Sayfa 158/367 İlkİlk ... 58108148156157158159160168208258 ... SonSon
Arama sonucu : 2932 madde; 1,257 - 1,264 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. ALKIM'in finansal tabloları geldi. Adet olduğu üzere herkes önce Gelir Tablosuna baktığı için ben de oraya bakayım dedim. 6 aylık dönemsel Satışlar, FAVÖK ve Net Kâr geçen yılın ilk 6 aylığına göre düşmüş. Burası negatif. Pozitif tarafı ise 4 çeyrektir aşağı giden FAVÖK ve Net Kâr ve son 3 çeyrektir aşağı giden Satışlar düşeni kırmışlar ve en kötü çeyrek yılın 1. Çeyreği olarak gerçekleşmiş.

Satışlar ilk çeyreğe göre % 21,1
    FAVÖK ilk çeyreğe göre % 68,4
    Net Kâr ilk çeyreğe göre % 132,1

artmış.

Bilanço tarafında

Cari Oran hafif düşse de 2,2 ile Bist ortalamalarından oldukça yüksek bir rakam. Şirket oldukça da likit durumda.

Finansal Borç Oranı % 2,34 ile belki de Bist'te en az finansal borcu olan şirketlerden birisidir, belki de en iyisidir.

Net Finansal Borç Oranı % -39,36 ile net finansal borcu eksi oranda yani nette finansal borcu olmayıp Net Nakit tarafında olan güzide şirketlerden birisi kendileri.

Toplam Borç Oranı % 38,20 ile yine Bist'in en az borçluluk oranına sahip olanlardan birisi.

Net Borç Oranı ise % -4,77 ile eksi bir oran olduğu için şirketin gerçek anlamda alacakları borçlarından düştüğünde borçlu değil Net Alacaklı olduğunu görüyoruz. Bu nokta da finansal açıdan belki de Bist'in en sağlam şirketi olmaya namzet olabilir, tüm bilançolardan sonra bir sıralama yapıp durumu burada yayınlayacağım.

Bu durumda borçlar ile öz kaynakları karşılaştırmaya bile gerek duymuyor insan, zira şirket net alacaklı durumunda hem finansal borç-alacak pozisyonu olarak hem de toplam borç-alacak pozisyonu olarak.

Gelir Marjlarında ciddi bir düzelme var bir önceki çeyreğe göre. Brüt Kâr Marjı, FAVÖK Marjı ve Net Kâr Marjı yükselmiş. Ancak benim Getiri ya da Verimlilik marjı olarak gördüğüm Öz Kaynak karlılığı ve AKtif Karlılıkta bir önceki döneme göre düşme olmuş. Yani kısmen pozitif kısmen negatif bir durum.

Toplamda baktığımda

Finansal Sağlık açısından şirketin Bilançosu oldukça iyi. Net Alacaklı, Net nakit pozisyonunda, likiditesi yüksek ve çok defansif yönetilen bir şirket.

Büyüme açısından geçen yılın aynı dönemine göre durum parlak değil. Satışlar, FAVÖK ve Net Kâr küçülmüş. Ama Çeyreksel bazda bir önceki çeyreğe göre üçü de ciddi düzelmiş ve büyümüş. Özellikle Net kâr. Tabii burada Vergi öncesi Karın % 19,7'sinin kur farkı geliri katkısı olduğunu da göz ardı etmeyelim. Gerçi faaliyet kârları dipte iken sadece kur farkından gelir elde eden şirketlere nazaran bu oran çok da yüksek değil, ama olsun kârın yine de 1/5'i civarında.

Öz Kaynakları maalesef Dönem Kârı kadar artmamış. Bunda da ödenen 162 Milyon TL civarı Temettünün Öz Kaynaklardan çıkışının etkisi var.

Genel notum 6,5/10.. Kırılan notlar tamamen geçen yılın aynı dönemine göre hem nominal bazda hem de reel bazda Satışlardaki, FAVÖK'teki ve Net Kârdaki azalmadan kaynaklı. Pozitif taraflarını zaten izah ettim.

Ben piyasa olsam nasıl tepki verirdim?

Bir kaç gün muhtemelen yatay ya da kısmen düşey tepki verirdim, herkesin ilk baktığı yerlere bakarak. Sonrasında ise şirket dibi görmüş ve toparlamaya başlamış, önümüzdeki çeyrekler daha iyi olacak gibi görünüyor der, önümdeki çeyrekleri fiyatlamaya başlardım.

Ama ben piyasa mıyım? Sadece bir parçasıyım. Diğer parçaların avukatlığını yapmayalım, yarından itibaren onun verdiği not ve ne kadar adil davrandığını izleyelim.
    Son düzenleme : deva-i dert; 16-08-2023 saat: 22:31.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. ALKIM'de beklediğime genel olarak paralel bir tablo geldi. Çeyreksel FAVÖK ve çeyreksel Net Kâr rakamlarını kısmen daha yüksek bekliyordum, ama genel olarak ben bu tablonun gelebileceğini ALKA raporlarını okuduktan sonra zaten üç aşağı beş yukarı hesaplamıştım. Çeyreksel FAVÖK ve Çeyreksel Net Kâr'daki beklentimin altında kalan rakamların temel sebebi kimyasallar tarafında satışların tonaj bazlı azalması. Kağıttaki durum satışlardaki miktar bakımından çok daha iyi görünüyor. Sonraki çeyreklerin yükselen kur etkisi ile marjlarda daha pozitif etki yapacağını, özellikle kağıt tarafında ithal kağıtlara karşı tekrar rekabet üstünlüğü oluşturabileceğini ve bu şekilde de rakamların daha yüksek geleceğini öngörüyorum (ya da umuyorum diyeyim). Piyasa fiyatlaması kırık olabilir mi? Bu mümkün.. Hatta yarın iyi bir satış bile yiyebilir. Satmayı düşünüyor muyum? Şimdilik bekle gör politikası izleyeceğim.
    Clausewitz

3. ORGE yine iyi bilanço göndermiş. Epeydir çok iyi fiyatlama yapıyordu. Buna rağmen değerleme rasyolarını aşağı çekmeyi başarmış.. BRLSM tarafında iyi kâr yapınca ORGE'ye biraz tepeden baktık galiba. Malum ikisi de sektörel olarak benzer işler yapıyorlar. Ama BRLSM'den görece çok ucuz durumda şu an. Ama BRLSM ha bire yeni iş ilişkileri filan paylaşarak acayip momentum yaptı. ORGE o konuda biraz sönük kalsa da yine de fiyatlaması iyi oldu.

Her vakit her şirkete sahip olamıyorsun çeşitleme yapınca.
    Clausewitz

Bol kazanclar

Bu Fed işi bozacak TCMB düzeltecek yine

150-200 arası 19 olur herhalde

5. Işık Plastik bilançosu genel hatları ile güzel göründü gözüme. Ama baz etkisi ile F/K'da düşme olmadı, zira geçen yılın 2.Çeyrek Net Kârı ile bu yılın 2. Çeyrek Net Kârı hemen hemen aynı. 18,9X'larda idi, yine oralarda kaldı. 2. çeyreklik FAVÖK geçen yılın 2. çeyreklik FAVÖK'ünden yüksek olduğu için baz etkisi ile FD/FAVÖK rasyosu bazında ucuzlamış oldu, net borcu biraz artmış olmasına rağmen. 16,1X olan FD/FAVÖK rasyosu şimdi 13,9X seviyelerine inmiş durumda. % 14 civarı ucuzlamış. İyi bilançoya rağmen rasyolar niye ucuz değil? 6 haftada % 60 civarı fiyat artmış.. Bundan dolayı olabilir mi acaba?

Diğer detayları sonra yazarım. Önden fiyatlama yapıldığı için burada kısa vadede çok fazla aksiyon olmayabilir belki. Bunda da bekle gör politikası izleyeceğim şimdilik. Çarşamba'ya kadar tüm bilançoları görüp sonra belki portföyde tutup tutmamaya karar verebilirim.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by nilkiz Yazıyı Oku
    Bol kazanclar

Bu Fed işi bozacak TCMB düzeltecek yine

150-200 arası 19 olur herhalde
    S&P 500 % 0,20 aşağı, NASDAQ % 0,50 aşağı. Çok da sert bir tepki yok şimdilik. Vadelilerin tepkisi de genel olarak paralel gidiyor. Düzeltme bahanesi yaparlar isterseler, hem dışarda, hem de içerde. Ama Şubat'a kadar ben Bist'te pozitifim, arada dalgalanmalar olacak olsa da.
    Clausewitz

Sekergyo ve bilici portföy ve bilanço geçti benden

Şu an elimde yok cimbeton 1500 olsun 😂

8.  Alıntı Originally Posted by nilkiz Yazıyı Oku
    Sekergyo ve bilici portföy ve bilanço geçti benden

Şu an elimde yok cimbeton 1500 olsun ��
    Benim falda 65,53 dolar çıktı, üç vakte kadar..

Ama fala inanmıyoruz, sadece izliyoruz...
    Clausewitz

Sayfa 158/367 İlkİlk ... 58108148156157158159160168208258 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •