Originally Posted by
enki
Neyse şimdi eğri oturalım doğru konuşalım..İnsanlar , daha doğrusu ekonomiyi takip edenler niye FED’le bu kadar haşır neşir..örneğin FED’de onun bunun şahin veya güvercin olması önem arzederken, aynı derecede TCMB’nı ipleyen var mı?..yok..:)
O halde bizi FED’mi yönetiyor yoksa TCMB mı..FED yönetiyor gibi, değil mi?..peki neden?.. eskiden FED’e bu kadar bakarmıydık..bu değişikliği yaratan ne?
Şimdi mümkün görmüyorum ama FED’in faizleri eskisi gibi 5 veya üstüne gelse, biz hangi durumlarda oluruz..bana göre iyi bir durumda olamayız ama bundan da öte senin faizlerin ne olur..ve zamanla faiz ödemelerin bütçenin ne kadarına gelir..%10-12’de kalabilirmisin..mümkünatı yok..yani kısaca filmi geri sararsın..ha faiz ödemelerin bütçenin %80’ine çıkar mı, çıkmaz mı ayrı konu..ancak hazine şu günlerde borca sarmaya başladı..mecburen..
Bu konuda söylemek istediğim şu..farkındamısın bilmiyorum ama bu hükümetin görevde olduğu çok uzun bir süredir dünyada faizler yerlerde sürünüyor.. diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye de son derece ucuz rakamlardan borçlanıyorken, ülkenin faizleri artamaz değil mi?..:)
Bu faiz konusunda diğer hususta şu, Derviş 2001 krizinden sonra sermaye çekebilmek için mecburen düşük kur, yüksek faiz politikası uygulamak zorunda kaldı..maalesef belli süre uygulanması gereken bu para politikasını AKP çok uzun süreler kalıcı hale getirdi..buda kısaca ülkeyi ithalat cenneti haline getirdi..bunun üzerine birde 2001 sonrası Çin’in global pazarlara açılmasını ekleyin..dolayısıyla hangi enflasyonla, hangi faiz verilebilir ki bu durumda..nihayetinde bütçede faiz giderlerinin azalmasından başka çare yoktu zaten..affedersiniz salak olmadıktan sonra diye de ekleyelim..:)
Tabiki birde bu sayede kredi kullanmaya alışmamış halk, enflasyon da bu a kadar düşünce, kredilere yamuldu..ehh bu kadar ucuz ve bol para varken, bankalar ve şirketlerde boş durur mu..fakat şimdilerde sıkıntı ne..hazne doldu..tulumbada su kalmadı..:)
.....................................
Son olarak Cumhuriyet tarihinde pek çok kez olduğu gibi cari açığın o geçici ve büyüleyici saadetinden uzak duramadı bu hükümet, hemde çok uzun bir süre..