Originally Posted by
deva-i dert
ALKIM'in finansal tabloları geldi. Adet olduğu üzere herkes önce Gelir Tablosuna baktığı için ben de oraya bakayım dedim. 6 aylık dönemsel Satışlar, FAVÖK ve Net Kâr geçen yılın ilk 6 aylığına göre düşmüş. Burası negatif. Pozitif tarafı ise 4 çeyrektir aşağı giden FAVÖK ve Net Kâr ve son 3 çeyrektir aşağı giden Satışlar düşeni kırmışlar ve en kötü çeyrek yılın 1. Çeyreği olarak gerçekleşmiş.
Satışlar ilk çeyreğe göre % 21,1
FAVÖK ilk çeyreğe göre % 68,4
Net Kâr ilk çeyreğe göre % 132,1
artmış.
Bilanço tarafında
Cari Oran hafif düşse de 2,2 ile Bist ortalamalarından oldukça yüksek bir rakam. Şirket oldukça da likit durumda.
Finansal Borç Oranı % 2,34 ile belki de Bist'te en az finansal borcu olan şirketlerden birisidir, belki de en iyisidir.
Net Finansal Borç Oranı % -39,36 ile net finansal borcu eksi oranda yani nette finansal borcu olmayıp Net Nakit tarafında olan güzide şirketlerden birisi kendileri.
Toplam Borç Oranı % 38,20 ile yine Bist'in en az borçluluk oranına sahip olanlardan birisi.
Net Borç Oranı ise % -4,77 ile eksi bir oran olduğu için şirketin gerçek anlamda alacakları borçlarından düştüğünde borçlu değil Net Alacaklı olduğunu görüyoruz. Bu nokta da finansal açıdan belki de Bist'in en sağlam şirketi olmaya namzet olabilir, tüm bilançolardan sonra bir sıralama yapıp durumu burada yayınlayacağım.
Bu durumda borçlar ile öz kaynakları karşılaştırmaya bile gerek duymuyor insan, zira şirket net alacaklı durumunda hem finansal borç-alacak pozisyonu olarak hem de toplam borç-alacak pozisyonu olarak.
Gelir Marjlarında ciddi bir düzelme var bir önceki çeyreğe göre. Brüt Kâr Marjı, FAVÖK Marjı ve Net Kâr Marjı yükselmiş. Ancak benim Getiri ya da Verimlilik marjı olarak gördüğüm Öz Kaynak karlılığı ve AKtif Karlılıkta bir önceki döneme göre düşme olmuş. Yani kısmen pozitif kısmen negatif bir durum.
Toplamda baktığımda
Finansal Sağlık açısından şirketin Bilançosu oldukça iyi. Net Alacaklı, Net nakit pozisyonunda, likiditesi yüksek ve çok defansif yönetilen bir şirket.
Büyüme açısından geçen yılın aynı dönemine göre durum parlak değil. Satışlar, FAVÖK ve Net Kâr küçülmüş. Ama Çeyreksel bazda bir önceki çeyreğe göre üçü de ciddi düzelmiş ve büyümüş. Özellikle Net kâr. Tabii burada Vergi öncesi Karın % 19,7'sinin kur farkı geliri katkısı olduğunu da göz ardı etmeyelim. Gerçi faaliyet kârları dipte iken sadece kur farkından gelir elde eden şirketlere nazaran bu oran çok da yüksek değil, ama olsun kârın yine de 1/5'i civarında.
Öz Kaynakları maalesef Dönem Kârı kadar artmamış. Bunda da ödenen 162 Milyon TL civarı Temettünün Öz Kaynaklardan çıkışının etkisi var.
Genel notum 6,5/10.. Kırılan notlar tamamen geçen yılın aynı dönemine göre hem nominal bazda hem de reel bazda Satışlardaki, FAVÖK'teki ve Net Kârdaki azalmadan kaynaklı. Pozitif taraflarını zaten izah ettim.
Ben piyasa olsam nasıl tepki verirdim?
Bir kaç gün muhtemelen yatay ya da kısmen düşey tepki verirdim, herkesin ilk baktığı yerlere bakarak. Sonrasında ise şirket dibi görmüş ve toparlamaya başlamış, önümüzdeki çeyrekler daha iyi olacak gibi görünüyor der, önümdeki çeyrekleri fiyatlamaya başlardım.
Ama ben piyasa mıyım? Sadece bir parçasıyım. Diğer parçaların avukatlığını yapmayalım, yarından itibaren onun verdiği not ve ne kadar adil davrandığını izleyelim.
Yer İmleri