiçbirşey Usd düştü diye ucuzlamaz.Türkiye'de fiyatın yapışkanlığı vardır,çıktı mı bir daha inmez.Bunu gözgöre gözgöre yaşıyoruz,araba-beyaz eşya,ev fiyatları uçtu ,alım gücümüz yokoldu.
Bir tur daha carry-trade tokadı yersek daha da kötü olacak.
Döngü bellidir. Döviz-Borsa-Faiz 3'ünden yazıldığı sıra ile vurgunu yapar ,100 getirip 150 alıp giderler. MBankası çok acilen
kayıp olan rezervlerini yerine koymalı ve dövizi düşürmekten ziyade belli bir aralıkta sabit tutmaya bakmalıdır yoksa sonuç yine
hüsran olacaktır.Tabi eğer tüm Türk şirketlerini ve ihracatçısını batırmak istemiyorsa...
Hayatin gerceklerinin farkında olmayan kendi parasinin pul olmasinda hicbir beis görmeyen, kendi vatandaşının Çin'den bile ucuz işgücü ile somurulmesinden sıkıntı duymayan, kendi vatandaşı kendi ülkesinde kendi sahillerinde bir otelde tatil bile yapamazken elin yabancisinin bedavaya tatil yapmasindan ülkeyi sömürmesinden sikilmayan, orta segment bir arabaya 250bin, ortalama bir eve 750bin ikisine bir ömürlük hatta bir omrun yetmeyecegi birikimin verilmesine ses çıkarmayan, ulkenin ihracati ithalata bagimli iken ve esasen enerji kaynakl iken cari açığın ülke parasının pul haline getirilerek çözüleceğini sanan, bedava para politikalari ile balon gibi şişen fiyatları görmezden gelip bunu akli sıra uc kuruşluk reel faize bağlayan, kendi birikimi yerine bedava para politikası nedeniyle milletin parasıyla borçlanarak ev araba satin alma isine girip sonra daha ikinci-ucuncu ayında %10-15 karla satmaya alışmış ama bedava para muslukları biraz kesilince ağlamaya başlayan kesimdir.
?
-Dün yazdığım gibi,bir yandan yurt dışından döviz girişleri var ama diğer taraftan da yerlilerin döviz talepleri,cari açık finansmanı ve net dış borç ödemeleri için de döviz çıkışları var.Nette merkez bankasının satın alabileceği bir döviz fazlası yok.
-Cari açık finansmanı ve net dış borç ödemeleri(faiz) çıkan bir para ,bir daha dönüşü yok ama giren döviz her an çıkabilecek "sıcak para".Gecelik faizde swap yoluyla gelen 14.4 milyar dolarlık para var,bunlar bizim zaman zaman parayı kısa vadeli değerlendirmek için repo yaptığımız gibi,yabancılar tarafından da kısa vadeli olarak gecelik faizde değerlendiriliyorlar. Biden yönetimi herhangi bir nedenle ,örneğin S-400 nedeniyle veya Türkiye'de demokrasinin olmadığı özgürlüklerin baskı altında olduğu gibi gerekçelerle Türkiye'ye yaptırım uygularsa bu "çok sıcak para" 1 günde Türkiye'den uçabilir,dolayısıyla bankaların da her an bu dövizi yabancılara geri verebilecek şekilde hazır tutmaları gerekiyor.Aynı zamanda da ekonomiyi "sıcak para" ile döndürmenin ne kadar riskli olduğu ve devlet yönetimini ülkenin milli güvenliğini riske atacak her türlü politik tavizi vermeye zorlayacak şekilde ipotek altına aldığını ,yönetim sorumluluğunu taşıyanların görmeleri gerekir.Bir borç alınacaksa da bu orta/uzun vadeli krediler olmalı,ülke ekonomisi devamlı cari fazla üretecek şekilde yapısal reformlarla üretim yapısı yeniden yapılandırılmalıdır.
-Döviz fiyatının düşmesi yerli bankaların da işlerine geliyor ve zımmi olarak Londra piyasası ve ekonomi yönetimi olarak anlaşmış olabilirler ,kar realizasyonu için acele etmemelerinin nedeni ,bir risk kokusu aldıklarında stoploss seviyesinden hemen çıkış yapma imkanları olabilmeleri.Örneğin hisse senedinde olduğu gib,i satıp çıkabilmek için bir alıcı bulmaları gerekmiyor.
-Doğru,enflasyonun üzerinde reel getiri yerliler için önemli.Yabancılar için önemli olan ,faiz getirisinin kur artışının üzerinde olması,böylece olmaya devam ettikçe kazanırlar aksi takdirde zarar ederler.
-Makroekonomik verilerimizde herhangi bir iyileşme yok,yıllık 225 milyar dolar civarında dış finansman ihtiyacımızda değişme yok,yapılan yabancılar için kısa vadede son ana kadar para kazanmaya çalışmak,bizim ekonomi yönetimi için de günü kurtarmak,her an kırılabilecek ince bir buz tabakasında dans etmek gibi...
* * *
deniz43 said:
Bugün*15:20
Merkez Bankası istatistiklerine göre 29 Ocak haftasında;
-Altın hariç merkez bankası brüt döviz rezervleri 2.856 milyar dolar arttı(26 Ocak itibariyle yurt dışından borçlanılan 3.5 milyar dolar Hazinenin merkez bankası nezdindeki hesabına geçmişti.)
-Yabancılar 418.7 milyon dolarlık hazine tahvili aldılar , 493.7 milyon dolarlık hisse senedi sattılar.
-TL mevduatlar haftalık %0.8 azalarak 1537.35 milyar TL'den 1525.08 milyar TL'ye indi.(12.37 milyar TL azalma).
-Döviz tevdiat hesapları haftalık 1050 milyon dolar azaldı.(487 milyon dolar gerçek kişiler azalış,563 milyon dolar şirketler azalış)
Yorum:TL mevduatlarda hiç yeni para yatırma ve çekme olmasa dahi kabaca 5 milyar TL civarında haftalık faiz getirisi mevduata ilave oluyor,ama mevduatta 12.37 milyar TL azalma bu nedenle kabaca 17 milyar TL olmuş diyebiliriz.Ama bu para dövize de gitmemiş orada da kabaca 7.5 milyar TL'ye karşı gelen bir azalma var.TL mevduatlar artmadıysa şirketlerdeki döviz hesabının azalmasını vadesi gelmiş dış borç ödemelerine bağlayabiliriz,gerçek kişiler için sistem dışına çıkan altın ve döviz olmuş olabilir.
Merkez Bankası net döviz rezervleri
*BİN 3 Şubat 2021 Çarşamba
Dış varlıklar 699,699,038
Dış yükümlülükler 49,999,052
Bankalar döviz mevduatı 538,158,285
Kamu döviz mevduatı 107,363,356
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 4,178,345
1USD 7.1627
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 583,348
Altın rezervi 25,307,408
Swap ile merkez bankasına 59,261,000
emanet gelen para
benimle aynı şeyi söylüyorsun ama ekonomi-iktisattan bihaber olduğun için dediklerime muhalif zannediyorsun.
O dediklerin yapılmasaydı keşke (bedava para dağıtımı) ama yapıldı bundan sonra geri dönüşü döviz kurunun düşük tutulması değil.Kasaya para girmesi için ihracat+turizmin artması ve ithalatın azalması gerekli ,onun içinde ihracatçıyı batırmayacak kadar ve ithalatı arttırmayacak kadar yüksek kur gerekli.Yoksa olan sadece geçici bahar olur,bi dha ki tur 10,00 lr da durur
Ne güzel yazmissiniz. Yuksek kur ile ihracatin artacagini hala nasil dusunebiliyor bu insanlar anlayamiyorum. Ayni senaryo 100 kez de tekrar etse anlamayacaklar. Rahip krizinde ihracat patlamasi yapmamiz lazimdi o zaman. Bir de ekonomiden anladiklarini dusunmeleri gercekten trajikomik oluyor.
Migrosda kilosu 150 TL den Dogruluk marka bi peynir buldum ki bi harika..
Cok guzel olgunlastirilmis.
Hem eski kasari hem de beyas peyniri adamin dlini yakiyor..
Severim aromatik peynirleri..
Bugune kadar peynir yemiyormusum ben..
Aah ah gec kesfettim :(
Syg,
adamlar ülkeyi öyle bir hale getirdi ki insanlar birbirine karşıt olduğunu zannediyor.Okumuyor ve esas işin kötüsü okusa da okuduğunu anlamıyor. Sanki ben yukarda kur yüksek olsun demişim gibi kahve popülizmi ile birşeyler diyorlar.Gerçi bilmiyorum tabi karşımızda 20 yaşında hayatında hiç iş yapmamış sütbebesine mi laf yetiştirmeye çalışıyorum.
Daha kısaca : Yüksek döviz kuru iyi değil ama 8,50 'e çıktıktan ve 8,00 ort. sıcak para girdikten sonra maliyetler 8,00 usd kuru ile hesaplandıktan sonra sen kuru 7,00 e düşürürsen o kötüdür.Çünkü kulağına fısıldanan ve garanti verilen "sıcak para" sattığı dövizini ucuzdan yerine koyar,karını alır gider sonra o kur tekrar uçar gider.
İhracatçının maliyeti son 6 ayda minımum % 30 artmış iken kur da %15-20 geri çekilirse adam nasıl fiyat verecek ??
ve sonuç olarak : Siyasal islamcıların hiçbir dediğine inanılmaz.Bugün faiz düşmeyecek derler,2 gün sonra düşürürler.Bugün erken seçim yok derler,yarın halkımız istedi derler.(yaşanmıştır)
Söylemlerinize katılıyorum ve arttırıyorum!
8 den dolar bozup gelen yabancı 7 den bozup daha fazla gelirse?
Merkez bu ay 100-150bp artış yaparsa?
Bunlar net mi? Değil?
Ama net olan bir şey şu faizler uzun süre düşmeyecek...
Bunu duyan yatırımcı 7 den de dolar bozup girebilir ülkeye.
Bankalar bildiğiniz gibi uzun dönem faiz vermiyorlardı ama artık 18-19 arası 1 yıl faiz vermeyi kabul ediyorlar.
Neden?
Sizce neden?
Varken yeyin lokum fayizi..
Bir sure sonra olmayacak cunku..
Syg,
cds ler düştüğü sürece kur da düşer.. ve bir sonraki adım faizler olacak.
kurlar yeteri kadar düştüğü zaman, merkez bankası yine faizleri indireceğim demeyecek.
stabiliteyi göreyim diyecek, o zaman belki faizler ile ilgili belki bir gözlem yapabilirim diyecek.
algısı bozulan ekonominin algısı düzelecek, böylelikle kur ve dolayısıyla faizler düşecek.
faizleri düşüren merkez bankası olmayacak, piyasa olacak.
2021 temizlik yılı, az büyü, istikrarı kur, algını düzelt. 2022 de yine gaza basarsın.
ytd.
syg,
2018 'de %25-30 ile 1 yıllık vadeli bağladığını söylenler oldu bu forumda ,koca Migros % 33 ile 2 yıllık tahvil çıkardı ,sattı.
Yani bankanın % 18-19 faiz vermesi yada vermemesi birşey ifade etmez .Mart sonu stopaj bayramı biter, gitti mi 2-3 puan oradan.
Bir de anladığım kadarıyla siz faiz diyince kendi 3 kuruş mevduatınıza verilen şeyi anlıyorsunuz,bu ülkenin dev şirketleri ve hatta tüm şirketleri banka kredisi ile dönüyor.%25-30 faiz ödeyip durmuş ekonomiden nasıl çıkacaklar ?
Kardeş, karşınızdaki insanı tanımadan hafife almayın ! 400 milyon küsür dolar bozdurmuş vatandaş. 7,30 x 425000 $ = ?? paraya bakınız. Ben rüyamda bile bu kadar parayı bir araya getirmeyi başaramamış ve hayatımda hiç kitap yazmamış biri olarak arkadaşa saygı da kusur edilmesine karşıyım. Vardır bildiği !! Her ikna ettiği kişi başına promosyon bile alabilir...
Naturel Doğum, geçtiğimiz ay 1 yıl mevduatlara faizi düşük veriyorlardı şimdi 1 yıl için aynı oranı veriyorlar bunu açıklamak zorunda kaldım size.
Diğer taraftan sürdürülebilir değil katılıyorum ama 1 yıl kısa da değil.
Ressamlık para kazandırmıyor sanırım? Başkalarının muhasebesini tutmaktan acilen vazgeçin, para kazanmanın yollarını aramaktansa sevdiğiniz işe yönelin para gelecektir.
19-20 güzel para, 6 aylık vs bağlarken kur riski almayın karşılığında ileri vade için kuru sabitleyin...naçizane fikrim sizin için
Bugün oran alan var mı? % kaç veriyorlar?
Bu faiz oranları ile borsa iyi dayanıyor. Hükümet dolara etkisini gördü, 3-5 ay daha bu oranlardan vazgeçmez. Ama bir yerde aylıktan çıkıp yıllığa bağlamak doğru olacak.
ing
370k miktara
35 gün için
% 16,90 verdi...
1m+ yapı kredi ıkına sıkıla 17'ye kadar çıktı, aktifin verdiği oranlar nkolay ile aynı, fiba 17,5
baya gevşemiş piyasa
Acaba merkaz bankası daha önce yaptığı faiz makasının tersini yapabilir mi. Mesela enflasyona göre 17 olması lazımdı 13 de tuttu. Ama bankalar 15-16 gördü, şimdi kendisinde 17, bankalarda 14-15 görünmesini sağlayabilir mi.