https://www.karel.com.tr/haberler/ka...i-icin-birligi
Haber ve Kap göndermezler bu arkadaşlar, sağdan soldan duyan olursa paylaşır ancak.
Printable View
https://www.karel.com.tr/haberler/ka...i-icin-birligi
Haber ve Kap göndermezler bu arkadaşlar, sağdan soldan duyan olursa paylaşır ancak.
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...8b86a0b7c44a49
Alın size kap😂
Bizden para isteyip duruyor diyenlere; patronlar bedelli parası 270m onay gelmeden sermaye avansı olarak şirketin hesabına geçmişler. Şirkette hemen harcamış.
Hayırlısı bakalım
Faaliyetlerle ilgili KAP'lar bekliyoruz, milyarlarca liralık hasılat var, 3-5 iş haberi gelse fena mı olur.
Mühendis kardeşler para pul işlerinden pek anlamazlar ama dürüst ve işlerinde başarılılar, daha kaç zaman önce bedelli yapması gerekirken bedelsiz yaptılar.
Dur bakalım bu çeyrek toparlanmış sağlam bir bilanço gelsin, bedelli onayı da gelsin ki önümüzü görelim.
Artık kulağını çekerim senin tahtac, iyice mkounu çıkardın, her Allah'ın günü kallavi düşüşler neyin nesi, eğer ki bilanço kötüyse ve önceden satıyorsan anladın sen.
Sayın Bawer, Karel de son günlerdeki anlamsız baskıyı görünce ama özellikle endeks yüksek oranlı yeşilken hissenin itina ile negatif olmasını sağlama çabasını görünce, bilançonun gayet iyi geleceğine ilişkin tahminimin doğru olduğunu düşünmeye başladım, çok beklemeyiz zaten büyük ihtimalle yarın bilanço gelir bence, seans kapanınca mı olur yoksa seans öncesi/seans içinde mi olur bilemem ama yarından itibaren güzel günler göreceğimizi düşünüyorum.
Bu süreçte Karel de indirim kampanyası yapan ve indirimli fiyattan biraz daha Karel almamı sağlayan tahtacıya ayrıca teşekkür ediyorum.
şirket borçlarını ödemek için bedelli yapıyor gelecek bedelli parasının yarısı vadesi gelmiş borçalara maaaş kıdem ödemelerine gitmiş
demekki şirkette para yok sermaye avansı vermiş patronlar kredileri ve maaaş ödemeleri içn .bedelli yapınca geri alacak parasını yapacağı bedellide yatırma ayırdığı tutar bedelli tutarının 3/1 bile değil
Ama borcu da zaten yaptığı bu yeni yatırımlar, revizyonlar ve satın almalar sebebiyle var.
Bir çeşit paradoks olmuş bu...😀
bedelli olmasa şirket zor durumda demek ki çektiği kredileri kıdem tazminatlarını maaşları bes ödemelerini bile yapamayacak durumda ki, patron sermaye avansı veriyor mühendis kardeşlerin 2022 de blomberg tv açıklamalarında 2023 yılı yurtdışı iş anlaşmaları yatırımlar diyordu kapa bir tane bile yurtdışı iş anlaşması düşmedi yatırım haberi düşmedi bedelli haberinden başka haber düşmüyor kapa
Karel ne yatırımı yaptı ki demişsiniz sayın erhankod,
Kısaca cevap vereyim, yakın zamandaki en önemli yatırımı daichi nin satın alınması ve devamında bu firmanın Çin'deki üretim tesisinin Türkiye'ye taşınması için yeni fabrika yatırımı yapılması oldu, bu inşaatın yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyordu, henüz bir açıklama yok, şirketin en büyük sıkıntısı bu zaten Kap diye bir şey kullanmıyorlar, bu inşaat şirkete ne kazandıracak derseniz, Avrupa ülkeleri Çin de üretim yapan firmalar yerine Türkiye de üreten firmalardan ürün tedarik edeceklerini söyledikleri için bundan faydalanmak için bu yatırım yapılıyor, yatırım bitince otomotiv sektöründe çok önemli oranda sipariş artışı ve yeni müşteriler olacak, ayrıca Karel bu süreçten azami derecede faydalanmak için kendisi otomotiv elektroniğinde kullanılan katma değeri yüksek yeni tip elektronik kartları üretmek ve kapasite artırmak için aşağıda belirtilen üretim tesisi modernizasyonu da yapıyor.
https://resmim.net/cdn/2023/11/03/ZZvtYZ.jpg
https://resmim.net/cdn/2023/11/03/ZZvxV6.jpg
Bu kadar yatırım boşuna değil, gün gelir bize de yansıyacak, şimdilik pek hayır yok gibi, yatırımların borçlanarak olması sıkıntı, kazandığı da borca ve faizine gidiyor.
Sayın hasan Kürşad yatırımların sosyal medyada da değil kap ta olması iş anlaşmalarının basın yayın organlarında. Değil kapta olması önemli ayrıca yapılan açıklamalarda
kuracağız düşünüyoruz yapabiliriz ucu açık söylemler ben kapt ta ne bir iş anlaşması ne de bir yatırım açıklaması okudum sadece bu yılın son çeyreğinde. Başlayıp 2024 sonunda bitecek olan fabrika modernizasyonu bahsediyor onuda bedelliden dolayı şirket gerçekten bir şey yapacaksa bunu yatırımcılarına bildirmelidir
Evet haklısınız, ben de yıllardır bu durumdan rahatsızım, bu konu Karel de ciddi bir eksiklik ve yıllardır bir türlü düzelmedi. Şahsen defalarca sorunu yazmama (başka birçok yatırımcının da yazdığını biliyorum) rağmen, hatta son genel kurulda doğrudan patronların ve diğer yetkililerin yüzüne karşı bu sıkıntının iletilmesine rağmen şu ana kadar bir düzelme olmadı, şirket 1 Kasım da yatırımcı ilişkileri yöneticisi görevlendirdi, yeni görevlendirilen Yıldıray Sarıçam bey bu sıkıntının giderilmesi için birşeyler yapar umarım, zaten ne zaman doğru düzgün bir haber akışı başlarsa o zaman uzun soluklu bir trend başlayacaktır. Bu tip sıkıntıların düzelmesi bir karara bakar, çok hızlı bir şekilde haber akışı olması gerektiği gibi yapılabilir. Benim için önemli olan şirketin doğru alanlarda büyümesini sağlayacak ve geleceği yakalayacak yatırımların yapılıp yapılmaması, bence Karel bu amaca dönük çok doğru hamleler yapıyor, gerisi biraz sabır biraz da yeni yatırımcı ilişkileri yöneticisine herkesin yazması ve kap eksikliğinin düzenlemesinin sağlanması
Telekom, elektronik kart üretimi ve kurumsal projeler önceki döneme göre iyi, savunma ve otomotiv iyi değil...
savunmada ciro artışı cüzi, brüt kar marjı azalmış, otomotivde önceki döneme göre bir büyüme yok, brüt kar da yok...
nakit akış tablosunu ödenmeyen ticari borçlar kurtarmış...
borcu borç ile çevirmiş, yetmemiş, sermaye avansı ile kurtarmış...
gelecek yılda bedelli gelme ihtimali yüksek..; bunlar işletmeyi döndürecek kadar bedelliye gidiyorlar...artık faiz gideri çok yükseldi...
9 aylık net faaliyet karı 647 milyon; net faiz gideri 400 milyon...140 milyonu kaçınılmaz rutin yatırımlara gidiyor...elde kaldı 100 milyon... borç ne ile ödenecek??...
-brüt kar marjını artırmanın dışında tek seçenek pamuk eller cebe...
--şirketin piyasa değeri 11 milyar 39 milyon; bu finansallar ile endeksteki çoğu şirkete göre pahalı duruyor....geleceğe yönelik yatırımcılara brüt kar marjını artıracak somut-elle tutulur bir şeyler söylemedikçe-inandırmadıkça hisseye bir talep olacağını sanmam...
--telekomda kar marjı iy ama ciro düşük, çok fazla büyüyemez...savunmada yıllardır patinajda özgün bir şeyler yaratamıyor, yeni müşteri elde edemiyor...
--kurumsal projelerde ciro yükselse de maliyetler de çok yükseldiğinden brüt kar marjını artırmak zor...
--otomotivdeki gidişat bende ciddi hayal kırıklığı yarattı; benzer işleri yapan çok demek ki...yeni iş alamıyorlar alsalarda fiyat kırarak yapıyorlar ki brüt kar marjı giderek düşmekte...
--tek elektronik kart üretimi gözüküyor...o da belirsiz, nokia KAREL ile 5G ye girmek için alıyormuş gibi yapıyor sanırım, bir parmak bal... orada da ciddi bir büyüme oluşmadı...
Otomotiv bölümü üçüncü çeyrekte zarar etmiş gözüküyor. Nasıl olur anlamadım. Aşağıdaki şekilde sordum yatırımcı ilişkilerine. Otomotiv tarafındaki kar marjını korusa her şey normal. Ayrıca uzun dönemli düşündüğümüzde otomotiv sektöründe elektronik kullanımı arttığı için ve Türkiye'nin de Togg ile büyük bir yatırımı olduğu için Karel otomotiv sektörünün dolar bazlı ciro büyümesi de bekliyordum.
--------------------------------------
2023/6 bilançosuna göre Otomotiv bölümünüzün Satışı 984.092.855 TL, Brüt Karı 265.065.573 TL.
2023/9 bilançosuna göre Otomotiv bölümünüzün Satışı 1.428.228.819 TL, Brüt Karı 176.729.075 TL.
Buna göre üçüncü çeyrekte 444.135.964 TL'lik satış yapılmış ve bu satışlardan 88.336.498 TL zarar edilmiş. İlk 6 ayda %26,94 kar marjı ile çalışan bölümünüzün, 3. çeyrekte zarar etmenizin sebebi nedir? Yediğiniz bir ceza var mıdır?
--------------------------------------
panikleyecek bir durum yok...iyi satış yapmışlar zarar yazmış olsalarda...önceki bilançodan pek farkı yok genel olarak aynı sorunlar devam ediyor....otomotiv sektöründe ki kar marjı düşmesini anlayamadım sadece...
Evet sayın marin, bilançonun iyi geleceğine ilişkin tahminimde ciddi miktarda yanıldım, bilançoda bu çeyrekte cüzi de olsa net kar olacağını düşünüyordum. Henüz inceleme fırsatım olmadı ama yukarıda ayrıntılı yazan arkadaşlar olmuş.
Karel biraz daha cesaretli olup ta yüksek oranlı bedelli sermaye artırımı yapsaydı belki bu borçları hızlı bir şekilde azaltması mümkün olacaktı ama belki de onaylanmama riskini göze alamadıkları için mi bilemiyorum küçük bir oranla sermaye artırımı yaparak teşbihte hata olmaz yaraya pansuman yapma kararı aldılar halbuki yaraya cerrahi müdahale gerekiyor.
Çok basit otomotiv elektroniğinde Vestel varken karele iş düşmez çünkü . Bir arkadaşta TOGG dan bahsetmiş ya kardeşim TOGG ortağı Vestel varken bu işte karele koklatır mı peruklu . Togg un tüm elektronik aksamını Vestel yapıyor.
Karel otomotiv elektroniğine boşuna yatırım yapıyor Vestel otomotiv elektroniğini geç mobilitesine bile yatırım yapıyor
Otomotiv elektronoği ve mobilitesi için dediklerime inanmayanlar Eylül ayında Almanya da yapılan teknoloji fuarına baksın orda KARELin standı bile yoktu keza Vestel şov yaptı fuarda
Ben geçen sene yapılan ve bu yıl başvuru aşamasında olan iki bedelli sermaye artırımından bahsediyorum yeni bir bedelli yapsın demiyorum sayın Wiper, bu artırımlarda dediğim gibi olsaydı finansal durum hızlı bir şekilde düzelirdi. Bundan sonra bir daha bedelli sermaye artırımı yaparsa yatırımcı güvenini zedeler, bence sıkıntıyı hızlı bir şekilde çözebilecek bir yol ikincil halka arz olabilir, hazır halka arzlar yoğun talep görürken şirketin makul bir oranda ikincil arz yapması çok güzel nakit girişi sağlayabilir
bu kafayla giderseler bedelli geçici pansuman olur...bataklığı kurutmak lazım...beceriksiz yönetim var...heryerde olmak zorundalar mı öyle bir zorunluluk mu var...farklı kar marjı yüksek alan yok mu teknolojide....bu bedelliden sonra daha katılmam çıkarım bu hisseden...1 yıldır para kazandırmadı hayal kırıklığı olmaya başladı...sürekli biz para vereceğiz ama şirket bize birşey vermeyecek öyle bir dünya yok...
bilançoların neredeyse 1 yıldır pek farkı yok bu bilançoda aynı rakamlar büyük sadece sorunlar aynı değişen birşey yok...iyi olan kalemler iyi kötü olanlar yine kötü...baskının sebebinide öğrenmiş olduk bu arada...
--faaliyet raporunda, bu çeyrek şöyle geçti, önümüzdeki dönemler şöyle şöyle bekliyoruz mealinde en ufak bir laf yok...ayni şeyleri yıllardır değiştirmeden gönderiyorlar....
--benim takip ettiğim diğer şirketlerin hemen hemen hepsinde geleceğe dönük bir şey olmasa bile faaliyet dönemin ile ilgili bir şeyler söylüyorlar...
--neden otomotiv sektöründeki üretim maliyetinin aşırı yükselmesini yazmazlar?...
FAALİYET RAPORU NAZIL YAZILIR... BİR ÖĞRENSİNLER:
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1211674 sayfa 5-10 arası
Karelin otomotiv konusunda sadece togg ile ilişkisi yok bu konuda vesteli ön plana çıkarmanın anlamı yok...karel pazar olarak bu konuda sadece Türkiye pazarını düşünmüyor..bu kadar ciro yapıp bu zararı yazması normal geçen bilançoda da aynıydı...3 aylık sürede değişen birşey olmamış...bedelli sermaye artırımı amacı belli borç azaltmak değil...yine bir yatırım amacı var...beklemekten başka yol yok...hisse fiyatlaması içinde çok faktör var...sadece insanlar kara bakmıyor gidişatada bakıyor...o yüzden hisse tam tersine yukarıda gidebilir...
Yine aynı hikaye, 1 milyar brüt kar finansman gideri huplemiş ve ilk 2 çeyrekteki 117 m zarara ilave zarar yazmış yine, zararı kapatıp ufak kar yazar diye umutluydum.
Ft-2 detayları paylaşmış zaten, yönetim finanstan hic anlamıyor, yatırım da yatırım önce borcu azalttım yahu, her alana dalmayın.
Bu arada bilanço öncesi hissedeki aşırı satış da cok manidar, bilançodan şüphelenmistim haklıymışım, bu durum yilarin Karelcisi olarak midemi bulandırdı açıkçası.
Mobilite ve teknoloji fuarında yoksun kime ürün satacaksın ladaya mı
Vesteli ön plana çıkardım ne olacak şimdi Karel kâr mı açıklayacak
hocam vestel sayfasında yazabilirsin biz neyin ne olduğunu biliyoruz merak etme dert etme...vestelin işi ayrı bunun işi ayrı...togg 6 parça üretiyor sadece kimse bunun umuduna iş yapmıyor adamlar bu konuda ilerleyeceğini söylüyor daichi o yüzden alındı vestel bu konuda tırnağı olamaz televizyon yapmaya devam etsin...