Değerleme rasyolarını büyüme oranlarına göre yeniden ölçebilecek gerçekçi bir formül üzerinde çalışıyorum. Kullanılan PEG radyosu bana çok gerçekçi gelmiyor an itibariyle.
Printable View
Değerleme rasyolarını büyüme oranlarına göre yeniden ölçebilecek gerçekçi bir formül üzerinde çalışıyorum. Kullanılan PEG radyosu bana çok gerçekçi gelmiyor an itibariyle.
Şirketlerin finansal raporlarında ve buna paralel mali analiz programlarında kullanılan Net Borç ve Net Borç / Favök değerlerinde aslında kullanılan şirketlerin tüm net borcu değil. Burada kullanılan aslında Net Finansal Borç. Bunu aklınızdan çıkarmayınız.
Yazmıştım 115 çanak tamam gübre de dün kulp takar huyudur
Bu arada bedelsizler başladı bolca cimbetonumuz var alcarimiz acselimiz var
Göltas bilanço sıkıntısı var gibi
Finler factoring ler devam
Göltaş'ta 492 Milyon döviz açığı vardı 1.Ç bilançoda. İki bilanço arası kur değişimi olan % 35'lik artışa göre hesaplarsan 172 milyon civarı kur farkı gideri oluşur sırf. Son iki çeyrekte de FAVÖK 182 Milyon TL civarı gelmiş. Haydi bu çeyrek FAVÖK artsın diyelim, ancak bu kadar kur farkını düşersen Net Kâr'ın pek iyi gelmeyeceği aşikar. Sonraki maçlara bakarsınız artık.
LKMNH yine tavanı koruyamadı. Dirayetsiz bu tahta :) Onun yerine DESA tavan oldu.
Göltas 18 milyon sermaye var sermaye orda kaldıkça 300 ve üzeri hedef şimdi 180 lere geri gelir alzaten belli etti kendini tarmanda çerezlik 20000 lot satmış alttan alır bende 1000 sattım fade aldim
LKMNH senin yaptığında iş değil yani, bir gün tavan yapıp ertesi gün % 5 düşmekten farkı yok yaptığının. Hiç sulanma sen tavan işine, % 5 civarı takıl.
FADE
F/K 4,47
FD/FAVÖK 61,59
1 Milyon FAVÖK varken, 144,5 milyon Net Kâr var. Bu işte büyük dengesizlik var.. Yatırım amaçlı gayrimenkullerin gerçeğe uygun değer artışından 198 Milyon gelir yazmış net kâra. Gıdadan filan para kazandığı yok. Gıda şirketi değil GYO almışsınız sanki. Ama siz fiyata göre alıp satıyorsunuz zaten, bunlarla çok işiniz yok :)
Kazancınız bol olsun.
https://i.hizliresim.com/1bh59be.jpg
Böyle saçma şirketler de var.. Daha da enteresanı bu şirketleri alıp para kazanan da var.. Sonuçta pert araba satıp para kazanan olduğu gibi. Her şeyin bir alıcısı var.. Kazanan kimsenin her zaman haklı olduğu bir dünyada yaşıyoruz sonuçta.
ISKPL erken sattığım için bana kızdı galiba.. % 4-5 daha koyabilirmişiz heybeye akşama kadar sabretsek. ELITE'i de bilançoyu görüp satsak daha iyi olacaktı sanki. Ayrıca daha iyi fiyatlara satmak da mümkünmüş. Hata defterlerimize yazılan notlarımız artıyor zamanlama konusunda.
Çıkan naktin tekrar girdiği yerde bir iki haftaya sonuçların çok daha katmerli bir şekilde lehime döneceğini hesaplasam da bu durum günübirlik hesapta canını sıkıyor insanın.
Ne yapalım, kristal kürenin tamiri tamamlanamıyor bir türlü. İçinde değiştirilmesi gereken özel bir parça var, tedarik zinciri koptuğu için o parçayı henüz elde edemedik.
https://i.hizliresim.com/d2k8ci9.jpg
Göz ucuyla takip ettiğim şirketlerden BUCIM'de bu sezon gelirlerin ve kârların iş bölümlerine göre kırılımında enteresan değişiklikler olmuş. İştiraki Çemtaş'tan gelen Çelik Gelirlerinin yüzdesi toplamın %68-70 civarını oluşturuyordu. Bu sezon işin rengi değişmiş. Çelik tarafındaki performansta görece bir düşme var geçen seneye göre (payı % 42'lere düşmüş faaliyet kârlarında) ama asıl toparlanan çimento ve hazır beton tarafı olmuş. Çimento fabrikasına yatırılan 2 ciddi bedelli parası sonuçlarını göstermeye başlamış demek ki.
Hep mesafeli duruyordum, BUCIM alacağıma doğrudan Çemtaş alırım, gelirlerin çok büyük kısmı oradan geliyor diye. Ama hikâyeyi değiştirmeye başlamışlar. Çelik tarafında toparlanma olunca bu kırılımın nasıl şekillendiği daha objektif değerlendirilebilir.
Karşı tribün dondu kaldı… sesleri çıkmıyor… kerevitaş yine dondurdu…
Değerli Hocam,
Borsada para kazanmanın yollarından birisi ciddi ve sabırlı olmak..
Borsada para kazanmanın yollarından bir diğeri de yanlış yapmış olabileceğini sorgulamak ve gördüğün yanlışlardan dönebilmek..
KERVT özelinde konuşmuyorum. KERVT dün yanlış, yarın doğru şirket olabilir. Etrafta neler olup bittiğini, dönemsel etkileri göz ardı ederek ve gözlerini herşeye kapayarak uzun vadecilikle para kazanmak günümüz dünyasında çok da mümkün değil.
Eskiden, çok beklenip çok para kazanıldığı dönemde, bilgi ve bilgiye erişim kısıtlıydı. Dünyanın en derin borsalarının olduğu ülke Amerika'da bile eskiden finansal raporlar, faaliyet raporları yılda bir kere filan yayınlanırdı. Millet almanaklardan, kütüphanelerde basılı bulunan şirket raporlarından didikleyerek bilgi edinmeye çalışırdı. Ve herkes bunu yapmadığı, bilgiye erişemediği için erişenler oldukça büyük fark atıyordu diğerlerine.
Şimdi isteyen ve biraz zorlayan herkes her türlü bilgiye çabucak erişebiliyor, şirketlerin finansal raporlarını en ince ayrıntılarına kadar inceleyebiliyor, hatta mali analiz programları kullanarak çok az zamanda yığınla şirketi filtreden geçirip eleyebiliyor. Böyle bir zamanda dinamik olan ve aktif olarak fırsatları kollayanlar alıp unutanlardan daha çok para kazanıyor. Bunun nadir istisnaları vardır.
Borsa emek harcayanların hakkını teslim ediyor, bundan şüphen olmasın.
KERVT'in niçin zarar açıkladığını biliyorsun değil mi?
Hatırlıyor musun bundan 6-7 hafta önce bir liste yayınlamıştım. Kur değişim farkının Bist'teki şirketlere ne denli etki edeceğini gösterir bir liste.. Net YP pozisyonu ne? Kur değişimi bu pozisyon gereği ne kadar eksi ve ne kadar artı yazar? Ve bu miktar yıllıklandırılmış net kârın ne kadarına tekabül ediyor?
Oradaki KERVT'i hatırlıyor musun?
Orada tahmini 414 Milyon TL Kur farkı zararı oluşabilir sonucu çıkmış KERVT için. KERVT çeyreklik FAVÖK 443 Milyon TL, çeyreklik Net Kâr -40 Milyon TL.
FAVÖK ile Net Kâr arasında 483 Milyon TL'lik fark var. Bu farkın bir kısmı faizler, bir kısmı amortismanlardır ama en büyük kalem kur farkı gideridir. Vergi gideri yerine Ertelenmiş Vergi geliri olduğu için Vergi burada pozitif etki yapmış. 443 Milyon TL'lik FAVÖK nasıl uçar, bunun en güzel örneği olmuş KERVT.
Geçen yıl da demiştim burada, KERVT bu negatif YP pozisyonundan kurtulmadıkça her kur artışından ciddi darbe yer diye.
(Rakamları küsuratlarını yuvarlayarak veriyorum.)
Bu durumuyla bile listelerin ilk beşine giremiyor ama 2. 5'nin içinde oluyor bu meret. bu iki liste farklı planların sonuçlarıyla oluştuıruldu.
https://i.hizliresim.com/cn5vjc4.jpg
https://i.hizliresim.com/iq44kne.jpg
(bu listede bölünme fiyatlaması falan olduysa kusura bakmayın detaylı bakamadım. Y.t.d ve kullanılan rakamlar temsilidir)
Kötü seçim yaparsın, her şeye rağmen hisse iyi performans gösterir. Bu seni haklı çıkarmaz. İyi seçim yaparsın, her şey pozitiftir, ama hisse kötü performans gösterir, o da seni haksız çıkarmaz. Ama biz burada haklılığımızı piyasaya ispat etme derdinde değiliz. Amatörler haklı çıkma derdinde, profesyoneller para kazanma derdindedir.
Mesela o listedeki şirketler seçilirken o dönemin konjonktürüne uygundu. Mesela KONKA, kağıtlardaki kâr marjları çok yüksekti ve kağıt şirketleri çok kâr ediyordu. KONKA halka arzından 1 yıl içinde % 1000'den fazla büyüdü fiyatı ve 10-11 kat büyümüş hisse zirvesinde iken bile 10 f/k'dan işlem görüyordu. Ancak sonra kağıt sektöründeki rekabet avantajı kayboldu kurlar çakılı kalınca epey süre ve ithal kağıtlara karşı yüksek kâr marjlarını koruyamadılar. Sonra KONKA geriye sarmaya başladı. Şimdi 1 yılda 10-11 kat giden KONKA var bir tarafta, diğer tarafta son 1 yılda sadece % 90 giden KONKA var.. Konjonktürü okumaya çalışmalı insan. Elinden geldiğince tabii ki. Bilançolar bir mesaj veriyor. İnsanlar sadece Net Kâra bakıyor. Marjlar ne yöne evrilmiş ona bakmıyor. Millet olaya sadece şu gözle bakıyor 10-11 kat büyümüş biraz da dinlensin.. Yok, hikaye öyle değil. Büyüme devam etsin, fiyat da büyüyor. İsteyen YUNSA'ya bakabilir. Tekstil sektörü dibe vurduğunda bile YUNSA büyümeye devam etti. Fiyat da bunun göstergesi. Bir şekilde şirketin performansına ayak uyduruyor fiyat. (Manipülasyonlardan hariç konuşuyorum)
MERCN için başka hikaye, BLCYT için başka hikayeler var. Alıp hiç bir şeyi sorgulamadan üstüne uyumak değil ki hisse senedi yatırımı yapmak.
LKMNH bilanço cacık, herkesin ilk baktığına bakarsan.. Şimdi tavandan satmadığına pişmandır benim gibiler :) Zarar yok, ama net kârlar büzüldükçe büzülmüş. Maalesef Satışlardaki ve FAVÖK'teki gidişata bakmaz piyasa!
https://i.hizliresim.com/s12yc9r.jpg
Şimdi sabaha nasıl bir karar vermeli düşün dur.. :)
13 Temmuz'da 24,85 TL ortalama ile girilmiş LKMNH'ye. Şu anki fiyatı 42,24 TL. İlk girdiğim paylar % 69,97 kâr bırakmış 4-5 haftada.
Sonradan eklemeler yapmışım ve hisse ortalaması haliyle 26,23'e çıkmış. Oradan hesaplarsan da % 61 kâr bırakmış, tutma ortalaması da 4 haftadan biraz daha kısa durumda oluyor bu sefer.
Şimdi yarın % 4 satış yese bozar mı moralimi? Bozar elbette.. Gördüğümüz en zirvede kalmak istiyoruz hep. Ama olsun. Detayları pek incelemedim, ancak ben muhtemelen çıkarım LKMNH'den yarın. Peki ALKIM'den neden çıkmadım? Orada farklı beklentim var.. Belki beklentilerim çıkmayacak. Ama burada da kâr marjlarının düzeleceğine inanıyor muyum? Çok da emin değilim. Detaylara biraz daha bakacağım. Ama ilk bıraktığı etki satmaktan yana..
Faaliyet raporunu da renkli filan hazırlamışlar, ürün kataloğu hazırlar gibi :) Helâl olsun, emek harcamış bizim doktorlar. Keşke biraz da kâr marjlarına harcasalarmış şu emeği.. Onlar da diyecek ki o kadar yeni hastane açtık, üniversite kurduk, o kadar kusur da olsun artık :)
Ekstradan pozitif bulduklarımı buraya ekleyeyim de bir tartalım:
1) 163,9 Milyon TL Ertelenmiş Vergi Varlığı var. Önümüzdeki çeyreklerde Ertelenmiş Vergi Geliri olarak Net Kâra peyderpey eklenir bu. Tek hamlede olmasa da. 57 Milyon dönemlik kârı olduğunu düşünürsen burası pozitif.
2) Net 52 milyon civarında finansman giderleri, değer kaybı giderleri ve bir yığın abidik gubidik gider var FAVÖK'ü emen.. 65 Milyon FAVÖK için çok fazla gider. Burası negatif.
3) Tüm alacaklarını tüm borçlarından düşüp net borcu bulup bunu toplam varlıklara oranladığımda sonuç % 46,26. Çok kötü değil, ama daha iyilerini gördük ve görüyoruz. Nötr.
4) Brüt kar marjı ve Favök marjında çeyreksel bazda biraz toparlanma var, ama net kâr marjı fena dibe vurmuş. Tüm marjlar geçen yılki seviyenin altlarında. Burası bana göre negatif.
5) Finansal Borç oranı % 41,28, Net Finansal Borç Oranı % 37,30.. Bana göre yüksek bu oranlar. Net Finansal Borç / FAVÖK 1,98.. Benim kriterlerim 2'ye kadar tolere ediyor bunu, ama iyi olduğunu söyleyemem. Şirket borca batık değil. Ama çok daha iyilerini görünce insan bunu beğenmiyor. 2022 yılı borçluluk oranları 2023'ten daha düzgün en azından. Burada bir kısmi bozulma var. Toplamda burası negatif.
6) Cari oran 0,75.. Benim minimumum aslında 1,5, ama bazen iltimas geçip 1'e olur vermişliğimiz var. Bunu alırken de 1'den düşüktü, ama alım zamanı tolerans seviyem başka şeylere yoğunlaştığı için bu konuda biraz daha yüksekti. Şimdi biraz daha defansif davranacağım. Şirketin çok da likit olmadığını ve bu Cari oranla İşletme Sermayesi için finansmana ihtiyaç duyabileceğini düşünüyorum. Burası negatif.
7) Büyüme de cacık. Satışlar % 80 büyümüş, fena değil. Hatta çoğu şirketten iyi. FAVÖK % 65 büyümüş. O da Haziran sonu resmi enflasyon rakamından yukarda. fena değil. Net Kâr kısmı işi bozuyor, Net Kâr geçen yıla göre sadece % 12 büyümüş. Çeyrekten çeyreğe de son 3 çeyrektir düşüş var. İki iyi, bir kötü.. Nötr diyelim.
4 negatif, 2 nötr, 1 pozitif.. Benden geçer nor alamadı.
Yarın satış var demektir. Geçmiş olsun bana! İçten içe de iyi bir tahtacıya çatsak da, yarın şunu biraz yeşilcik fiyatlasa demiyor değilim, pek inanmasam da :)
LKMNH paylarımla açılışta vedalaştım.. 4-5 haftada getirdiği % 61'lik kârın yaklaşık 3,5 birimini masada bıraktık ve % 57,5 civarı bir fayda ile yollarımızı ayırmış olduk. Kendilerine özellikle son 2 haftadaki güzel performansı için müteşekkirim. Yollarımız belki sonra tekrar kesişebilir, daha parlak bilanço hareketine kani olursam.
LKMNH'den oluşan nakitle 7,49 TL ortalama ile GENTS payları eklemiş oldum portföye. 10 parçalı portföyle yola devam şimdilik. Allah nasibimizi bol ve bereketli kılsın.
GENTS aldığımda kırmızıydı zaten ama o da devre kesmiş.. Hayırlısı.. Daha da iskontolu alabilirmişiz. Hoş geldin partisi oldu bu da bize.
Elimde bilançosu açıklanmayan ve bana olumlu ya da olumsuz sürpriz yapabilecek şirket hissesi kalmadı an itibariyle. Portföy paylarımı 10'dan 12-15 aralığına yavaş yavaş çekeceğim. Portföyde tuttuğum 10 hissenin 9'unun bilançosundan genel hatlarıyla memnunum, 1-2 tanesinin ufak tefek defoları olsa da. Diğeri de gidişatını pozitife çevirdiği için ve sonraki dönem beklentim daha da pozitif olduğu için portföyüme girdi. Sektörel bazda değerleme rasyoları da gayet makul hisseler elimde tuttuklarım.
İzleme listesinde tuttuklarım da var, bunlardan bir kaçı portföye de girebilir:
Sektörel olarak Yazılım-Bilişim'den ARDYZ ve FONET, Ambalajdan GEDZA, Metal Eşya ve Makina'dan SAFKR, İnşaat-Taahhüt ve Yapı Malzemelerinden ORGE, BRLSM, PNLSN, EGPRO, Tekstil'den YUNSA, Gıda'dan TUKAS.
SAFKR bilanço ve değerleme rasyoları çok parlak olmasa da aldıkları yeni işler ilgimi çekmiş durumda.
Son 1 ayda çok iyi prim yapmış olmasına rağmen iyi bilanço gönderip ucuzlayan ORGE de tekrar listeme girdi.
BRLSM'yi primli buluyorum biraz ama sanki daha çok gideri varmış gibi görünüyor sürekli yeni işler ekleyerek portföylerine.
DEVA her zaman izleme listemde, bana göre bedava sektörüne göre, uyuzluğu zor tahta olması.
EGGUB de izleme listemde, ama portföye alır mıyım çok da emin değilim.
Portföyüme almasam da gelişimini takip ettiğim bir şirket de DNISI.
Hafta sonu daha sakin bir bakış açısı ile durum değerlendirmesi yaparım.
Portföydekiler açısından bugün çok da parlak olmayacak gibi duruyor.
Dün şöyle bir kuşluda hisseler hakkında temayül yoklaması yapayım dedim. Her taraf grafikçi dolmuş, herkes olmuş bir teknik analist. :) Herkes grafik okuma derdinde, veri okuyan çok az. Teknik analiz sevdiğim bir uğraşı, ama arzın bol olduğu yerde kazançlar düşer maalesef.
Üvertürler sahneye önce çıkar, parayı assolist kazanır. Bu işler böyledir. Genç üvertürleri sevip okşamalı :)
Hocam vakko,çok çok az ama dondurma çıktı,tskler.
Kötü başlayan gün sonra toparlamıştı.. En son portföye baktığımda 7 yeşil, 3 kırmızı vardı.. Keyfim de epey yerine gelmişti.. Sonrasında hikayenin senaristi değişmiş galiba...Şimdi 3 yeşil, 7 kırmızı.. Rakamları değiştirseydiniz bari.. İlla 7-3 ya da 3-7 dağılmak zorunda sanki..
"Kırmızı da güzel bir renktir.. Neyse hasar fazla yok yine de, sabahki manzaram daha kötü idi." diyerek günün züğürt tesellisini patlatalım kahve eşliğinde. VAKKO ile KCAER sağ olsun biraz toparlamış ortamın dağınıklığını. DESA da en azından kahve servisini yapsın bari..
18 Temmuz'da ve 18 Ağustos'ta endekste sert düşüş olması sadece rastlantı mıdır? Kahve keyfimizin de içine ettiler.. 3 gün önceki pozisyona geriledi portföy.. Günün tek tesellisi nerdeyse taban kapatan LKMNH'de erken aksiyon alıp satarak GENTS ile değiştirmek oldu. Gerçi GENTS da aldığım seviyenin % 2 altında bitirdi ama en azından % 4,5-5'lik extra bir hasarı önlemiş olduk bir hissede. Zaten satışı planladıktan sonra böyle teselli mi olurmuş da denilebilir, ancak böyle günlerde hafiften rüzgar bile esse çok serinlemişiz gibi kendimizi kandırabiliyoruz. Bu da günün züğürt tesellisi olsun. Ha bir de yeşil kapatan 2 kağıt var, onlar da bu teselliye eşlik edebilirler. :) Teşekkürler VAKKO ve KCAER, bu sert rüzgara karşı dik durdunuz.
AVOD'ları bilançoyu bile görmeden satıp OYLUM'a geçmekle de iyi yapmışım diyorum AVOD Net Kâr durumunun büzülmüş halini görünce. Bir fantezi denemiştik AVOD'da yüksek ihracaat oranı ve iyi net YP pozisyonunu baz alıp, bir de yüksek rakamlı satış siparişlerini görünce. Çok büyük bir sıçrama kaydedemese de kısmen başarılı oldu, görevini ifa etti diyebilirim. Ama fanteziyi uzatmanın anlamı yoktu. Yalnız bilanço tuhaf; FAVÖK görece oldukça iyi, ama Net Kâr çok büzülmüş. Normalde tersi olması daha beklenir bir şeydi kur farkı kârı yazar diye. Ama bilanço detaylarına bakıp kendimi yormayacağım artık AVOD için. Bir ayda % 24'e yakın bir katkı yaptı portföye. Tavşanları yakalayamazdı da, yine de kendinden hallice işini gördü ufak tefek katkısı ile.
DEVA'nın Gelir Tablosu oldukça iyi görünüyor dışardan bakanlar için. Hatta daha önceki net yp pozisyonunu bilmeyenler için gayet alımlı da duruyor. Ancak benim beklentimin altında net kâr gelmiş. Kur farkı gelirleri oldukça iyi ancak benim beklentimin altında, finansman gideri de beklentiimin üstünde gelmiş. Tahminlerimdeki sapma bu konudaki beklentilerimden farklılıktan kaynaklanıyor. Bunlar sadece Gelir Tablosu ile ilgili genel değerlendirmem. Bilanço detaylarına ve finansal oranlara henüz bakmadım. Yıllık büyüme rakamları da oldukça iyi genel hatlarıyla.
Borçluluk oranları azalmış. Likidite oranları stabil, bir bozulma yok. Faaliyet etkinlik oranları bir önceki çeyrekten daha iyi. Brüt kar marjı ve Favök marjı çok az daralmış, ama kur farkı gelirlerinin de etkisiyle net kar marjı artmış. Getiri rasyoları ROA ve ROE yükselmişler.
Ben piyasa olsam bunu iyi fiyatlarım. Ama burada sadece piyasa yok, Phlipp Haas gerçeği var bir de.. Her türlü sonuca açık. Tarihinin rekor bilançosunu açıkladığı günün arkası % 8 eksi kapatabilen bir tahta bu. YTD.
-----------------------
Düzeltme:
Yok yaw hatalı rakama bakmışım, Net kâr benim tahminime oldukça yakın gelmiş. Gelen 1.348 Milyon civarı, benim tahminim 1.359 Milyon TL civarı idi. Sadece 9 milyon TL sapma olmuş..
Merhaba bol kazançlar sn. deva-i dert
Benim anlamadığım Haas eğer her çeyrek azalan faiz oranında banka kredisi bulabiliyorsa neden %32den bono ihraç etti ki?Ortalama faizi %15,57'ye kadar düşürmüş.
Keşke bu şirket azınlık ortağından nefret etmeyen biri tarafından yönetilseydi kim bilir nerelerde olurdu.%10 tırtıkladığı yetmiyormuş gibi ay başına vurunca 1.5 milyon euro da üst yönetim ücret alıyor.
Wallahi hocam, alıp beklesek ve fiyat çok iyi yükselse ve iyi paralar kazansak bunları konuşuyor olmayız muhtemelen DEVA'da. Ancak 2019 ve 2020'de yaptığı çıkışın ardından endekse hep yenildiği için her şey insanların gözüne batıyor. Bunda Haas'ın katkısı çok fazla. İstese çok rahat 3 katı fiyatlatabilirdi, özellikle son yatırımların PR'ını yapsa. Ama bunlar yapılmadığı ve yatırımcılardan gelecek projeksiyonu özenle gizlendiği için ve biraz da ürün fiyatlama da bir elinin sürekli kamuya bağlı olmasından şirketin borsadaki fiyatlaması da iyi gitmiyor. Bunda trader Haas'ın payı da yadsınamaz. YTD.